[Supernatural Movies]

Filmszeretők vs. Hollywood

2014. december 14. - REMY

Nagy port kavart az Éhezők viadala – A kiválasztott 1. részének a fogadtatása. Ugyanis sokan úgy gondolják, hogy ez a rész csupán a gonosz Hollywood egyik legújabb pénzszerző projektje volt, és magát a történetet és a franchsie-t nem vitte előrébb. Tényleg így lenne? Tényleg felesleges ez az új divat, miszerint ketté kell bontani az egyes szériák utolsó részét? Ha jobban megvizsgáljuk, akkor rájöhetünk arra, hogy ez bizony egy kétoldalú dolog. Részben tényleg a pénz a fő szempont a stúdióknál, hiszen egy plusz epizóddal akár 2-300 millió dollárra is szert tehetnek, de bizony van ennek egy másik oldala is. Nézzük is hát…

magic.jpg

Ugyebár sokan úgy tartják, hogy Hollywoodban kihalt a kreativitás, nem alkotnak, hanem csak pénz szereznek. Hol vannak már a 3-4 órás eposzok, hol vannak az elgondolkodtató, korszakalkotó filmek. Kérem szépen, ebben a lejtmenetben – már, ha lehet így nevezni – mi nézők is közrejátszottunk. Hány embertől hallom azt, hogy „jajj ez a film hosszú… jajj ez a film unalmas… stb”. Egyszerűen a többség már nem vevő arra, hogy 3-4 órán át bent üljön a moziban. Persze kivételek vannak, hiszen a Hobbit és a Gyűrűk Ura filmek is eléggé hosszúra lettek vágva, de ezzel nincs is gond. Hiszen, ha igényes a munka, akkor jöhetnek a játékpercek. Aztán jött egy új divat. Feldarabolták az utolsó epizódokat, és megszülettek a Part 1 és Part 2-es alkotások. Harry Potternél és a Twilighnál nem volt hangos a nép, azonban idén jött a Kiválasztott, és a pénz lett a téma. Tény, a film a feldarabolás miatt egy kissé lapos lett, nem vitték túlzásba az akciózást, nem vert a szívünk percenként 200-at, de mégis egy olyan láncszem lehet a Mockingjay, ami felemelheti az egész franchise-t, és oda juttathatja el, ahová tartozik, a kiváló könyvadaptációk társaságába. Ehhez azonban meg kell várnunk a következő, azaz a végső epizódot is. A szerva tehát Hollywoodnál van, és ha nem hibázzák el, akkor érdemes volt időt szánni az Éhezők viadalára.

mock.jpg

Tény, lehet majd azzal jönni, hogy utólag mindent könnyebb értékelni, de tegyük hozzá, hogy sokszor, sőt rengetegszer az a baj egyes filmeknél, hogy az egyik össze van csapva, a másik túlságosan is el lett nyújtva stb. Mégis mi lenne akkor a megoldás? Sose lesz olyan, hogy mindenki állva tapsol majd egy film után, mert ez lehetetlen. Így inkább azt mondom, hogy legyen kettévágva az utolsó rész, és engedjék kibontakozni a történet, hogy végül egy megfelelő lezárást kapjunk egy sikeres és tényleg kiváló franchise-hoz. Ráadásul a Kiválasztott első része már csak azért sem lett elrontva, mivel a könyv ezen szakasza is pontosan ugyanezt hozza. Csak, hát a könyvnél egyből tudjuk tovább olvasni a történéseket, itt meg várnunk kell 1 évet. És igazából ez a baja az embereknek, a várakozás. Ezzel viszont nem lehet mit kezdeni. Jövőre viszont, ha újrázza valaki az összes részt, és egyben látja majd a produkciót, akkor újra tegye fel a kérdést. Tényleg hiba volt kettévágni a lezárást?

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr366961727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.12.14. 20:48:02

"Ráadásul a Kiválasztott első része már csak azért sem lett elrontva, mivel a könyv ezen szakasza is pontosan ugyanezt hozza."

Ez micsoda szar érv, már bocsánat :)

Egyrészt az, hogy valami filmen ugyanolyan, mint a könyvben, még nem garantálja, hogy az jó is lesz: a könyv is lehet szar, csak ezt valahogy mindenki elfelejti, ha adaptációkról van szó, illetve egy filmnek meg kell állnia a talpán mindenféle kiegészítők ("a könyvben/képregényben benne van"), és ígéretek ("majd a következő rész elvarrja a levegőben lógó szálakat") nélkül is.

A helyzet az, hogy (egyrészt a HP 7-8-nál is sokan hőbörögtek) ezt a könyvet így, ebben a formában dramaturgialag semmi nem indokolta, hogy szétvágják. Sem az a hűdesok történés, sem valamiféle csúcspont a történet közepén. Magyarul már meg sem próbálnak erőlködni azzal, hogy jól csinálják, a nép úgyis tódul rá.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.12.14. 21:28:00

@lisztes: Attól függ honnan nézzük. Sokszor az a baj, hogy a csúnya gonosz írók átírják a storyt és úgy küldik a mozikba. Most meg az a baj, hogy konkrétan átvettek mindent a könyvből és azt filmesítették meg.

Igazából sose lesz jó. Ja de, ha majd 3-4, esetleg több órás filmeket fognak készíteni. Szóval Tarr Bélát Hollywoodba!! :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.14. 22:47:51

@poszt:
"Kérem szépen, ebben a lejtmenetben – már, ha lehet így nevezni – mi nézők is közrejátszottunk. "
"Hiszen, ha igényes a munka, akkor jöhetnek a játékpercek"

Most akkor mi is a helyzet? A nézők hibája, hogy szarok a filmek, és csak egy GYU-n, TDKR-n stb. hajlandók 3 órát benn ülni, egy Transformersen már nem?
Azért elég világos, hogy jobban megéri plusz egy órát beleerőltetni a történetbe és kettévágva kétszer elkérni érte a pénzt, mint egy háromórás filmként leadni.

"de mégis egy olyan láncszem lehet a Mockingjay, ami felemelheti az egész franchise-t, és oda juttathatja el, ahová tartozik, a kiváló könyvadaptációk társaságába"

Itt csak azt felejtetted el leírni, hogy miért. ;)
Mert éppenséggel az égvilágon semmi expozíció jellegű dolog nincs benne, csak egy redundáns, béna kamucselekmény, hogy valamivel kitöltsék az időt. És ráadásul már az előző rész is pont ugyanezt az időhúzást csinálta, csak abban legalább volt valami izgalom. Mindenesetre éppenséggel lehet a Mockingjay 2 a világ legjobb filmje is, attól még nagyon gyanús nekem, hogy ennek a résznek ugyanúgy nem lesz értelme.
Főleg, mert a Hobbitnál is ezt láttam, egy viszonylag kerek első rész után kaptunk egy olyan másodikat, ahol csak zsúfolták bele a karaktereket és mellékszálakat, és őszintén szólva attól, hogy a harmadikban megkaptuk Smaug, Szauron vagy Taurielék szálának a végét, még rohadtul nem lett értelme egyiknek sem. Sőt, az első kettő esetében rohadt gáz volt, amilyen huszárvágással letudták az egészet.

@REMY: Semmi értelme ilyen axiómákat megállapítani, hogy "akkor jó, ha nem nyúlnak hozzá" és "akkor jó, ha hozzányúlnak".
Vannak olyan könyvek, amelyek szinte már forgatókönyvként működnek, mert nem túl hosszúak, vizuálisak, egészen drámaszerűek (egyébként Az éhezők viadala pont ezek közé tartozik), és vannak olyanok, amelyekbe jobban bele kell nyúlni, hogy működjenek filmen. (ld. Holtodiglan, amit szerintem nagyjából lehetetlen lett volna tökéletesen átültetni)
És vannak olyan alkotók, akik hozzá tudnak nyúlni úgy az alapanyaghoz, hogy még többet is kihozzanak belőle (Nolan - The Prestige) és vannak olyanok, akik nem (Jackson - Hobbit).
És vannak olyan könyvek, amelyek annyira zseniálisak, hogy csak rontani lehet rajtuk, és vannak, amelyekhez muszáj hozzányúlni, ha nem a középszert akarjuk a maximum szintnek belőni.

Szóval ebből kihozni azt, hogy "egyszer ez a baj, máskor meg az a baj" elég nagy csúsztatás, mert általában pontosan megállapítható, hogy mi a baj, jelen esetben például tényleg az, hogy az alapanyag egy nagy semmi, és ennek ellenére egy ujjal nem nyúltak hozzá.

De most már legalább tudom, hogy a Twilight is jó film, mert pontosan ugyanazt hozza, mint a könyv. ;)

glad az egyetlen 2014.12.15. 12:44:23

„jajj ez a film hosszú…"
Érdekes én nem nagyon hallottam ilyen panaszokat.

"...jajj ez a film unalmas…”
Na ezt már igen, de ennek köze nincs a hosszhoz.

Alapban nem bánom ha hosszú a film és még a kettévágás se lenne gond, de baromi irritáló, ha a második részre hónapokat, vagy esetleg egy évet kell várni. Ez már a Hobbitnál is nagyon zavar.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.12.15. 14:33:20

@glad az egyetlen: Persze, zavaró, meg rossz, amikor 1 évet kell várni a következő részre, de azért azt nem várhatjuk el, hogy 2-3 hét alatt lenyomják nekünk a 3 filmet.

glad az egyetlen 2014.12.15. 16:19:24

@REMY: "...zért azt nem várhatjuk el, hogy 2-3 hét alatt lenyomják nekünk a 3 filmet..."
Ha már le van forgatva akkor miért is nem? Kifizetem a jegy árat nem? Pont ez a helyzet a Hobbitnál és LOTR esetén is, hogy már rég meg volt a film forgatás és kész volt a gyártás, de szépen kivárták a részek között a "szokásos" minimum bő fél évet. Hülyeség és a nézők szívatása.

misafeco 2014.12.16. 13:07:13

@glad az egyetlen: Nem hülyeség. Ma már a filmek elkészülésében magasan az utómunka teszi ki a legtöbb időt. Nem a forgatás, különösen az olyan CGI-vel tömött blockbusternél, mint a Hobbit (az utolsó pillanatig tökéletesítik a részeket, kis túlzással a premierre lesz kész teljesen). A Mockingjay (1-2 együtt) forgatása csak nyár közepén fejeződött be, az első részt még októberig alakítgatták. Azóta megy a promóidőszak, jön a karácsony, a rendezőnek nyilván nem nagyon van ideje foglalkozni a második résszel. Szóval fél év lenne a minimum, főleg úgy, hogy utóforgatás is gyakran előfordul. Itt jön be a képbe a stúdió, mert nyilván a profit érdekében várnak egy évet. 3-4 hónap mozis jelenlét után jön a DVD/Blu-ray, azután szépen felépítik a következő rész marketingjét, és a jól bevált időpontban dobják piacra, amikor a lehető legtöbb bevételt remélhetik belőle.

Szóval lehet hőbörögni, csak nem érdemes, 1-2 hét vagy hónap után nem fognak új részt kihozni semmilyen filmhez. Még mindig jobb az 1 év különbség, mintha éveket kellene várni.
süti beállítások módosítása