[Supernatural Movies]

Star Wars: Az ewok-filmek lázadása

2015. december 27. - REMY

Hiszitek vagy sem, nem a gunganek voltak a messzi-messzi galaxis legnagyobb hibapontjai, hanem azok a filmek, amik megpróbálták meglovagolni a Star Wars sikerességét a 80-as években, olcsón, felületesen, szív és lélek nélkül. Nem egy, de még csak nem is két olyan film (tv-film) készült a 80-as évek közepéig, amik, ha nem is kultstátuszi jelzőre, de a látott végeredménynél jóval többre voltak hivatottak, ám ehhez sokkal nagyobb odaadásra lett volna szükség.

vlcsnap-2015-12-27-14h47m47s225.png

Látva a Star Wars sikerességét, illetve a Jedi visszatérben megjelenő ewokok aranyos kinézetét, a producerek, elérkezettnek látták az időt arra, hogy megalkossák azokat a spin-offokat, amik a legkisebbeket célozzák meg a televíziók képernyőjén. Ennek hatására az 1984-es, valamint 1985-ös évben két olyan tv-film is napvilágot látott, amiben kisgyerekek, valamint ewokok kaptak főszerepet. Természetesen (?) a készítők ügyeltek arra, hogy néhány ismerős arc is feltűnjön az eredeti trilógiából, hiszen mégiscsak Star Warsról beszélünk… Így végül Tony Cox, illetve a Jedi visszatérben a legismertebb kismacit, Wicketet eljátszó, Warwick Davis is visszatért az Endor bolygóra, hogy újfent felvegye a szőrmés jelmezét.

Azonban hiába nyert a Bátrak karavánja és a Harca az Endor bolygón is egy-egy Primetime Emmy-díjat, a két film összképe nem több egy összecsapott, Star Wars feelinget teljesen mellőző szórakozástól, amiben ott volt a lehetőség megnyerni a kicsiket, de végül a készítők nem éltek a lehetőséggel. Elsősorban azért nem, mert nem voltak képesek még csak megközelíteni sem azt a szintet, amit a 80-as években készült fantasy-kaland filmek, mint például a Tom Cruise főszereplésével készült Legenda, vagy a David Bowie-féle Labirintus. Pedig látványban tényleg elegendő lett volna a két film, viszont történetileg mind a kettő olyan messze volt a jótól, mint Uwe Boll az Oscar-díjtól.

vlcsnap-2015-12-27-14h48m33s572.png

Bátrak karavánja: „A kis ewokok segítenek egy hajótörött gyerekpárnak, hogy megtalálják elrabolt szüleiket, akiket a gonosz Gorax vitt magával.”

Harc az Endor bolygón: „Az Endor bolygó gonosz királya megtámad egy Ewok falut. A támadás közben meghal a kis embergyerek, Cindel családja, de a kislánynak sikerül elmenekülnie, hogy egy kis ewok és egy morcos öregember segítségével visszaszerezzék azt az alkatrészt, amit a király egy mágikus erejű berendezésnek gondol, de valójában csak Cindel csillaghajójának egyik fontos része.”

No, persze 1985-re, a Harc az Endor bolygón már próbált akciódúsabb lenni, ám a sötét oldal rém gyenge, ötlettelen megalkotása meg pont a Star Wars érzés lehetséges feltűnését ölte ki az egész moziból. Így tehát ha a fejlődés érezhető is volt a folytatásnál, a készítők még mindig nagyon távol álltak attól, amit a Star Wars rajongók szerettek volna egy délutáni matinétól. Néhol Pumukli (lásd Noa-t), néhol egy zs-kategóriás kalandfilm érzését keltette a két film.

vlcsnap-2015-12-27-14h48m46s473.png

Mindenesetre azt nem állítom, hogy nézhetetlenek, csak éppen iszonyatosan kevesek ahhoz, hogy felemeljük őket az igazi Star Wars filmekhez, holott az Aubree Miller által eljátszott Cindel, valamint Wicket elegendőek lettek volna ahhoz, hogy a készítők felépítsenek egy épkézláb spin-off „szériát”, ami tovább mélyítette volna az egész messzi-messzi galaxist. Lucastól nagyobb felügyelet, a stúdiótól több pénz, a stábtagoktól pedig egy kicsivel minőségibb munka kellett volna hozzá. Ám miután ezek nem voltak meg, így 4/10-nél többet egyik filmre sem tudok adni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr308202448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2015.12.29. 10:08:05

Én a Harc az Endor bolygónt láttam gyerekként, és akkor imádtam. Igaz, mai fejjel nézhetetlen, de bizony a kora kilencvenes években még jónak számított. Jelzem, szerintem a kor többi fantasyja (köztük a Legenda és a Labirintus is) ugyanúgy nézhetetlen mai fejjel, szóval nem eszerint kellene megítélni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.12.29. 10:11:55

@Giggsy: Megmondom őszintén, én pár éve láttam a Legendát és a Labirintust is először, felnőtt fejjel. Egyáltalán nem mondanám erre a két filmre, hogy nézhetetlen. Tény, látszik rajtuk az idő vasfoga, de ezeknél azért jóval jobbak.

steery 2015.12.29. 12:05:29

Pont az legnagyobb gyengéje ezeknek a filmeknek, hogy gyerekeknek készültek. Holott a történetek alapvetően durvák és kegyetlenek. Primitív bennszülöttek harcolnak benne szörnyetegekkel, meg vadállatokkal az őserdőben. Ez nem gyerekeknek való téma. Ha mégis úgy csinálják meg, akkor gagyi lesz. Hiteltelen. És még a gyerekeknek sem fog tetszeni, mert azok sem hülyék.
Az már csak hab a tortán, hogy az embert játszó színészek elég gyenge teljesítményt nyújtottak.
süti beállítások módosítása