[Supernatural Movies]

Mit hoz a jövő, avagy elmélkedés a technika fejlődéséről, lehetőségeiről

2014. április 17. - REMY

Sokszor elmélkedem azon, hogy vajon 10-20, akár 40 év múlva hol fog tartani a filmgyártás, vagyis inkább a technika, amiket felhasználnak a filmkészítéshez. Vajon ugyanúgy fogunk tekinteni a színészekre, mint manapság, vagy elég lesz már csak egy jó arc a szerephez?

td db.jpg

Gondoljunk csak bele, hogy hologram segítségével már koncertezett Tupac is, pedig köztudott, hogy már jó ideje nincs közöttünk. Vagy ott van Paul Walker esete is, aki sajnálatos módon elhunyt, de a Halálos iramban filmje még nincs kész, így kénytelen volt a stúdió felbérelni néhány színészt, hogy formálják meg Walker testét (!) hiszen az arcát és a hangját majd számítógéppel megoldják. Kicsit félelmetes ugyan, de néhány éven belül, talán 1-2 évtizeden belül oda fog jutni a technika, ahol már ismételten új utak nyílnak meg a filmkészítők előtt, és nem csak előre, hanem már hátrafelé is tudnak gondolkodni. Tehát mi lenne, ha film készülne James Dean és Marlon Brando főszereplésével? Mi lenne, ha Clint Eastwood ismét visszatérne a vadnyugatra, vagy esetleg sci-fi hős lenne. Mi lenne, ha az öregedést nem új színészekkel kéne megoldani, hanem egyszerű számítógépes trükkel? Mi lenne, ha választhatnánk, hogy nekünk most egy 20 éves Jack Nicholson, vagy egy 40 éves kell? Sokan sírtak, hogy későn jött a Szupercella című film, melyben először szerepelt egymás mellett a két akcióhős, Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone, tehát őket is elő lehetne venni, vagyis a fiatalabb énjeiket.

Érdekes kérdések ezek, de rengeteg lehetőség rejlik bennük, mert gondoljunk csak bele, hogy a filmtörténelem legnagyobbjait láthatnánk ismét a filmvásznon úgy, ahogy nekünk tetszik. Bár ez egy újabb kérdést vet fel, ami nem más, mint a színészi játék, hiszen tulajdonképpen nem is hús-vér színész lenne ott a főszerepben, de mégis egy adott/ismert ember tulajdonságaival rendelkezne. Jól bevált arcokkal meg könnyebb eladni filmet, mint az ismeretlennel.

Manapság is észrevehető, hogy a technika kezd eluralkodni a filmvilágban, aminek ugyan van jó oldala, de van rossz oldala is. Zseniális látványvilágot lehet megteremteni, olyat tudnak létrehozni, amit korábban nem, de ez egyben a hátulütője is az egésznek, mert könnyen a film rovására mehet, ha nem találják meg azt a középutat, amikor még nem nyomja el a látvány, magát a történetet vagy a színészeket. Egyre grandiózusabb dolgokra képesek a számítógépzsenik, és ha megnézzük, hogy hol tartottunk 20 évvel ezelőtt, akkor illik belegondolni abba is, hogy hol fogunk tartani 20 év múlva. Az animációk már most is kegyetlenül részletesek, de még mindig látszik, hogy nem valódiak (lásd Terminator – Megváltás, Arnold cameo), de előbb utóbb nem lehet majd különbséget tenni, akkor meg már simán vászonra lehet vinni színészeket is a technika segítségével.

obli2.jpg

Ugyanakkor hiszem, hogy mindig szükség lesz a hús-vér színészekre, mert kegyetlenül sokat tudnak hozzáadni a filmhez, és a való világban is kellenek az egyediségek, így mindig ott lesznek, de már nem biztos, hogy egyedül. Hamarosan oda fogunk jutni, hogy mi nézők már nem biztos, hogy tudni fogjuk, hogy mi az igazság, és mi nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr555883607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.17. 00:27:35

Erről volt egy film is, emlékezni már nem emlékszem rá, de lehet, hogy érdemes megnézned.
www.imdb.com/title/tt0258153/

Mellesleg szerintem a Szupercellánál nem úgy értették ezt, hogy jobb lett volna egy 20 évvel fiatalabbra szídzsíájozott Arnold, hanem hogy ez a film igazán a 90-es években lett volna menő. (De nem láttam, ez csak egy tipp az általam olvasott vélemények alapján.)

Illetve szvsz egyetlen dolog miatt nem fog megvalósulni, amit vizionálsz: mert drága. Egy hús-vér színészt mindig is olcsóbb lesz szerződtetni, mint lemodellezni egy digitálisat, innentől kezdve ha nem muszáj, nem fognak ehhez nyúlni.
(Akkor is, ha a sztárokra gondolunk: szerintem Marlon Brando jogutódja is simán elkérne annyit a felhasználásért, mint most egy Will Smith vagy egy Robert Downey Jr. elkér)
Meg szerintem talán kicsit kegyeletsértő is lenne a dolog már nem élő színészek esetében. Nem véletlenül maradt ki pl. Joker a TDKR-ből.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.17. 00:39:27

@danialves: Jelen pillanatban még nem érzem úgy, hogy tökéletesen meg tudnák ezt valósítani, mármint a technika még nem olyan fejlett. 10-20 év múlva akár olcsóbb is lehet, mivel könnyebben tudnak majd jobb eredményt elérni az akkori számítógépekkel.

2Pac koncertezése is jópofa volt szerintem. Plusz volt egy Audrey Hepburn-ös reklám is, amiben pont, hogy megcsinálták CGI-vel.

A jogokat birtokló családtagok ügye viszont tényleg érdekes lehet majd, de nem hiszem, hogy olyan összegeket kérnének el, amit csak nagy nehezen tudna megfizetni 1-1 stúdió. Ez szerintem nagyban függne attól, hogy mennyire lenne sikeres 1-1 színész visszahozása.

Természetesen nem hiszem, hogy ez 100%-ban meg tudna valósulni, de valamilyen szinten mégis új utakat nyitna. Elég csak a fiatalításra vagy öregítésre gondolni. Én látok benne fantáziát, aztán majd meglátjuk, hogy ebből mi fog megvalósulni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.17. 00:55:22

@REMY: CGI szempontból szerintem a technológia mindig is csak pénz kérdése volt. (Egy-két fehér hollót leszámítva, mint a Gravitáció.) De lehet akármennyire is olcsó, ez mindig egy plusz kiadást fog jelenteni..

Nyilván ilyen technológiai showcase szintjén elmegyeget a dolog, de nem látom, hogy erre bárkinek szüksége lenne mondjuk egy egész estés film főszereplője kapcsán (azon kívül, hogy poén).

Üzlet szemmel gondolkodva természetesen azokat hoznák vissza, akikben lenne pénz, és szerintem hülyék lennének a családtagok ezt nem megcsapolni. Ha nem is rögtön az első ilyennél, de amikor az új James Dean film csinál 400 millió dollárt, akkor ők is pont úgy fogják tartani a markukat, mint a mostani sztárok.
Mondjuk ez már eleve egy bizarr jogi kérdés, hogy ki adhat engedélyt arra, hogy felhasználd egy halott ember arcát és hangját üzleti célra.

Fiatalítás meg öregítés már megy is (Benjamin Button), csak itt is az a helyzet, hogy azért senki nem fog egy agyonCGIozott Clint Eastwoodot belerakni a filmjébe, mert "nézzétek már, 40 évvel fiatalabbnak néz ki".

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.17. 01:03:40

@danialves: Sok meglepetést tudnak okozni a filmesek, úgyhogy bármi lehetséges, épp ezért mertem összeírni ezt a posztot. Természetesen igazat adok neked is, bár ez még a jövő zenéje, és akár változhat az egész.

Petyat 2014.04.17. 17:35:48

A CGI render gyorsabban elkészül egy újabb számítógépen, de minél részletesebb és valósághűbb, annál többet kell dolgoznia rajta a húsvér embernek. A CGI és 3D munkákat például Magyarországon senki nem hajlandó megfizetni. Olyan minőséget várnak el gombokért, hogy én inkább elhagytam a szakmát.

A filmipar egy nagy lufi. 200 millió dollárért csinálnak olyan C kategóriás akciófilmet, amiben a pirotechnikán kívül semmilyen trükk nincs még CGI sem. Szóval csak azt akartam mondani, hogy lesz még olyan drága a CGI munka, hogy kimegy a divatból. A 3D TV és mozi sem érdekel már senkit.

HellsAngel 2014.04.18. 01:40:46

Hat nem tudom, a sztarkultusz, a sztarok elete es vilaga egy eleg fontos eleme Hollywoodnak, tobb embert ismerek, aki csak a legujabb filmeket hajlando megnezni, meg a tevet sem nezi, mert az mar poros es elavult. Ugyhogy nem hiszem, hogy tomegesen tamasztanak majd fel a halottakat, mivel ugye meghalni es a halalra gondolni senki sem szeret, foleg amerika muanyag izu es szagu varazslatos kis deszkavilagaban. Inkabb az ellenkezoje fordulhat elo, mint a Halalos iramban eseteben, hogy valakit meg egy kicsit eletben tartanak, amig az atlagos Blikk-olvaso emlekszik a halalara.

A CGI-feltamasztassal egy nagy baj van, hogy nem jobb, mint az elok. Ha megkersed a legjobb szineszeket, ugyanazt tudjak, mint a regiek, csak veluk lehet beszelgetni, ok tudnak rogtonozni, nekik van maganeletuk .. innentol kezdve egyszeruen kar erre pazarolni a penzt, nem hiszem, hogy ennek tobb ertelme volna, mint a Transzformersz filmeknek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.12.18. 12:47:38

@REMY: Hehe, már nem is emlékeztem erre a posztra. :D
Egyébként a Rogue One-ban Tarkin nekem először fel sem tűnt , Leiánál is kapásból azt hittem, hogy Fisher megfiatalítva. Neked amúgy hogy tetszettek? Mert én már hallottam erről mindent a borzasztótól a zseniálisig.

De ez felveti azt a kérdést, hogy eleve hány embernek tűnt volna fel, ha nem tudjuk, hogy halott a színész - tehát ha most nekiáll valaki egy James Dean CGI-modellel filmet készíteni, akkor mindenki azt fogja nézni, hogy "fú, mikor tűnik fel, hogy nem igazi", ez pedig szerintem teljesen kontraproduktív a cél szempontjából. Nem azt akarod, hogy a nézőid számára triviális legyen a turpisság - ld. Jurassic Park vs. Jurassic World, az előbbinél fel sem tűntek az effektek, mert nem voltak az arcodba tolva, utóbbinál viszont amikor már az első moneyshot az, hogy kiugrik a vászonról a CGI Indominus Rex, egyből látod, hogy kamu az egész.
Pl. szerintem Walkernél is ez azért működött sokkal jobban, mert az eredeti felvételek miatt nem tudhattad, hogy meddig tart a színész és hol jön a CGI

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.12.18. 13:56:57

@danialves: Tarkin nekem egyből feltűnt, ahogy Leia is.

A film fasza volt, tökéletes hidat képez a 2 trilógia között. A végjáték adott volt, az összetákolt sztori pedig élvezhető. Drámai és lehengerlő. A Disney jó úton jár.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.12.18. 13:58:49

@REMY: Mármint, hogy a film is, de alapvetően erre a CGI-újjéélesztésre értettem, arról hallani minden jót és rosszat is.

Fincherista 2016.12.18. 14:04:33

@danialves: hh nem vetted észre Tarkinnál? Megvoltam győződve, hogy legalább egy bekezdést az uncanny valley-nek fogsz szentelni...

A cikkből - ha már nosztalgiázni volt kedve a főszerkesztő úrnak - eléggé hiányolom a Tron: Örökség Jeff Bridges-ét. Már csak azért is, mert még a maga középszerűségével is köröket ver a F&F 7-re...
Na, meg ugye bátrabb vállalkozás is volt, mivel nem csak a kamerába bámult, hanem beszéltették is...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.12.18. 14:13:20

@Fincherista: Azt írtam, hogy észrevettem, csak nem elsőre. ;) Konkrétan akkor, amikor nekem is leesett, hogy jé, ez a fickó benne volt az eredeti trilógiában is, szóval öregnek kéne lennie.

Egyébként pont ezért nem is szenteltem neki semennyit, mert amíg nem azzal a tudattal nézed, hogy "ja ez CGI, mert máshogy nem tudták megoldani", addig nem uncanny. Konkrétan annyira, hogy én már fanyalogni kezdtem volna, hogy Vader új hangja mennyivel gyengébb, mint James Earl Jones, aztán utólag kiderült, hogy James Earl Jones a hangja. :D
süti beállítások módosítása