[Supernatural Movies]

Christopher Nolan 5 legjobb filmje

2014. november 02. - REMY

Tudom, fura egy listát úgy összeállítani, hogy igazából kicsi a választék, amiből össze kell írni egy 10-es vagy 5-ös listát, de mégis bátorkodtam meglépni ezt. Az Interstellar közeledtével úgy gondoltam, hogy illene kicsit beszélni a XXI. század legjobb rendezőjéről, Christopher Nolanről. Arról a rendezőről, aki eddig még nem csinált rossz film, maximum kevésbé jót (Álmatlanság). Egy olyan rendezőről van szó, aki egyszerűen nem tud hibázni. És tudom, hogy sokan ettől függetlenül is ellene vannak, de a tények mégis azt mutatják, hogy Nolan filmjeit a kritikusok és a nézők is éltetik, mindezt úgy, hogy egy elég nagy réteget mozgat meg az alkotásaival. Véletlen lenne? Tényleg csak divat lett szeretni az angol direktort?

1n.jpg

Mondjuk úgy, hogy már letette a névjegyét a nézők szerint a legnagyobbak között. Mire alapozom ezt? Az eddigi kilenc nagyjátékfilmjére, melyek közül 7 az IMDB top 250-be is bekerült és melyből öt, a 8.5 pontos határt is elérte. Azért erre lehet azt mondani, hogy szép munka. De hagyjuk is a számokat meg a statisztikákat, nézzük inkább azt, hogy melyik azaz öt film, ami eddig tényleg minden képzeletet felülmúlt. Melyik Christopher Nolan 5 legjobb filmje!

5 –  Mementó (2000)

6n.jpg

„Azt hittem, az az élvezet, hogy nem tudod mi lesz a vége.”

Nolan már mindjárt a karrierjének az elején, a második filmjével odacsapott a kritikusoknak és a nézőknek egyaránt. Az alig 9 millió dollárból készült Mementó címet viselő filmje olyan magasságokba jutott az évek során, hogy egyenesen a kultstátuszig jutott. Egyesek szerint mindmáig ez a rendező legjobb filmje. És hogy miért? Talán mert egy olyan apróságot vetett be a rendezés során, hogy a történetét visszafelé mesélte el. Már ez egy olyan korszakalkotó módszer, amire csak rácsodálkozni lehet. De az, hogy ezt sikerült olyan precizitással véghezvinnie, hogy szinte hibátlan szórakozás lett az alkotás, az már nem mindennapi. Egy olyan thrillert gyártott le a világnak, amire mindig emlékezni fogunk.

4 – Batman – Kezdődik! (2005)

5n.jpeg

„És miért zuhanunk a mélybe? Hogy megtanuljunk kimászni belőle!” 

Korábban már kibeszéltem a Sötét lovag trilógiát, úgyhogy rövidre fogom az írást, de annyit mindenképpen illik megjegyezni, hogy Nolan a 2005-ös esztendőben is korszakalkotó művet hozott létre. Úgy gondolta, hogy Batman nem kapott az évek során kellő figyelmet és gondoskodást, így elkészítette minden idők legjobb szuperhősös trilógiáját, a nézők lehető legnagyobb örömére.

Itt olvashatjátok a Batman – Kezdődik! kritikát.

3 – Tökéletes trükk (2006)

4n.jpg

„Minden bűvésztrükk három felvonásból áll. Az első rész neve: Ígéret. A bűvész ilyenkor bemutat egy közönséges tárgyat: egy pakli kártyát, egy madarat vagy egy embert. Kéri, hogy vizsgáljuk meg, valódi-e, változatlan-e, hétköznapi-e. De a tárgy valójában... nem az. A második felvonás neve: Fordulat. A bűvész fogja a közönséges tárgyat, és valami rendkívülit tesz vele. Kíváncsian lessük a titkot... de nem találjuk, mert igazából nem is keressük. Nem akarunk tudomást venni róla, mert félünk attól, hogy becsapnak. De még nem tapsolunk, mert az nem elég, ha a rendkívüli tárgy eltűnik. Elő is kell kerülnie. És itt érünk el a harmadik, legnehezebb felvonáshoz, aminek neve: Jutalom.”

Christopher Nolan bűvészkedett egy kicsit. Az első Batman filmje után nem pihent, hiszen mindjárt a következő, 2006-os évben elhozta a sokak által kedvelt Tökéletes trükk című mesterművét. Hogy is mondjam… érdekes történet, kiváló színészek, és egy lehengerlő atmoszféra.

2 – Eredet (2010)

3n.jpg

„A gondolat a legellenállóbb parazita, ha egyszer gyökeret ver, kiirtani lehetetlen.”

Az Eredet talán Nolan legvitatottabb filmje. Valaki Isteníti, valaki pedig a porig alázza. De vajon miért? Érdekes… de talán az lehet a válasz a kérdésre, hogy az angol direktor ötvözte a blockbustert és a művészfilmet, amiből végül egy okoskodó, látványos, elgondolkodtató, szemfényvesztő alkotás született, amit akkor sem fogsz kiverni a fejedből, ha utáltad a játékidő teljes egésze alatt. Ugyanakkor, én mégis azt mondom, hogy ez a film is ott lesz a történelemkönyvekben azon oldalon, ahol a legjobb filmeket listázták. Hogy jogosan? IGEN!

1 – Sötét lovag (2008)

2n.jpg

„Csak ő a hős, akit a város megérdemelt, de most épp nincs rá szüksége. Azért vadászunk rá, mert képes lesz túlélni. Mert ő nem hős, hanem egy néma őr, éber védelmezőnk. Egy sötét lovag.”

Szóval az a helyzet, hogy Nolan tudta még tovább fokozni azt, amit anno a Batman – Kezdődik! című filmjével elkezdett. Leszerződtette azt a Heath Ledgert Jokernek, akit akkoriban kiröhögtek, mert a sok filmszerető egyáltalán nem tartotta jónak a szerepre. Végül Oscar-díj lett a jutalma… Tehát a Sötét lovag lett az a képregényfilm, aminél megismertük az igazi hőst, és azt a gonoszt, akit nem lehet megfejteni. A két véglet találkozott egymással, és így született meg a legkomolyabb élőszereplős Batman adaptáció, amit valaha is filmvászonra álmodtak. A hős megszületett!

Itt olvashatjátok a Sötét lovag kritikát.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr426849961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2014.11.02. 20:16:37

A tökéletes trükköt leszámítva, egyetértek. Az a film nagyon mellé ment nálam, az egyik legtúlértékeltebb alkotásnak tartom az elmúlt évekből.

Creativ3Form 2014.11.02. 20:22:23

Nálam jelenleg így néz ki a Nolan Lista:

5. A csapda
4. Mementó
3. Batman Kezdődik
2. A sötét Lovag
1. EREDET

Aztán hétvégén majd kiderül. :-)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.02. 20:41:59

@Creativ3Form: Én nagyon remélem, hogy a Csillagok között valahogy befurakodik a top5-be, mert az azt jelentené, hogy Nolan újra nagyot alkotott. Bár megmondom őszintén nem tudom mit várjak a filmtől. Csütörtökön kiderül.

Kubala 2014.11.02. 20:47:59

Hát nálam a lista így néz ki:

5. Tökéletes trükk
4. Mementó
3. Batman Kezdődik
2. A sötét Lovag
1. Inception (Nálam szigorúan ez áll az első helyen)

Remélem az új filmje, az Interstellar átveszi az első helyet, így Inception lesz a második. Nagyon várom már a filmet!

Kubala 2014.11.02. 20:50:07

Elfelejtettem hozzátenni, hogy azért áll utolsó helyen a tökéletes trükk nálam, mert csak egyszer nézhető... Hiába nézem meg másodszorra vagy harmadszorra, nem éri el a hatását nálam többé, hiszen tudom már a "trükköt". Így már nem tud meglepni a film.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.02. 20:59:51

@Kubala: Ja, hát vannak ilyen filmek. Mondjuk a Memento is elsőre üt igazán.

BobaFett 2014.11.02. 21:22:25

szerintem pont rendben van a lista. énis ugyanebben a sorrendbe raktam

Nyílméregbéka 2014.11.02. 22:02:12

Azért ez a "XXI század legjobb rendezője" kicsit erős! :) jó rendező, remek filmekkel, de azért maradjunk a realitás talaján...

Én mondjuk csak egy hármas listát állitanék össze, mert a Batman filmek az én szememben inkább csak jóféle iparosmunkák, ellentétben a...
3. Tökéletes trükk
2. Eredet
1. Memento

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.02. 22:19:54

A Mementoról tökéletesen pontos, amit leírtál, csak azt nem értem, hogy mit keres előtte a Begins és hogy mitől volt az korszakalkotó. :P (Na a TDK, az már tényleg az volt.)

Az Inception meg egyszerűen azért ilyen megosztó, mert akinek a filmes fogyasztása Baytől Joss Whedonig terjed alapesetben, annak ez a filmművészet csúcsa, a sznobok pedig így tudják a lehető legjobban elhatárolni magukat, hogy "na látjátok, nekem MÉG EZ IS egy igénytelen mainstream szemét".
De őszintén szólva szerintem legyen akármennyire jó is, azért speciel sok mindent nem tett, hogy ott legyen a történelemkönyvekben.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.02. 22:24:01

@Nyílméregbéka: "Azért ez a "XXI század legjobb rendezője" kicsit erős! :) jó rendező, remek filmekkel, de azért maradjunk a realitás talaján..."

Pontosan, mindenki tudja, hogy a XXI. század legjobb rendezője Aronofsky. :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.02. 22:30:33

@danialves: Számomra Nolan előrébb van, mint Aronofsky, mondom ezt úgy, hogy Ő is a kedvenceim között van. Mondjuk ezzel a Noéval egy kicsit mellélőtt... Reménykedem benne, hogy az Interstellar nem lesz Nolan Noéja.

Amúgy meg addig pipa leszek Aronofskyra, amíg nem hozza el nekem azt a Batman mozit, amit megálmodtam.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.02. 22:39:59

@REMY: Persze, mert gondolom te is hozzáveszed az írói teljesítményét. Azért a nem túl acélos Insomnia elég sokat elárul, hogy _rendezőként_ mire képes Nolan, nem véletlenül az az egyik leggyengébb darabja a mai napig.

Meg ahogy már írtam a Memento kritikám alatt is, az Interstellar arra is jó lesz, hogy kiderüljön, ő volt gyenge vizuálisan, vagy ez a szerencsétlen Pfister.

Nyílméregbéka 2014.11.02. 23:10:36

@danialves: Nem, nem, az Clint Eastwood... :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.02. 23:23:42

@Nyílméregbéka: Azért talán túlzás egy 70-es évek óta aktív embert "21. századi"nak venni.
Legalábbis én automatikusan azokat vettem bele, akiknek a pályafutása nagyjából 2000től datálódik.

Nyílméregbéka 2014.11.02. 23:31:32

@danialves: jó persze csak viccnek szántam, bár csak féligmeddig, mert ha megnézzük kétezer évtől a rendezéseit... :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.02. 23:41:18

@Nyílméregbéka: Igen, azért nem is vettem annyira viccnek, mert 2000 után tényleg nem akármilyen filmeket rendezett.
Szóval olyan összevetésben, hogy minden rendezőnek megnézzük a 2000 utáni pályafutását, még lehet, hogy győztesen is jönne ki.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.02. 23:58:27

@danialves: Sima Uwe Boll siker!!!

Ha már Eastwood. Amúgy a legnagyobb király, úgyhogy remélem az American Sniper is ütős lesz.

A J. Edgar egy kicsit gyengébbre sikerült, mint a többi filmje, de 2000 után tényleg durva filmeket hozott az öreg.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.03. 15:00:55

A TDK az első ehhez kétség sem férhet.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.11.04. 13:00:24

@Creativ3Form: Öööö nálam megy az egyetlen értékelhető Nolan film. A Batam szériától feláll a szőr a hátaom, az Eredetet meg soha nem tudtam végignézni, mert unalmasnak tartottam. Talán egyszer megint nekifutok. A Memento nem volt rossz, de egyszer nézhető film volt és nem aléltam el tőle különösebben.

bakni 2014.11.04. 13:40:29

C. Nolan kiváló rendező, ehhez kétség sem férhet. A színészek mindegyik filmjében remek érzékkel lettek kiválasztva. Mindegyik filmjét láttam, volt kevésbé jó, és nagyszerű, de egyik sem volt rossz. Azt mégsem tudom megmondani melyik az 5 legjobb, csak azt, amelyik biztosan rajta lenne ezen a listán, és amelyik biztosan nem.

+ The Dark Knight
- Memento

valogatos 2014.11.04. 16:33:16

Jo kis lista! Barcsak csupa olyan rendezo lenne, mint Nolan, Aronofsky, vagy Eastwood... A vegso sorrenden mindig lehet vitazni, de azon nem, hogy ezek mind nagyon jo filmek.

quisum 2014.11.04. 21:02:23

Ezek egyszerűen csak rossz filmek, akinek ő a 21. sz. legjobb rendezője, talán többet kellene jó filmeket néznie. Pl. magyarok közül: Bacsó, Szabó, Gothár, Sándor Pál, külföld: Menzel, Kusturica Tornatore stb. Kortól és időtől függetlenül ők csinálnak igazi filmeket.

chrisred 2014.11.05. 05:58:57

A Memento sztorija nem visszafelé halad, hanem az elejétől és a végétől a közepe felé. :)

GregGajdos (törölt) 2014.11.09. 16:10:51

Tényleg fontos ez a cikk? Találomra mondtam 5 filmet tőle és 4-et el is találtam. Sőt, mindenki topja ugyanazokat tartalmazza, csak más sorrendben. Értékelek minden cikket, ami filmekkel kapcsolatos, de ne olyan rendezővel foglalkozzatok, akinek kb 5 filmje van (kiválóak). Helyette mutassatok olyanok filmjeit, akiknek a nevét az idő elkoptatta. Ezáltal hátha egy kicsit "felemelkednek".

GregGajdos (törölt) 2014.11.09. 17:12:50

@quisum:

Hülyeség ezeket rossz filmeknek tartani. Túl vannak értékelve, ok, de a rossztól nagyon messze állnak.

theivan 2014.11.09. 17:35:43

@GregGajdos: nem biztos, hogy fontos, viszont aktualitása az van

@REMY: na ráfér az Interstellar, és ha igen, hova? 4 napnyi gondolkodási idő biztos elég volt, szerintem bőven a gyorsabban feldolgozható Nolan-ek közé tartozik

LúzerMan 2014.11.23. 18:07:04

Minden szubjektív, eltérnek az ízlések.
Szerintem pl a Memeto egy fos. Nekem nagyon nem tetszett, de természetesen elfogadom, hogyha valakinek meg élmény volt. Nem vagyunk egyformák.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2014.11.24. 01:54:39

"a XXI. század legjobb rendezőjéről"

háát. az eredet sztorija, ha mélyen végiggondolod, eléggé szét kell, hogy essen: utalok itt a "végső szintre", mely a film vége felé kap főszerepet.
- én emiatt csak egy erős/kiváló, de önkényesen lezárt filmet vagyok képes látni.

Álmatlanság, hát, az másképp, más módon lett 4/5, ha ötös skálán, nálam.
------------------------

van egy "legjobb"(nekem 1értelműen az)jelöltem:

Darren Aronofskytól - Noét nem láttam, így azt nem tudom - csak hibátlan filmeket láttam, zsenialitásból sincs hiány.

mik is ezek ??

Pi
Requiem for a Dream
Fountain
Wrestler
Black Swan

Noé-t meg nem láttam, szóval azt nemtom még :)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2014.11.24. 01:56:16

@szorokin: javítás: "ha ötös skálán" - az ötös skálán. :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.11.24. 05:32:30

ezt a "Csillagok között " most neztem meg pekingbben. nem volt jo. imax sem segitett rajta.

theivan 2014.11.24. 19:03:27

@szorokin: ebből kiindulva Neill Blomkamp is mekkora zseni már, csak ahhoz ugyebár el kell kerülni az Elysium-ot
süti beállítások módosítása