[Supernatural Movies]

[kritika] Úszó erőd (1992)

2015. július 03. - REMY

Akármennyire is szerettem a 80-as és 90-es évek akcióhőseit, az öreg Steven Seagal sosem volt a szívem csücske, így egy film kivételével, mindig elkerültem az alkotásait. Most azonban elérkezettnek láttam az időt, hogy egy kis nosztalgiázás gyanánt belevessem magam az amerikai harcművész filmográfiájába, és pótoljam néhány híresebb filmjét. Az Úszó erőd volt az első, de egyáltalán nem az utolsó!

vlcsnap-2015-06-13-11h18m18s200.png

Casey Rybackről, a USS Missouri csatahajó jámbor szakácsáról csak kevesen tudják, hogy valamikor mindenre elszánt harcosként szolgált Vietnamban és a Közel-Keleten. A sors újra közbeszól, mert amikor a Missouri terroristák célpontjává válik, akik meg akarják szerezni a hajó nukleáris fegyvereit, Rybacknek a maroknyi legénység élére kell állnia, hogy megvédje a hajót, miközben a szárazföldön milliók rettegnek lélegzetvisszafojtva a fenyegető nukleáris háborútól…

Ó, azok a 80-as évek… emelgetjük sokszor, amikor elkalandozunk az időben. Azonban valami hasonló kijelenthető a 90-es évek esetében is, hiszen ha nem is olyan stílusosan, de többnyire elképesztően bájosan tudták megalkotni az akciófilmeket a készítők. Nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen rengeteg b-kategóriás alkotás született ebben a két évtizedben, ám az odaadásnak és a könnyedségnek hála a legtöbbször ki tudták maxolni a szórakozás fogalmát. Steven Seagal meg jókor volt jó helyen, mert a többi akcióhős társához mérten, talán az egyik legrosszabb színész volt, mégis fel tudott mutatni néhány értékelhető produkciót.

Az Úszó erőd semmi csodát nem vitt véghez, csak felvonultatott néhány neves színészt, akikkel az egyszerű ex-ügynök vs terrorista akciózást könnyedén le lehetett bonyolítani. Steven Seagal alap, Gary Busey, Colm Meaney és Erika Eleniak pedig hozták az elfogadhatót. Azonban a film közel sem lett volna ennyire jó, ha a főgonosz szerepet nem Tommy Lee Jones játssza, aki méltó ellenfele volt a csúcson pörgő Seagalnak.

vlcsnap-2015-06-13-12h53m44s135.png

Így mindent összegyúrva tehát kaptunk egy tökös, egyszerű, de végtelenül élvezhető akcióhős filmet Seagaltól, aki megmutatta, hogy a szakácsokkal sem érdemes szórakozni! Az Úszó erőd méltán vált a 90-es évek egyik klasszikusává, mert mindent megtalálhatunk benne, ami kell egy férfias akciófilmhez. Kellően hosszú, de egyáltalán nem unalmas játékidővel megáldott filmet rakott össze Andrew Davis. Az eredménye pedig kettő darab Oscar-jelölés, és egy remek film. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr467539398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2015.07.03. 21:48:11

Hogy miva? Két Oscar jelölés ennek a filmnek? Bármire is adták a jelölést, ha nem írná az imdb azt hinném kamu...

Bafana 2015.07.06. 14:01:41

Az ezeracú Steven Seagal :)))

mumtaz 2015.10.10. 20:29:59

Azért az "Ölve, vagy halva" sem volt olyan rossz.
süti beállítások módosítása