[Supernatural Movies]

[premier] Vakáció (2015)

2015. augusztus 27. - kultúrfaló

Talán az idősebbek közül többen emlékeznek a Chevy Chase főszereplésével készült vakáció filmekre a ’80-as évekből. A Családi-, Európai-, Karácsonyi -, valamint a ’97-ben elkészült utolsó rész, a Vegasi vakációnak hazánkban valószínűleg nincs akkora kultusza, mint Amerikában. Idén került a mozikba a folytatás, mely valljuk be, nem fogja visszaszerezni a széria régi dicsőségét.

vacation-cover-765x415.jpg

Az eredeti részek kisfiúja, Rusty Griswald (Ed Helms-Másnaposok) már felnőtt. Mindene megvan, amit egy férfi csak akarhat: szép feleség (Christina Applegate-Egy rém rendes család) és két fiú (Skyler Gisondo, Steele Stebbins). Mégsem elégedett teljesen, hiszen a két kölyök folyton egymást hecceli, a házassága pedig kihűlt. Tehát nem is jöhetne jobbkor az isteni szikra, az idei nyaraláson a család elautózik Walley Worldbe, egy hatalmas vidámparkba. Azért ide, mert kisfiú korából csak szép emlékei vannak erről a helyről.

Főszereplőink, a Griswald család csupa szerethető karakterből áll. Igazából ők viszik el a hátukon a filmet, és nem a humor. Ed Helms a családjáért élő apát alakít, aki csak azt szeretné, ha ők is jól működő társaságot alkotnának. A lehető legtöbb időt igyekszik velük tölteni, és csak a jó szándék vezérli, amikor kitalálja a nagy utazást. Kicsit lúzer figura, akinek tetteit hiába vezérli a jószándék, a legtöbb esetben sajnos nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan eltervezi. Chistina Applegate (sajnos ma már kevés az ilyen szépen és méltósággal öregedő sztár Hollywoodban) anyuka figurája kicsit belefásult a szürke hétköznapokba, a gyereknevelésbe, és úgy érzi, a házasságából is eltűnt a tűz. Leghőbb vágya eljutni Párizsba, mégis belemegy a nagy családi vakációba. A két fiú kapcsolata nem túl jó, a kicsi folyamatosan piszkálja a bátyját. Ő a család megmondó embere, amit persze sűrű káromkodások közepette tesz. A nagyobbik gyermek kicsit érzelgős, több naplója van, mint egy lánynak, viszont remek gitáros.

Tehát adott egy diszfunkcionális család, mely élete eddigi legnagyobb kalandjára indul. Aki volt már nyaralni, az tudja, hogy mennyi minden történhet. Nekünk pl. veszett már el lakóautó kulcsunk, bankkártyánk, romlott el autónk, én ültem már bele medúzába. Szóval a nem túl eredeti alapötlet egész jól működik, hiszen a legtöbb család őrizget jobb-rosszabb emlékeket nyaralásról, akár fényképeken megörökítve is. A film elején és a stáblista alatt nagyon ötletesen és humorosan használják fel a különböző családi nyaralásokon készült fotókat.

A mellékszereplők között találjuk az igazi húzóneveket, hiszen két nagyon jól menő franchiseból is sikerült színészeket megnyerni. Thor, alias Chris Hemsworth macsósága jól láthatóan a női nézőknek szól, akik egy-két jelenetnek valóban örülni fognak. A The Walking Dead Darylje, Norman Reedus a sorozatbeli szerepéhez hasonló figurát alakít. Rajtuk kívül Charlie Day (Felhőtlen Philadelphia; Förtelmes főnökök) is beugrott egy rövidebb, de annál emlékezetes szerepre. Az ő karaktere tényleg viccesre sikerült.

vacation-01.jpg

Vígjátéki mivoltában azonban nem igazán izmos. A poénok nem viccesek, inkább csak kényszeredetten nevetünk rajtuk. Lehet, hogy velem van a baj, de nem szeretem a testi poénokat és az alpáriasságot. Azt meg pláne nem, amikor előre ki lehet találni, hogy mi lesz a poén. Sokkal jobban élvezem a fanyar angol -, vagy csak a franciákra jellemző meghatározhatatlan humort. Nemhiába, európai vagyok. Sajnos úgy tűnik, hogy az amerikaiak az utóbbi években elfelejtettek jó vígjátékokat készíteni. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak ilyen fajta humor jelenik meg a filmben, de sajnos ezek vannak többségben.

A 2015-ös Vakáció mégis nézhető film, végig izgulhatunk hőseinkért. Akiknek szükségük is lesz rá, hiszen megállás nélkül történik velük valami. Már az elindulás sem döccenőmentes, ugyanis nem a hosszú útra legalkalmasabb autót sikerül kikölcsönözniük, hanem egy albán gyártmányt nagyon érdekes funkciókkal ellátott távirányítóval. A készítőknek a járműben levő potenciált meglepő módon egész poénosan sikerül kiaknázniuk..

Az eredeti filmek Griswald házaspárja is kameózik egy rövidet. Legsajnálatosabb szegmense a filmnek Chevy Chase. A szebb napokat megélt színész hozzá méltatlan karakter (az ügyefogyott nagypapa) bőrében tér vissza a mozivászonra, akinek a viccesnek szánt pár perces jelenlétén nevetnünk kéne. Kedves készítők, tényleg csak ennyire futotta? Chase nevéhez olyan filmek társíthatóak, mint az Óvakodj a törpétől; a Pénz áll a házhoz vagy a Kémek, mint mi, most viszont inkább csak kínos a szereplése. Beverly D’ Angelo (a Hair Sheila-ja) nagymamája még jelentéktelenebb, szinte nem is látjuk az arcát, ha mégis, akkor is csak messziről.

vacation-03.jpg

Ha nincsen semmilyen elvárásunk, és bírjuk az ilyen fajta humort, akkor jó szórakozás lehet a Vakációt. AzGriswaldok újabb generációja szerethető, a kalandjaik és megpróbáltatásaik egy része bárkivel megtörténhet, aki nyaralásra adja a fejét és kilép az ajtón. Ráadásul minden generáció megtalálhatja azt, akivel azonosulhat. A tini fiúk a randizás világába újonnan belépő idősebb gyerekkel. A felnőttek is magukra ismerhetnek, hiszen nem lángol minden házasság mindig a legmagasabb hőfokon, és néha még a családtagok is széthúznak. Akiknek van testvérük, azok meg könnyen beleélhetik magukat a rosszcsont bőrébe. 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr227737626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dont be such a jew 2015.08.29. 13:51:52

Más szóval ha annyira igénytelen vagy hogy ennyit ér 2 óra az életedből akkor uccu.

Én megvároma Sharracudát.

petit bourgeois 2015.08.29. 15:23:59

Most akkor en mar oreg vagyok a 22 evemmel? :D Imadom az eredeti vakacio filmeket, ejjel-nappal idezek beloluk minden szembejovonek :) Ennek lattam a traileret es eskuszom sirnom kell. Miert?!?!

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.08.30. 21:13:45

@dont be such a jew: Vannak olyanok, akik szeretik az ilyen típusú filmeket. Azért írtam ezt a mondatot, mert ők valószínűleg élvezni fogják.

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.08.30. 21:14:47

@petit bourgeois: Nem vagy öreg :) Azért inkább az idősebbekre jellemző, hogy látták az eredeti 4 részt...
süti beállítások módosítása