[Supernatural Movies]

[kritika] Börtöncsapda (1990)

2015. május 25. - REMY

80-as évek vége, 90-es évek eleje. Az idő, amikor Jean-Claude Van Damme a csúcson pörgött, ám a Véres játék, Kickboxer vagy éppen a Dupla dinamit mellett voltak olyan filmjei is, amik bár hozták a szórakoztató színvonalat, de kevésbé számítottak fontosnak a karrierjében. A Börtöncsapda pont egy ilyen alkotás volt.

vlcsnap-2015-05-02-23h32m04s230.png

Burke pályafutásának legkeményebb feladata egy őrült pszichopata gyilkos börtönbe juttatása. Ennek sikeres teljesítése után úgy érzi, hogy megérdemelne egy kis pihenést. A rendőrfőnök azonban másképpen gondolja. A Harrison-börtönben rejtélyes halálesetek sora történik, s ennek kivizsgálásával Burke-öt bízzák meg...

Tipikus sablon JCVD film, ám mégse lehet utálni. Akik a belga akciósztár filmjein nőttek fel azok pontosan tudják, hogy mit várhatnak el egy efféle alkotástól, akik meg ezután fognak megismerkedni vele, azok meg most fognak ráeszmélni arra, hogy igazából Van Damme ennyire volt képes. Ezzel tulajdonképpen nincs is probléma, mert sokan még ezt sem képesek megugrani. Van Dammenak elég volt az, hogy jól nézett ki a vásznon, és ezáltal tudtak rá írni olyan karaktereket, amik a korszak nagybetűs akcióhősei lehettek. Sztár lett, a rajongók pedig méltán imádták érte.

A Börtöncsapda tényleg felvonultat minden zsaru-rab-börtön klisét, ám mégsem érezzük kínosnak, mert Van Damme uralja a képernyőt. A játékidő pontosan olyan ütemben halad, ami elég ahhoz, hogy tökéletes kikapcsolódásként éljük meg a filmet és ne húzzuk a szánkat az olyan b-kategóriás jeleneteken, mint például az szanaszét vágott bunyókon, vagy Patrick Kilpatrick gyengén megírt karakterén. A forgatókönyvet amúgy, a mára már sztárra váló, de sokak által utál David S. Goyer írta, aki itt mutatta meg igazán, hogy valójában mire képes és, hogy melyik az a szint, ahol dolgoznia kéne.

vlcsnap-2015-05-02-23h27m10s94.png

Van Damme ezen alkotása se több se kevesebb, mint a legtöbb filmje, ám valamiért mégsem tudott igazán fennmaradni az idők során. Ennek ellenére a mai napig nézhető, és a rajongók továbbra sem fogják elfeledni a Börtöncsapdát, ugyanakkor nem lesz ott a legjobbak között. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr247427068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása