[Supernatural Movies]

[kritika] Démonok 2. (1986)

2014. szeptember 13. - lutánnia

A rémálom folytatódik, legalábbis a krónikus alcím fétisben szenvedő magyar fordítók szerint. Mint a legtöbb folytatás, ez is megpróbál túllicitálni az első epizódon, de nagyon látszik rajta, hogy inkább a producerek nyerészkedésének a terméke, mintsem, hogy egy rendesen átgondolt folytatása lenne az első résznek.

7_2.jpg

Ezt azért is mondom, mert a címszereplő démonokon kívül kábé a néger pasas (nem tudom, miért ragaszkodtak annyira érte, hiszen római születésű révén rendesen angolul se tudott, az első rész forgatásán a külföldi forgalmazók emberei jól körbe is röhögték ezért) és az első részben punk-ot alakító, itt biztonsági őrként funkcionáló fickó tért vissza. Amúgy a narrátor kezdő monológján kívül semmi nem emlékeztet, hogy ez folytatás lenne. Pedig az első rész simán megágyaz egy tök jónak tűnő posztapokaliptikus zombifilmnek. De nem, ami egyszer jól bevált, azt úgy kell hagyni. Így történhetett meg, hogy a folytatás kisebb eltérésektől eltekintve, teljesen ugyanaz, mint az elődje.

 A történet Sally-vel kezdődik aki, épp barátaival születésnapi bulira készül, amikor a tv-ben egy démonos filmet adnak (pár srác egy romos gyártelepre megy, hogy démon csontvázakat fotózzon). Nem egy nagy eresztés, de a 10 emeletes csillivilli lakótoronyban nagyjából mindenki ezt nézi. Köztük van a várandós Hanna és férje, egy kutyás nő (vicces, de a stáblistában is ez a neve), Tommy a kisgyerek, aki egyedül van otthon (na, szép kis szülők), és az alagsori edzőtermem gyúrósai, élükön már megismert fekete cimboránkkal. Ja, és a producer Dario Argento lánya Asia Argento, aki még sok más szereplővel egyetemben, csak két snitt erejéig tűnik fel.

Szóval megy a nagy ’80-as évek tiniparty, amikor Sally behisztizik, bezárkózik a tv elé, ahonnan egy démon mászik ki, megcsapolja a tinilány vérét, ami végigégeti a lakótelep összes emeletét (mint az Alien-ben), és kicsapja az áramot, majd a tv-szörny nyomtalanul eltűnik. Több se kell a frissen démonná alakult Sally-nek, mindenkit megharapdál, majd az átalakult cimboráival közösen lakótelepi mészárlásba kezdenek. Közben Sally férje beszorul a liftbe, és az összes nő rohadt irritálóan hisztizni kezd.

9_3.jpg

Hát igen, mint az első rész.

Zárt klausztrofób környezet? Pipa.

Házon kívül furikázó punk-ok? Pipa (mondjuk ez a történetszál sehova nem futott ki, érthetetlen miért került bele).

Valami vizuális média, amin horrort néznek az emberek? Megint csak pipa.

Szörnyű angol szinkron? Ismét pipa.

Vér, belsőségek, szakadó végtagok? Hát persze, végül is egy olasz horrorról beszélünk!

Tartalmas dialógusok és jó karakterek? Hát, ööö...

 Mondjuk érdekes és friss ötlettől, azért nem teljesen mentes a film. Itt egy bizonyos jelenetre gondolok. A zombik alagsori verekedése az edzőtermi gyúrósokkal. Nem, itt a várandós Hanna és a csecsemődémon küzdelméről beszélünk. Ha nem az egyszerű iparosdirektor, az első rész rendezője, ezután az olasz tv-re átigazoló, Lambero Bava rendezte volna, hanem mondjuk David Cronenberg, ebből a jelentből akár a Hannának a gyermekneveléstől való félelmének kivetülése is lehetett volna, nagyjából mint a Porontyok című 1979-es horror klasszikusban. De sajnos se Hannát, se más szereplőt nem ismerünk meg annyira, hogy egyáltalán ilyen összefüggés létrejöhessen. Gondolom, amikor valakinek eszébe jött ez az ötlet, akkora már rég a démonkutya, és a liftes jeleneteket forgatták. „Csak gyorsan, gyorsan ebben a pillanatban is potenciális vetélytársak próbálják lekoppintani a Démonok 1. sikerét!" Szajkózták a producerek.

8_2.jpg

 Bár az olasz filmekre oly jellemző történetben felbukkanó logikai buktatók (például film vége, ami kb. olyan, mintha a forgatókönny utolsó tíz oldalát nem forgatták volna le), a sehova nem tartó történet szálak, és az elavult trükk felhozatal ellenére, a film nem egy értelmezhetetlen moslék. Sőt igazából teljesen élvezhető darabról van szó, ami akár pár üveg sör után komoly szórakoztató faktorral bír. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr236629073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása