[Supernatural Movies]

A Krypton bolygó szülöttei

2014. április 21. - REMY

A Superman hét első állomása feleleveníti, hogy eddig a sorozatokban és a mozifilmekben kik alakították Kal-El-t, vagy más néven Clark Kentet, illetve a harmadik nevén Supermant. A hős népszerűsége ugyan a mai napig töretlen, de ennek ellenére az egyik legmegosztóbb képregényhős, így akár lehetne úgy is nevezni, hogy a meg nem értett legenda.

sup0.jpg
Superman története egészen 1938-ig nyúlik vissza, amikor is Joe Shuster és Jerry Siegel repkedő idegenje megkapta az első képregényét. A következő évtizedek során a képregényipar egyik legsikeresebb és legnépszerűbb kitalált hőse lett, és nem sokat kellett várni arra sem, hogy meghódítsa a filmvásznakat. Az első élőszereplős alkotásra csupán 10 évet kellett várni, azaz 1948-ban Kirk Alyn által életre kelt Superman. (Rajzfilm viszont már 1941-ben is készült róla)



Kirk Alyn

sup3.jpg
1948-ban Spencer Gordon Bennet és Thomas Carr által, a korszakra jellemző, 15 részes filmsorozatban láthatták először a nézők Clark Kentet. (Marvel kapitány és Batman is így került először a vászonra.) Kirk Alyn-t érhette elsőként az a megtiszteltetés, hogy belebújhatott Superman bőrébe. A siker természetesen nem maradt el, és a filmsorozatot követően, 1950-ben ismét Supermant játszott, egy szintén 15 részes filmsorozatban, az Atom Man vs. Superman-ben.

George Reeves

sup4_1.jpg
Az első igaz nagyágyú talán George Reeves volt, mert az ő nevével még a mai napig is találkozhatunk, ha Superman szóba kerül. Reeves nem a mozikat hódította meg, hanem a televíziókat, ugyanis a Superman sorozata 104 epizódot élt meg, és 1951-től egészen 1958-ig sugározták. A sorozatot 1951-ben egy önállóan kezelt kis filmecske indította, ami a Superman és a Vakondemberek címet viselte. Sportolói múltja miatt már egészen elképesztő trükköket tudott véghezvinni, ami miatt minden téren jobban bizonyult, mint elődje, Kirk Alyn.

John Rockwell

sup5_1.jpg
1961-ben egy új sorozatban láthatták viszont a nézők Supermant, vagyis inkább Superboyt, mert a John Rockwell által alakított köpenyes hős fiatal korát próbálta meg bemutatni a nem túl sikeres televízió sorozat, mely mindösszesen csak 13 részt ét meg. A sorozat a The Adventures of Superboy címet viselte.

Christopher Reeve

sup1_2.jpg
Az igazi áttörés 1978-ban következett be, amikor Richard Donner kezébe került Superman, és a főszerepre leszerződtette Christopher Reeve-et. Superman igazság szerint ebben az évben született meg, és itt jutott fel először a csúcsra (már, ami a TV-t és a mozit illeti). Reeve nem egyszerűen csak eljátszotta a hőst, hanem eggyé vált vele, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mai napig az ő neve kerül először szóba, ha Supermanről beszél valaki. Reeve, 4 mozifilmben öltötte fel magára a kék ruhát, és bár a filmek egyre gyengébb minőséget képviseltek, ám közel sem miatta. A folyton cserélődő stáb, és a Warner idióta fejesei miatt bár Reeve halhatatlanná vált, de magát a hőst elképesztő mélységekbe taszították.

John Haymes Newton és Gerard Christopher

sup9.jpg
A kegyetlenül rossz 1987-es mozifilm után Superman visszatért a televíziók képernyőjére, és egy feltámasztott The Adventures of Superboy sorozatban próbált ismét bizonyítani. Az 1961-es bukó után már egész sikeresnek volt mondható a széria, hiszen 4 évadot is megélt, ám ehhez két színésznek is közre kellett működnie. Az első évadban John Haymes Newton húzhatta magára a jelmezt (jobb), míg a következő három évadban már Gerard Christophernek jutott az a megtiszteltetés (bal).

Dean Cain

sup6.jpg
1992-ben lezárult a Superboy, ám a tévénézőknek nem kellett sokat várniuk a következő sorozatra, hiszen 1993-ban elkezdték sugározni a Lois és Clark - Superman legújabb kalandjai címen futó sorozatot, melyet egészen 1997-ig adtak a csatornák. Azt nem mondom, hogy Dean Cain telitalálat volt Superman szerepére, de annyi biztos, hogy karakteres volt, és a mai napig nem tudom elfeledni az arcát.

Tom Welling

sup10.jpg

Sokak kedvence, ráadásul a nézők többsége azt szerette volna, hogy a 2006-os filmben is ő kapja meg a főszerepet, ám erre nem került sor. Azonban így is az egyik, ha nem a legsikeresebb Superman sorozatban kapott főszerepet, mely nem kevesebb, mint 10 évadot élt meg. A sorozat 2001-től 2011-ig szerepelt a TV-ben, és a Smallville címet viselte. (Engem viszont nem nagyon tudott meghatni, így nem is nagyon érdekelt a sorozat, sikerek ide, sikerek oda…)

Brandon Routh

sup7.jpg
A Superman visszatér rossz, sőt nagyon rossz, sőt felesleges is, ám Brandon Routh-ra nem lehetett panasz. Szerintem kihozta a maximumot abból a karakterből, amit megírtak neki. Igazság szerint voltak olyan pillanatai, ahol megidézte Christopher Reevet, de sajnos maga a film teljesen elvette azt a lehetőséget tőle, hogy kibontakozhasson, és megmutassa, hogy mit is tud igazán. Rosszkor volt, rossz helyen, kár érte…

Henry Cavill

sup8.jpg
A megosztó Acélember című film főszereplője, az új Superman, aki maga mögött hagyta Christopher Reeve örökségét, és új utakra tévedt. Jól tette! Zack Snyderék meglehetősen jól castingoltak, és Cavill kiváló Supermannek bizonyult. Igazság szerint az igazi értékeléssel még várnék vele kapcsolatban, mert a folytatások során tovább fejlődhet, vagy akár elbukhat, ám utóbbira nem sok esélyt látok. 2016-ban ismét találkozunk vele, hiszen jön a Batman vs. Superman!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr586053580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.21. 13:46:25

a smallvilleből én se láttam csak 4 részt max, annyi elég is volt. :S

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.21. 17:43:50

@Sárga Pecsenyekacsa: Tény, viszont az nem konkrét Superman film vagy sorozat volt. Amúgy Ben Affleck is volt Superman jelmezben. pixel.nymag.com/content/dam/daily/vulture/2013/08/23/23-ben-affleck-superman-hollywoodland.jpg
süti beállítások módosítása