[Supernatural Movies]

[sorozat] Trónok Harca - 5x06

2015. május 20. - kreff03

Ötrésznyi expozíció után úgy tűnik, egyes szálakban megmozdult valami, illetve az események elkezdtek átbillenni arra az oldalra, ahol a lényeges dolgok kezdődnek, avagy ahová az évad végére hivatottak kifutni. De spekuláció helyett lássuk, mi történt a hatodik részben!

game-of-thrones-best-hq-wallpapers1.jpg

Mintha csak a három héttel ezelőtti epizódot néznénk újra, annyira ismerős Arya helyzete, akinek most a padlósöprés helyett a hullamosdatásból van már nagyon elege, pláne, hogy senki nem mond semmit munkája célját illetően. Az elég beteg lelkületűnek tűnő lány is csak a hülyéjét járatja vele, Jaqen H'ghar meg az éjszaka közepén kelti fel hazudósdit játszani, melyben botütésekkel jelzi, ha rájön Arya hazugságára. Mégha maga a lány sem ismeri be magának azokat. Később Arya önkényesen segít a túlvilágra egy haldoklót, méghozzá elég profin, amivel ki is vívja annyira Jaqen elismerését, hogy felfedje előtte, mi lesz a templomba érkező "ügyfelekkel": egy hatalmas csarnokban, óriási oszlopok mélyedéseiben több ezer lehunyt szemű arc várja, hogy a Sokarcú Isten szolgálatában álló Arcnélküliek (érteeeeeed?!) használják őket. Ez az, ami Aryara is vár.

Nem, Ser Jorah sem gyógyult ki a szürkehámból az előző rész óta, mielőtt bárki ily' csalfa reményekre adná a fejét, gyorsan megmutatják nekünk a betegség jelét viselő kezét. Tyrionnal most gyalog folytatják utukat, és az apákról beszélgetnek, ez amúgy is a törpe egyik kedvenc témája, fel is világosítja Joraht a saját és az ő apjának haláláról is. Terítékre kerül még Daenerys trónigénye és a sárkányok, egészen amíg bele nem futnak egy csapat rabszolgakereskedőbe. Tyrion éles nyelve ismét módot talál rá, hogy elodázza tulajdonosa halálát, sőt, a meereni küzdővermek megnyitásának hírére még azt is eléri, hogy odahurcolják őket, elvégre Jorahnak, mint nagy harcosnak ott látják majd igazi értékét.

1_9.jpg

Petyr Baelish is megérkezik Királyvárba, ahol a hitbuzgó verébbé vedlett Lancel Lannister és társai üdvözlik elsőként, nem épp a legszívélyesebb hangnemben. Később Cersei-el tárgyalva Kisujj ismét kavar egy nagyot a lapjain, egyben okot adva nekem, hogy visszakozzak a hamadik epizód kapcsán tett kijelentésem elől, miszerint a "Kisujj-féle kavarás lassan kezd révbe érni ".

Eközben Dorne-ban a kis Myrcellat nem nagyon érdeklik a nagy házak közti ellentétek, mikor láthatóan oda-vissza van jövendőbelijétől, Trystane Martell-től, a helyi dzsigolótól. Nem is sejti, hogy Oberyn exe és fattyú lányai, a Homokkígyók épp e percekben készülnek az életére törni, de szerencséjére a Jaime-Bronn páros előbb ér oda. Persze a harc elkerülhetetlen, kicsit egymásnak feszülnek a felek, mielőtt az Areo Hotah vezette őrség mindenkit lefegyverezne. A benga norvosi vélhetően szívesen lecsapná Jaime fejét, de hát félkezűeket nem bántunk, ugye...

Az unoka bebörtönzésének hírére Olenna Tyrell visszatér Királyvárba,hogy kicsit gatyába rázza Cersei-t és mindenkit, akit kell. Bár az Anyakirálynőhöz van néhány keresetlen szava (nem épp a főurak és hölgyek között megszokott negédes fajtából), ő sem tud mit tenni, amikor Loras kihallgatására a verebek behurcolják volt fiúszeretőjét, aki kétséget nem hagyva beszámol közösen elkövetett huncutságaikről. Melyek létezését öccse mellett Margery is esküvel tagadta kb. 2 perccel korábban, úgyhogy a Főveréb (Cersei legnagyobb örömére) mindekettőjüket bezáratja a jövőbeni tárgyalásig.

2_12.jpg

Deresben Sansa az esküvőre készülődik, ami remek akalom arra, hogy kiossza a már megint őt baszogató Myrandat, aki ugye már a múlt héten is azt hitte, hogy a kutyaidomár lányaként bármi esélye lehet egy hazai pályán lévő Starkkal szemben. Maga a ceremónia sokkal kevésbé hivalkodó, mint amilyeneket délen, elsősorban Királyvárban szokás tartani, de az az előnye megvan, hogy gyorsan levezényelhető, csak egy varsafa kell hozzá meg kellő számú megfélemlített tanú. Ilyen Theon is, aki valószínűleg hosszú idő után először mondhatta ki hangosan a saját nevét. A hálószobában Ramsay kimutatja a foga fehérjét és vadállat módjára veti magát Sansa szüzességére, és ha ez nem lenne elég, mindezt végignézeti kiskedvencével, aki egy szempillantás alatt visszavedlett Bűzössé. Brutális zárójelenet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr637472632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.20. 09:34:21

végre, az első jó rész az évadban. majdnem darára, majd kaszára került a cucc, de ez a rész megmentette.

King slayer harcolt, (P)Imp végre nem csak ivott hanem verbálisan levert mindenkit.
kisujj előlépett no 3 kedvencé, kavarja csak kavarja, mint piszkos fred.

cersei és a töviskirálynő csörtéje is szép volt.

tetszett na!

Azt mondjuk nem értem, hogy King Slayer miért arany kezet kapott, miért nem acélt, hogy bármikor elkaphassa az ellenfél kardját és már szúrhatna is, ahogy azt az előző részben csinálta?!

kreff03 2015.05.20. 10:03:04

@doggfather: az aranykézre egyszerű a magyarázat: mert Lannister!!! :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.20. 10:23:51

@kreff03: okés, de egyben ő a 7 királyság egyik legjobb harcosa, lovagja, lehetne annyi esze magától, hogy a hátrányából valahogy előnyt kéne kovácsolnia...
süti beállítások módosítása