[Supernatural Movies]

TOP 10 DC Comics film

2014. március 30. - REMY

A DC Comics élőszereplős filmes/sorozatos történelme régebbre nyúlik vissza, mint a Marvelé, és ami a legfontosabb, hogy nem csak mennyiségben, de minőségileg is uralni tudták a múlt évszázadot. Egészen 1941-ig kell visszamenni az első élőszereplős alkotásig, ami egy Marvel kapitány sorozat volt, majd ’42-ben jött egy Spy Smasher sorozat, illetve 1943-ban felbukkant minden idők legismertebb képregényhőse, Batman is. A következő években számos DC képregényhős kapott sorozatot, úgyhogy kijelenthető, hogy a 40-es években virágzott a Detective Comics. Az 50-es években viszont már mozifilmeket is láthattak a nézők, méghozzá Supermanről, majd jött egy viszonylag nagyobb szünet, és egészen 1966-ig kellett várni arra, hogy újra felbukkanjon valaki, és az a valaki ismételten Batman volt, Adam West főszereplésével.

d0.jpg
A 70-es évektől kezdve szintet tudtak lépni az adaptációk, mert volt egy sikeres Wonder Woman sorozat, illetve Superman is megkapta a hozzá illő filmet, Christopher Reeve és Richard Donner jóvoltából. Ezt követően megint ugrani kell egy kicsit az időben, hogy megérkezzünk Tim Burton – máig zseniális – Batman filmjeihez, mely az első olyan Denevérember alkotás volt, amit komolyan lehetett venni. Egy igazi mestermunkáról van itt szó. Ezzel majd’ egy időben a TV-ben elkezdték sugározni a Flash sorozatot is, ami szintén nagy sikernek örvendhetett. A 90-es években, Joel Schumacher ámokfutásának köszönhetően a DC Comics legismertebb hőse a mélybe zuhant. És ide illik betenni egy idézetet is: „És miért zuhanunk a mélybe? Hogy megtanuljunk kimászni belőle!” – Dr. Thomas Wayne

Ugyanis a 2000-es évek közepén Batman kimászott a gödörből, és feljutott a csúcsra, arra a csúcsra, mely azt jelentette, hogy megszületett minden idők legjobb képregényes adaptációja, és megszületett minden idők egyik legjobb trilógiája is. De sajnos ez csak Batmanre volt igaz, mert rengeteg DC hős a háttérbe szorult, és nem mutatták meg magukat a filmvásznon. Ez igazából a Warnernek köszönhető, mert a jogokat ugyan birtokolják, de basznak bármit is kezdeni vele, de talán most, talán az Acélemberrel elkezdődött valami! (Eközben persze a Marvel uralja a mozikat…)

No, szedjük is össze, hogy melyik 10 DC Comics alkotás lett a legjobb.



10 – Flash (1990)

d10.jpg
Valószínűleg én vagyok az egyetlen, akinél a Flash sorozat pilot epizódja, - ami amúgy 90 perces játékidővel rendelkezik, és többször is sugározva volt a TV-ben, mint önálló film – felkerül egy ilyen listára. Valószínűleg közrejátszik a Flash iránti rajongásom is, de ettől függetlenül gondolom úgy, hogy egy korrekt és szórakoztató filmről beszélünk, ami bár a mai világban, a mai átlag filmnézőnek már nem biztos, hogy bejönne, de azoknak, akik képesek elfogadni, hogy régen a CGI más volt, meg nincsenek Transformersek a filmben, azok igenis tehetnek vele egy próbát. Egy egyszerű Barry Allen/Flash történetet kapunk, ami utat nyitott a későbbi sorozatnak, ami sikeres volt.

9 – Constantine - A démonvadász (2005)

d9.jpg
Sokat gondolkodtam, hogy rátegyem-e a listára vagy maradjon inkább ki, hiszen köztudott, hogy a Hellblazer képregényeket már nem a DC Comics, hanem a Vertigo adja ki. Ugyanakkor mégis csak egy DC Comics által kreált hősről van szó, hiszen bő 5 évig volt a kiadó markában, így végül arra jutottam, hogy helye van a listán. Bár a film lehetett volna jobb is, de az összképet tekintve nincs akkora gond a Constantine filmmel. Keanu Reeves jó volt a szerepben, illetve hangulatilag is elfogadható a mozi.

8 – Watchmen (2009)

d8.jpg
Rendkívül hosszú, és lassú film, de mégis megéri minden percét a mű, mert Snyder fantasztikusan vitte a filmvászonra Alan Moore képregényét. A Watchmen egy 12 részes képregénysorozat volt eredetileg, melyet Moore, Dave Gibbos rajzoló segítségével alkotott meg 1986-ban. A képregény magában hordozza a DC Comics igazi jellegzetességeit, amit szerencsére a film teljes mértékben átad, így már csak a saját ízlésvilágunk akadályozhat meg abban, hogy ne szeressük a filmet.

7 – Batman visszatér (1992)

d5.jpg

Batman ismét visszatért a mozikba, hogy felvegye a harcot a gonosszal. Ezúttal Pingvin és a Macskanő volt az ellenfele, és valljuk be, egy remek kis film kerekedett ki az egészből. Pingvin karaktere egyszerűen zseniális, és végre kimondhatjuk, hogy a vásznon láthattuk az egyik legelvetemültebb ellenfelét Batmannek (1966-osban is benne volt, de…), akit pont annyira alakítottak át, hogy beleilleszkedjen a Burton világba. Összességében a film remek karakterekkel van tarkítva, akiket mellesleg kiváló színészek formálnak meg, úgyhogy minden adott volt a jó szórakozáshoz.

6 – Superman (1978)

d7.jpeg
Számomra egyetlen egy Superman létezik, aki nem más, mint Christopher Reeve. Egyszerűen tökéletes, egyszerűen zseniális. Richard Donner alkotása volt az első olyan DC Comics film, amit komolyan lehetett venni, és amit a készítők nem vettek félvállról. Nem elég, hogy egy kiváló rendező készítette el, és kiváló színészek szerepeltek a filmben, még a korunk legnagyszerűbb zeneszerzőjét is felbérelték, hogy készítsen zenét a filmhez. Mondanom sem kell John Williamsnek ment is az Oscar-jelölés. Aki nem látta a filmet, az sürgősen pótolja!

5 – Acélember (2013)

d6.jpg
Ha egy hajszállal is, de jobbnak tartom az Acélembert, mint az 1978-as Supermant. Egyrészt kerekebb, és jobb története van, másrészt grandiózusabb az egész. Jó, nyilván közrejátszik a kor meg minden, de akkor is, az Acélember egyszerűen több, és jobb. Két dolog van, amiben elmarad a régitől, az a zene és Christopher Reeve, de szerencsére utóbbit viszontláthattuk egy cameo erejéig. (A film legerősebb jelenet volt).

4 – Batman (1989)

d4.jpg
1966… majd jött Tim Burton és 1989-ben új szintre helyezte a Denevérembert. Komolyabb, sötétebb, és jobb volt, mint bármelyik korábbi alkotás, ami Batmanről szólt. Burton a saját képére formálta meg az egész gothami világot, és magát Batmant is, de pont emiatt lett igazán egyedi. A film a DC Comics adaptációk egyik úttörője, és magának a hősnek is az egyik legfontosabb része.

3 – A sötét lovag – Felemelkedés (2012)

d3.jpg
Christopher Nolan felemelkedhetett volna, ha nem rontja el a filmjének az utolsó 20 percét. A tökéletes, de tényleg tökéletes trilógiát elhollywoodiasította, és nem merte meglépni, azt, hogy kiírja Batmant a történetből. Köztudott volt, hogy ez egy önálló Batman univerzum, amiben semmilyen másik hős nem szerepel, így le lehetett volna zárni egy igazi drámával a filmet. De igazából nem is ez volt a legnagyobb problémája a harmadik résznek, hanem az, hogy Bane egy igazi senki lett az utolsó percekben. Felépítették a karaktert, zseniális főgonosz volt, erre egy bumm és már vége is volt. Tulajdonképpen ez a két hiba rondít bele az egész Sötét lovag trilógiába, ami ennek ellenére is egyedülálló minőséget képvisel, de mégis kár azért az utolsó 20 percért…

2 – Batman – Kezdődik! (2005)

d2.jpg
Amit anno Tim Burton megcsinált, azt megcsinálta Nolan is a Kezdődikkel. Új szintre emelte, ami annyira jól sikerült, hogy nincs még egy ilyen képregényadaptáció a filmtörténelemben. Bár a Kezdődik csak egy új korszak megnyitója volt, de mégis a lehető legfontosabb darabja a trilógiának, mert ha itt elbukott volna Nolan, akkor nem kapjuk meg a…

1 – A sötét lovag (2008)

d1.jpg
… Sötét lovagot, mely minden idők legjobb képregényfilmje lett, és mely talán minden idők egyik legjobb filmje is egyben. (utóbbi szubjektív, de előbbi aligha) Bruce Wayne Batmanné vált, azzá a hőssé, akinek itt el kellett bukni ahhoz, hogy végül felemelkedjen, mert hát miért is zuhanunk a mélybe? Nos, igen. Nolan kegyetlenül jól összerakta ezt a filmet, ami ráadásul több szálon is fut, és amely több karaktert is képes tökéletesen mozgatni, úgy, hogy egyik se szoruljon a háttérbe. Minden klappolt ennél a filmnél, úgyhogy gondolkodás nélkül írom be az első helyre!

Ui: Sajnos kissé egyhangúra sikeredett a sok Batman és Superman filmmel, de ha a Warner idejében lépett volna, és nem csak ülnének a jogokon, akkor meg lett volna az esély arra, hogy most több olyan film közül is válasszak, amik minőséget képviselnek. De talán majd 5 év múlva átíródik az egész. Mindenesetre jobb később, mint soha…

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr805883319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2014.03.30. 00:04:11

Khm, a Sötét Lovag - Felemelkedés mit keres a 3. helyen?!?!?!?! :-(( :-D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.30. 00:08:59

@Creativ3Form: Zseniális film, csak az a végjáték... de attól függetlenül veri az mögötte állókat. (Mondjuk nálam az első 7 helyezett mind 10/10-es. Egyszerűen imádom őket. Csak hajszálnyi különbségek döntenek, de azokat nem tudom pontszámban kifejezni.) *.* :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.30. 08:31:42

@Creativ3Form: a kérdés teljesen jogos. Mondjuk a begins is nagyon elöl van...

Nyílméregbéka 2014.03.30. 11:05:53

1# Watchmen
2# Sötét lovag
3# Batman - kezdődik
4# Red
5# V mint vendetta
6# Acélember
7# Batman - felemelkedés
8# Stardust

És ezzel be is fejeződött az én "tizes listám", mert a többi DC film nekem túl gyenge, nálam itt már az animációs filmek jönnek, mint a Batman: A sötét lovag visszatér, meg a többi Jay Oliva film...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.30. 11:22:03

@Nyílméregbéka: Én a leányvállalatokat nem vettem bele (Paradox Press, Vertigo, stb), azaz Road to Perdition, A History of Violence, V for Vendetta, stb nem került bele. Kimondottan csak a DC Comics által kreált filmeket néztem. (Így is 20+ filmből tudtam válogatni)

Igazság szerint többféle toplistát is össze lehet tenni épp ezért. + Ugye ott lennének a rajzfilmek is, amik kegyetlenül magas színvonalat képviselnek. (de azokról már összeállítottam korábban egy toplistát)

Nyílméregbéka 2014.03.30. 11:28:18

@REMY: Te is bevetted a Costantinet! :) Amúgy muszáj volt belevennem, különben csak négyes lista lett volna :) sajnos, szerintem rém gyenge az orig DC filmek minősége, ha Nolan nem lenne, meg a Watchmen, nem is lenne miről beszelni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.30. 11:34:35

@Nyílméregbéka: Constantine eredetileg DC Comics volt. (1988-1993 márciusáig) :)

Persze nincs baj a te listáddal, szerintem sokan tennék úgy össze, mint te. Viszont én úgy gondoltam, hogy 20+ filmből, azért össze tudok állítani egy ilyen listát, pláne úgy, hogy én szeretem a régebbi filmeket is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.30. 12:30:14

A Batman Begins szignifikanciája szerintem nagyjából ki is merül abban, hogy valami kellett A sötét lovag elé.

Az acélembernek meg ha csak feleannyi stílusa lett volna, mint a Watchmennek, akkor esetleg már jogosan szerepelhetne toplistákon. (Mármint a 2013-as csalódásokon kívül is :P)

@Nyílméregbéka: Ezt aláírom, egy top4 kellett volna, 3x Nolan + Watchmen.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.30. 13:11:06

@danialves: Sokszor többet számít egy előzményfilm, mint gondolnánk. Kellett a Begins, hogy létrejöhessen a Sötét lovag. Nélküle most nem beszélnénk róla. Emellett természetesen egy nagyszerű film is.

Nyílméregbéka 2014.03.30. 13:11:20

Ezekkel a régi Supermanes és Batman filmekkel úgy vagyok, hogy már a maga idejében sem voltam eldőlve tőlük, de manapság újranézve egyszerűen szörnyűek. Még a Tim Burtonösek is nézhetetlenek számomra. Persze ilyenkor mindig figyelmeztetnem kell magamat - mert én is kiakadok, mikor a kedvenc régi klasszikus háborús filmjeimet valaki fikázza - hogy nem vagyok DC comics rajongó, nem úgy értékelem ezeket a filmeket, nem kötődök a karakterekhez, nekem ezek csak szimpla filmek, és szerintem eljárt felettük az idő...
Nekem azért is van előkelő helyen a Batman Begins, azért szeretem ezt a filmet, mert bár a kesőbbi Sötét lovaghoz képest gyengébb, da alapjában újította meg a Batman-universumot, komoly vérfrissítés volt a DC karakternek. A TDK aztán úgy feltette a lécet, köszönhetően elsősorban a zseniális Joker figurának, hogy azt a TDK Rises már törvényszerűen nem tudott megugrani szerintem, számomra óriási csalódás volt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.30. 13:14:08

@REMY: "Kellett a Begins, hogy létrejöhessen a Sötét lovag. Nélküle most nem beszélnénk róla."
Pont ezt írtam, nem? :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.30. 13:21:15

@danialves: De, csak megerősítettem :P

@Nyílméregbéka: Van sok igazság abban, amit írsz, mert tényleg más, ha egy rajongó beszél a filmekről, mint egy olyan, aki nem kötődik nagyon az adott hőshöz vagy univerzumhoz. Tehát igen, nehéz ügy ez :D

Mindenesetre, ha én írok ilyen régebbi filmekről, akkor mindig hozzáteszem, hogy nem fog mindenki úgy vélekedni a filmről, mint én, mert nem biztos, hogy mindenki képes leülni egy régebbi szuperhős film elé. Ezzel nincs gond, ízlések és pofonok, illetve szokások.

Globetrotter2014 2014.03.30. 18:17:51

A Constantine és a Watchmen előrébb, a Red is bekerülne a batman begins elé. Sőt a sötét lovag kivételével be se tenném ide a legtöbb Batmen filmet.

Ja és nem látom a Catwomant :) Kevés DC film nyert annyi díjjelölést kár hogy mind arany málna volt. :)

lutria 2014.03.30. 18:32:29

A Szuperman-os képen azok a sínek eléggé túlméretezettnek tűnnek,és lehetséges hogy Amerikában,a '70-es évek végén még voltak sínszegekkel rögzített vasúti pályák?
Vagy csak a díszlettervező nem erőltette meg magát a korhűség tekintetében?

walter sobchak 2014.03.30. 19:29:30

Szerintem is a Watchmen a legjobb, pedig azt hogy szeretik utálni :D. Már csak az alternatív múltas főcímért, amit van olyan, hogy csak úgy megnézek, vagy a Komédiás shotgun-ámokfutása a KC-sláger "I'm Your Boogie Man"-re :D. Vagy ahogy Lee Iacocca kap egyet a fejébe. Sorolhatnám :). Azért kicsit szar, hogy sokaknak csak annyi maradt meg belőle, hogy az egyik szereplő végig egy szál pöcsben küldi, vagy Malin Akerman és Carla Gugino dögös cuccai (na jó, azok nekem is megmaradtak :D). De nekem a film végkifejlete is nagyon tetszett, van, hogy néha csak úgy elgondolkodom, hogy bevállalnék-e egy ilyen "békét", mint amit a film bemutat. Apropó, a végén, amikor az újságíró gyereket leoltja a főnöke Reagan kapcsán, hogy "mit keresne egy cowboy a Fehér Házban", az mekkora már :D. Nem annyira a film érdeme, de a mai alkotások közül az egyik, amelyiknek jól sikerült a szinkronja is.

A Sötét Lovagok nekem is ilyen sorrendben vannak, az új Superman nem jött be annyira, a régiek is kicsit viccesek már mai fejjel, de kiskoromban kész ünnep volt, ha valamelyiket leadta a TV (tényleg, a Superman IV-et láttad? az viszont szar volt, nosztalgia ide, Reeve oda). A Flash sorozatra is emlékszem kiskoromból, illetve a filmre is, egyszer leadta az RTL Klub, megvan az a jelenet, amikor egy körpályán mérik, hogy mennyivel tud menni Flash, és hangrobbanást okoz :D.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.03.30. 19:35:01

tipikus tizenévesek listája... minden a látvány, semmi a mondanivaló

walter sobchak 2014.03.30. 19:36:28

@lutria: :D Ez nekem is eszembe jutott, de azért egy szuperhősfilmnél én nem rovok fel ilyeneket, mert akkor mindig megkapom, hogy "persze, meg az ember nem is tud repülni" :D. De ha már felrovunk, azt már kiskoromban sem értettem, hogy hogy tud a vonat úgy keresztülmenni Superman hátán, hogy nem siklik ki :D, vagy a III-ban hogy lehet a tankhajóba visszafújni az olajat. De abba is hagyom a baki-náciskodást, mert mindjárt kapok :D.

BruceWayne 2014.03.31. 00:59:43

az acélember? ez komoly? óriási egy szemét volt az a film, kb az összes addigi Supermanes adaptációt meggyalázta: béna változtatások az eredeti történethez képest, béna párbeszedék, + egy halom grandiózus akció. a film első fele teljesen gáz, a második fele egész tűrhető de akkor is, totál értelmetlen és fölösleges volt ezt leforgatni.

Zirowe 2014.03.31. 03:10:10

"kerekebb, és jobb története van"

Az Acélembernek?!
Akkor szerintem más filmet néztünk, mert annyi önellentmondást és plot holet rég láttam filmben, az tuti.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.31. 08:15:20

@walter sobchak: azért utálják, mert a képregény annyira komplex, hogy nem lehet tökéletesen filmre vinni.

Szerintem a lehető legközelebbi lett a végeredmény, de még a rendezői verzió is finoman szólva hiányos.

Nah a többség nem ilyen megengedő, mint én, vagy mint te.

(nem tudom olvastad e a képregényt, ha nem akkor pótold, megéri és kijött magyarul is)

walter sobchak 2014.03.31. 16:49:28

@doggfather: Amikor kijött a Watchmen, a plakátok alapján nem érdekelt annyira, így nem moziban néztem meg. Aztán egy unalmas nyári napon megnéztem, hát olyan hatással volt rám, mint Dr. Manhattanre az "Intrinsic Field Subtractor" :D. Ezután leszedtem a képregényt, és azt is elolvastam. A véleményem nekem is az, hogy a képregényrajongók a lehetőségekhez képest maximálisan ki lettek szolgálva. Talán a rendezői változat lehetett volna hosszabb egy fél órával, de aki fennakad azon, hogy egy korlátozott hosszúságú film nem követi kockáról kockára egy majdnem 500 oldalas képregény cselekményét, annak elég rossz lehet bármilyen képregényfilmet megnézni. A film egyes jeleneteiben konkrétan ugyanaz a kameraállás stb. látható, mint a füzetekben, és hihetetlen, hogy pl. a Komédiás meg Rorschach mennyire hasonlítanak a képregénybeli megjelenésükhöz (Dr. Manhattan is, de ő ugye CGI-jal készült egy testépítő teste és Billy Crudup arca alapján, tudtommal, szóval az nem akkora szám). Őszintén megmondom, hogy soha nem értettem ezeket a véleményeket, amikor a hardcore képregényfanok hőbörögnek, hogy ez meg az nem is úgy volt (pl. az Avengersnél) egy amúgy faszán megcsinált filmben. Egyébként nem is annyira rájuk céloztam, amikor a film utálóiról beszéltem, hanem azokra, akiknek csak annyi maradt meg, hogy milyen jók Malin Akerman mellei, meg hogy Dr. Manhattannek látszott a farka. Vagy hogy simán csak szar és unalmas, meg ilyen nem is történhet a valóságban :D. Jó, mondjuk egy-két utaláshoz egy kicsit tisztában kell lenni a hidegháborúval és az USA történelmével, ez igaz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.31. 17:37:32

@walter sobchak: nah én ilyenekkel (melles, farkas) nem találkoztam még szerencsére. :D

toroloco 2014.03.31. 19:28:04

A 78-as Superman nekem még ma is működik mint film pedig számomra ő a legérdektelenebb szuperhős.
A többi az elavult és a félresikerült közt keresi a helyét.
A DC animációs filmek és sorozatok közül viszont sokkal könnyebb elfogadható top 10 listát gyártani.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.31. 20:33:05

@toroloco: Mondjuk most már a Justice League - War is rajta lenne. :)

Szexi Halálcsillag (törölt) 2014.03.31. 22:06:01

Nekem a Batman trilógia és a Watchmen után a zöld lámpás a kedvenc DC filmem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.01. 08:18:28

@REMY: mondjuk a flashpoint paradox helyén? ;)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.01. 17:44:26

@doggfather: Mondjuk úgy inkább, hogy a top 5-ben benne lenne. :)

ThePretender 2014.04.04. 23:26:22

A-a, minden idők legjobb képregényfilmje a Sin City! A Sötét Lovag nagyon messze van attól a szinttől amit megugrott az a film, legalábbis én így gondolom!

hate4 2014.04.07. 15:09:40

A Watchmentől perpillanat nincs jobb DC képregényfilm. Ez tény. Aztán jöhet a TDK és elég is ennyi. Ez a szubjektív véleményem, tiszteletben tartom a cikkíróét.
Remy szeretem olvasgatni a blogodat, de ezek a TOP x listáid többnyire nagyon kiakasztják a jóérzesű filmrajongókat. Valld, be hogy csak polgárpukkasztasz és nem is jó film Az acél embör :P

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.07. 15:40:20

@hate4: Igazság szerint a toplisták pont arra jók, hogy vitát generáljanak. Nem az a cél, de nem létezik olyan lista, amivel mindenkik egyetértene. Ezzel nincs is gond. Amúgy meg az Acélember nekem nagyon tetszett, én szeretem azt a filmet.

Más: Köszi, hogy olvasod :)
süti beállítások módosítása