[Supernatural Movies]

Jennifer Lawrence, az új Meryl Streep

2016. február 07. - Fincherista

I beat Meryl.

Ezzel a “poénnal” vette át Jennifer Lawrence első Arany Glóbuszát. Az ominózus mondatot üdvrivalgás helyett néma csönd fogadta, majd utólag meg is kellett magyaráznia poénját, miszerint esze ágában sem volt megsérteni Meryl Streepet, mindössze az Elvált nők klubja c. film egyik jelenetét elevenítette fel. Akárhogy is, innentől számítva elég erős párhuzamot lehet meghúzni a két színésznő karrierjében, amit az alábbi posztban az Oscart Leónak? -hoz hasonlóan részint vitaindítóként meg is tennék.

Gyönyörűek, de nem szexszimbólumok

mj.jpg

Tudom, a körúton szebb lányok vannak, meg ezek a hálivúdi spinék pörköltet sem tudnak főzni, de a sovinizmust minimalizálva talán nem túlzás azt mondani, hogy mindketten kifejezetten jól mutatnak a vásznon. A rendezők is bíznak szépségükben, így több olyan szerepben is tündökölhettek, ahol férfi kollégáiknál is nagyobb teher nehezedett vállaikra. Ugyanakkor az már kevésbé állja meg a helyét, hogy férfi/női vágyálmok első számú megtestesítői lennének, elvégre sem a vonásaikból, sem pedig hangjukból nem sugárzik az a szexualitás, ami a korszakos szexszimbólumokat jellemzi.

Életvidám, önirónikus jellemek

mj2.gif

Népszerűségüket nem csak tehetségüknek, hanem megkapó személyiségüknek is köszönhetik. Szinte mindig lelkesen és mosolyogva állnak a kamerák elé, poénforrásként tekintenek esetleges gyenge pontjaikra (Lawrence az oscaros botlására, míg Streep a túlértékeltségére), humoros történeteikkel pedig nézők millióit szórakoztatják, aminek köszönhetően igencsak kedvelt interjúalanyok.

A feminizmus önjelölt (?) arcai

mj3.gif

Számomra idilli, ha a politika és a filmművészet nem mosódik össze, de ez hiú ábránd. Bizonyos történeteknél teljesen indokolt a didaktikus mesélés, ám egyes üzenetek már teljesen eggyé váltak legfőbb szószólóikkal. Az elég erős üldözési mániában szenvedő Spike Lee példának okáért dinoszauruszokról szóló dokumentumfilmbe is képes lenne becsempészni antirasszista törekvéseinek sarkalatos pontjait, s a jelen írásomban taglalt hölgyek munkásságában is erőteljes elem egy ilyen üzenet, méghozzá a női egyenjogúság. Többnyire erős, férfiakat is lenyomó női karaktereket alakítanak a vásznon, a valóságban pedig amint tehetik, felszólalnak a hölgyeket érő igazságtalanságok ellen. A harcuk jogos, de a fenti, Patricia Arquette felületes, feminista beszédére adott reakció csak úgy, mint az OscarsSoWhite már éppen olyan túlkapás, mint ami ellen önszántukból (?) küzdenek.

Kritikusok kedvencei, díjhalmozók → túlértékeltek

mj4.jpg

Végezetül, ha már díjakkal nyitottam, akkor jöjjön a legszembetűnőbb közös jellemzőjük, a túlértékeltségük. Fantasztikus színésznők, de aránytalanul sokszor emelik őket piedesztálra. Meryl Streep a színészek között konkrétan rekorder, az ő nevéhez köthető a legtöbb Oscar-jelölés. Az elsőtől (Szarvasvadász) számítva 36 év alatt tizenkilencszer jelölték, amik közül végül három szobrot vihetett haza. Egyedül a ‘90-es évek voltak sanyarúak, hiszen akkor “csak” háromszor jelölte az Akadémia, de abban az évtizedben ott volt neki cserébe az Arany Glóbusz nyolc jelölése. Az Oscar előfutárának nevezett Golden Globe-on egyébként szintén rekorder, méghozzá a legtöbb jelöléssel (29) és nem mellesleg ő nyerte el legtöbbször a szobrot (8 alkalommal). Jennifer Lawrence egyelőre nagyon messze van ezektől a számoktól, de ha abból indulok ki, hogy 25 éves létére már van egy Oscar-díja és három jelölése, valamint három Arany Glóbusza és egy jelölése, akkor arányaiban véve még bőven utolérheti a kolléganőt, hiszen Streep 31 évesen vihette haza első Oscarját (Kramer kontra Kramerért), míg Lawrence már 22 évesen (a Napos oldalban nyújtott alakításáért) bezsebelte a szobrot.

A nagy számokat, meg a posztot pedig egy (szerintem érdekes) párhuzammal zárnám: Jennifer eddig Meryl-hez hasonlóan diadalmaskodott a főbb díjátadókon, lévén mindketten az első Golden Globe-jelölésük után sorozatban háromszor nyertek, az Oscaron pedig a jelölés-díj-jelölés-díj sorozat is meglehet, de ahhoz kisebb csodára lenne szükség, hiszen idén Brie Larson (A szoba) toronymagas esélyese a kategóriának.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr508360738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.02.07. 20:53:21

Mennyire igaz, azzal a kivétellel, hogy Streep nem a szívem csücske.

Asuka02 2016.02.07. 22:27:53

A szeximbólumos bekezdésre inkább nem pazarlom a karaktereket, neked sem kellett volna. A szépség szubjektív, de azért azt leírhattad volna, hogy ki most az "ügyeletes szexszimbólum", hogy legyen viszonyítási alap (már ha van), mert ugyebár egy színésznő elsődlegesen ez alapján értékelhető.

,,(...) Patricia Arquette felületes, feminista beszédére adott reakció (...)" Többek között pont az olyanok miatt tart ott az egyenjogúság helyzete, mint amilyen te is vagy, aki kiröhögi és becsméreli azt a nőt, aki láthatóan izgult és boldog volt, mert ott és abban a helyzetben elmondhatta a tapasztalatait, felhívhatta a figyelmet a kialakult helyzetre. De egyébként teljesen igazad van, az ákosi értelemben vett társadalomban elfogadhatatlan, hogy egy nő többet, vagy ne adj' Isten egyenlő keresetben részesüljön, hiszen NEM AZ A DOLGA.

A sok hülyeség között meg már oly' minden, Lawrence-e az új Streep...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.02.07. 22:44:41

@Asuka02: Szeximbólum? Scarlett Johansson szerintem megkaphatja ezt a jelzőt.

Fincherista 2016.02.08. 09:49:12

@Asuka02: Valóban nem részleteztem kiket tartok szexszimbólumoknak, bár közvetetten levezethető. Külön írást érne, lévén ott van a kolléga által említett Johansson, akit egyáltalán nem degradálnak le, holott sokat építenek az adottságaira. Aztán jönnek utána az "Eva Greenek", akik a mainstreamebb filmekben többnyire femme fatale-okat alakítanak, de némi színészi teret is kapnak. Végül pedig az "Uptonök, Ratajkowskik", akik csakis azért vannak ott, hogy a filmesek tárgyiasítsák, levetkőztessék őket. Streep, Lawrence legfeljebb Scarlett kisasszony "kategóriájába" kerülhetne be, de jellemzően -ahogy írtam- a férfiak erejével legalább egy szinten lévő karaktereket formálnak. Meg, noha tényleg szubjektív, egyszerűen nem olyan a kisugárzásuk.

A második bekezdésedre tényleg nem kellene pazarolnom a karaktereket, de kényszerülök, ha már ilyen szépen lealacsonyítottál. Nyilván így is lehet értelmezni egy mondatot, ha az elejét ("A harcuk JOGOS, de...") és a végét ("...már éppen olyan túlkapás, mint ami ellen önszántukból (?) küzdenek.") teljesen figyelmen kívül hagyod. Nincs semmi bajom az emancipációs törekvésekkel, az zavar, ha valaki érvek nélkül állít és azt hiszi, hogy a részigazságok mögé bújás már feljogosítja az általánosításokra. A bérezés a filmes szakmán belül is elképesztően sokrétű dolog, nem csak a tényleges problémákból áll. És az zavar, hogy ezt Arquette láthatóan nem érti. Mert ha azonos bérsapkák lennének nők és férfiak között, Patricia akkor is kevesebbet kapna, mint Robert Downey Jr. vagy Jennifer Lawrence, mert egyszerűen az ő neve nem jelent annyit a nagyközönségnek, mint utóbbi kettőé.

Mielőtt még megint "leákosoznál": igaza van bizonyos szempontból, hiszen jóval nagyobb rálátása van erre, mint nekem, viszont elképesztően pontatlan az ahogy bedobta, és nem megoldás ahogyan reagált rá Hollywood (feminista filmek, régi filmek újrázása indokolatlan női castinggal), csak porhintés. Ezért mertem bedobni az OscarsSoWhite-ot, mert Az Is Tényleges Probléma. Illetve arra Sem Találtak Megoldást, mert az Akadémia tagjai közé bedobhatnak pár afroamerikait (bár az ilyen ismérv szerinti szűkítés is rasszizmus...), attól még nem lesz több tehetséges néger színész, ergo nem lesz több jelölt. Mint ahogyan a filmesek sem fogják hirtelen úgy kezelni a színésznőket, ahogyan kellene. Csak csinálnak pár filmet róluk, mintha...

Köldök_szösz 2016.02.08. 11:32:09

Valóban Ő az, mivel Meryl Streepet sem bírtam sosem. Neki is ekkora hypeja volt anno? Mármint ahhoz képest hogy egy elég nagy, szabályos nulla?

2016.02.08. 12:17:18

Meryl Streepnek osztottak anno pár jól megírt szerepet, amiket tűrhetően eljátszott. Belerakták a kemény nő szerepébe, ő meg beleragadt ebbe a pózba és már kamera nélkül, forgatáson kívül is, ezt a karaktert hozta. Jennifer Lawrencenek szerintem még nem osztottak jó szerepet. Mondjuk tehetsége is lóf@sz. Valamiért szeretik az emberek a sz@rt.

Jottó 2016.02.08. 12:40:14

Meryl sztem nagyon különleges, nem mindennapi szépség (volt). Bár nyilván ezek szubjektív dolgok, nem csak egyéni szinten hanem akár egy nemzetet nézve is (más szexi az átlag magyarnak mint az átlag amerikainak). Ő a mozi nagyasszonya, egy élő legenda.. de.. az utóbbi x db filmjében (tisztelet a kivételnek) rendre ugyanazt adja elő, tökmindegy hogy épp mi a szerep, nem látni a karaktert, csak Meryl Streepet. Hogy ez jó vagy nem jó, azt megint mindenki döntse el maga. Szerény véleményem szerint ezek a játékok épp emiatt nem érdemelnek oscar v semmilyen egyéb jelölést, mégis rendre megkapja őket.
Gyerekkorom óta rendszeres mozijáró vagyok, sokféle filmet megnézek, filmklubok, stb. Engem Jennifer Lawrence egyszerűen soha nem tudott megfogni. Mintha immunis lennék rá..Mindenki imádja, rám meg egyszerűen nem hat. Nem az van hogy utálom, vagy direktbe nem tetszik..egyszerűen csak teljesen hidegen hagy, mindenféle tekintetben. Valami baj lehet velem, de semmivel sem látom őt tehetségesebbnek (hadd ne az alapján értékeljek már egy színésznőt hogy épp mennyire foglalkozik a fizetésemeléssel vagy hogy kiröhögi e magát mert elesett a lépcsőn) mint nagyon sok más, az ő korosztályában lévő színésznőt. Azért mert ő van egy filmben, engem személy szerint nem hat meg jobban, mintha ugyanazt a szerepet Anne Hathaway vagy Emma Stone játszaná el. Lehet visítani, de ha Kristen Stewart egy jó rendező kezébe kerül,szintén jól meg tud oldani dolgokat.
Na mindegy, én vagyok az ellenvélemény a nagy felhajtásban, hát ez most így alakult

smartdrive 2016.02.08. 14:35:18

nemtom, Cate Blanchett már 7 Oscar-jelölés és 2 díj után is előkelőbb helyen van az all-time ranglistán, mint ahol Meryl Streep valaha volt

Fincherista 2016.02.08. 18:08:10

@Jottó: Nekem sem kedvencem, de ezt én inkább a filmjeihez kötném. Egyszerűen egyik sem olyan, amit majd 10 év múlva is elővennék.

@smartdrive: 19 jelölés és 3 díj mellett miért lenne hátrébb? Ha szimpátiára gondolsz, akkor visszavonom.

misafeco 2016.02.09. 12:53:59

A cikk szerintem sántít egy kicsit, persze érvekkel meggyőzhető vagyok.
Én inkább DiCaprióhoz hasonlítanám Lawrence-t. A Meryl Streeppel való összehasonlítás több szempontból vérzik.
Először is ott a korai Oscar-jelölés, amivel letették a névjegyüket: Gilbert Grape/Winter's Bone. Nem sokkal utána berobbantak a köztudatba is (Rómeó&Júlia, Titanic / X-men, Hunger Games). Mindketten jól egyensúlyoznak a blockbusterek és a független filmek között (annyi különbséggel, hogy DiCaprio eddig nem vállalt franchise szerepet). Mindkettőjük elképesztően népszerű, ezzel pedig az ellentáboruk is szép nagyra nőtt (gondolom mindenki emlékszik, hogy milyen sokan utálták DiCapriót a Titanic sikere után). Oscarja ugyan még csak Jennifernek van, de hamarosan ebből a szempontból is egyenlő lesz az állás.
Streep soha nem érte el a szupersztár státuszt (valószínűleg nem is akarta), a filmjei pedig teljesen más típusúak. Ráadásul annyira régóta van ott az iparban, hogy a direkt összehasonlítás elég nehéz egy fiatal színésznővel.

Fincherista 2016.02.09. 17:54:10

@misafeco: Most ahogy olvasom a párhuzamod tényleg van benne valami, de a címmel meg az írással inkább arra akartam utalni, hogy Lawrence lehet az, aki Streep nyomdokaiba léphet.
Jennifer sem lenne szupersztár a szakmai szempontból sikeresebb szerepei alapján. A young adult filmek meg főleg a '80-as évektől élik reneszánszukat és mára már talán nincs is olyan tehetséges színész/színésznő, aki ne kerülne be 1-2 ilyen alkotásba.
Szóval amire ki akarok lyukadni, hogy Streep ebből kiesett, de a meghatározóbb és elismert szerepeik mindkettejüknél a karakán női karakterek, akik bárkivel képesek lennének felvenni a harcot.
DiCapriónál nem látom ezt a fajta "skatulyát".

misafeco 2016.02.09. 21:58:30

@Fincherista:
Hát, ha nem tetszenek a "főszereplő barátnője" típusú szerepek (amik általában nem igazán számítanak a színészi szakma csúcsának), akkor maradnak a karakán női karakterek, amiket el lehet játszani. Ez szerintem egy elég tág skatulya. Hogy az összehasonlítás kritikai (Oscar) oldala mennyire lesz találó, az csak a jövőben fog kiderülni, mindenesetre én kétlem, hogy Lawrence is olyan szinten fogja gyűjtögetni a jelöléseket, mint Streep.

Fincherista 2016.02.10. 15:12:24

@misafeco: nagyjából úgy, mint ahogyan Streep tette (36 év alatt pl. Golden Globe-ból 29 jelölés) szinte lehetetlen, de egyelőre Lawrence mindig oda került a tűz közelébe, amikor érdemes volt rá. Pontosabb kép ahogyan írod, majd később alakul ki, ha tényleg meghúzható a párhuzam.
süti beállítások módosítása