[Supernatural Movies]

[kritika] A fehér zombi (1932)

2014. március 13. - REMY

A zombi egy a biológia halál után újjáéledt, vagy felélesztett holttest. Az eredete az afro-karibi vudu hitből származik, és eszerint a zombik olyan lények, akiket egy mágus keltett életre, hogy neki szolgáljanak. Victor Halperin filmje ezt az utat követi, így aki öldöklő, és férgekkel teli zombikat vár, annak nem ajánlott a Fehér zombi című film.

zomb3.jpg

Madeleine és Neil az esküvőjükre készülnek. A pár egyik ismerőse, Monsieur Beaumont felajánlja nekik, hogy összeházasodhatnak az ő házában, és ezt a nagyszerű lehetőséget nem is utasítják vissza. Ekkor még nem is sejti az ártatlan párocska, hogy a háttérben terveket sző Beaumont, hogy elcsábítsa Madeleinet. Ehhez a tervhez a gonosz házigazda felbérli Legendre-t, aki mestere a mágiának…

Miért is olyan nagy szám ez a Fehér zombi? Egyrészt, mert az első zombis film (illetve az első olyan film, aminek a címében megtalálható a zombi szó), másrészt pedig Lugosi Béla volt az egyik főszereplő. Lugosi ugyebár akkoriban hatalmas népszerűségnek örvendhetett, hiszen a Fehér zombit megelőző évben, 1931-ben formálta meg Draculát, amivel örökre beírta a nevét a filmtörténelembe. Ezek után elvárható volt tőle, hogy jól hozza a gonoszt, amit szerencsére meg is kaptunk tőle, mert Legendre karakterét csúcsra járatta, és csak úgy sugárzott belőle a gonoszság.

A fehér zombi első ránézésre egy Dracula klón, mert a történetvezetés nagyjából megegyezik az előddel, ám végeredményben egyáltalán nem tudott felérni ahhoz a műhöz. Igazság szerint Victor Halperin filmje nem is igazán tűnik ki a 30-as évek horrorjai közül még akkor sem, ha egy zsáner elindítója volt. Egy egyszerű romantikus szállal tarkított horror volt, ami bár ügyesen volt megrendezve, de extra élményt nem tudott nyújtani. Ami viszont dicséretes, hogy erőltették a filmes trükköket, amikkel sikerült egy kicsit színessé tenni az amúgy fekete-fehér filmet.

zomb2.jpg

A zombifanatikusoknak mindenképp ajánlott megtekinteni a filmet, mert szerintem érdekes az, ahonnan elindult az egész, és amiből végül Romero csinált világra szóló sikert. Azonban nem ajánlott azoknak, akik férgekkel díszített, gyilkos zombikat várnak, mert azt itt még nem kapják meg. 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr915811986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.04.19. 12:16:11

Érdekes, izgalmas film ma is, Lugosi nagyon jól hozza a figurát, de a többiek sem panaszkodhatnak. A kocsis annyira autentikus például amennyire csak lehet. Hiába Haiti a történet szerint, sokat nem látunk az egzotikus helyből, főleg házban játszódnak a jelenetek. Minimális ismerettel a zombikról, mégis autentikusabb, mint a mai zombifilmek. Megjelenik a varázsló aki gyűjti, készíti, uralja őket, a zombik darabosak, üres a tekintetük, lassúak. Nem csak feltámasztotta őket, de meg is bájolta és ezt el is tudják adni nekünk.
süti beállítások módosítása