[Supernatural Movies]

[premier] Förtelmes főnökök 2 (2014)

2014. november 18. - kreff03

Áldás és szeretet mindenkinek, a blog új szerzője vagyok, aki mostantól kreff03 néven igyekszik kritikáival tovább öregbíteni a Supernatural Movies hírnevét. Ízlésemet tekintve a horroron és a romkomokon kívül gyakorlatilag mindenre vevő vagyok, ennek megfelelően igyekszem minél változatosabb filmográfiai tapasztalatokkal színesíteni az oldal palettáját. Elsőként fogadjátok szeretettel tőlem a hamarosan mozikba érkező Förtelmes Főnök 2 értékelését.

horrible-bosses-2-slice1.jpg

Nick (Jason Bateman), Kurt (Jason Sudeikis) és Dale (Charlie Day) megszabadultak főnökeiktől és most saját vállalkozásba kezdenének, egyedül csak egy tőkés befektető hiányzik, aki a szárnyai alá venné a projektet. Ez lesz Bert Hanson (Christoph Waltz), aki viszont csúnyán csőbe húzza őket, annak érdekében, hogy rátehesse a kezét az ötletükre, a fiúkat teljesen kisemmizve. A csőd elkerüléséért a szerencsétlen hármas ismét a bűn útjára lép: elhatározzák, hogy elrabolják Hanson elkényeztetett fiacskáját, Rex-et (Chris Pine), a váltságdíjból pedig megmentik a céget. Természetesen állandó bűnügyi tanácsadójuk, Anyabaszó Jones (Jamie Foxx) is feltűnik a színen.

Először is le kell szögezni: a film színvonala messze elmarad az előző résztől. A rendezés, a színészek játéka és a nem túl acélos lábakon álló sztori mind-mind kapkodást és sietséget sugallnak. Kapunk rengeteg pacsizást (de TÉNYLEG rengeteget!), haverkodást, még több egymás szavába vágó szövegelést (nem tudom mit esznek a hollywood-i forgatókönyvírók azon a vígjátéki elemen, hogy a nehéz helyzetbe keveredő főszereplők úgy pofáznak párhuzamosan hadarva, hogy abból épp csak kihámozni lehet, hogy miről van szó), csak épp jó poénból kevesebbet.

h2.jpg

A retardált Dale, a csak a farka után menő Kurt és a beszari Nick minden tette és mondata kiszámítható, helyenként pedig egészen erőltetett módon reflektálnak a fentebb vázolt személyiségjegyekre. Mindez persze nem újdonság az előző rész után, csak most épp mindebből kétszer annyit kapunk, ez pedig a történet mögött megbúvó nulla kreativitással párosulva sokkal inkább vezet ötlettelen és kínos jelenetekhez, mintsem önfeledt szórakozáshoz. De most komolyan, ki tud röhögni azon, amikor Kurt és Dale harmadjára kezd valami komolytalan részletkérdésen vitatkozni, mikor épp valami veszélyes helyzet közepén vannak, miközben Nick idegeskedve próbálja helyre tenni őket? Kit szórakoztat, hogy azért csúszik hiba A Nagy Terv kivitelezésébe, mert Kurt agyából leszállt a vér a lábai közé, vagy mert Dale elszerencsétlenkedik valamit? Vagy, hogy a célszemély házába betörnek és akaratukon kívül teljesen betépve végzik? Szerintem senkit, aki látta a 2011-es első részt, ugyanis ott már mind ellőtték az ilyen és ehhez hasonló jeleneteket, de úgy látszik az alkotók úgy gondolták úgy is működhet a film, ha a felét ilyen újrahasznosított elemekkel töltik meg. Hát számomra egyáltalán nem működött, ugyanis az e fajta alkotói eljárást csak a néző totálisan hülyének nézéseként tudom értékelni, erre pedig egyáltalán nem vagyok vevő (Másnaposok 2, hmmm...?).

A színészek játéka sem rengette meg az eget, Jason Bateman kifejezetten szürke, Jason Sudeikis és Charlie Day játéka helyenként egészen irritáló és ripacskodó. Jennifer Aniston amilyen jól hozta az első részben a nimfomán fogorvost, most annyira hiteltelen, ahogy összeszűkített szemekkel, csücsörítve próbálja becserkészni Dale-t vagy épp Nick-et. Cristoph Waltz parányi jeleneteiben felejthető, a fiát alakító Chris Pine ellenben szórakoztatóan hozza figuráját, ahogy Jamie Foxx is, akinél lazábban senki nem tudja a szemöldökét vonogatni üdítőital-szürcsölés közben.

h3.jpg

Igazságtalanság lenne azt állítanom, hogy a film értékelhetetlen, hiszen alapjába véve szórakoztató kikapcsolódást jelenthet, de az idegesítő újrahasznosított elemek és az erőltetett karakterek összességében teljesen felejthetővé teszik ezt az alkotást, ami nem hogy megugrotta volna az első rész által magasra tett lécet, hanem bőven elszállt alatta. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr616913435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása