[Supernatural Movies]

[kritika] A bolygó neve: Halál (1986)

2015. január 30. - REMY

Sajnos a tavalyi évben nem volt szerencséje a pécsi közönségnek, ugyanis a városban a Nyolcadik utas a halál-t egyik moziban sem tűzték műsorra. Az idei évben azonban már az itteniek is megcsodálhatták, milyen az, amikor egy kultklasszikus alkotás kerül újra a mozikba. James Cameron csodája végre ismét teljes nagyságában elevenedhetett meg, és így a Jurassic Park után már egy újabb kedvenc filmemet pipálhattam ki a nagyvásznon.

aliens.jpg

Az első Alien film után valószínűleg senki nem gondolta, hogy bárki is képes lesz egyszer majd egy olyan folytatást készíteni a filmhez, amivel nem csak, hogy egy méltó második részt, de egy önmagában is kivételes alkotást hozzon létre. Ridley Scott kiszállt a projektből, a stafétabotot pedig az a James Cameron vette át, aki a harmadik nagyjátékfilmjére készült a Bolygó neve halállal. Akármennyire is nagyot durrantott a Terminatorral, azért senki nem várhatta el tőle, hogy majd ő lesz azaz ember, aki tökéletesíti az akció-sci-fi-horror egyveleget. Hiszen miért is várhatta volna el bárki is, amikor egy Piranha 2-t rendezett a Halálosztó előtt három évvel. Egyfilmes rendezőkből meg Dunát lehetne rekeszteni, szóval így visszagondolva jócskán volt kockázat James Cameron neve mellett. A direktor viszont előnyt kovácsolt abból, hogy még szinte zöldfülű volt a szakmában, és a rivaldafény, valamint az óriási nyomás helyett mondhatni nyugodttan dolgozhatott. A végeredményt látva pedig Cameron ráérzett arra, hogy miként tudna ő is profitálni az Alienből. Hogyan lehetne tovább fokozni a tökéletest, és megalkotni a szintén filmtörténeti remekművet, amely ki tud lépni elődje árnyékából, és a saját lábain is meg tud állni.

aliens3.jpg

Egyszerű volt a képlet. Cameronnak egy teljesen más filmet kellett készítenie. Egy olyat, amiben az első részre jellemző legalapvetőbb elemeket is kicserélte, hogy a filmje egy teljesen más megközelítésből legyen tálalva. A félelmetes és idegőrlő atmoszféra helyett egy jóval visszafogottabb, a horrort szinte teljesen mellőző, inkább az akcióra fókuszáló légkört teremtett meg. Míg a Nyolcadik utasban a fekete, addig itt a kék szín dominált, ami szintén azt sugallta, hogy itt nem fog teljes mértékben összeroppantani minket a Szörnyetegtől való félelem. Cameron világában ugyanis már az ellenség is sebezhető, ám a megnövekedett létszámuknak köszönhetően kompenzálják ezt a kis „gyengeségüket”.

A film alapvetően gyors tempóban halad az első néhány percet leszámítva. Sok dialógus és sok akciójelenet jellemzi a játékidőt, amiben szinte minden percre jut legalább egy kimagasló jelenet. Legyen itt szó az Alien(ek) feltűnéséről, Apone őrmester dumáiról, vagy éppen a jó öreg Hudson kirohanásairól. Kiváló (bár sablonos) karakterek, remek atmoszféra, hibátlan látványvilág (néhány dolgot leszámítva a mai napig megállja a helyét a film látványügyileg), fantasztikus történet, avagy egy új gyöngyszem megszületése. Nagyjából így lehetne röviden összefoglalni az Aliens-t.

aliens38.png

Persze hazudnék, ha csak ennyiből állna a mozi. Ugyanis az utolsó fél óra Cameron karrierjének talán legjobb fél órája. A zsenialitása itt mutatkozik meg igazán, itt éri el azt, hogy a feszültség az egekbe szökjön, a néző pislogás nélkül kövesse az eseményeket, Ripley felfegyverkezzen, és elkezdődjön a végső leszámolás minden idők legtökösebb főhősnője és a Xenomorphok között. Egy olyan akcióorgiát rendez nekünk le Cameron, amihez semmi nem fogható. Az egyszerű, ám de mégis adrenalindús kivitelezés, a "Get away from her, you bitch!" legendás felcsendülése, a Királynő harca momentumok teszik fel a koronát arra a műremekre, amit úgy neveznek, hogy Bolygó neve halál. Cameron mennybe ment, a film örökéletű lett, a nézők pedig örülhetnek, hogy egy ekkora alkotásnak lehettek szem és fültanúi. 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr977124133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása