[Supernatural Movies]

[kritika] Véres játék (1988)

2014. június 08. - REMY

Van egy érzésem, hogy nem én voltam az egyetlen olyan gyerek, aki egy Van Damme film után lenyomott néhány fekvőt, vagy megcsinált egy-két nyújtógyakorlatot, hogy azt érezze, most Ő is Van Damme lett. A belga akciósztár a Véres játék című akciófilmmel robbant be a köztudatba és vált igazi nagyágyúvá, hogy aztán a későbbiekben olyan filmekkel örvendeztessen meg bennünket, mint a Kickboxer, a Dupla dinamit, vagy a Tökéletes katona. A Véres játék azonban nem csak első siker lett, hanem a JCVD filmográfia egyik legjobb darabja is.

blood1.jpg

Frank Dux leghőbb vágya, hogy elindulhasson a híres Kumite versenyen, amit Hongkong egyik sötét sikátorában rendeznek meg. A verseny véres és kegyetlen, emellett előfordul, hogy a versenyzők közül néhányan holtan végzik. Dux azonban hajthatatlan, mert neki bizonyítania kell…

Bunyós filmet nem nehéz összehozni, de jó bunyós filmet már annál nehezebb, és hogy miért? Mert sokan azt hiszik, hogy elég a jó koreográfia, és a látványos verekedés. NEM! Kevés, lélektelen semmi lesz az egész film, amit aztán lehet lehúzni a wc-ben. Ám, ha mellé rakunk egy minőségi soundtrack-et, beleteszünk egy karakteres, és megfelelően kigyúrt főhőst, illetve főellenséget, akkor sok hibát lehet feledtetni, mert a film működni fog. Működni fog, hiszen ott van példának JCVD, aki soha nem a színészi játékával hívta fel magára a figyelmet, és soha nem a csillagos ötös történettel ellátott filmjeivel, hanem a spárgáival, a pörgőrúgásaival, valamint a kegyetlenül jó végjátékaival, amit többek között olyanokkal tolt le, mint Bolo Yeung (Chong Li) vagy Tong-Po.

A Véres játék közel sem tökéletes film, de nem is akar az lenni. Azonban van szíve és lelke, és egy remek B feelingje, ami miatt hiába banális az egész, a film működik és szórakoztató. Szórakoztató, mert jó látni, ahogy a különböző nemzetiségű harcosok gyepálják egymást, és hogy a főellenség szúrós tekintettel néz, a jólfésült Van Damme-ra. A film nem veszi komolyan magát, ami azért is jó, mert amúgy se lehetne komolyan venni. Persze manapság egy sötét tónusú, drámával átitatott, szuperrealista filmet kapnánk, ami aztán IMDB-n megállna a 4 és 5 pont között, és a kutya se emlékezne rá, mert szar. Itt csupán pózolás, túljátszás, és erőfitogtatás megy, de az nagyon.

blood2.png

A küzdősportos filmek között előkelő helyen szerepel a Véres játék, mely a 80-as évek alapműveihez is hozzátartozik. Kliséhegyek és hatásvadász eszközök szerepelnek benne, de a 80-as évek fantasztikus atmoszférája lengi körül, ami miatt a mai napig remek szórakozást tud nyújtani. Jean-Claude Van Damme nem hiába lett sokak kedvence, köztük az én kedvencem is. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr516246022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodolfo63 2014.06.08. 13:19:53

szerintem nem szerepelnek klisé hegyek benne, mivel ezek a filmek teremtették meg ezeket a kliséket eleve :-D

Dr_utcai_arcos 2014.06.08. 17:05:32

Legyél bátor, nem az "egyik legjobb" filmje, hanem a legjobb. hajszálnyival előzve a Kickboxert és a Leont.

Dr_utcai_arcos 2014.06.08. 17:07:16

Bár vessetek meg, nekem a Cyborg is nagy szívem csücske, már csak a poszt apokalipszis vonulat miatt. ( De azt mindenki ismerje el, a keresztre feszítésnél az a jelenetsor, az nagyon rendben van. Talán csak az alagútban a spárgában fejen szúrás vetekedik vele!)

Sütee 2014.06.08. 17:24:44

kb 2 hete nagy rakétázás közben néztünk meg egy JCVD kompilésönt a pörgőrúgásairól.....Hatalmas szórakozás volt! A kritika első mondatánál meg nagyon jót nevettem, mert akkor ketten már legalább vagyunk! :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.08. 18:06:20

@Sütee: Na tessék! :D De hát az a pár gyakorlat hozzá tartozik JCVD-hez. Mondjuk a Rocky is ilyen. :P

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.10. 12:30:18

a legjobb JCVD filmlett ez, ezután jól vagy rosszul de ezt másolta mindig.

(ettől még a john woo féle vadászós a kedvencem tőle, de akkor is ez a legjobb).
süti beállítások módosítása