[Supernatural Movies]

[sorozat] Trónok Harca - 5x07 / 5x08

2015. június 06. - kreff03

Sajnos kis lemaradásba kerültem a Trónok Harca-összefoglalólakat illetően, de most igyekszem némi képet adni a hetedik és nyolcadik epizódok eseményeiről. Emellett óhatatlanul ideje egy-két gondolat megfogalmazásának az évadról és azt azt kísérő nézői visszhangokról. 

game-of-thrones-best-hq-wallpapers1.jpg

Az események zajlanak, akad 1-2 súlyosabb történés, de alapvetően egyik szálon sem történtek egetrengető dolgok (kivéve talán Cersei esetét), hiába a látványért és akcióért fanyalgók igényeit minden szinten kielégítő rideghoni csatajelenet. Nem bírom szó nélkül megállni, mennyire visszás számomra az internetszerte mindenhol olvasható ömlengések és dicshimnuszok az említett rész kapcsán, holott az igazság az, hogy se nem túl epikus, se túl fontos nem volt Jon és társai, a vadak, a Mások és a holtak összecsapása. Csak valami zorall dologgal etetni kellett a látványos kaszabolásra éhező népet, ha már a többség képtelen volt értékelni azt az egyébként zseniális forgatókönyvírói és színészi munkát, ami a szálak át- és továbbfűzéséhez  kellett az előző évadból az első 5-6 rész alatt. Csak hát ez kevesebb csöcsöt, öldöklést meg hörgő, szaladgáló csontvázat jelentett, ó jaj, szar lett a Trónok Harca...

VII. Az ajándék

Havas Jon elhagyja a Fekete várat, hogy összeszedje a megmaradt vad népet, mielőtt a Mások találnának rájuk. Nem sokkal később Aemon mester is eltávozik, csak épp a másvilágra, ez a két hír együtt pedig leginkább Samwellnek okozhat kellemetlenségeket, ahogy arra Ser Allister is van olyan kedves felhívni a fiú figyelmét. Meg is történik a súrlódás, két erőszakoskodó testvér csúnyán átrendezi a Szegfű védelmére kelő Sam arcát. Ám mielőtt fél(?)holtra vernék, felbukkan Jon rég nem látott rémfarkasa Szellem, akivel a két jómadárnak érthetően nincs kedve kikezdeni. Így is Sam jár a legjobban, mert Szegfű végre kicsit meglovagolja, már nem is fájnak úgy azok a sebek...

Sansa sincs túl jó bőrben, hála Ramsay törődésének. Megpróbálja rávenni Theont, hogy segítsen neki megszökni, de Theon már nincs, csak Bűzös, aki inkább felfedi gazdája előtt a tervet. Amaz pedig nem rest rögtön a nyúzókéshez kapni, ezt leginkább a Sansanak segítséget ajánló öregasszony bánja. Brienne még mindig a közelben aggódik, és nem csinál semmit, legalábbis ez jött le abból a nyolc másodpercből, amit a képernyőn töltött. De legalább nem mondta el, hogy kinek mire tett esküt...

1_10.jpg

Stannis úton van Deres felé, de a hó és a fagy elég erős akadályozó tényezőnek bizonyulnak. Az élelem fogy, a lovak pusztulnak, a zsoldosok elhagyják a sereget, de hiába az intő jelek és Davos tanácsa, Stannis nem hajlandó visszafordulni. Mert ha Melisandre azt mondta Deresbe érnek, csata lesz és győznek, akkor Deresbe érnek, csata lesz és győznek, punktum. És mi van, ha Melisandre azt mondja, ehhez fel kell áldozni Stannis lányát?

Királyvárban soha nem ér véget a szarkavarás, a mostani adagba Olenna Tyrell mártja elsőként a fakanalat. Megpróbál hatást gyakorolni az immáron Főseptonná avanzsáló Főverébre, de a hozzá hasonló vallási fanatikusok nem a rugalmasságukról ismertek. Ezután Kisujjal tágyal és emlékezteti a Joffrey kárára elkövetett közös csínyükre, de Petyr Baelish nem az a fajta ember, akinek külön útmutatás kell, hogy tudja mit kívánnak az érdekei. Most épp azt, hogy a Töviskirálynő elégedettebb legyen a mostani állapotánál, ez pedig várhatóan ellentétes irányú változásokat okozhat Cersei hangulatában.

Kényszerű dorne-i tartózkodásuk során Jaime-nek jutottak a kényelmesebb körülmények, Bronn-nak meg a jobb csajok. De mindennek ára van: Jaime-t szép környezetben küldi el a picsába Myrcella, Bronn meg börtönben ugyan, de szép melleket bámulva hal meg majdnem, azonban nincs ilyen szerencséje, kap ellenmérget a magamutogató Homokkígyó okozta mérgezésre.

Jorah hamar elkel a rabszolgavásáron, kis leleményességgel Tyrion is sikeresen csatlakozik hozzá. Gazdájuk az újranyitott mereen-i küzdővermekbe delegál harcosokat, de előtte át kell esniük egyfajta selejtezőn, melynek győztese/túlélője részt vehet a nagy viadalon. Ám általános megleptést kiváltva Daenerys is megjelenik az eseményen, több se kell Jorahnak, minden ellenfélen átgázolva közvetlenül Dany előtt megállva felfedi magát. Így tesz Tyrion is, mielőtt a nem épp meghatódott Targaryen-lány visszaküldené a lovagot a süllyesztőbe.

Cersei hangulata láthatóan ragyogó, látva a tömlöcbe vetett Margaery sínylődését, de ahogy várható volt, a fagyi most is visszanyalt: a Főveréb vészjósló felvezetője után szembesíti a verébbé vedlett Lancel Lannisterrel és Cersei hozzá kapcsolható bűneivel. Az Anyakirálynő fényes jókedve gyorsan elillan, amint néhány szolgalelkű nővér elfogja és menyééhez hasonló cellába zárják.

1_11.jpg

VIII. Rideghon

Jorah és Tyrion végre Daenerys színe elé kerülnek, ahol a törpe feladata meggyőzni a királynőt arról, hogy miért nem érdemes kivégeztetnie őket. Az eredmény: mindkettejük feje a helyén marad, de Jorah-t másodjára is száműzi a khaleesi. Erre föl a lovag fogja magát és felkeresi korábbi gazdáját és gyakorlatilag visszavásárolja magát a rabszolgák közé, csak azért, hogy Daenerys előtt küzdhessen Mereen nagy küzdővermében. Tyrion és a Sárkánykirálynő később mély eszmecserét folytatnak a jövőt illetően, mely kapcsán Daenerys elég egyértelművé teszi hazatérési szándékát és a nagy westeros-i házakkal kapcsolatos terveit. Jó helyre került Tyrion, szükség lesz az ő éleslátására a lány oldalán.

1_12.jpg

Cersei cellájában gyötrődik, inni is csak akkor kapna, ha meggyónná bűneit, amihez persze túl nagy a büszkesége, úgyhogy csak a nevelő célzatú szájonvágások jutnak neki. Qyburn látogatása során elmeséli a tehetetlen Anyakirálynőnek, hogy a nagybátyja visszatért a városba, de látni se akarja, Tommen meg bedurcizott és ki sem mozdul a szobájából. Van kiút? Van. Ja, hogy vallani kéne, azt már nem! Cersei kénytelen nem túl királynői módon a földről szürcsölni a kiöntött vizet.

Arya jól halad a Sokarcú Isten szolgálatában, immár se padlót, se hullát nem kell mosnia, ellenben új ruhában, új frizurával és új osztrigás kocsival járja a várost Lanna néven. No, nem azért árulja a tenger gyümölcseit, hogy beszálljon a Fekete és Fehér Házának költségvetésébe, sokkal inkább, hogy megismerje Braavos utcáit, lakóit, hogy figyeljen és lásson. Így kapja meg első megbízását Jaqentől, egy, a hajósok életére fogadó szerencsejátékost kell az istenük ajándékában részesítenie.

Sansanak is fáj lelke, mert Theon elárulta, amikor lehetősége lehetett volna a szökésre. Theon megpróbálja neki elmagyarázni, hogy miért tette, hogy ő miért nem Theon, hanem Bűzös, de Sansa épp csak el nem küldi a kurva anyjába. Talán meg is tenné, ha nem csúszna ki Theon szájából egy kelletlen félmondat a lány öccseit illetően, ezután Sansa addig nyúzza (nem, nem úgy, mint Ramsay), amíg be nem vallja, hogy nem is ölte meg Brant és Rickont, és hogy fogalma sincs hol lehetnek. Ez az információ kellőképp ledöbbenti Sansat, Bűzös meg valószínűleg fejben a még levágható testrészeit számolgatva eliszkol.
Ramsay apjával és más urakkal tanácskozik Stannis közeledő serege kapcsán. Az idősebb Bolton a megfontoltság és a kivárás híve, elvégre ők biztonságban vannak Deres falain belül és nyugodtan megvárhatják itt, amíg az ellenség éhen hal/halálra fagy odakint. Főszadistánk más véleményen van, még ha közvetlenül nem is akar megütközni Stannis hadával, húsz jó emberrel elég hatásos partizánakciót vezetne.

A Falon Samwell igyekszik megnyugtatni Oly-t, Jon segédjét, a parancsnok döntésének helyességét illetően, de a kissrácak annyira elvetemült sorozatgyilkos feje van, hogy én nem sok jót várok tőle.

1_13.jpg

Jon, Tormund és kísérőik megérkeznek Rideghonba, ahol a nyomorgó vadak nem fogadják túl szívélyesen őket. Élükön a Csontok Urával, de ő is csak addig hangoskodik és feni a nyelvét Tormundon, amíg amaz ki nem kapja a kezéből a botját és agyon nem veri vele. Ezután megkezdődhet a tanácskozás, mely elég felemás eredményt hoz, vannak akik csatlakoznak Jonhoz, vannak akik nem. Ám épp csak megkezdik az evakuálást, vészjósló köd(/hóvihar?) emelkedik a távolban és mindenki tudja mi jön: támad a holtak serege! A kapukat bezárják, de a farönkökből állított fal nem tart ki sokáig és sok száz, ezer kékszemű halott árasztja el a vadak táborát. Megy a nagy kaszabolás, amibe Wun Wun, az óriás is beleveti magát, de a túlerő leküzdhetetlen. Jon vív egy különmeccset egy Mással is, aminek a végén kiderül, hogy a valyriai acél épp olyan hatásos a Mások megölésére, mint az obszidiánpenge (melyeket ugyan hozott Jon magával, de a tanácskozás helyéül szolgáló, porig égő házban maradtak). Jon és Tormund is kénytelen menekülőre fogni, a parttól eltávolodva figyelik, ahogy feltűnik koronaszerű képződménnyel a fején a Mások főmuftija és előbb sokat sejtetően a Fal felé néz, majd kezeit lassan felemeli, mely nyomán az összes elmúlt percekben legyilkolt férfi és nő kéken fénylő szemekkel feltápászkodik a földről. Hipp-hopp nőtt pár ezerrel a holtak serege.

1_14.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr807522530

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Trónok harca - Elitcsere Királyvárban, avagy a verebek lakomája 2015.06.08. 08:38:48

Alig hihetni, hogy legutóbb még a konszolidációs folyamatokat emeltük ki westerosi riportunkban. Bár Tommen Baratheon államfő még a helyén van, Tywin Lannister kormányfő bukása után nem csupán megtorpant a konszolidációs folyamat, hanem minden a visszá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bikli néni 2015.06.08. 00:26:37

Címlapról találtam ide, így újonc vagyok, üdvözlet.
Nem egészen osztom a véleményedet a cselekmény lehúzását illetően, és nem azért, mert a rideghoni történések ábrázolásától (melyre a köynvben egy hollóval érkezett kétmondatos, ámde nagyon beszédes és hátborzongató utalás van csupán) letettem a hajamat.
Egyszerűen azért, mert a cselekmény igenis halad előre. Nem tudom, a könyveket olvastad-e, de ha nem, akkor spoilermentesen elmondom, hogy a 4-5. könyvben (vagyis amely két köynvben párhuzamosan futnak az események rengeteg szálon Westerosban és Essoson) konkrétan nem történik semmi. Ehhez képest Weiss és Benioff szenzációsan építkezik, a Sansa-Bolton szál (ami ebben a formában nem is létezik a könyvben, hiszen ott Ramsay Jeyne Poole-t, Sansa korábbi társalkodónőjét veszi el, mint Arya Stark-ot) kifejezetten ígéretes.

Ahhoz azonban talán már nem kell a könyvek ismerete, hogy belássa az egyszeri néző is: a Mások erődemonstrációja nagyon fontos momentum volt. Mert ha ők átjutnak a Falon (márpedig valószínűleg átjutnak - ez nem spoiler, csak erős feltételezés), akkor Westerosból semmi nem marad. Ezt a szálat azonban, csakúgy, mint az ellene megtehető intézkedéseket, bizonyos tárgyak bevetését, be kell mutatni, fel kell vezetni. Az évad cselekménye tehát igenis pörög, annak tükrében pedig, hogy mindezt kb kétezer oldalnyi, teljesen ellaposodott cselekményből hozták ki az írók, különösen örvendetes.

kreff03 2015.06.08. 00:45:41

@Bikli néni: osztom a véleményedet, az egetrengető dolgok hiányát nem úgy értem h ez a cselekmény előrehaladtának kárára történne, hanem (ezt a könyvek ismeretében mondom, ill. feltételezem) h a nagy dolgok nem most történnek, az évad nagy részében inkább csak hatásos felvezetés zajlik. ezt az alkotók sztem is nagyon jól megoldották, a Sansa-Ramsay szál nekem is nagyon tetszik, a kritikus megjegyzésem inkább a nézői közhangulat ellen szól. legalábbis én azt vettem észre h az évad elejét folyamatos fanyalgás kísérte (holott nekem nagyon bejött) "nem történik semmi"-alapon, az elmúlt két résztől meg mindenki oda-vissza volt, pedig a csata kivételével nem sokban különböztek az eddigiektől (Cersei letartóztatásán meg Tyrion megérkezése is még csak a kezdete vminek). a Fekete vári csata am is sokkal királyabb volt! :P

kreff03 2015.06.08. 00:56:15

de ahogy nézem az indexen se nagyon jött át ez az üzenet. :D szó sincs róla h úgy gondolnám ellaposodott a sorozat, épp az ezt hangoztatók veleményével van bajom, akik egy látványos csatától maguk alá... khm. bízom benne h a hátralévő két részben az alkotók tovább emelik tétet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.09. 11:57:11

a 8as rész jobb volt, az a csata az bitang jól sikerült.

kreff03 2015.06.09. 12:01:04

@doggfather: gyere, olvasd a 9est! ;) :D
süti beállítások módosítása