[Supernatural Movies]

[premier] Saul fia (2015)

2015. május 27. - theivan

A megkésett kritika olykor gyanús: mondhatnám persze, hogy emiatt ne aggódjon senki se, a cannes-i diadalmenet nem igazán befolyásolta véleményemet Nemes László egészestés debütjéről, és hát igazat is mondanék. Annyit mégis meg kell jegyeznem, hogy ezalatt az egy-két nap alatt, míg hagytam érlelni a látottakat, engem már nem a dicsőítő promógépezet vakított el, hanem inkább a fesztivál véghajrája varázsolt el, a drukk, mely valamely legfőbb díjért szólt (pedig, mint utólag kiderült, az alkotókat majdhogynem az ellenkezője hajtotta). Mivel már láthattam a produkciót, és tisztában voltam a valódi erényekkel, a megtekintés és a díjkiosztó közötti napok alatt már alá tudtam támasztani a Saul fia folyton szajkózott erősségét: igazi technikai bravúr az, amit ez a jól összeszokott gárda vászonra pakolt – mit pakolt, festett.

Röhrig Géza sonderkommandósa, Saul – a titkok tudója, a náci kremák zsidófoglyokból összeverbuvált pucolóinak egyike –, egy nap saját fiára ismer, miután egy gyermek épphogy túléli a gázkamrát. Végül szeme láttára végzik ki a túlélőt, a koncentrációs tábor orvosa viszont titkon megvárja, míg aznap estig Saul megpróbál rabbit keríteni elhunyt szerette számára.

saul.jpg

Első nekifutásra nem egy embert rémített el a film témája, és azt a víziót keltette, hogy hazánk következő kulturális világsikere nem lesz képes sávot váltani Kertész Imre 2002-es díjától, sőt nem is szükséges régebbi példát keresni, hiszen a tavalyi Fehér Isten kutyái is az elnyomottak táborát erősítették. Nemes viszont, mindazon túl, hogy igyekezett egy akkurátus, mégis a témához képest jóval fogyaszthatóbb tálalást nyújtani a kor borzalmairól, mint film, a cél érdekében inkább alárendelte az előbbieket a valós értékének. Ez pediglen az, hogy végre rikító piros nyilat festett a magyar, de még a világ teljes közönségének szemeiből az igazi itthoni fiatalok irányába, akik szakmájuknak, a filmezésnek a valós, világszinten is élvonalbeli szakembereik.

Már a Türelem című kisfilm során összetalálkozott ez a rendező-operatőr páros: Nemes László végtelenül arccentrikus prezentálását Erdély Mátyás fényképezése tette teljessé, míg előbbi addig fűzi tűéles előterének központi alakját, mígnem hátterének elmosódott eseményeinek masszív részesévé nem válik, utóbbi teremti meg igazán a két világ közötti viszonyt, mégpedig Emmanuel Lubezki-t idéző vizualitással. És nem hiába a hasonlat: ugyan tagadhatatlan, hogy egy-két jelenetsort az Ember gyermeke (Alfono Cuarón disztopikus sci-fije) híres egysnittes harcjelenete inspirált, de az is tény, hogy a Gravitáció óta nem létezett efféle humánközpontú kaland. Ahogy ott Lubezki operatőri munkája sem engedte, hogy elszakadjunk főhősnőjétől, úgy itt is beragadunk Saul 4:3-as képarányát jelentő börtönébe, csak hogy még fullasztóbb legyen ez a rabság, az elhomályosult katasztrófa kristálytisztán éles hangjai pedig csak tovább fokozzák a Saul körül forgó intenzív eseményeket és az őt hajtó erőket egyaránt.

saul2.jpg

Ami a legmeglepőbb lehet ebben a Lubezki-Cuarón hasonlatban, az maga az intenzivitás. Ugyan a szükségest alulról verdeső tisztasággal folynak a párbeszédek – hiszen Saul karaktere magyar, őt pedig jórészt német vezényszavak veszik körül -, ez pedig elsőre talán zavaró lehet, és nekem az is volt, azonban ha rá tudsz érezni arra, amire Nemes kitűnő rendezése és jól végigvezetett forgatókönyve is, akkor rájössz, hogy itt semmit sem a szavak hajtanak, az is csak egy olyasvalami, amivel meg kell küzdeni. Saul belecsöppent a legmélyebb káoszba, és attól még, hogy őt csak saját baja vezérli, a már említett homályos környezete az, amely megannyiszor kézen fogva kíséri őt a végkimenetelhez. Ebből legfőképp a Sonderkommando háttérben szervezkedő felkelése veszi ki a részét, a fiútól való méltó búcsú pedig olybá tűnik ennek nem csak alá-, de fölérendelt küldetésévé is válik.

Talán valaki még mindig attól tart, hogy a rengeteg dicsszó ellenére is csalódni fog a filmben, ha az még a nyomorban is csak még több nyomorra fog lelni, mert számára a túlzott önsajnálat nem őszinte kifejezésmód. Én pedig azt mondom, hogy a Saul fia pont annyira tekint vissza, amennyire kell, és oly mód mutat előre, ahogy azt a filmvilág elvárná. Filmtechnikájának és narratívájának erőteljes kapcsolata számomra nem elsőképp a tisztán múltra irányultságot, inkább a progresszív mozi múlt iránti tiszteletét jelenti, és mi más is lehetne ennél őszintébb? 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr387496596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2015.05.28. 08:32:01

Gratula meg minden... Legalább lesz miből élnie a következő 25-30 évben a magyar kisfilmgyártásnak.
Viszont attól félek, a közönségsiker el fog maradni. De ne legyen igazam.

Larry Silverstein 2015.05.28. 09:01:51

Ez ez max zsidó siker, hogy megint legyàrtotak egy hollófilmet. Ne baj, megnézni nem kötelező,csak a pàzmányon. Hehe

Shopping 2015.05.28. 09:02:23

Engem "nem rettent el a film témája" , én egyenesen hányok tőle.

Ha rendező lennék én is ilyen témájú filmet keszitenék! Miért ?
Holokausztról szoló filmet kritizálni nem lehet( rasszista vagy) szeretni viszont kötelező (megfelelési kényszer).
Ahogyan tuti siker az a reklám amiben kiskutya meg kisgyerek szerepel, ugyanúgy a holokauszt filmek is sikerre vannak ítélve.

Egyébként indulatok nélkül, pusztán a tényeket említve valaki magyarázza már el nekem, hogy miért készûl a témáról ennyi film, miközben ez csak 1(!) esemény az elmúlt 2000 év történelméből!

nnnnnnnn 2015.05.28. 10:03:26

@Shopping: azért mert érdekes az a korszak. engem legalábbis mindig érdekelt a második világháború korszaka.

kvadrillio 2015.05.28. 10:17:41

Itthon
Kötelező lesz a holokausztról tanulni a Pázmányon
MTI2015.05.26. 21:44

Kötelező tárgyként tanulnak a holokausztról a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói szeptembertől - jelentette be Szuromi Szabolcs, az egyetem rektora kedden Budapesten.
Erről tudnia kell
Fotó: Pályi Zsófia - Origo
Fidesz: zárja ki Kovács Bélát a Jobbik
Forrás: Paul Murray / John Moore Örökségvédelmi Szolgáltatások
Feltárultak a zárdaélet sötét titkai
Forrás: Salisbury Régészeti Kft.
Gepidákra bukkantak Berettyóújfalunál
Csak így kapnak diplomát

Szuromi Szabolcs kiemelte: a holokauszt és emlékezete című tárgy a "bevezetés a katolikus hit rendszerébe" kurzus mellett, az alapozó közismereti tárgyak között kap helyet, és a PPKE valamennyi karán bármilyen képzésen tanulmányokat folytató hallgatóknak a diploma megszerzésének előfeltétele lesz. ?????????????????????????????????????????

OHHH ! NEM BALOG ZOLTÁN AZ EMBERI ERŐFORRÁS OKTATÁSÜGYIMINISZTER, HANEM ILAN MÓR ...IZRAEL NAGYKÖVETE ?????????
AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁ
SOK TÖRIKÖNYVEIT IS IZRAELIEK ÍRTÁK ÁT !!! MIJAFASZVAN EBBEN AZ ORSZÁGBAN ???? ORBÁN: MAGHYARORSÁG LEGYEN....MAGYAR !...MAGYXAR !!!...MAGYAR ??? ORSZÁG !!!!!

IZRAEL MIÉRT POFÁZIK BELE A MAGYAR OKTATÁSÜGYBE ?????

exlex 2015.05.28. 10:25:02

A faszom fogja megnézni, hacsak nem teszik kötelezővé, mint a Pázmány Péter egyetemen a tantárgyat.

exlex 2015.05.28. 10:27:22

A zsidó Cohen fivérek díjaztak egy zsidó témájú filmet. Mi ebben a külonleges? Semmi.

Mészáros Laci 2015.05.28. 11:01:43

@lavór:

múlt héten akartam jegyet venni a jövő heti vetítésekre, de már nem volt hely.

Mészáros Laci 2015.05.28. 11:03:19

@exlex:

1. nem zsidó témájú film.
2. nem csak a coen testvérek tagjai a zsürinek.
3. miért nem Natalie Portman filmjét díjazták?

persze egy rasszistának ezt hiába magyarázom :)

Mészáros Laci 2015.05.28. 11:05:49

@lavór:

nem tudom, mikor vetítik, és még nem adnak el rá jegyet. ahová már meghirdették, secpec elkelt minden jegy. ez persze nem vetíti előre, hogy a plázákban hetekig teltházzal megy majd. én speciel szerettem volna kisteremben nézni.

Ma Baker 2015.05.28. 11:11:59

Szóval nem csak a köztudottan zsidó Jake Gyllenhall, hanem a Cohen fivérek is bennevoltak a zsűriben? Hát így már végképp nem vagyok meglepve a kirekesztő filoszemita eredményen.

nnnnnnnn 2015.05.28. 11:22:37

@Ma Baker: Jake Gyllenhall zsidó? ez csak azt bizonyítja, hogy vannak kiváló zsidó színészek.

von Putri 2015.05.28. 11:28:39

Angelina Jolie szintén népirtással foglalkozó filmjére, a Vér és méz földjén-re tojtak a kritikusok, hiába jelölték Golden Globe-ra, a zsüri nem volt rá vevő

Szerintem ezek a díjak nem az alkotói kvalitásért járnak. Egy történelmi esemény vallási átértelmezése, illetve egyre inkább a dogmatizála folyik, és ahhoz kell a propagandaeszköz. Mint például ez a mostani film

Még néhány évtized, és vallási hittétel lesz a holokausztból, meg kötelező érettségi tantárgy, ha így haladunk

Drago Brutic 2015.05.28. 11:32:40

@Shopping:
Visszakérdezek. Szerinted miért van az, hogy Pawel Pawlikowski Idája idén Oscar díjat kapott (ami szintén a zsidók üldözéséről szól) és egész Lengyelország büszke arra, hogy végre lengyel film is nyert Oscart? Pedig Lengyelország még "nacionalistább" nálunk.
Lehet, hogy az ő nacionalizmusuk a büszkeségről szól, és nem mindennek a zsigerből történő fikázásáról? Lám, a hírből te is a "holokauszt" szót hallottad csak meg, a Cannes-i díj elkerülte a figyelmedet, amire akár büszke is lehetnél.

Larry Silverstein 2015.05.28. 12:07:05

@Mészáros Laci: Natalie Portman is zsidó, de a soá métis ask nagyobb biynisy mint a csöcs

pölény 2015.05.28. 12:13:05

örökkön-örökké, és mindig, h senki el ne felejtse...

Mészáros Laci 2015.05.28. 12:14:59

@Larry Silverstein:

nem jó. Portman bármikor nagyobb biznisz, mint egy bonyolult nevű keleteurópai.

Mészáros Laci 2015.05.28. 12:19:04

@Ma Baker:

Jüllenhól zsidó? eddig úgy volt, hogy svéd. Azok meg protestáns halászok, favágók és vikingek. De lehet, hogy valójában mindenki zsidó, csak én nem...?

Larry Silverstein 2015.05.28. 12:30:53

Aki elmegy rá annak köszi a soàipar tàmogatàsàt, jövőre a nyeresègből 3ùj soà filmet kaptok.

Kb. Ezért kezdték a nàcik a bulikát egy kiadós könyvégetés szel anno. A tökük tele volt a soával.

Bafana 2015.05.28. 12:41:34

Hiánypotló a téma. Ja, nem is.
A németeket roppantul érdekelheti a téma, ha Németországban nem találtak rá filmforgalmazót. Atomot nekik!

Traktoros lány 2015.05.28. 12:56:01

Menjetek el rá helyettem is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 13:02:58

@$$$=$$$:

Ez idegesítő. Mindenki beszél róla, de szerint 99 % nem látta.

Ez kicsit olyan, mint Szolzsenyicin elítélése a Szovjet Írószövetség által, amikor az egyik résztvevő kimondta az a mondatot, ami azóta az orosz nyelv egyik szólásává vált "не читал, но осуждаю" azaz "nem olvastam, de elítélem".

Larry Silverstein 2015.05.28. 13:15:33

@maxval bircaman szerkesztő: ezt a filmet attól teljesen függetlenül el kell ítélni, hogy milyen. A témaválasztása bűnös, a film bevételeit a soá propaganDa alapba forgatják vissza.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 13:40:18

@Larry Silverstein:

Semmit sem kell elítélni alapból.

Igen, én is unom a holakausztot, de ettől még ez lehet egy művészi alkotás. Nem tudom, majd megmondom, miután megnéztem.

nnnnnnnn 2015.05.28. 13:55:16

@maxval bircaman szerkesztő: Ja, én megnézem ha lehet tölteni. Moziba sose járok. Amúgy szoktál a kurucinfón trollkodni? Én most fedeztem fel, hogy már ott is lehet, ajánlom Neked is, remek szórakozás :D

nnnnnnnn 2015.05.28. 14:02:42

@Larry Silverstein: könyvek égetéséhez nagyon sok észre van szükség :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 14:16:34

@$$$=$$$:

Túl egyformák a kurucinfós törzskommentelők és túl ostobák. Nincs élvezet a provokálásukban. Bármilyen ellenérvet mondok, 1 percen belül "ultraliberális zsidó" leszek.

féregirtó 2015.05.28. 14:18:44

@$$$=$$$: Nem az égetéshez kell az ész, hanem ahhoz, hogy tudjuk, mit kell tűzre dobni.

www.youtube.com/watch?v=msDErrwSG0k

Larry Silverstein 2015.05.28. 14:19:43

@maxval bircaman szerkesztő: a hazafiak nem fizetnek a jöttmentek propagandàjáért.

Kit érdekel a művészi értéke? Forgassanak művészfilmek a palesztin koncentrációs táborokról.

♔bаtyu♔ 2015.05.28. 14:23:46

Én azon csodálkoztam volna, ha nem nyer. Van még a filmiparban olyan fejes, beruházó aki nem zsidó?

Mellesleg a többi díjazottat sem nézem meg, nagyon más az ízlésem, mint ezeké.

♔bаtyu♔ 2015.05.28. 14:24:49

@Larry Silverstein: Forgattak, egy török film, azt hiszem, Farkasok néven.

A szó szoros értelemben kiüldözték a megosztókról, sehol nem elérhető.

nnnnnnnn 2015.05.28. 14:41:21

@maxval bircaman szerkesztő: egyelőre pont az tetszik nekem, hogy ilyen hardcore karaktert lehet indítani csak ott, mert ha nem figyel az ember, egyből zsidó lesz. egyelőre még szórakoztat.

♔bаtyu♔ 2015.05.28. 14:44:34

@$$$=$$$: Na igen, viszont próbálj közel sem olyan hardcore karaktereket indítani "liberális" lapokon.

Mészáros Laci 2015.05.28. 15:21:38

@maxval bircaman szerkesztő:

Egyrészt, művészi alkotás, másrészt, nem is a holocaustról szól. A főszereplő pasi (egyébként költő) a következőt mondta:

"A legtöbb holocaust film úgy néz ki, hogy vannak jók és rosszak. Vannak 'jó' emberek és vannak 'rossz' emberek. A mi filmünk más. Itt a jó és rossz közötti határvonal az embereken belül van. Ebben a filmben nincsenek rossz emberek. Nincsenek benne nácik."

Mészáros Laci 2015.05.28. 15:23:40

@♔bаtyu♔:

"Van még a filmiparban olyan fejes, beruházó aki nem zsidó?"

tehetségtelen filmesek tipikus kifogása, hogy azért nem lett sikeres a filmje, mert nem zsidó.

steery 2015.05.28. 15:26:40

Ha egy magyar alkotást (könyvet vagy filmet) elismernek külföldön, akkor az egészen biztosan nem magyar, hanem zsidó munka és természetesen holokausztozós. Picit unom már ezt a témát. Szóval biztos, hogy nem fogom megnézni ezt a filmet, akárhány díjat akasszanak rá.

von Putri 2015.05.28. 15:54:05

Volt már olyan hogy nem kap díjat egy film ami a holokausztról szól? Nem lennék a zsűri helyében

nnnnnnnn 2015.05.28. 16:43:56

@♔bаtyu♔: itt a libsi blogokon viszonylag sokáig el lehet lavírozni. ez a nickem is alig egy tucat blogról van csak kitiltva.

mortullus 2015.05.28. 18:23:53

@♔bаtyu♔: De remélem a Sivatagi nemzedék c. magyar film még elérhető valahol.
Akinek megvan, szóljon! :)
süti beállítások módosítása