[Supernatural Movies]

South Park Top 18

2015. szeptember 07. - Fincherista

Helló-belló! Hamarosan folytatódik a South Park, méghozzá a 19. évaddal, így gondoltam, talán érdemes lenne az első tizennyolc szezonból összegyűjteni a legjobb részeket. Természetesen, mint minden más ilyen jellegű lista, ez is teljesen objektív, amit alátámaszt, hogy a zsírfeka, a robotbarát, hét mormon, Cartman anyja és a dél-Srí Lanka-i mexikóma béka társaságában készült, s nem mellesleg Randy örökítette volna meg kamerájával, ha nem talált volna egy kis brazil fingóspornót. A rangsor összeállításánál pedig pénzfeldobással akartam dönteni, de nem tudtam kiszámolni, hányszor is kellene feldobnom, meg egyébként sem volt nálam apró, mivel azt odaadtam az ajtóm előtt jóízűen borozgató hobónak. Majd átugrottam egy “kicsi rigót” ábrázoló gördeszkával, mert a vándorzsidó szerint jó ötlet volt. Na mindegy, jöjjön a lista:


cartmanszop.jpg

18. Cartman szopása (s11e02)

“Mert ettől megfordul a buzipolaritás.” Eric rendre áthívja Butters-t, természetesen a hátsó szándék vezérli, hiszen fotógyűjteményét próbálja gyarapítani azáltal, hogy kellemetlenebbnél kellemetlenebb helyzetekbe hozza a folyton büntitől félő osztálytársát. Ám az egyik alkalommal eléggé benézi a dolgokat, és lefotózza magát, amint Butters fütykösét tartja szájában. Ugyan elképesztően homofób epizód, de pusztán a pazarul felépített poénok végett.

 torcsi.jpg

17. Törcsi - Törülke (s05e08)

“Ne felejtsétek el a törülközőt!” Én bizonyosan nem fogom. Törcsi első, s egyetlen igazán ütős története a srácok szemszögéből inkább egy játékgépről szól mintsem a beszélő, füvezést meg nem vető szuper-törülközőről. Azonban minden akaratuk ellenére belecsöppennek új társuk eredettörténetébe, pedig ők tényleg csak játszani akarnának az Omahával. A négyes ebben a részben maga a megtestesült “leszarom tabletta”, ami egy remek narratívaként jelenik meg.

 pszt.jpg

16. Pszt! (s10e07)

Eric-kel nem bír az anyja. Profik segítségét kéri, viszont láthatóan Cartman mama panasza nem alaptalan, mert gyereke teljességgel kezelhetetlen. Legalábbis azt hinnénk, ugyanis a kutyák idomításával hírnevet szerző Cesar Millan segítségével új módszerek mentén próbálják kezelni a helyzetet. Cartman itt is elemében van, talán túlzottan is, de kifejezetten jó ötlet volt a készítőktől egy számára méltó ellenfél megalkotása.

 rsz_maxresdefault.jpg

15. Az őserdőben (s03e01)

Az esőerdő szép és jó, amíg testközelből meg nem tapasztalhatjuk valódi arcát. Kyle-éknak miután kicsit túlpörögtek a suliban megadatott a lehetőség, hogy megismerkedjenek a “Föld tüdejével”. A masszív természeti élmény elég visszásra sikeredik, a csoport eltéved a dzsungelben, ami közel sem olyan szép hely, mint gondolták volna. A természet védelme rendkívül fontos, de az alkotók - mint oly sok mindenben - itt is más szemszögből vizsgálják meg a problémakört. Bár lehet, hogy tényleg pusztításra buzdítanak, náluk sosem lehet tudni.

 torolve_1.jpg

14. Emlékezet törölve (s07e01)

Az epizód a legelső rész kvázi újragondolása, egyben a valóság show-k intergalaktikus paródiája. Cartmannek különös rémálmai vannak, mint kiderül, nem csak képzeletének játékáról van szó, hanem bizarr emlékképek kísértik. A srácok kiderítik, hogy valójában egy jeladó került Eric valagába, ami hétköznapi felvételeket küld egy ismeretlen félnek. A titok felderítése után egyre furcsább események követik egymást, mígnem Kenny-ék egy űrhajón találják magukat…

 kepzelet.jpg

13. Képzeletfölde I-II-III. (s11e10-12)

A széria kifejezetten gyakori humorforrása a popkultúra, de az utalások ilyen komplex rendszerét - mint amilyen ebben a trilógiában volt - sem előtte, sem utána nem láthattam. A címben megjelölt Képzeletföldén játszódik a sztori nagy része, viszont a valóságban is vár pár megpróbáltatás kis hőseinkre. Többek között Kyle-ra, aki elvesztett egy fogadást…

 gr.jpg

12. Vindahurka bünti (s18e07)

Ugyan közel sem a legviccesebb, de a sorozat legjobban megírt részét bűn lenne kihagyni egy ilyen listáról. Cartman szokásához híven Butters-t szívatja, ezúttal ürülék hiányában a virtuális valóság a játékszere. A helyzet akkor kezd bonyolódni, amikor a Storch fiú nem igazán akar visszatérni a valóságba, majd Eric is kezd elbizonytalanodni, amikor a call centeres nem éppen azzal a válasszal szolgál, amit hallani szeretett volna. Stone és Parker hatalmas mindfuckja ez a rész, az első fordulattól az utolsóig fogalmunk sincs, mi lesz a vége.

 goobacks.jpg

11. A jövő jövevényei (s08e06)

Gondolkoztam rajta, hogy a bejegyzés esetleges aktuálpolitikai tartalmát még csírájában elfojtsam, de nem aludnék jól, ha ezt a részt kihagynám a listámról. Egyszerűen brilliáns, mennyire jól fogták meg az alkotók a déli államok redneck társadalmának rasszista és ‘murica felfogását, amit ráadásul egy valódi gazdasági problémakör, a munkanélküliség köré épített komikumokkal koronáztak meg. A sztori röviden annyi, hogy a jövő túlnépesedett társadalmának egy rétege visszamegy az időben (a mi jelenünkbe), hogy potom összegért munkát vállalva elősegítse a jövőben élő családjának helyzetét. A helyiek ezt nyilván nem nézik jó szemmel a dolgot, mer’ há’ mégiscsak éveszik a munkát!!! Aztat el…

 terrance.jpg

10. Az új Terrance és Phillip filmelőzetes (s06e05)

A(z igazi) fantasztikus négyes kedvenc komikusai egy új filmmel rukkolnak elő, amelynek első előzetesét Russel Crowe Bunyózni óraszám c. műsorának egyik reklámjában fogják leadni. Tojnak ők magasról az ausztrál színészóriás show-jára, csak a kanadai mókamesterek legújabb gegjére várnának. Nyilván nehezebb feladatnak ígérkezik, a TV-jük tönkremegy, Shelly is cseszteti őket, meg kész kínszenvedés az a sokszor pár perc a reklámblokkokig… Terrance és Phillip (igaz, csak közvetett) szerepe, na meg a szokásos fenomenális celeb-paródia miatt bőven van létjogosultsága a listán ennek a kifogástalan epizódnak.

 rsz_1chef_resized.jpg

9. A Szivola (s03e03)

“Ni, má’ megint adtál annak a szörnynek hámhúszat?!” A Séf bácsi szerelmes lesz, a srácok pedig félnek, hogy rossz fát tett a tűzre kedvenc tanácsadójuk. Utána is járnak, miként szabadulhatnának meg szívének (?) választottjától. Talán ez az egyetlen olyan epizód, ahol igazából a mellékszereplőkön van az igazi hangsúly, ugyanis egy szemész és kedvenc konyhafőnökünk szüleinek jelenetei képezik a habot, azon a bizonyos humortortán.

 vorh.jpg

8. Vörhenyesek (s09e11)

“Vörös kutya, vörös ló, vörös ember egy se jó.” Cartman, te állat! Nincs olyan szempont, ami alapján ne tudna kiközösíteni másokat. De milyen istentelenül parádésan csinálja! Természetesen a többiek megleckéztetik és az egyik reggel “vörhenyesként” ébred. Innentől kezdve már egészen más megvilágításba kerül minden Eric számára, mi pedig egy fantasztikus “fajok” közti harcnak lehetünk szem- és fültanúi.

 dekoltazs.jpg

7. Dekoltázs őrnagy (s12e03)

“A drog az rossz, értem?” - Mackey bácsi már jó régen megmondta. Meg igaza is van, bár ez Kenny-t a legkevésbé sem zavarja, s idővel Kyle papájával egyetemben macskapisi-függővé válnak. Látványos hallucinációik során a nem gyengén szexista Heavy Metal c. film főhősnője után koslatnak, de sikerrel csak egyikük járhat. Viszonylag sok filmes paródiát készítettek Matt Stone-ék, de az olyanokat, ahol párhuzamosan két komoly probléma mentén gúnyolódnak már egy kezemen meg tudom számolni.

 casa.jpg

6. Casa Bonita (s07e11)

Kyle-nak közeledik a születésnapja, amit a méltán híres Casa Bonitában - a hájas kedvenc éttermében - fognak megünnepelni. Minden szép és jó, amíg Eric-et nem szembesítik arról, hogy ő nincs a meghívottak listáján, s helyette Butters megy majd. Cartman ezt nem veszi túl jó néven, mesteri tervet eszel ki, hogy bejusson a hamisítatlan mexikói hangulat gasztronómiai Mekkájába. A kevés posztapokaliptikus témájú epizódok legjobbja.

 simpsons.jpg

5. A Simpsonék már megcsinálták… (s06e07)

Nem sokkal Kenny halála után járunk, amikor is Cartman, Stan, Kyle és Tweek “vízigenyókba” fekteti megtakarított pénzét. A várt hatás jócskán elmarad, vízi civilizáció helyett csak vízibolhákat láthatnak az akváriumban, s dühükben utált tanárnőjük kávéjába öntik megvásárolt kedvenceiket. Ms. Choksondik váratlanul feldobja a talpát, a srácok pedig kétségbeesve próbálják elkerülni a büntetést. A Simpsonék már megcsinálták szolid utalásokkal fűszerezett, őrült teremtéstörténet.

 erdei_kar.jpg

4. Erdei karácsony (s08e14)

Azt hinné az ember, hogy Kula bá ünnepi dalolásánál nem lehet bizarabb karácsonyi részt készíteni, pedig lehet. A történet középpontjában ezúttal Stan áll, aki egy aranyos erdei közösséget ismerhet meg, majd egy tényleg váratlan fordulat után már teljesen újra kell értékelnie a jó és rossz fogalmát. Még akkor is, ha ő inkább csak a TV-t nézné. Elképesztően fekete humorral átitatott részről van szó, ami a sorozat egyik, ha nem a legbetegebb epizódja.

 kereszteny.jpg

3. Keresztény Rock (s07e09)

“Krisztus teste feszes, sima, izmos, mint egy úszóbajnoké!” A négy srác kitalálja, hogy bandát alapít, viszont nem éppen a zenei magasiskolát képviseli kornyikálásuk. Cartman az ő elfogulatlan világképének köszönhetően rájön, hogyan is lehetne platinalemezt szerezni: keresztény rockot kell játszaniuk. Kyle-ék nem repesnek az örömtől az ötlet hallatán, így Eric saját bandát alapít Tokennel és Butters-szel. Az epizód egy kifogástalan görbetükör a modern zeneiparnak, ahol az alkotók újfent megcsillogtatják musicali vénájukat.

 warcraft.jpg

2. Világok harca (s10e08)

Játékszenvedély lesz úrrá a South Park-i fiatalságon, méghozzá a legdivatosabb - hogy Randy is értse - ememóerpégé miatt töltik napjaikat a gép előtt. Nincs különösebb motivációjuk, csak küldetéseket teljesítenének, viszont egy hardcore játékos minden írott és íratlan szabályt felrúgva pusztítja a karaktereket. Kenny-ék felveszik a harcot, s mindezt egy egészen pazar WoW-témájú, de igazából általánosabb üzenettel bíró paródiában teszik.

 rsz_scott_resized.jpg

1. Scott Tenormannak meg kell halnia (s05e04)

Cartman érettebb a korosztályánál, ezt már a NAMBLA óta tudjuk, de ebben a részben bizonyítani is tudja. Stanék kételkedve fogadják kijelentését, de miután az erős csontozatú emberbarátunk előkapja fanszőrzetét, már minden kételyük elszáll. Eric teljesen hülye, pénzt adott ki azért, ami majd ingyen is nőni fog. A dagadék mindent, de tényleg mindent megtesz, hogy semmissé váljon a tranzakció, mi pedig szemtanúi lehetünk Trey Parkerék eszméletlen és azóta is utánozhatatlanul beteg kreativitásának.

12.png

“Tudjátok, ma is tanultam valamit” - mégpedig, hogy legközelebb ötvenes listát kellene készítenem, mert egyszerűen elképesztő, így is mennyi zseniális rész maradt ki ilyen-olyan okból kifolyólag. Igyekeztem változatosabb ismérvek alapján csoportosítani, majd azon belül szűkíteni a remek epizódok hosszú sorát, remélhetőleg inkább több, mint kevesebb sikerrel. Ha esetleg maradandó lelki sérüléseket okozott a lista, akkor kommentben elkérhetitek egy búúúúús Panda telefonszámát, de panaszt is benyújthattok, méghozzá Marjorine jeligével az aspeni ruhásszekrényben ülésező ráknépséget kereshetitek fel velük. Tegyétek meg nyugodtan, mert minden 10. beküldő egy vidéki ment, minden 100. márklárt, minden 1000. pedig egy VIP-belépőt kap az újranyíló Cartmanlandbe.

Kabbe gyííí… akarom mondani: kö-köszönöm, micsoda remek közönség!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr577756544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garott 2015.09.07. 20:25:41

Nekem messze ez a kedvenc sorozatom, mert valahogy képes minden évadban vicces maradni. Emellett a régi részekben is egyszerűen vannak olyan poénok amik örökké viccesek. Ez az amit a Family Guy al elmúlt 4-5 évadban már nem tud megtenni. Ott szétzilálják az 5 mp-es poénok a kerettörténetet, itt viszont ezek a gerincsztorik elég kidolgozottak ahhoz, hogy emlékezetesek maradjanak.
Emellett érdekes a karakterek előtérbe hozása, azaz ki gondolta volna, hogy mára a két legnépszerűbb mellékszereplő Butters és Randy lesz.
Nehéz egy ilyen lista, mert mindenkinek tényleg más a vicces, volt ugye vagy 10 vallásparódiia rész, a korai próbálkozás, amikor 3 résznek egyszerre zajlik a története, és pár reflektálás a többi sorozatra, de számomra a csúcs a 200. dupla rész teljes elmebeteg vonala, ahol véglegesen kiderül, hogy ki Cartmen apja.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.09.07. 22:14:05

A Woodland Critter Christmast nálam nem übereli semmi, az volt szerintem az egész sorozat csúcsa. Onnantól már eléggé lejtmenet volt számomra, a következő pár évad egyre kevésbé tudott berántani. De azt a részt akárhányszor meg tudnám nézni. :D

Kolléga 2015.09.08. 18:03:26

"egy kutyák kezelésére szakosodó úriember", " kifejezetten jó ötlet volt a készítőktől egy számára méltó ellenfél megalkotása."

Oszt' Cesar Millanről tetszett már hallani?

s.p. 2015.09.08. 18:04:23

Az a kutyás szakember Cesar Millan.
Lehet, hogy nem hangzik el a neve, már nem emlékszem.

Fincherista 2015.09.08. 18:19:43

@Kolléga: @s.p.: hallottam már róla... Tudom, hogy volt is valami kutyaidomítós sorozata. Nem jutott eszembe a neve, utána meg nem olvastam, hogy az ő-e.

Szóval az első valóban pontatlanság, elnézést miatta, de a második idézett rész ettől még szerintem érvényes, mert alapvetően nem hivatása a "daduskodás".

Pdaw 2015.09.08. 18:33:46

Aztán tudod-e, hogy mi a különbség az "objektív" és a "szubjektív" között?

Fincherista 2015.09.08. 20:01:37

@Pdaw: Tudom. Ha elolvasod a teljes mondatot, talán megérted, miért az objektív szót használtam...

gizmo26666 2015.09.08. 20:17:09

A World od Warcraftos rész volt a sorozat csúcsa. Azt még south park gyűlölő infósokkal is meg tudtam nézetni.

arncht 2015.09.08. 20:31:55

Egy nagyon regi resz maradt meg bennem, amikor behulyitik oket a japan jatekokkal :) es az amik helyette megcsinaljak a videki mant. Nah az is nagy volt. De pl a wiis resz is ott volt a szeren. De cartman viszi a primet, ha o a foszereplo, olyan szar mar nem lehet - amikor rendornek all, vagy elmegy a tulvilagra es csak butters latja.

gege94 2015.09.08. 22:14:20

Nalam az osszeeskuvos 911es resz ami nagyon utott es beraktam volna, de amugy nagyon jo lista, benne van minden ami South Park. :)

s.p. 2015.09.08. 23:00:54

@Fincherista: Pont most rakott ki egy interjut az index ezzel a fickoval. Par szoval ezt a reszt is erintik a Sp-bol. :)

Fincherista 2015.09.09. 09:36:52

@s.p.: Gondoltak rám az index-nél. :D

@gege94: Köszönöm. Sok olyan zseniális rész volt, ami sajnos nem fért fel. A Kulmann-összeesküvés mellett a "Fegyveres anime-paródiát", "Kákabélű űrkalandját" és a "Gyűrűk ura kazettásat" sajnáltam a legjobban, de igyekeztem változatosabbá tenni a listát.

Fellegjáró Marci 2015.09.09. 15:00:58

Hüp-hüp Korn trükk...és kipattogott pár kukorica!
Na akkor köptem ki mindent a számból... :D
Nameg a Törcsis rész említve volt, de amikor eljátsza a beléptetőn totttttál betépve a Funky Townt...annál viccesebbet még életemben nem láttam!

Csimpifont mindenkinek!

ROBERTO 2015.09.14. 11:21:50

Hát, nekem más a favorit listám, vannak rajta pl ilyenek:
6. évad 12. rész – Létra a mennybe
4. évad 5. rész – Cartman a NAMBLA tagja
11. évad 7. rész – Az élő hajléktalanok éjszakája
11. évad 9. rész – Megaszar

:-)

ROBERTO 2015.09.14. 11:31:58

@arncht: Azthiszem a japán játékos 3. évad 10. rész – Chinpokomon volt

és a 3. évad 13. rész – Ritmikus csimpifon is jó volt (Verd ki Csimpi, verd ki!)

Iceflowerz 2015.09.19. 01:55:47

*FoJt (Bocsi, bocsi, nem szép dolog nyelvtan nácinak lenni, de ez zavart) :)

Két kedvencem maradt ki a listáról:
-Verekedni akarsz velem suli után? - a végén Eric saját énképe óriási. :D
- Nyomd el. - de ez a rész csak a srácok fordított hozzáállása miatt. :)

Fincherista 2015.09.19. 10:35:08

@Iceflowerz: uh, hát ez tényleg úgy maradt... Köszönöm az észrevételt, javítottam.
süti beállítások módosítása