[Supernatural Movies]

[kritika] Batman visszatér (1992)

2014. július 22. - REMY

„Kénytelen vagy elismerni, hogy úgy játszom ezzel a tetves várossal, mint az ördög a templomi orgonán.”

Miután 1989-ben az első rész hatalmasat robbantott a pénztáraknál, a Warner nem engedhette meg magának azt a luxust, hogy kihagyják azt a bizonyos ziccert, amit más néven úgy hívunk, hogy folytatás. Tim Burton eleinte nem nagyon lelkesedett az ötletért, ugyanis az első rész forgatása alatt akkora nyomás helyeződött rá, hogy az sokszor már betegség formájában ütötte fel a fejét. Minden idők egyik leghíresebb hősét nem lehet félvállról venni, és ezt anno Burton is tudta. Sok gondolkodás, és az egyre nagyobb gázsi után végül úgy döntött, hogy visszatér Gothambe, hogy elhozza nekünk a 2. Batman filmet Michael Keaton főszereplésével.

batvisz1.jpg

Miután Batman megszabadította Gothamet a pszichopata Jokertől, eljött a Karácsony! A szeretet ünnepén azonban egy korrupt üzletember szövetséget köt a bosszúszomjas Pingvinnel, hogy együttes erővel vegyék át a hatalmat a város felett. Pingvin polgármester lesz, a város pedig óriási bajba kerül, és csak Batman képes megállítani a gonosztevőket…

A Batman visszatér igazság szerint nem is egy folytatás, hanem az 1989-es film újrázása, kicsit más szemszögből. Nincs meg az a szoros kötelék a két rész között, ami általánosságban lenni szokott a folytatások között. A forgatókönyv megadja nekünk azt a lehetőséget, hogy az első rész ismerete nélkül is élvezni tudjuk a Batman visszatért, ugyanis konkrétan ez a film a kiköpött mása az elsőnek (alapjaiban véve), csak itt Joker helyett máshogy hívják az ellenséget. Nyilván kisebb változtatásokat eszközöltek a filmben, például az egy főgonoszt felváltotta három másik gonosztevő, de a recept ugyanaz maradt. És ez nem is volt rossz húzás Burtontől! Burton amúgy is nagy kockázatot vállalt az első résszel, így felesleges lett volna tovább kockáztatnia, úgyhogy a sikerben fontos szerepet játszó kellékeket megtartotta, és újból a szemünk, fülünk elé tárta. A hangulatteremtéssel nem volt gond, hiszen a gothami atmoszféra, egy kis ünnepi hangulattal fűszerezve újfent tökéletesnek bizonyult, amihez egy parádézó Danny DeVito is hozzájárult! Természetesen a zeneszerzőről, Danny Elfmanről sem szabad megfeledkezni, aki újra bizonyította tehetségét!

Ugyan Jack Nicholson hatalmas űrt hagyott maga után, de Danny DeVito minden tőle telhetőt megtett a több kiló sminkkel az arcán (orrán, kezén), hogy ismételten egy fantasztikus DC Comics gonoszt láthassunk a képernyőn. Ezt többé-kevésbé sikeresen el is érte, de a léc túl magasan volt, és nem sikerült megugrania, ám panaszra így sem lehet okunk. Mellette Walken a kisujjából kirázta a szerepét, de kiugró lehetősége nem volt arra, hogy megmutassa mit is tud igazán. Talán Michelle Pfeiffer tudott még emlékezetes alakítást nyújtani a Macskanő szerepében, de összességében ki kell jelentenünk, hogy a három főgonosz nem tudott felérni Jack Napier mellé, aki sokkal jobban ki tudott teljesedni a kapott játékpercei alatt. Ettől függetlenül nem volt különösebb gond a sötét oldalon lévő karakterekkel, de talán egy ici-picit többet kellett volna foglalkozni velük.

batvisz2.jpg

„Miért van az, hogy az emberek tojással meg paradicsommal járnak szónoklatot hallgatni?”

A végeredmény egy kissé poénos, de az egyszerűségégével újfent betaláló Batman film lett, ami méltó a Denevér, valamint az akkori Tim Burton hírnevéhez. Úgy gondolom, hogy Burton itt már nem forgott maximum fordulatszámon (az okok ismertek), és emiatt tényleg csak a biztonsági játékra törekedett. A Batman rajongóknak mindenképpen kötelező alkotás, de igazság szerint mindenkinek. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr96503665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.22. 07:55:55

ahogy tegnap írtam, itt már meg se próbált Burton gotham-ben elmerülni, inkább megcsinálta a maga saját gotham-ét, ami meglepően jól áll batman-nek, legalábbis a végeredmény jól sikerült. Már ami a látványt jelenti. A történetben azért van némi logikátlanság, meg egy két bukfenc, de ettől függetlenül máig top 3as batman film nálam.

Gandalf Garaboncias 2014.07.22. 09:51:20

Ezért biztosan sokan "megköveznének", de ezt a részt máig sokkal jobban szeretem, mint a legelsőt. :0) Szerintem az eddigi Batman-filmek egyik legjobbja.

Scagnetti 2014.07.23. 11:57:04

Csak egy kicsit gyengébb az elsőnél, de még így is nagyon jó. A Tim Burton által megalkotott Gotham sokkal jobban bejön, mint Nolané.
süti beállítások módosítása