[Supernatural Movies]

Túl a csúcson

2016. február 28. - REMY

 

„Egyet ne felejts el! Soha ne várj segítséget a világtól odakint. Mindig azt kell tenned, ami neked a legjobb. Ez a legfontosabb.”

Vajon melyik az a sportág, amelyikbe illene belefogni, ha már letudtad a bokszolói és az autóversenyzős karrieredet is, de még érzel annyi erőt magadban, hogy neki kezdj egy harmadiknak? Hát a szkander! Menahem Golan nagy fába vágta a fejszéjét, amikor egy családi dráma kellős közepébe belepasszírozta a kamionos Stallonét.

over-the-top-poster.jpg

Hawk, a kamionsofőr, életének legnagyobb tévedését próbálja jóvátenni: 10 éve nem látott fiával, Michael-lel szeretné rendbe hozni kapcsolatát. Hawk sorban nyeri a díjakat a szkander bajnokságokon. Így igyekszik elnyerni Michael elismerését és szeretetét is…

Stallone karrierje a csúcson volt, szinte lehetetlen volt mellényúlni vele, így tök mindegy volt, hogy miben látjuk viszont az Olasz Csödört. Gondolta ezt Menahem Golan is, aki felhagyva az akciófilmes, kicsinálok mindenkit zsánerrel, egy családi mozival próbálta meg megnyerni a nagyérdeműt. És milyen jól tette! Bár a Túl a csúcson elmaradt kritikai és bevételi szinten is a sztár, többi korabeli filmjétől is, mégsem lehetett sosem azt mondani rá, hogy a filmet felesleges volt megcsinálni. Stallone ugyanis megmutatta, hogy nem csak gépfegyverrel és bokszkesztyűvel képes feljutni a csúcsra. Ráadásul az Énekes izompacsirta után illett valamit mutatnia a könnyedebb hangvételű filmek terén is… 

A film, a játékidő alatt tényleg nem mutatott semmi újat. A jól megszokott mélypont utáni csúcsra jutás sablonokat használta fel, de mindezt mégis képes volt olyan szinten pörgetni végig, hogy élvezhető legyen Stallone kalandja a fiával és a kamionjával. Mindemellett a 80-as évekre jellemző egyszerűséggel, egysorosokkal („adjad már a szaros mancsodat te buzi....szétszedlek”) és zenékkel öltöztette fel Golan és társai a történetet, amit a rendkívül kiszámítható, de mégis hihetetlenül izgalmas végjátékkal juttattak fel a csúcsra.

over-the-top.jpg

A Túl a csúcson egy jól kinéző puzzle darab Stallone filmográfiájában, ám mégsem lehet azt mondani rá, hogy nem kellett ez nekünk, nézőknek. Sokadik alkalomra is élvezhető kaland a 80-as évekből. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr438332178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.03.02. 08:56:42

Nemrég néztem újra ezt a filmet. Az apa-fiú kapcsolat a maga giccsbe hajló módján is a legjobb eleme szerintem, viszont a szkander-világbajnokság az eksztatikusan nyögő férfiak áriájával, szörnyen béna.
süti beállítások módosítása