[Supernatural Movies]

A régi idők nagy rajzfilmsorozatai

2014. november 23. - REMY

A legutóbbi rajzfilmes listám kommentjeit elnézve, sokan nem vették észre, hogy a 80-as, 90-es évek legjobb rajzfilmsorozataiban csak olyanok voltak megemlítve, amik azokban az évtizedekben készültek. Így természetes, hogy kimaradt néhány, sőt sok, igazán nagy klasszikus is. Azonban, mivel az elmúlt 80-90 év során egy rakás kiváló sorozat készült, ezért bátorkodtam szétszedni két részre a rajzfilmek felidézését.

r11.jpg

Magyarán szólva a 80-as évek előtt készült rajzfilmsorozatok lesznek láthatóak ebben a toplistában, amibe természetesen bele lehet kötni (csak felesleges :D ), de úgy hiszem, hogy a többségük azért még ma is bőven nézhető, sőt szinte az összes veri a mai Cartoon Networkös, meg egyéb rajzfilmes csatorna felhozatalát. Szóval nézzük is hát azokat a nagy öregeket.

 – Flintstone család (1960)

r10_1.jpg

Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki. Joseph Barbera és William Hanna nagysikerű sorozata egy őskori család életét mutatja, melyben szinte minden percre jutott legalább egy poén. Mi magyarok pedig még büszkébbek lehetünk, ugyanis Romhányi József rímekbe szedett magyar szövege oly annyira jól sikerült, hogy a tengerentúlon újraszinkronizálták az egész sorozatot az ő szövege alapján. Szóval igen, valamilyen szinten a Flintstone család a mi rajzfilmünk is. Közben kiderült, hogy csak egy legenda az újraszinkronizálás, úgyhogy elnézést kérek a figyelmetlenségért. Mindazonáltal a szinkron tényleg remekül sikerült, és Romhányi volt az, aki egyedivé tudta tenni az itthoni nézőknek a rajzfilmet. 

 – A Jetson család (1962)

r9_1.jpg

Simpson család, Flintstone család, Mézga család… Jetson család! Ha átnézzük a történelmet, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy érdemes családokról készíteni rajzfilmsorozatot, hiszen a siker szinte garantált lesz. A Jetson család konkrétan egy űrben játszódó Flintstone család, ami szintén a Hanna-Barbera studiójában készült. A felvetés már csak azért is helytálló, hiszen az évek során egy crossover is készült a két sorozattal.

 – Rózsaszín párduc (1969)

r8_1.jpg

Ki ne ismerné a Rózsaszín Párduc zenéjét. Friz Freleng David H. DePatie rajzfilmsorozata óriási sikernek örvendett akkoriban, hiszen a Párduc nem csak a TV-t, hanem a mozikat is meghódította. Az élőszereplős változatban Peter Sellers komédiázott kiválóan.

 – Looney Tunes (1930)

r7_1.jpg

A Bolondos dallamok a Warner Bros. egyik legnagyobb sikere, a Tapsi Hapsi, Dodó Kacsa, Taz, Sylvester, Csőrike, Marvin a marslakó névsorral felálló alig 6-9 perces rajzfilmek a mai napig szórakoztatják a nagyérdeműt. A játékidő rövidsége miatt nincs üresjárat, csak és kizárólag a tömény szórakoztatás és viccelődés. A legjobb részeket talán a Kengyelfutó gyalogkakukk és a prérifarkas meséi hozták. Minden idők egyik legjobbja!

 – Popeye (1930)

r6_1.jpg

Popeye sem egy mai gyerek. A 30-as években kezdett el kalandozni, és kezdte el reklámozni a spenótot! Azt a spenótot, amit ha megeszel, akkor erős és sikeres leszel. Legalábbis a rajzfilm szerint. A spenót amúgy tényleg finom, a rajzfilm pedig még mindig imádnivaló. Úgyhogy igen, ezt is sikerült örök életűre készíteni.

 – Scooby Doo (1969)

r5_1.png

Scooby-Doo és Bozont, avagy a két félős hős! A szellem és egyéb szörnyvadász csapat útja 1969-ben kezdődött, Joe Ruby és Ken Spears ötlete alapján. Mondhatni ez minden idők egyik legismertebb rajzfilmsorozata. Én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne ismerné a dán dog történetét. Az évek során sem vesztett semmit a csillogásból, ugyanis spin-offok, élőszereplős mozifilmek is készültek az eredeti sorozat alapján. Ami viszont még nagyon fontos, hogy ha találkozol egy szörnnyel, akkor ne higgy a szemednek, ugyanis tuti, hogy maszk van rajta!

 – Flúgos futam (1968)

r4.jpg

Gézengúz Guszti és Mardel története talán sosem volt ott a legjobb között, de úgy gondolom, hogy megérdemlik, hogy egy 10-es listára rákerüljenek. A versenyek bár szinte mindig azt a végeredményt hozták, amit vártunk, de a két rosszfiú ügyködései még így is sikeresen feledtették az egysíkú történetvezetést. Így végeredményben én mégis azt mondom, hogy jó helyen vannak itt ezen a listán.

 – Maci Laci (1958)

r3_1.jpg

A Foxi Maxiban kezdték, majd a megnövekedett népszerűség hatására már egy saját sorozatban kalandozhattak a Yellowstone Nemzeti Parkban. Maci Laci és Bubu kalandjai sem maradnak el a Flintstone és a Jetson történetektől, ami szintén a Hanna-Barbera párosnak köszönhető.

 Tom és Jerry (1940)

r2_1.jpg

Minden idők legjobb rajzfilmsorozata? Minden idők két legismertebb rajzfilmes karaktere szerepel a Tom és Jerryben? Talán. Az viszont tény, hogy ez William Hanna és Joseph Barbera legnagyszerűbb alkotása, ami a mai napi ugyanazt az élményt nyújtja, mint régen. Egy felejthetetlen klasszikus, egy igazi kultikus rajzfilmsorozat. És igen… Hajrá Jerry!

  Mézga család (1969)

r1.jpg

Romhányi József és Nepp József megírták, Nepp József és Ternovszky Béla megrendezték, Deák Tamás pedig megzenésítette a Mézga család történetét. Minden idők legjobb magyar rajzfilmsorozata, ami igenis van olyan szinten, mint egy Hanna-Barbera vagy Warner Bros.-os sorozat. Ami azért sem meglepő, mert a hazai animációs részleg igen jól működik, amit már több ízben is bizonyítottak a hazai készítők. 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr246926041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.24. 08:38:33

a scoby doo-t sose értettem, hogy mitől lett kult, mert az ez tagadhatatlan, de alapból gyenge nagyon.

FilmBaráth 2014.11.24. 12:09:36

Mézgáékból soha nem elég!:-)

Is 2014.11.24. 12:51:50

@doggfather: Na, mégis van valami, amiben egyetértünk :)

Gazz 2014.11.24. 13:19:35

Szerintem a Dr. Bubó simán bejöhetett volna az első háromba.

_noncsi 2014.11.24. 13:20:29

Arra, hogy a Flintstonest újraszinkronizálták volna, van valami hiteles link? Mítoszgyanús.

Szelid sunmalac 2014.11.24. 13:35:26

A Scooby-Doo konkretan szar. Egy reszt meg csak-csak megnez az ember, a masodikat mar unja, a harmadikkal a vilagbol ki lehetn kergetni vele. Mellesleg en a Looney Tunes is ruhelltem. Kulonosen Bugs Bunny-t. Talan a Coyote az egyetlen jofej.

Szelid sunmalac 2014.11.24. 13:35:58

@Gazz: Tokeltesen egyetertek. Talan csak annyi, hogy az Kerem a kovetkezot! volt.

ursus artos 2014.11.24. 13:41:09

A frédibénit nem szinkronizálták újra.
Városi legenda.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2014.11.24. 13:42:36

Tudtommal a Maci Laci-t is Romhányi fordította, nem?
Illetve ha valami nagyon hiányzik nekem, az a Frakk....
A Jetson családot és a Rózsaszín Párducot valamilyen oknál fogva ki nem állhattam, ma sem tudom megmondani miért.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.24. 13:59:53

@_noncsi: @ursus artos: Közben találtam forrást, ami tényleg azt mondja, hogy ez csak egy legenda. Köszönöm az észrevételt. Javítottam. :)

Void Bunkoid 2014.11.24. 14:02:25

Flintstones nem volt sosem újraszinkronizálva.

Ez pont olyan legenda, mint amennyire világhírű a tokaji bor. Kb a Tiszától keletre világhírű, már a Dunántúlon kicsit fincognak amikor megkóstolják, hogy jó-jó, de azér' a nyomába sem ér egy jó badacsonyi vagy villányi bornak :)

Patricia Kolosy 2014.11.24. 14:22:29

Tényleg, a Scooby-doo mit keres itt? Akkor már inkább Cow&Chicken/I'm weasel.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.24. 14:24:20

a scooby doo azért lett kult, mert az már eléggé tipikusan amerikás szar, és kb ugyanolyan siker mint a hazárd megye lordjai...

és hát kutya van benne

amúgy nem lett valami jó lista, 10-ből 7 Hann-Barbara, még betetted volna Atom Antit, Mormogiékat, meg Foxi Maxit és akkor van egy HB összes :p

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.24. 14:26:19

@Void Bunkoid: ez aztán a szakértelem, Vilány, Badacsony totál más borvidék, más jelleg, az, hogy a Tokaji világhírű az nem legenda hanem tény - rengeteg filmben hivatkoznak rá mint hazánk egyik ismérve

2014.11.24. 14:33:11

@scal: A második világháború óta viszont eltűnt a legenda mögül a bor. Bemegyek bármelyik Lidlbe és veszek egy üveg bordeaux-it. Vajon melyik üzletlánc tartja Franciaországban a tokaji borokat? Se a mennyiség, se a minőség nem elérhető külföldön.

@Void Bunkoid: A legtöbb világhírű magyar termék/művész csak Magyarországon világhírű. Ez a kis, és magukat sikertelennek érző nemzetek végső menedéke.

Mighty 2014.11.24. 14:38:59

@ursus artos: De, újraszinkronizálták. Magyarul... Az eredeti magyar szinkron az igazi :)

Void Bunkoid 2014.11.24. 14:39:32

@nemorino: igen. Igazából azon kevés valóban világhírű nem történelmi, de modernkori alakok, akiket valóban bárhol felemlegetnek, azok így hellyel-közzel Szentgyörgyi Albert, meg a "púszkasz".

Focirajongóknak a Ferenc, telekomosoknak a Tivadar.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.24. 14:55:07

@A nép fia: Dragon ball 80-as évek. A másik listán megtalálod. :)

Kyria 2014.11.24. 15:50:15

Nagyon régen voltam gyerek, viszont van két öcsém is, úgyhogy sok-sok-sok rajzfilmet néztünk. Nekem a régi időkből a Barba család, Jamie és a csodalámpa, a Rumcájsz és a Moha és Páfrány maradt meg. No meg a Lolka Bolka sorozat. Ezek még évtizedek távlatából is azonnal beugranak.

tavolirokon2 2014.11.24. 16:14:26

Ize, ez nem azoknak a rajzfilmeknek a listaja, ami a szerzonek 5 perc alatt eszebe jutott?
A tomesdzseriben megis mi a jo?

Az eredeti Scooby doo erossege (a korahoz kepest), hogy az egyik noi szereplo nem hulyepicsa hanem kepes gondolkodni, a drogost befogadjak a csapatba, es a vegere minden termeszetfolotti hokuszpokuszrol kiderul, hogy a kertesz volt egy maszkban.
Ehhez kepest a remake minden egyes epizodjaban az a "poen", hogy megis varazslat volt...

Annyi jo mese van (minden korosztalynak mas, nem ugyanannak valo a kisvakond, mint a mekkmester), ne a szarokat nezessuk mar a gyerekekkel, csak mert regen az ment a TVben.

csillagkutya seven 2014.11.24. 16:41:52

Dr Bubónak ott lenne a helye...

Q-in-Law 2014.11.24. 17:05:36

A Looney Toonstól megfájdul a fejem. A HillBilly Bears-t és Atom Anti jó volt.

Mazlee 2014.11.24. 17:47:33

persze szubjektív a lista, de nekem a La Linea és a Jamie és a csodalámpa jobban odaillene mint a scooby vagy a Popeye

¿Qué tapas hay? 2014.11.24. 19:11:02

Maci Laci és Bubu a Jellystone parkban kalandozik. Scooby-Doo jelölését én sem értem, akkor már inkább Pityke őrmester.

Papageno68 2014.11.24. 21:39:05

@Kyria: A Jamie annyira beteg, tipikus brit volt! Az öcsémnek még 30+ év után is elég annyit mondani: Fonák Tamás ellenkandúrnagy, és kész. Pár éve ismételték, mindig leragadtam előtte.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.11.25. 09:03:13

Esetleg Magyar Népmesék,Mátyás király..?..:))
Amúgy meg ha Jamie szóba került:
www.youtube.com/watch?v=KeMMow_Itqw

Kyria 2014.11.25. 09:32:23

@Papageno68: Ez teljesen igaz, pár évvel ezelőtt sokat voltam Zágrábban és ott adta valamelyik csatorna. Felnőtt szemmel sem volt az égvilágon semmi értelme, de ettől függetlenül ha csak lehetett, mindig megnéztem.
Viszont este jutott eszembe, hogy kifelejtettem egy nagy klasszikust: Kukori és Kotkoda:).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.25. 13:04:45

@Is: ugye ugye? Egyszer egyszer ilyen is kell. :D

Is 2014.11.25. 17:09:44

@doggfather: Csak aztán nehogy elbízd magad! :D:D:D

szupercsillagharcos 2014.11.27. 13:16:11

Valamilyen szinten ezek is kicsit butyuták voltak (a szó normális, mondhatni pozitív értelmében), de még mindig sokkal normálisabbak, mint a legtöbb mai mese. Annak azért örülök, hogy lehet látni a régiek közül is párat újra, pl Hupikék, Kacsamesék, Gumimacik.

Leone_510 2014.11.30. 16:24:22

úgy tűnik csak én szeretem itt a Vizipókot :)
süti beállítások módosítása