[Supernatural Movies]

[kritika] Fury (2014)

2015. január 27. - REMY

Nem mondanám, hogy örülök annak, amikor David Ayer bejelentkezik egy új filmmel. Idén ugyanis egy kellően nagy pofont osztott ki sokunknak, amikor az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült Szabotázs, mondhatni kukába való lett. Ráadásul a szívemhez közelálló DC Comics egyik legújabb projektjét is ő fogja levezényelni, és látva, hogy tud ő is hibázni, nem vagyok bizakodó. Aztán jött a Fury. A Fury pedig rávilágított arra, hogy Ayer nem is olyan ossz, csak éppen nem szabad együtt dolgoznia a kisstílű „bűnöző” Skip „nem tudok írni” Woodsszal, aki minden buli elrontója.

fury_1.jpg

1945 áprilisa. Az amerikai hadsereg már Németország kellős közepén jár, amikor Don Collier őrmester és legénysége „végeztek” a feladatukkal. A jól megérdemelt pihenés helyett azonban új feladattal küldik ki a csapatot a frontra, ugyanis ha törik, ha szakad, el kell vágni a német utánpótlás csapatok útját. Collierék életét az is tovább nehezíti, hogy egy új taggal is bővül a csapatuk, méghozzá a zöldfülű Normannel…

Nem vagyok valami nagy barátságban a háborús filmekkel, de egy Brad Pitt bármikor képes arra, hogy gondolkodás nélkül megnézzek tőle bármilyen filmet. A Ryan közlegény megmentése az etalon nálam, épp ezért nem is nagyon láttam jó háborús alkotást az utóbbi években. Na jó… 1-2 azért volt elszórva. Szóval a Fury elé is úgy ültem le, hogy nem voltak nagy elvárásaim, mivel, ha egyből a Ryanhez hasonlítanám a filmet, akkor már az elején megbukott volna. Azonban nem így tettem és a végére meglepően nagyot csalódtam… pozitívan! Ugyanis a Fury egy kiváló háborús film egészen addig, amíg nem érünk az utolsó percekhez. Élvezhetően építették fel a storyt, a karaktereket, amik között bár könnyedén megtalálhattuk a klisés elemeket is, de ettől függetlenül működtek. Élvezhetővé tették azt, ahogy egymással beszéltek a szereplők, ahogy a harctéren küzdöttek a háború végéért, és azt, ahogy tálalták a háború borzalmait. Pitt ráadásul simán elvitte a hátán az alkotást, holott a többiek sem okoztak csalódást. Ezt legfőképpen a film csúcspontjául szolgáló étkezős jelenetnél lehetett észrevenni. A karakterek is ennél a pontnál nyíltak ki, és itt lehetett megismerni őket a legjobban.

fury2_1.jpg

Aztán jött a végjáték, és az addig felépített várat egész egyszerűen lerombolták. A viszonylag lassú, realisztikus háborús alkotást felváltotta egy akcióorgia, egy elcsépelt és veszettül gyenge befejezés. Ám az egészben az a legrosszabb, hogy ezzel arcon köpték a nézőt, mert a végső harcig nem ilyen filmet forgattak le Ayerék, hanem egy sokkal komolyabbat, egy olyat, ami méltó lett volna egy elit háborús filmhez. Így tehát hiába csalódtam kellemeset, a végére mégis keserű szájízzel fogok gondolni, mert a Fury ennél sokkal több lehetett volna. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr437056509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2015.01.28. 03:28:40

Nem tudom mi bajod a Sabotage-zsal, nekem a tavaly a kedvenceim között volt (8/10).
Fury: Én nem éreztem arculköpésnek a végét, semmi bajom nem volt vele, az egész történet effelé a végkifejletfelé tartott végig, a végső nagy harcig amit meg is kaptunk ... 8,5/10

Zacskóstej 2015.01.28. 15:43:15

@Nyílméregbéka: Nekem se jött be a vége. Valahogy hiteltelen volt számomra hogy egy század waffen ss, tankelhárító rakétákkal jól megpakolva, nem bír el egy mozgásképtelen sherman-nel.

Tény..film,tudom. Nem keresem a valóságot benne, de nekem ez nem jött be.

Nyílméregbéka 2015.01.28. 16:21:33

@Zacskóstej: Azért elbírtak vele, hisz megölték őket. A Fury-nak csak le kellett kötni, fel kellett tartóztatni őket pár óráig, míg megjön az erősítése az utánpótlásnak, és ez sikerült is a meglepetés erejével... Persze kissé túl volt azért húzva, hogy még látványosabb és hősiesebb legyel a végső harc, de ezzel nekem nincs bajom, egy háborús filmben ez elmegy, hiszen a műfaj egyik jellegzetessége is ez.

Leone_510 2015.01.29. 10:14:56

még nem láttam de ha a film végi nagy csata kb. 3 perc akkor reális ha nem letöltős lesz :) propagandáért nem fizetek

paráznabillegető 2015.01.29. 12:58:35

nem volt jó film.
ennél még a becstelen brigantik is jobb, pedig az vicc, de legalább cserébe nem is veszi komolyan magát.
a fury viszont izzadtságszagú. rögtön elbasszák az első percet, aztán a közepe még úgy-ahogy okés, de a vége már megint gáz.
megint csak igaz, hogy vagy a színészi játékra kell fókuszálni, vagy az akcióra, de a kettő együtt általában, ahogy most is: csőd.

dedalon74 2015.01.29. 14:55:43

@Leone_510: Nem 3, és megéri megnézni. A végén van egy kis csavar, amikor kiderül, hogy a nácik is emberek valahol...
süti beállítások módosítása