[Supernatural Movies]

007 James Bond - Rakjuk hát sorba a szériát

2014. június 22. - Creativ3Form

Ki ne ismerné a királynő brit titkos fegyverét, aki rázva, nem keverve vedeli a martinit? Aki egy pillantással elcsábítja a világ legszebb nőit, és a kisujjával is olyanokra képes, amire senki a világon. Akinek minden szituációra vannak kütyüjei, legyen az lézeres óra, késsel ellátott cipő, hackelésre alkalmas telefon (bizony-bizony Aiden Pearce, a 007-es megelőzött téged) és akkor még a szuper verdákat nem is említettem, amik természetesen a boltban nem megvásárolható extrákkal vannak felszerelve. James Bond egy halhatatlan hős, amit a jelenlegi és a régmúlt generációja is egyaránt ismer. Az imádat már persze nem ennyire egyértelmű, de ki merem jelenteni, hogy többen szeretik, mint utálják a dupla nullás ügynök kalandjait. 23 részt ért meg a széria, ami alatt 6 színészt fogyasztott el, és közülük Daniel Craig még mindig viseli az öltönyt és a nyakkendőt. Nem mondhatnám, hogy a filmek színvonala mindig tartotta ugyanazt a minőséget, de hát ahány ember, annyi vélemény. Nem fogok minden egyes epizódról tartalmi összefoglalót adni, csupán egy pár soros véleményt a széria összes részéről, ami 4 végignézés (igen, jól olvastátok) során véglegesedett meg bennem. 


23. The Living Daylights (1987)

15.jpg
Az csak egy dolog, hogy Dalton messze a legrosszabb Bond a sorozatban, de ebben a részben tűnik fel a széria legcsúnyább és egyben legidegesítőbb Bond lánya is. A nyitó akció korrekt, és úgy összességében az akciók megállják a helyüket, de minden más gyenge. A karakterek, és mint mondottam, Dalton mint Bond, borzalmas.

 

22. For Your Eyes Only (1981)

12_2.jpg
Az egyik legunalmasabb Bond mindközül. Az akciók alatt megalszik a tej a számban, a Bond lány jelentéktelen, és az egész rész eléggé ásító hatást váltott ki nálam. Sokan szeretik, nálam nagyon mellé ment.

 

21. Live and Let Die (1973)

8_1.jpg
Roger Moore első fellépése 007-es ügynökként, de sajnos eléggé jelentéktelenre sikeredett. A vudu mániás rosszarcok valahogy nem illenek bele ebbe a légkörbe, és nekik köszönhetően, alig van James Bond érzése az embernek. Nem a legjobb indítása a Moore érának.

 

20. Diamonds are Forever (1971)

7_1.jpg
Lazenby csúfos bukása után, a készítők valahogy rávették Conneryt, hogy térjen vissza egy rész erejéig, és hozza vissza a rajongóknak azt a Bondot, amit megszerettek. Nos, ez nem igazán jött össze. Connery meghízott, mozgása lassú, sármja oda, és a két meleg bérgyilkos akit ráküldtek (nem vicc) pedig több mint röhejes. Elvétve ugyan megvan a Bond hangulat, de látszik, hogy Connery már a háta közepére kívánta ilyenkor a szériát.

 

19. You Only Live Twice (1967)

5_2.jpg
Ez az a rész, ami hatalmasat is szólhatott volna, de nem tette. A főgonosz túl ripacs és idegesítő, és Bond japánná válása sem a legkomolyabban vehető húzás a szériában. Vannak pillanatai, de összességében egy kihagyott ziccer a szériában.

 

18. Thunderball (1965)

4_1.jpg
Az egyik legtöbbet foglalkoztatott rész, ha Sean Connerys Bondról van szó. Számomra viszont érthetetlen, hogy ez miért is van így. Rengeteg helyen belassul, és az egész túlzottan is elnyújtott. A víz alatt játszódó akciók szépek és látványosak, de egy idő után fárasztóvá válnak, és az ember elkezd késztetést érezni a beletekerésre. Az egyik legtúlértékeltebb rész, és nem csak a Sean Connery érában.

 

17. Octopussy (1983)

13_1.jpg
Sandokán mint rossz arc tetszetős, de a Octopussy névre keresztelt gonoszféleséggel nem tudom mi volt a céljuk. Nem igazán értettem a motivációját, néha elég érthetetlen dolgokat művelt. A cirkuszos bazár nem lenne zavaró, de azért a bohóccá való átvedlést kihagyhatták volna.

 

16. Die Another Day (2002)

halj meg.jpg
Brosnan kimenetele a sorozatból bizony nem sikerült emlékezetesre. A CGI akciók tömkelege, az idegesítő, már-már visszataszító főgonosz, és az inkább egy Jean-Claude Van Damme filmbe illő második számú rosszarc nem győztek meg arról, hogy egy jó Bond filmet látok. Próbáltak újítani a technika terén (pl. a láthatatlan kocsi) de nem úgy sikerült, ahogy elvárták volna. Pedig a nyitó akció nagyon tisztességes, az egyik személyes kedvencem, de sajna a többi rész egy látványosnak szánt, vetített hátteres CGI parádévá teszik az egészet.

 

15. The Spy who Loved Me (1977)

10_1.jpg
Ebben a részben tűnik fel először James Bond legendás ellenfele Jaws, aki több részen keresztül nehezítette meg az életét. A történet szerint Jamest egy KGB ügynökkel rakják párba, akivel remek párost alkotnak. Viszont a kettőjük egymáshoz való viszonyulása nem mindig van egyensúlyban, és helyenként kissé zavarónak éreztem, hogy ennyire ez a viszony kapja a központot, és nem a történet.

 

14. Moonraker (1979)

11_1.jpg
Bezony, a 007-es a világűrt is megjárta, és lézerfegyverekkel lövöldözött a rosszarcokra. Kár érte, mert egészen addig a pillanatig, amíg kimennek az űrbe, egy igen hangulatos Bond filmmel van dolgunk. John Barry dallamai helyenként zseniálisak, és Hugo Drax pökhendi, egoista gonosza pedig tökéletes fricskája Bondnak. A széria egyik legjobbja is lehetne, ha nem lenne az űrben való marhulás.

 

13. Quantum of Solace (2008)

22.jpg
Ezt a Bondot bizony a töltelék jelenetek rontják el. Az akciórészek, annak ellenére, hogy szarrá vannak vágva, zseniálisak és maga alá hugyozik az ember, de minden más zavaros, és nem áll össze egy egésszé. Kurylenko mint Bond lány totálisan semmilyen, és szinte nulla érzelmet, legyen szó utálatról vagy együttérzésről váltott ki belőlem. Amalrick gonosza pedig az egyik legröhejesebb ellenfél a szériában. Egy másodpercig se tudtam elképzelni róla, hogy Bond bizony beszabehu tőle. Tipikusan ilyen mellék gonosz, aki jelen van ugyan, de nagy kárt nem tud okozni. Nem is értem, hogy gondolták komolyan, hogy megteszik fő bossnak. Ha több időt szánnak a sztorira, és a mellék karakterekre, hatalmasat szólhatott volna, de így csak pukkant egy kicsit.

12. Dr. No (1962)

próba2.jpg
Az első rész, ami elindította a sorozatot, amiért ma is több millió ember rajong. Minden téren az egyik legvisszafogottabb Bond, mégis működik. Remek az atmoszférája, és bizony érezni lehet rajta, hogy egy fantasztikus sorozat van készülőben.

 

11. Licence to Kill (1989)

16.jpg
Dalton második Bondja kellemes meglepetés volt. A főellenség nem egy világuralomra törő valaki, hanem egy szimpla, de annál kegyetlenebb drogbáró, de mégsem érzi az ember a vágyat egy elakarompusztítaniavilágot ellenfél után. A végén lévő kamionos akciózás pedig kimondottan tetszetős.

 

10. A View to Kill (1985)

14.jpg

Rooger Moore befejező része egy remekül sikerült Bond film. A Walken alakította Zorin, gonoszként remek, az akciók híres és szép helyeken lettek forgatva, és leszámítva Zorin társát May Day-t, szinte minden a helyén van benne. És ami a félelmetes, hogy Moore ekkor már 58 éves volt, de ez cseppet sem látszott meg rajta.

 

9. From Russia with Love (1963)

2_4.jpg
Az egyik legfeszültebb hangulatú Bond a szériában, és a kritikusok szerint, Connery itt járt a legközelebb ahhoz a Bondhoz, amit anno Ian Fleming megálmodott. Helyenként Hitchocki szinten megkomponált jelenetekkel operál, és ez adja meg neki az egyedi, és a Bond filmektől kissé eltérő hangulatát.

 

8. The World is Not Enough (1999)

19.jpg
A kedvenc nyitó akcióm fűződik ehhez a részhez, plusz Marceau mint gonosz Bond lány...ahhhh. Remek párost alkot Robert Carlyle-val. A fordulat(ok) működnek, és bár Denise Richardsot szokták utálni benne, de szerintem semmi baj nem volt vele. Nem kiemelkedő, de a "legrosszabb Bond lány" címtől is messze van.

 

7. Tomorrow Never Die (1997)

18.jpg
Ez a Bond, mind hangulatban, mind képi világában a régi, Sean Connerys Bondokra emlékeztetett engem. Tipikus régi vágású Bond film, mind felépítésben, mind történetben, mind karakterekben. Remek akciók, remek muzsika, klasszikus Bond főgonosz...nem is kell ennél több egy jó 007-es kalandhoz.

 

6. The Man with A Golden Gun (1974)

9_2.jpg
Sokan nem szeretik, mert a 007-es ellenfele egy önimádó, egoista, ámbár nagyon profi bérgyilkos, de az ismertetőjele nem a világuralomra törés, hanem egy harmadik mellbimbó (yep, bizony-bizony és így van), plusz a társa egy kissé fura törpe. Ám mégis, az egész film hangulata és légköre nagyon egyben van, és személy szerint számomra ebben hangzik el az egyik legjobb főtéma, amit a Bond szériában hallottam.

 

5. GoldenEye (1995)

17.jpg
Brosnan mint fiatal, üde James Bond. A legtöbb embernek (többek közt nekem is) ő az igazi 007-es. Remekül áll neki a karakter, és érezni végig, hogy bizony élvezi is, és lubickol a szerepben. A főcímdal az egyik legjobb a sorozatban, és az akciók is látványosak, sőt... Helyenként kimondottan tetszetősek (a tankos üldözés rész a mai napig nagy kedvenc).

4. Skyfall (2012)

23.jpg
Mendes remekül találta meg az egyensúlyt a régi vágású klasszikus, valamint az újgenerációs Bond között, így a végeredmény egy olyan 007-es kalandot eredményez, ami mindkét tábor rajongóit kielégíti. Így akik Craig megérkezésével, valamint az egész széria újragondolásával eltávolodtak a 007-estől, azok most vissza fognak találni hozzá. Rengeteg utalás és tisztelgés a régi részek iránt, Bardem az egyik legjobb főgonosz ever, Adele megalkotta a tökéletes főcímdalt (ami szintén tipikus régi vágású Bond főcímdal lett), szóval egyértelműen kijelenthetjük, hogy az újgenerációs Bond filmek a jó irányba haladnak.

 

3. Casino Royale (2006)

21_1.jpg
Amikor a sokak által fából faragott arcúnak titulált Daniel Craig kapta meg az újraindított 007-es sorozat főszerepét, bizony elég sokan kiakadtak. Mivel ez a pali nem jóképű, nem sármos blablabla. De ekkor még nem tudták ezek az emberek, hogy ez már nem az a Bond lesz, amit megszokhattak. Nem véletlenül írtam, hogy újraindított 007-es sorozat, hanem azért, mert ez tényleg így van. A film elején James még kezdő, és nem olyan rég kapta meg a dupla nullás státuszt. Pökhendi (talán a legpökhendibb az összes Bond közül), és bizony előbb lő, mint kérdez. Nincsenek kütyük, se Moneypenny, és ráadásul a vodka-martini is megkapja a magáét. Mégis, ez az új felfogás működik. Ugyan is a Bond hangulat megvan, és a történeten pedig érezni, hogy ez bizony egy több részen át tartó, szövevényes cselekményhez vezet majd. És ez nagggggyon jó hír.


2. On Her Majesty's Secret Service (1969)

6_1.jpg
Lazenby, aki csak egy Bondot élt meg. Újításnak szánták ezt a részt, mint pár éve a Casino Royalet, de túl korai volt. Az akkori rajongok nem tudták megbocsátani ezt a stúdiónak, és ennek köszönhetően hatalmas anyagi bukta volt. Pedig messze az egyik legjobb a szériában. Lazenby Bondja eltér a szokványostól, nem mindig a sármja az, amivel meggyőz egy nőt, és bizony itt nem egyszer bebizonyosodik, hogy ő is csak ember, aki megsérülhet, és ennek köszönhetően bajba is kerülhet. Telly Savalas gonosza nem a legjobban kidolgozott ellenfél, de működik. Diana Rigg pedig messze a legjobb Bond lány. Nem is csoda, hogy hozzá kapcsolódik a 007-es legnagyobb vesztesége.


1. GOLDFINGER (1964)

3_2.jpg
A legtöbb ember szemében ez a rész a Bondok Bondja. Én is így vagyok vele. Remekül megkomponált rész, mind történetvezetésben, felépítésben, beleértve az akció részeket is. Goldfinger karaktere pedig egyszerre komolyan vehető, és parodisztikus. Több ilyen ellenfél kellett volna a későbbi részekbe. Nem beszélve arról, hogy az egyik legcoolabb Bond szöveg is ebben a részben hangzik el:

- Azt várja tőlem, hogy beszéljek?
- Nem Mr. Bond. Azt várom, hogy meghaljon.

 

Kedvencek:

The real 007: Számomra mindig is Pierce Brosnan lesz a 007-es. Nála minden passzolt a karakterhez.

Kedvenc nyitó akció: A Holnap Markában eleje. Nem akarok nagyot hazudni, de asszem a széria leghosszabb nyitó akciójával van dolgunk, és minden megtalálható benne, ami a 007-esre jellemző. A James Bondi gőg, túlzások, poénok, megoldások, plusz az egész felépítése elnyerte a tetszésemet.

Kedvenc Főgonosz: Sokáig a Goldfinger főgonosza, azaz Goldfinger volt a kedvencem. Ez a pali ugyanis a későbbi Bond főgonoszok paródiája úgymond, néha röhögni lehet rajta, néha viszont megijed tőle az ember. Remekül működik az egész film alatt. Ám végül, a Skyfall hatására, a Javier Bardem által hozott Silva lett a kedvenc. Bardemet amúgy is egy zseninek tartom, de amit Bond gonoszként hozott, mint ex-dupla 0-ás ügynök, az mesés. És különös vonzalma a...szóval remek gonosz. A legjobb a szériában.

Kedvenc Bond lány: Évekig Sophie Marceau volt a befutó (akit Eva Green a Casino Royaleból követett), de aztán rá kellett jönnöm, hogy az Őfelsége Titkosszolgálatában menyasz...azaz Bond lánya, Diana Rigg számomra a number 1 :-)

Kedvenc momentum, jelenet: Rengeteg jelenet van, és napestig tudnám sorolni, így inkább megemlítem a szokásos Bond anomáliákat, amik mindegyik 007-esnél más és más volt. Connerynél a magabiztos, gőgös pofavágás, Moorenál az idióta vigyor, Brosnannál a nyakkendő igazítás, Craignál meg a mandzsettával való játék. Dalton meg Lazenby viszont kapják be, nem volt semmi érdekes anomáliájuk. :-D

Kedvenc zeneszerző: Bár egy álmom vált valóra számomra, hogy a kedvenc zeneszerzőm, Tamás Újember (Thomas Newman) lett az új James Bond zene felelős, de ettől még egyértelmű, hogy minden idők legjobb Bond zenésze nem más, mint John Barry. Az összes kedvenc dallam az ő nevéhez fűződik, egyszerűen hihetetlenül ráérzett a 007-es témákra.

Kedvenc főcímdal: Tina Turner - GoldenEye. Bár az Adele féle Skyfall is nagggggyon nagy kedvenc, de az öreg Turnert nem tudta megverni.

Legrosszabb Bond lány: Nos, bevallom őszintén, hogy amíg szinkronnal néztem a szériát, nem volt különösebb baj a női karakterekkel, de miután az utolsó alkalommal eredeti nyelven pörgettem végig a 007-es sorozatot, bizony kiütköztek a bajok. :-D Ebből is látszik, hogy régen minőségi volt a szinkron, ugyanis a korai részekben valami kritikán aluli teljesítményt nyújtanak a nők. A hangsúlyozásuk, a beleélésük mind-mind borzalmas volt. Itt is, ahogy a kedvenc jeleneteknél, napestig tudnám sorolni a neveket, így csak a legrosszabbat említem meg mind közül, mégpedig a Dr. No lányát, Ursula Andress-t. Ez a nő MINDENT egy hangszínen mondott végig. Gyűlöletet, imádatot, szeretetet, mindent. A falat kapartam néha. :-D

Ennyi volt hát. Nem mondom, hogy mindenki kezdjen neki a szériának, mert szerintem nincs olyan ember a földön, aki ne látott volna legalább egy részt, és mivel az örök szerelem szikrájának felpezsdüléséhez (ejjj, ez deszarulhangzikígydesebaj) elég egy rész, ha nem indultál be, később se fogsz. Én beindultam, és vállalom, hogy Bond fan vagyok. :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr156396861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.06.22. 01:39:42

Kezdektől, vagy harminc éve mikor az első Bond filmet láttam, nagy rajongoja vagyok a sorozatnak, mind meg van gyüjteményben természetesen, nincs olyan része ami ne tetszene, és van amit tízszer is láttam már az évek folyamán. Érdekes ez az értékelés, nem kis munka, bár nagy részével nem értek egyet, főleg az utolsó helyezettel, ami szerintem az egyik legjobb Bond film. Az első ötben már több olyan van ami szerintem is odavaló... :)
Top5 Bond film szerintem, sorrend nélkül:
Casino Royal,
Golden Eye,
The Living Daylight,
Skyfall,
On Her Mayestiy's Secret Service.

Bondok sorrendben:
#1 Daniel Craig
#2 Thimothy Dalton
#3 Sean Connery
#4 George Lazenby
#5 Roger Moore
#6 Pierce Brosnan

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.22. 12:31:40

fú, de remélem,hogy ez index címlapos lesz, mert nem semmi vitát képes generálnia lista. :D

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2014.06.22. 15:00:17

Igazán jó érzés látni, hogy más is ennyire odavan a James Bond filmekért és ilyen profin ismeri mind a 23 részt. Jómagam is Bond rajongó vagyok, a 41 évem dacára szinte infantilis lelkesedéssel. Álláspontom szerint a James Bond rajongók három táborba tartoznak:

1.) "Ős Bond-rajongók" akik az eredeti Ian Fleming -i "Bond életérzést" szeretik, méltányolva értékelve és ismerve a Bond-kellékek illetve stílusjegyek teljes tárházát: a „bondi” öltözködést, eleganciát, higgadtan száraz modorú beszéd-stílust, az OMEGA karórákat, a Mont Blanc tollat, a Brioni márkájú öltönyöket, az Aston Martin autót, a vodka-martinit (felrázva nem keverve), és persze a Walther PPK pisztolyt (persze sorolhatnám estig, annyi ilyen panel van James Bond körül). Az ebbe a csoportba tartozó Bond rajongók az igazi és eredeti Bond-stílus őrzői. Szerintük ez a bizonyos stílus 2002 -ig volt őrizhető, amikor az utolsó Brosnan film – a Halj meg máskor - megkezdte lebontani a "Bond-jegyeket". Az igazi, eredeti Bond figura és életérzés 2002 -ben meghalt. Ami ezt követően készült Bond film címen már egy egészen más műfaj. A stílusjegyeket sorra kiiktatták. (Mondanom sem kell, jómagam ebbe az első kategóriába tartozom.)

2.) A Bond rajongók táborának második csoportjába azok tartoznak, akik az „új Bond” stílus kedvelői, és így a 2002 utáni Bond-figura követői. Azok, akik James Bondot akcióhősnek látják, akiknek nem fontosak az eredeti kellékek, akik szerint Bond lehet szőke, zord stílusú, 180 cm alatti is. (Daniel Craig: 178, Sean Conerry: 188, Pierce Brosnan: 186 cm) Ők a sportos Daniel Craigből nem hiányolják az eleganciát és számukra EZ a megjelenés és ez a stílus (már ha van neki olyan) képviseli James Bondot, őfelsége titkos ügynökét. Ők nem szeretik a 2002 előtti – főleg a sokkal régebbi, mondjuk 1980 előtt készült Bond filmeket – mert idegesíti őket az avítt, archaikus ábrázolás és a klasszikus stílus. Unják a hidegháborús idők szabályait és filmes esetlenségeit.

3.) A harmadik kategóriába azok a szabadelvűek tartoznak, akik bár szeretik az eredeti (2002 előtti) Bond filmeket is – vagyis megnézik és elfogadják a 60 –as 70 –es és 80 –as évek alkotásait – ám szükségét érzik a figura megújulásának és elégedettek azzal, amivé James Bond alakját tették a Daniel Craig filmek.

Én úgy látom, hogy ma a Bond rajongók legalább 85% -a a második és harmadik kategóriába tartozik, és mára csak maroknyian maradtunk az eredeti körből.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2014.06.22. 15:06:37

... ja és az én két kedvencem holtversenyben: A LiCecnce to kill (1989) és a Golden eye (1995) Minegyik többi csak ezek után jön.

aronsatie 2014.06.22. 16:29:22

Ez csakis valami random sorrend lehet.

ricardo 2014.06.22. 16:33:44

Brosnan mint legjobb Bond? Nemár. Brosnan egy igazi pinamágnes, az oké, de a hetven kilójával ugráljon a balettben meg énekeljen ABBA-t Meryl Streepnek a Mamma Miában. Olyan kamuszagú az egész figura. Viszont Diana Rigg a legjobb Bond-lány, az egészen biztos. Sőt szerintem Lazenby is remek Bond. Legalábbis a kamerába kikacsintgató bájgúnár Moorenál meg Gergely Róbert imitátor Daltonnál biztosan jobb.

♔bаtyu♔ 2014.06.22. 16:34:01

Nálam magasan elsők a Pierce Brosnan részek, egyébként is igen jó színész, aki nem látta, Negyedik záradékot is ajánlom, piszok jó.

Utána legjobban a 70-es évek James Bondjai, persze elsősorban a humor és a nevetséges akciók miatt.

Craig túlságosan tanyasi, a leguccsó rész sztori szempontjából ráadásul egy nagy kalap szar volt. Ami jó volt, az a bevezető rész aztán slussz.

ComLo 2014.06.22. 16:42:10

Nagyon tetszik hogy tényleg végignézted az összeset és reálisan értékelted. Amibe bele tudnék kötni az ízlés dolga, értelmes ember ízlésről pedig nem vitatkozik :-) .

Amúgy a lista többé kevésbé nálam is hasonló, az első 4-et sorolnám sokkal hátrébb csak, nálam a Goldeneye az abszolult tökéletes Bond movie ...

Egyébként egy érdekesség amit sosem láttam még leírva. Bond filmek töbségét a hidegháború idején kreálták. Mégis SOSEM harcolt az szovjet, v orosz kormány ellen. Korrupt emberek ellen az oroszoknál igen, de sosem direktbe a "gonosz ruszkik" ellen.

És még valami: valamelyik Craig filmig, volt még egy hagyomány ... Bond minden filmben MINIMUM 2 nöt megfektetett. Ezzel a dologgal is leszámoltak már ...

Ser Vazul 2014.06.22. 16:49:35

vannak jó gondolatok,pl. a Lazemby film tényleg marha jó és Sophie a legjobb Bond lány.
na de pl. mint ahogy előttem is írták, a Living Daylights simán top 3.
"flemingi Bond" ezen jót röhögtem. nem tudom hányan olvasták a könyveket (én pl. igen) de aki nem az jobb ha tudja nem sok köze van a filmekhez.
sima kémregények semmi extra.
Extra,amitől Bond Bond,legalábbis a filmek szerint az nyomokban sincs benne a könyvekbe. pl a rázve nem keverve,Bond,James Bond stb. nincs!

megfgyelhető,amikor egy színész átveszi a karaktert akkor egy óriási film készül és onnan erősen csökken a színvonal.

a legjobban nem sorrendben (szerintem):
The Living Daylights
Goldfinger
World is not Enough (karakterek miatt elsősorban)
Casino
On Her
Goldeneye

ATS 2014.06.22. 17:08:07

Brosnan-t kellett volna kombinálni a Craig szériás "back to basics" filozófiával. Neki állt a legjobban a szerep, csak elrontották a filmeket a képzeletbeli csoda-kütyükkel...

2014.06.22. 17:14:28

A saját véleményem:

A legjobb Bond-film:
1. Szigorúan bizalmas
2. Goldeneye
3. Halálos rémületben

A legjobb Bond:
1. Sean Connery
2. Pierce Brosnan
3. Daniel Craig

A legjobb Bond-gonosz:
1. Javier Bardem
2. Gert Fröbe
3. Donald Pleasance

A legszebb Bond-lány:
1. Ursula Andress
2. Jane Seymour
3. Tanya Roberts

A legcsúnyább Bond-lány:
Egyértelműen Eva Green komoly vetélytárs nélkül.

A kedvenc Bond-dal:
1. For Your Eyes Only (Sheena Easton)
2. Goldeneye (Tina Turner)
3. Diamonds Are Forever (Shirley Bassey)

P. S.: Ami az egyszínű hangon beszélő Ursula Andresst illeti: minden komoly Bond-rajongó tudja [:))], hogy a színésznő erős német akcentusa miatt nem az ő hangját hallottuk a filmben, hanem Nikki van der Zylét a prózai részeknél, és Diana Coupland énekelt.

porch monkey 4 life! 2014.06.22. 17:34:27

Lazenby totális tévedés. Tény, hogy nem egy igényes szerep Bondé, de azért ne egy kőarcú modellcsávó bámuljon már a kamerába. Nem beszélve arról, hogy a film is unalmas, Kojak-nek meg nem áll be a szája :)

Számomra az nem igazi Bond-film, ahol nem a világvégét vagy a világháború kitörését kell megakadályozni. Például mi a francot kevert Bond Kanangával meg Sánchezzel, akik sima narkódílerek voltak, ráadásul elsősorban az Usában bizniszeltek. Azért van ott a sok hárombetűs szervezet, hogy intézkedjen (tudom, Sánchez személyes okból is ellenfél volt).

Nagyon hullámzó a színvonal egy "színészen" belül is, pl. az Aranyszem a mpziszékbe szögezett, a Die... megtekintésekor meg én szégyelltem magam.

kkn 2014.06.22. 19:02:21

@ricardo: Látszik, hogy nem csapott még pofán egy igazi szálas parasztszerű figura. Aki szívós, inas, és vékony. De ha bekapsz tőle egyet, lerepül a fejed. Az erő nem csak a kötött alkatban van.

kkn 2014.06.22. 19:03:51

@porch monkey 4 life!: Én amikor jó 10 éve először láttam a Lazenbys Bondot, nem hittem, hogy ez egy 1969-es film. Sok kilencvenes évekbeli akciófilm sokkal lassabb. Nekem nem volt unalmas meglepően hihető, pörgő volt.

kkn 2014.06.22. 19:04:57

@ATS: Miért, a víz alatt úszó, átváltozó Lotus nem az? A Bondban eleve sokszor akkor még hihetetlen cuccok fordultak meg.

kkn 2014.06.22. 19:07:20

Ja, nem tudom, mit akart anomália alatt kifejezni a cikkíró. Miért nem odaillő, megmagyarázhatatlan egy nyakkendő, vagy mandzsetta igazítás? Ezeket nem egyéni jellegzetességnek találja?

Swind 2014.06.22. 19:38:10

Az újfajta James Bondnál, mind a színész mind a film megkomponálásakor figyelmen hagytak egy tényt: James Bond európai szuperhős. Mindig elegáns, sármos, jóképű, nem gyűrődik a ruhája, udvarias, csak könnyebben sérül meg, és mindig nyer. Ezek a szupererői. Az új filemek craiggel csak egyszerűen jó akciófilmek, de Bond az már nincs bennünk, mert olyan mintha Supermantól elvették volna a repülés képességét örökre. Bond az nem Bourne.

LuPuS 2014.06.22. 20:26:48

@Historian:
A szép összeállítás egyéni látással.

Anno én így alkottam meg:
hestyle.blog.hu/2010/02/14/james_bond_tortenelem

Nincs sorrend csak pár felbukkanó elem amely meghatározta a rajongásomat örökre.Ű

ricardo 2014.06.22. 20:42:08

@kkn: Egy újságíró irta, hogy Craig az első Bond, akiről elhisszük, hogy fáj a jobbegyenese. (Nota bene sokkan éppen ezért nem szeretik Craiget. Mert inkább hasonlít egy orosz matrózra, egy amolyan Koncz Gábor-szerű surmóra, mint egy finom angol gentlemanre, aki mindig éppen olyan nyelven tud, amelyik országban jár, és megmondja a Dom Pérignon évjáratát.) De nem direkte a testi erőre akartam tenni a hangsúlyt Brosnant illetően, elhiszem, hogy egy hatvan kilós, inas paraszt izmai olyanok a kaszálástól, mint az acélsodrony, hanem arra, hogy bár Craig előtt egyik Bond színész sem volt egy kifejezett tökös testépítő, viszont Brosnan egy par excellence nyüzüge szépfiú, akinek jobban állnak a romantikus dzsigoló szerepek.

porch monkey 4 life! 2014.06.22. 21:35:41

A Quantumot hiba volt egyáltalán bemutatni. Nem azért, mert annyira gyatra, hanem mert szarrá van vágva. Néhány éve készült egy Babylon A.D. című posztapok sci-fi, aminek a sajtóvetítésén elaléltak a jelenlévők, aztán a 3 órás változatból a producerek vágtak egy 94 perceset, és még a jelenetek sorrendjét (!) is megváltoztatták. Na ezt éreztem én ennél a filmnél is + a rendező is csak a kamerarángatást tanulta meg az akciófilm-készítésből :)

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2014.06.22. 21:41:52

@LuPuS: Nagyon precíz a cikked, főleg a stílusjegyek (Bond ingek, órák, mandzsetták, öltönyök, karórák) tekintetében. Utólagos engedelmeddel el is helyeztem cikked linkjét a posztomban. Én egy átfogó képet próbáltam alkotni az egészről. Közben pedig ki is egészítettem a posztot egy saját rangsorral: tortenelemtanulas.blog.hu/2014/06/22/a_vilag_leghiresebb_titkos-ugynoke

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2014.06.22. 21:42:36

Rangsorolás szigorúan szubjektíven

Ha megpróbáljuk valami módon rangsorolni a James Bond filmeket, akkor én hét kategóriát javasolok figyelembe venni: a legjobb Bond, a legrosszabb Bond, legjobb Bond-lány, a legjobb Bond-film, a legrosszabb Bond film, a legjobb nyitó akció és a legjobb Bond filmzene. (Úgynevezett "legrosszabb" besorolást csak a főszereplő és a film esetében tartok jogosnak.) Ami engem illet, 41 évem alatt az összes Bond produkciót megnéztem, és a következő rangsort alakítottam ki a fenti öt kategóriát illetően:

Legjobb Bond: nálam egyértelműen Pierce Brosnan az első, Sean Connery a második, és a sokat szidott Timothy Dalton a harmadik.
Legrosszabb Bond: azt kell mondjam, hogy a jelenlegi pasas, azaz Daniel Craig a leggyengébb. Úgy is mondhatnám, hogy poros nyomába sem ér elődeinek.
Legjobb és legszexibb Bond lány: nálam Izabella Scorupco a tuti első. Hihetetlen a kisugárzása és szerintem gyönyörű, izgalmas nő. Persze későbbi filmjeiben nagyon megváltozik. Számomra csak a Golden Eye -ben gyönyörű.
Legjobb Bond film: nekem a Golden Eye (Aranyszem) és a Licence to Kill (Magányos ügynök) a csúcs, holtversenyben egymással. Megvan bennük minden eredeti stílusjegy (melyektől James Bond igazi Bond) és közben pörgős, stílusos alkotások is. Harmadik helyen van a "Holnap markában" és a Goldfinger (a harmadik Bond film) szintén holtversenyben.
Legrosszabb Bond film: nálam ez a dicstelen címet a 2008 -as Quantum csendje nyerte el. Óriási csalódás volt. Pitiáner a téma, logikátlan az események vezetése, gyengék a színészi teljesítmények, Craig pedig rendesen alulmúlja még önmagát is benne. Pedig egyébként is gyenge.
Legjobb nyitó akció: nekem a Golden Eye nyitó jelenete a csúcs, amikor Brosnan betör egy orosz erőműbe és leugrik a gát tetejéről bungee jump ugrással. Később meg egy repülővel távozik, melynek utána ugrik egy motorral. Állat.
Legjobb Bond zene: egyértelműen a Licence to Kill zenéje a legjobb, Gladys Knight előadásában.

LuPuS 2014.06.22. 21:58:05

@Historian:
köszönöm :D

Az általatok szidott "Quantum csendje" már magában a fordításban is rossz, mivel inkább kellett volna "Vígaszdíj"nak fordítani vagy "A bosszú utáni megkönnyebülés"-hez hasonló hangzatos jelzőnek.A mindenkin átgázolok, mert bosszúért kiáltok.

Eredetileg a Casino Royal volt ami felvezette, hogyan lett Bond aki. A SPECTRE már a múlt, az új titkos társaság annyira titkos ,hogy senki sem tud róla egészen mostanáig, ebből szerettek volna egy trilógiát kihozni, ami valljuk be nem jött össze és nagyon is félre sikerült lett.
Mr. White továbbra is el van, s persze nem igazán tudjuk, hogy milyen poziciót is tölt be.

még kettő érdekesség:
1.az új _hivatalos családi engedéllyel megírt-regény William Boyd SOLO

1969 nincs holdraszállás, nincs Woodstock. Polgárgháború, s egy kapcsolodó konfiktus. Bond lassan kezd, lassan folytatja majd néhány csavar után belelendül. Mindent megkapunk amit várunk tőle:
női szívet tör össze
menő autón száguld
s hűen szolgálja a Királynőt

2. Mr White karakterét nem vetteték el véglegesen, még lehet belőle valami

Nyílméregbéka 2014.06.22. 22:15:59

A Quantum of Solacet sokan oltják, pedig egyáltalán nem volt rossz, és azt se felejtsük el, hogy az tulajdonképpen szerves folytatása a Casino Royalnak, az egészet egy filmnek kell nézni. Amellett ebben a filmben lett Craig igazi Bond, kapta meg a licence to killt, és a híres Walter PPK-t a végén, és a bosszúja kiteljesedésében lett az a kíméletlen orgyilkos (ugyanis bond nem kém, hiába hiszik azt sokan, hanem végrehajtó), akinek lennie kell a munkához.

@ricardo: "Craig előtt egyik Bond sem volt egy kifejezetten tökös testépítő"? Sean Connery speciel testépítő bajnok volt és modell, mikor megkapta Bond szerepét. :)))

ATS 2014.06.23. 08:13:33

@kkn: De igen, az is az. A bondnak az én szemembe az a lényege, hogy a képzeletbeli magunkat látjuk benne, aki ideálisan férfias, sikeres, megszerzi a nőket, laza... blabla. Az én szervezetem azt még befogadja, hogy sose tudják megölni és minden csajnál nyerő, a nem létező varázs kütyüket viszont már nem. Szerintem pont ezért sikeres a craig széria és ezért bukott meg a Brosnan féle.

Seigneur 2014.06.23. 08:31:09

Ne feledkezzünk meg arról, hogy Bono és Edge a szerzői a Goldeneye c. dalnak, és persze Tina Turner előadása fantasztikus! A U2 a kilencvenes években a legjobb filmes betétdalokat hozta (Mission: Impossible, Batman, Apám nevében, Goldeneye stb.). Idén is nekik kellett volna nyerniük az Oscart.

Gyingizik 2014.06.23. 08:42:05

Már tele van a hócipőm hogy a Timothy Dalton milyen rossz Bond volt. Nem volt az sokkal se rosszabb, se jobb, mint a többi. (Kivéve a listán bizarr módon 2. helyen levő Lazenbyt. Annál pl. sokkal jobb volt.) Daltont legalább nem alázták szarrá a kora miatt, mint az ornagután fejű Daniel Craiget. Nekem pl. Connery bondja nem jön be. Egy emberi képregény-karikatúra minden különösebb személyiségvonás nélkül. Csak megy előre, mindenkit lelő és megdug, még beszélni se tud. Az ász természetesen Roger Moore, aki legalább vicces. Második Brosnan. És a Moonraker is marha jó volt, még jó, hogy Bond kilép az űrbe az űrtechnika korában!

Na mi újság, Wagner úr? 2014.06.23. 10:30:23

@Gyingizik: végre valaki, aki jól látja a dolgokat :)

butyko 2014.07.19. 04:39:15

" be, nem volt semmi érdekes anomáliájuk. :-D " Nem inkább a manír szót akartad használni?
süti beállítások módosítása