[Supernatural Movies]

Rendezők: Stanley Kubrick és Tim Burton

2013. február 03. - REMY

Stanley Kubrick

kubrick.jpg

Stanley Kubrick amerikai filmrendező és producer volt, akit a 20. század második felének egyik nagy hatású rendezőjeként tartanak számon. Kubrick filmjeire az újító technikai megoldások, eredeti történetmesélés és egyedi operatőri munka jellemzett.

A Kubrick-filmek sajátosságai:

- Filmjeiben Kubrick gyakran használt hosszú, perceken át tartó snitteket, legtöbbször "kocsizó" kameramozgással, amint végighaladunk egy jellegzetes belső téren
- Kubrick – első két filmjétől eltekintve – minden alkotását regény vagy irodalmi alapanyag alapján forgatta, általában tartalmilag igencsak eltérve az eredeti műtől.
- Filmjeiben Kubrick gyakran használt narrátort.
- A 2001: Űrodüsszeiától kezdve Kubrick egyetlen filmjéhez sem készíttetett eredeti zenét, hanem már létező zeneműveket használt fel. (Legtöbbször komolyzenét, illetve az Acéllövedék esetében rockzenét.)
- Gyakoriak az arcokról készült közelképek.
- Kubrick minden filmje végén használta a "The End" feliratot.

…és íme a filmográfia:

 

Tim Burton

Tim_Burton-16.jpg

Tim Burton, teljes nevén Timothy William Burton, amerikai rendező, forgatókönyvíró, producer és festő. A rémmesék koronázatlan királya.

Burton és a filmek

Tim Burton olyan filmekkel ajándékozta meg a világot, amelyek új korszakot nyitottak a filmkészítés terén. Rémmeséivel és egyedi ábrázolásmódjával egy új stílust alakított ki.
Elismertségét úgy érte el, hogy látszólag semmi esély nem volt arra, hogy valaha is híres rendező legyen. Szerény és visszahúzódó gyerek volt, akinek beilleszkedése szinte lehetetlen küldetésnek bizonyult. Nem volt egy könyvmoly, és tanulmányi eredménye is hagyott kívánni valót maga után. Ezzel szemben imádott sötét szobájában egyedül festegetni és rajzolni, aminél nagyobb rajongást csak a filmek iránt tanúsított. Kedvencei a szörnyfilmek voltak, többek között a régi angol Hammer-horrorok, Godzilla, és Ray Harryhausen, a stoptrükk tökéletesítőjének varázslatos munkái. Legnagyobb példaképe pedig Vincent Price volt.

…és íme a filmográfia:

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr295056655

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.04. 11:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása