[Supernatural Movies]

Középfölde 10 leggonoszabb lénye

2015. január 12. - REMY

Tolkien megteremtett világát nem győzöm dicsérni, hiszen annyira összetett, annyira szerteágazó, hogy szinte minden egyes négyzetcentiméterén találhatunk valami újdonságot, valami olyat, ami lenyűgözi az embert. A mozifilmeknek hála pedig a legtöbb dolog életre is kelt a filmvásznon, gondolok itt olyan apróságokra, mint a Hobbit és a Gyűrűk Ura-filmek rosszfiúira, az ártatlanok megrontóira, a legnagyobb ellenfelekre. Épp ezért Kreff03 kollégával vettük a bátorságot, és a Középfölde-túránk első állomásaként összeszedtük nektek, hogy mely lényeket gondoljuk a leggonoszabbnak, és melyekkel nem illik ujjat húzni, ha éppen arra jár az ember.

FIGYELEM! AZ ÍRÁS MIND A HOBBIT, MIND A GYŰRŰK URA CSELEKMÉNYÉRE NÉZVE SPOILER-EKET TARTALMAZ!

vlcsnap-2015-01-05-21h56m43s16.png

Íme…

- Lurtz

vlcsnap-2015-01-12-10h52m57s191.png

A Gyűrű szövetségében feltűnt ork hadvezér, Szarumán uruk-hai seregének parancsnoka. Feladata a Szövetség felkutatása és - a félszerzetek kivételével - elpusztítása. Gonoszsága teremtése során belétáplált szolgaiságában rejlik, miképp maradéktalanul igyekszik teljesíteni a gonosz mágus parancsait. Az emlékezetes Amon Hen-i csatában végez Boromir-ral, hogy aztán ő maga Aragorn kardjától pusztuljon el. A könyvben nem szerepel. (Kreff03)

- Kígyónyelv

grima.jpg

Avagy Gálmód fia Gríma. A rohani Théoden király tanácsadója volt sokáig, ám titokban Szarumánt szolgálta. Álnok hízelgésein és hazugságain keresztül a mágus manipulációja érvényesült Théoden elméjén, akinek teste, lelke és hatalma így folyamatosan gyengült, mígnem az Edorasba érkező (immár Fehér) Gandalf elűzte az uralkodóról a sötét varázslatot. Lelepleződése után száműzték Rohan földjéről és visszatért mesteréhez Orthanc tornyába, aki mellett vészelte át Vasudvard elestét. Miután itt sem volt többé maradásuk, együtt indultak a Megyébe, hogy a hobbitokon bosszút álljanak, ám sokadszori elszenvedett megaláztatás után Kígyónyelv maga végzett Szarumánnal, hogy aztán menekülés közben a félszerzetek nyilai küldjék őt is a másvilágra. Aljas, álnok, alig emberi lény, végtelenül behódoló és szánalmas, szavai méregként homályosították el sokáig Théoden király elméjét. (Kreff03)

- Azog

azog.jpg

A pusztító! A hobbitban feltűnt ork vezér, aki a magasságával, erejével és brutalitásával tűnt ki társai közül. Thorin egyik legnagyobb ellenfele volt, aki már évekkel a váratlan utazás előtt megkeserítette a törpök életét, ugyanis Thorin nagyapjával végzett egy kíméletlen harc során, melyben megszületett Tölgypajzsos Thorin. A harc végeztével úgy tűnt, hogy Azog az életét vesztette, de később visszatért, hogy újult erővel próbálja meg beteljesíteni bosszúját, és vezesse győzelemre a hadseregét. Kétségkívül Azog volt a Hobbit filmek egyik legnagyszerűbb gonosza! (Remy)

- Smaug

smaug.jpeg

Középfölde Harmadkorának rettenetes sárkánya, aki megkívánta a Magányos Hegy törpjeinek gazdagságát. Kiűzte Ereborból a Durin házából származó Thór népét, majd 171 éves álomba merült a kincsek között, mígnem a Thór unokája, Tölgypajzsos Thorin vezette expedíció során ismét felébredt. Éktelen haragját Tóváros és lakói bánták. Halálát a leleményes Bard és az általa kilőtt különleges nyílvessző okozta.

Gonoszsága elsősorban önzéséből és önimádatából ered, kegyetlen és majdhogynem sebezhetetlen. Soha nem vett részt Középfölde háborúiban, csak saját kapzsisága és a pusztítás öröme éltette. (Kreff03)

- Banyapók

vlcsnap-2015-01-05-19h03m03s233.png

A Banyapók és kisebb termetű, a Bakacsin-erdőben élő rokonai az Óidőkben élt Ungoliant nevű nyolclábú fenevad leszármazottai. Hatalmas, vérszomjas pókszörnyeteg, ami az Árnyékhegységben rendezte be odúját, gyakorlatilag ellehetetlenítve a Cirith Ungol-i hágó használatát, ezzel (öntudatlanul is) nagy szolgálatot téve Szauron-nak, aki cserébe rendszeresen orkokat küldött táplálékul.

Gollam egyszer hízelgéssel (ill. csontsovány termetének köszönhetően) kicsúszott a csáprágói közül, hogy aztán később Frodót és Samut hozzá vezetve próbálja elhozni a hobbitok végzetét. Előbb mérgével hosszú bénulást okozott Frodónak, majd Samuval csapott össze, aki a Fullánk nevű tündekarddal súlyos sebeket ejtett rajta. Ezután visszahúzódott odújába, nem lehet tudni, túlélte-e a sérüléseket. Velejéig romlott ragadozó, igazi ösztönlény, aki, bár nincs tudatában, minden ork-helyőrségnél többet tesz a Mordorba vezető hágó védelméért. (Kreff03)

- Gollam

gollam.jpg

Avagy eredeti nevén Szméagol, aki pöttöm termete ellenére a Hobbit és Gyűrűk Ura történetek egyik legfontosabb tagja, hiszen ő birtokolta sokáig az Egy Gyűrűt, illetve ő volt az, aki segített Frodóéknak eljutni Mordorba, természetesen azzal a céllal, hogy majd útközben elárulja a hobbitokat, hogy a drágaságát ismét a saját kezében tarthassa.

Szméágol egykoron egy hobbitokhoz hasonló nép gyermeke volt. Barátjával Déagollal egy átlagos napon egy folyó mentén kalandoztak, amikor Déagol egy horgászás közbeni baleset miatt a vízben rátalált a gyűrűre. Szméagolt olyannyira megbűvölte a csillogó ékszer, hogy egy pillanat alatt elveszítette a személyiségét, és megölte barátját, hogy aztán a normális életét hátrahagyva, nyomorban és kitaszítottként éljen együtt a drágaságával. Miután a Hobbit történései alatt Bilbó „ellopta” a gyűrűt Gollamtól, a szerencsétlen lényt egyetlen egy cél vezérelte; vissza kell szerezni a DRÁGASÁGOT!

Az évek alatt a gyűrű annyira eltorzította Szméagolt, hogy a testi változások mellett a személyisége is kettészakadt, és megszületett Gollam, aki agyafúrt, kíméletlen, és a gyűrű fanatikus rajongója. Mindent megtesz azért, hogy visszaszerezze az elvesztett kincsét, és egészen a Végzet Hegyéig kitart a lelkesedése, ahol végül egy pillanatig ismét a kezére húzhatja a drágaságát. (Remy)

- Szarumán

szaru.jpg

Szarumán azoknak az Istároknak nevezett varázslóknak a vezetője volt, akik azért érkeztek Középföldére, hogy irányítsák a Szabad Népeket a Szauron ellen vívott csatában. Az évek alatt rendkívül sok tapasztalatra tett szert, és a Sötét Nagyúr módszereinek a tanulmányozása közben tökéletesítette varázserejét. Fehér Gandalf megszületéséig Középfölde legnagyobb varázslója volt, ám végül nem bírt ellenállni a kísértésnek, és átállt a sötét oldalra, hogy a hajdani nagy varázslóból, egy nagyhatalmú gonosz legyen. Székhelyéül azt a Vasudvard nevezetű helyet választotta, ahol a méretes tárnák és kohók segítségével megalkothatta saját seregét a gyűrűért folyó harcban. Uruk-hai néven megszülető harcosokat alkotott, akik a Fehér Kéz jelét viselték. Lásd fentebb; Lurtz. (Remy)

- Angmari boszorkányúr

vlcsnap-2015-01-05-19h47m24s242.png

Egykori emberi lény, akit a Kilenc Gyűrű egyike lidérccé (se nem holt, se nem élő lénnyé) változtatott. Ő Minas Morgul ura, a nazgûlok vezére és Mordor seregeinek hadvezére. Szauron legerősebb és leghalálosabb szolgálója. Régen ő maga is ember volt, de elcsábította Szauron hatalma és az Egy Gyűrű ereje. A filmekben előbb fekete lovat, majd repülő sárkányféleséget lovagol meg, a közelében pedig minden földi jó eltűnik, és a halál lesz úrrá a térségen. Egy kíméletlen gyilkos a csatlósaival egyetemben, ám a Sötét Nagyúr bukása után egyikőjüknek sincs maradása Középföldén. (Remy)

- Mória balrogja

vlcsnap-2015-01-11-20h48m58s116.png

A balrogok ősi tűzdémonok, Morgoth óvilági teremtményei, utóbbi, majd később Szauron szolgái. Az Izzó Harag Háborúja után egyikük a Ködhegység mélyén keresett menedéket. Itt alapították meg a törpök, pontosabban Durin népe Khazad-dûm-ot, ahol évezredekig bányászták az értékes mithril nevű fémet, mígnem a Harmadkor során olyan mélyre ástak, hogy fölébresztették a Balrogot, akinek pusztítása ellen tehetetlenek voltak, így kénytelen voltak elhagyni otthonukat. Így kapta a hely a Mória, vagyis "A sötét tárna", lakója pedig a Durin veszte nevet. Később a Gyűrű szövetségének útja is keresztül vezetett Mórián, ahol az orkok mellett a Balrog is üldözőbe vette őket, azonban a Szürke Gandalffal való összecsapásból ő került ki vesztesen. Ősi, a sötétség szolgálatában álló lény, elemi gonoszsága megkérdőjelezhetetlen. (Kreff03)

- Szauron

sauron.jpg

A Hobbit és a Gyűrűk Ura történetek legsötétebb főszereplője, Mordor ura, valamint az Egy Gyűrű tulajdonosa. Maiaként jelent meg a világon és a valák szolgálatában állt (isteni jelleggel bíró, de nem isteni hatalmú lények). A valák a világ fejlődésének elősegítői voltak. Mikor az egyik vala, Morgoth szolgája lett, gonosszá és hataloméhessé vált. Morgoth bukása után Szauron lett Középfölde legnagyobb hatalmú gonosza. A célja az volt, hogy egyedüliként uralkodhasson a térségen, így Tünde kovácsokkal elkészítette a Hatalom gyűrűit. A gyűrűk közül hármat a tündéknek, hetet a törpöknek és kilencet pedig az emberi királyoknak adott. Egyet, a legnagyobb hatalmú gyűrűt, az Egy Gyűrűt titokban magának készítette a Végzet Hegyének belsejében, hogy uralkodhasson mind felett. A másodkor nagy csatájában azonban Isildur levágta Szauron kezéről az Egy Gyűrűt, de képtelen volt elpusztítani azt. Ezért Szauront nem tudták teljesen legyőzni, mivel a saját hatalmának egy részét kovácsolta bele a Gyűrűbe, ezért mindaddig elpusztíthatatlan maradt, ameddig a Gyűrű létezett. És így alakult meg az a Szauron, akit a Gyűrűk Urából ismerhetünk, a Nagy Szem. (Remy)

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr357063949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2015.01.13. 11:14:38

Jó kis írás, remélem lesz a pozitív szereplőkről is egy ilyen lista...

A Balrogot Jackson szerintem kicsit túlspilázta, túlságosan látványos gonoszt akart, pedig a könyvben leírt lény sokkal félelmetesebb lett volna szerintem, magas sötét szárnyas emberi alak, homályból és sötétségből, akit tűz vesz körül, afféle sötét angyal/démon alak lángoló karddal és korbáccsal...

Benjamin Tompai 2015.01.13. 11:40:40

Én Morgothot írtam volna az első helyre, másodikra pedig Ungoliant. Harmadik lenne csak Szauron.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.13. 11:43:03

@Benjamin Tompai: Morgoth még oké is lenne, de itt csak a filmekben lévő gonoszakról van szó. :)

Gandalf Garaboncias 2015.01.13. 11:48:15

Érdemes lenne mindegyiküknél egy könyv VS film elkülönítést csinálni, mert így összemosódik a kettő.

zizi77 2015.01.13. 11:48:17

A banyapók igazából nem hiszem, hogy annyira gonosz, inkább éhes. Igaz régen olvastam már. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.13. 12:50:25

jól látom, hogy sorrend nincs, ugye?

Mr.Joey 2015.01.13. 12:52:31

Sztem Tom macska a leggonoszabb

spinat 2015.01.13. 12:53:56

@REMY: akkor írd már bele a cikkbe, hogy a filmekröl van szó, mert ez így kimaradt.
A Harmadkor gonoszai Szauronon kívül mind kispisták a régebbi korok gonoszaihoz képest.

Chayenne 2015.01.13. 12:59:01

A leggonoszabb szereplő maga az Egy Gyűrű......

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.13. 13:05:17

@spinat: "A mozifilmeknek hála pedig a legtöbb dolog életre is kelt a filmvásznon, gondolok itt olyan apróságokra, mint a Hobbit és a Gyűrűk Ura-filmek rosszfiúira, az ártatlanok megrontóira, a legnagyobb ellenfelekre."

@doggfather: Jól látod. :)

spinat 2015.01.13. 13:06:39

@Chayenne: Ha Szauron a hatralmának nagy részét felhasználva készítette az Egy Gyürüt (és a többit is), akkor lehet-e az gonoszabb Szauronnál?

spinat 2015.01.13. 13:09:25

@REMY: "Épp ezért Kreff03 kollégával vettük a bátorságot, és a Középfölde-túránk első állomásaként összeszedtük nektek, hogy mely lényeket gondoljuk a leggonoszabbnak, és melyekkel nem illik ujjat húzni, ha éppen arra jár az ember."

A 2. VH-ban sok gonoszság történt. Filmeket is készítettek a 2. VH-ról. Most pedig felsorolnám, hogy mik voltak a leggonoszabb dolgok a 2. VH-ban.

Én csak azt tudom értelmezni, amit leírsz, azt nem, hogy közben mit gondolsz. Esetleg ha pontosan fogalmaznál.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.13. 13:17:08

Gollam nem gonosz igazából. A kettéhasadt tudata egyik fele jobban meg van mérgezve, de gonosznak nem mondanám, inkább beteg.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.13. 13:20:10

@doggfather: Gollam mindenképpen gonosz. Szméágol az, akinek lenne szíve, de Gollam erősebb, és elnyomja. Ezáltal képes a gyilkolásra is.

Blobov 2015.01.13. 13:28:40

Akkor egy kis pontosítás:

A balrog nem Morgoth teremtménye, hanem maga is ugyanolyan maia, mint Szauron, azaz olyan kvázi angyal, aki a Sötét Vala, Melkor, újabb nevén Morgoth híve lett.

Nem Szauron alkotta meg a Hatalom Gyűrűit, hanem közösen alkotta Celebrimorral, a tündével, leszámítva a három tünde gyűrűt, mert azokat Celebrimor egyedül alkotta meg, így azok felett Szauronnak nem volt hatalma, így nem is ő adta a tündéknek.

Eldönthettétek volna, hogy a film vagy a könyvek az alapok, mert ugye Kígyónyelvnél a könyvet írjátok le, viszont Azog a könyvek alapján nem éli túl a Mória kapuja előtti csatát (Bolg vezeti az ork sereget a Hobbitban).
A könyvek alapján az Uruk-hai sem Szarumán, hanem Szauron találmánya.

Nekem nem rémlik, hogy Gollam felhúzta volna a gyűrűt a végén, csak a kezében volt.

spinat 2015.01.13. 13:35:25

@Blobov: az Egy Gyürüt egyedül csinálta, nem? Ha nem volt hatalam a Három felett, akkor miért kellett öket elrejtve tartani? Bár ha belegondolok, Ha Szauronnak köze lett volna hozzájuk, akkor nem engedték volna be öket Valinorba.

Gollam nem harapta le Frodó ujját a gyürüvel? Mintha nekem valami ilyen rémlene.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.13. 13:41:20

@REMY: so so a végére már frodót is megdelejezte gyűrű, elzavarta testi lelki jó barátját, mégse tartjuk gonosznak, nem?

Blobov 2015.01.13. 13:48:40

@spinat: Az Egy-et igen, egyedül csinálta.
A lotr.wikia.com szerint ugyan Szauron tervei alapján készültek, de nem ért hozzájuk, viszont korlátozott hatalma így is volt: az, aki az Egyet viselte, láthatta a Három hordozójának gondolatait. Így addig kellett elrejteni őket, amíg Szauronnál volt az Egy.

Leharapta, de nem húzta az ujjára. A cikk szerint ellenben: "egy pillanatra ismét a kezére (sic!) húzhatja a drágaságát".

Blobov 2015.01.13. 13:49:23

@doggfather: Azért a testi erős megjegyzés :D A könyvekben nem tűnnek annyira meleg jó barátnak, mint Jacksonnál.

hami · http://toriblog.blog.hu 2015.01.13. 14:02:35

Smaug - Szmóg, Lurtz - Uglúk Göncz fordítása szerint.

Szarumán és Gandalf is maia, mint Szauron.

hátsó szándék 2015.01.13. 14:07:13

Bár a könyvben csak rövid ideig szerepel, a filmben pedig csak a bővített változatban, Szauron szája is idekívánkozna, illetve a Buckamanó, akinek a fogságából, ha jól emlékszem, Bombadil Toma szabadítja ki a hobbitokat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.13. 14:09:25

@Blobov: shame on me, de azokat nem olvastam, de a filmeket láttam és abban igen igen szeretik egymást...

Blobov 2015.01.13. 14:12:48

@hami: Uglúk nem azonos Lurtz-cal. Uglúk az az uruk-hai, aki a már elrabolt hobbitokat szállító csapatot vezeti, a jacksoni film alapján mondjuk Lurtz utódja.

lotr.wikia.com/wiki/Uruk-hai

Dr_utcai_arcos 2015.01.13. 14:58:54

Nem tudom, nekem Grima egy szimpla kis piti talpnyaló, hogy gonosznak lehetne e hívni? Fene tudja. Viszont én plusz egyként beraknám Gothmog-ot, Osgiliath ostrománál (később Minas Tirith-nél) azért megmutatta, hogy nem egy parti-arc...

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2015.01.13. 15:14:45

@doggfather: "Gollam nem gonosz igazából. A kettéhasadt tudata egyik fele "

A könyvben és a való életben sem olyan egyértelmű, hogy ki gonosz és ki nem az. Maradjunk annyiban, hogy könnyű dolga volt a gyűrűnek elcsábítania Gollamot, hogy simán megölje a legjobb barátját. Frodóra (és Bombadil Tomát leszámítva) mindenkire rossz hatással volt a gyűrű, de nem mindegy, hogy mennyi idő kellett ahhoz, hogy eluralkodjon rajta ilyen mértékben.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.13. 15:20:56

@sanche: de gollamnál évtizedekig volt, nem?

De megadom magam, legyen gonosz, én mégse tudnám egy listára tenni a világot elpusztítani akaró vagy a mindent uralni vágyóval. Vagy azzal akinek nincs más célja csak a pusztítás.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2015.01.13. 15:57:01

@doggfather:
Viszont már akkor is ölt érte, amikor még előtte nem is volt a hatása alatt. Állítsd mellé Bilbót: a gyűrű azt súgta neki, hogy ölje meg, hogy biztosan kijusson, Ő mégsem tette, sőt végülis rábeszéléssel Frodónak is átadta.

Az tény, hogy más gonoszság ez, mint mondjuk Szauroné, bár végsősoron csak más helyzetben voltak ki-ki a maga szintjén gonosz. Egyiket a hatalom, másikat a gyűrű tette gonosszá..vagy legalábbis segítette gonosznak kibontakozni őket.

lutria 2015.01.13. 17:25:26

Már régóta érdekelne hogy az ilyen (szinte)sérthetetlen,halhatatlan,ki tudja milyen extra tulajdonságokkal bíró,földöntúli képességű,testileg talán nem is létező Szauron féléknél mit jelent az hogy uralkodás/hatalom/hatalomvágy?
Ha ő nyerné a végső csatát akkor mi történne,mindenki a szolgája lesz-de ez mit jelentene,talán szüksége van a földi dolgokra,erőforrásokra amit csak a legyőzött szolgáktól kaphat minden mennyiségben,élelem,arany,kincsek,bármi stb.?
Vagy mindez csak az ő szolgáinak/harcosainak ellátására menne akiket max.időnként utasítana hogy gyilkolják le valamelyik falut csak úgy hobbiból-mert miért ne?
Nem unatkozna?Elég neki a tudat hogy ő uralkodik a térségen?

hami · http://toriblog.blog.hu 2015.01.13. 17:35:28

@Blobov: Na én viszont a filmeket nem láttam :)

Dagda 2015.01.13. 19:19:03

Szauron hatalomvágya abból a tényből fakad, hogy amíg van ellenség, ő nem lehet biztonságban, párszor már megbuktatták, csak elolvasta Facebookon hogy nem az az erős aki sosem bukik el, hanem aki képes talpra állni és kirakta motivációként az edzőterme falára.
Ö az a fajta, aki biztonságra törekszik, de addig nincs biztonságban, amíg egyetlen ellenfele is életben marad. Ha pedig mindet kinyírta, jönnek a saját szolgái közül azok, akik túl nagy hatalomra tesznek szert és megpróbálják megdönteni. Az ő végső célja vélhetően olyasmi, hogy akkora hatalomra tegyen szert, hogy a Végső Ítéletnél, amikor majd Endor földjét újraformálják, Ilúvatarral is szembeszálhasson (ami nyilván ökörség, de mit várunk attól, aki ezt a hatalmat nem egy Playboy-villa alapítására fordítja?).

zdanee 2015.01.13. 21:02:36

És Melkor/Morgoth?

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2015.01.13. 21:36:58

@Dagda:

Szauron, aki Morgoth hadnagya volt, Morgoth kitaszítása után az emberek istene akart lenni, egész Középfölde ura. A tündéket nem tudta uralni. Tolkien nem igazán magyarázza meg az indítékait.
Ilúvatarral szerintem senki nem akarna mérkőzni :-)
Ez Ainuk Énekénél is csak Melkor (Morgoth) mert szembeszállni vele, de őt is egy legyintéssel elintézte. És hol van hozzá képest Szauron...
Amúgy Endor az Arda, ugye? :-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.14. 09:37:53

@sanche: nah az igaz mondjuk, hogy már előtte/érte is ölt!
ott a pont.
süti beállítások módosítása