[Supernatural Movies]

[kritika] A Sárkány útja (1972)

2015. február 15. - REMY

Bruce Lee egy legenda. A 70-es évek elején ráadásul több fronton is kiemelkedőt alkotott. A Sárkány útja című filmjével elkészítette az első saját maga által rendezett és írt mozifilmjét, mellyel jelentős szerepet játszott a hongkongi filmgyártás fejlődésében, illetve a harcművészetetek népszerűsítésében. Bruce Lee egyszerre lett az ázsiai harcművészetek koronázatlan királya, és a korszak egyik feltörekvő filmes alakja.

bruce1_1.jpg

Chen megörökölte apjától az éttermet, ám a helyi maffiózók terrorizálják a vendégeit, és bármire hajlandók, hogy megszerezzék a helyet. Chen kétségbeesésében nagybácsikája segítségét kéri, aki Tang Lungot, a fiatal harcművészt küldi Rómába, hogy leszámoljon a mindenre képes bandával…

Bruce Lee halálát követően, illetve az eltelt évtizedek alatt a Sárkány útja, nem csak egy szimpla hongkongi film lett, hanem egy olyan alapmű a filmtörténelemben, amit illik legalább egyszer látni. No, itt nincsenek mély filozófiai kérdések, nem kapunk Kubrick-féle művészetet, egyszerűen csak láthatunk egy olyan alkotást, amiben egyesül mindaz, amit szórakoztatóiparnak nevezünk. Bruce Lee képes volt arra, hogy a kamerák és a színészek segítségével létrehozzon egy olyan élvezhető harcművészeti akciófilmet, mely egyszerre lett vígjáték és dráma, valamint dokumentumfilm a főhős művészetéről. Röviden és tömören összefoglalva, játékosan mutatta be a harcművészeti tudását.

A Sárkány útja nem egy bonyolult film, ráadásul a legtöbb helyen képes volt megmosolyogtató jeleneteket is elénk tárni, ám összességében mégis kitűnően működött az, amit Bruce Lee megálmodott. A rövidke történet jó tempóban halad, Lee játéka és bemutatója szórakoztató, a végjáték pedig egyenesen legendás. Egy, a Kolosszeumban lévő összecsapás a kor másik harcművészével, a mára már halhatatlan státuszba kerülő, csak és kizárólag Bruce Lee kedvéért elhalálozó Chuck Norrisszal. Feszültséggel teli, egyszerű, de jól hangzó zenével, illetve tökéletes koreográfiával kivitelezett harcot mutatott be nekünk a két gigász, ami nem csak őket, de magát a filmet is örökéletűvé varázsolta.

bruce2_2.jpg

Az idén 43 éves film a római látképpel, és a 70-es évek hangulatával egy igazán pikáns szórakozást képes nyújtani azoknak, akik még nem találkoztak eme gyöngyszemmel. Humoros, könnyed és hangulatos mozi a Sárkány útja, ami kétségkívül ott van a leghíresebb alkotások között, méghozzá nem is érdemtelenül. Kötelező és kihagyhatatlan klasszikus! 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr407172889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PaOntan 2015.02.17. 08:13:13

igen, Bruce Lee az egyetlen aki legyurte Chuck Norrist ;)

nemszólokmégegyszer 2015.02.17. 10:31:11

Klasszikus. Nálam 10/10. Mint a Terminátor 1, vagy az első csillagok háborúja. A mai szemmel "alig trükk" /mai szemmel a fiam röhög rajta -nem ok nélkül- mindent kiszúr /, de a régi amerikai filmekben is elhittük az az autós vetített háttereket, amikor a nyílegyenes úton rángatta a főhős a kormányt, vagy a sivatban csikorgott a kerék. Ma már nem kajálnánk, de a mindig célba találó Hét mesterlövész még mindig klasszik.
süti beállítások módosítása