[Supernatural Movies]

Jessica Jones

1. évad

2016. március 31. - kultúrfaló

A pilot kritikában már megírtam, hogy miért lehet különleges ez a Marvel-Netflix égisze alatt készült sorozat. Most nézzük, beváltotta-e a hozzáfűzött reményeket. Nyomokban SPOILERT TARTALMAZ, így mindenki saját felelősségére olvassa.

jess.jpg

Aki már találkozott korábban a képregénnyel, azt valószínűleg érdekelte, hogy a készítők hogyan és mennyire fognak Jessica eredettörténetébe belemenni. Közös pont mindegyikben, hogy főhősünk elszigetelődött és megcsömörlött életmódjáért Purple Man (a sorozatban Kilgrave) a felelős, aki hónapokra agykontroll alá helyezte, és a képregényekben fizikális kínzás helyett arra kényszerítette, hogy végignézze, ahogy más nőket erőszakol meg és kényszerít más hasonlóan undorító dolgokra. Végül Jessica úgy szabadult ki Purple Man irányítása alól, hogy az túl messzire engedte el, amikor Daredevil megölésével bízta meg, így elvesztette az irányítást fölötte. Mielőtt ez megtörtént volna, még összecsapott egyszer az Avengersszel (Bosszúállók), ami után újra kómába esett, majd az X-Menből ismert Jean Grey ébresztette fel, és látta el mentális védelemmel, hogy többé ne kavarjon be Purple Man.

A 13 rész befejeztével kétes érzéssel búcsúztam el Jessicától és a többi szereplőtől. Az első részben szépen megalapozták a főgonosz rejtélyes figuráját, és épp csak annyit tudtunk meg Jessicához fűződő kapcsolatáról, amely épp elég izgalmas volt, hogy még több részre legyünk kíváncsiak. Érdekes volt az egész sorozatban végignézni egymáshoz fűződő kapcsolatukat a múltban és a jelenben egyaránt.  

A pilot nem sok mindent árult el, csupán sejtelmesen meglebegtetett pár dolgot. A rész végén játszódó szörnyű tragédia okozójaként Kilgrave-t nevezik meg. Már ekkor halványan körvonalazódni kezd a képessége, és ezt nagyon ügyesen, szinte már-már félelmetes szintre sikerül felépíteni. A sorozat első felében alig kap részenként pár percet, de azok milyen pillanatok! A férfi egy önző, nárcisztikus pszichopata, aki mások akaratát tudja kénye-kedve szerint befolyásolni. Nem tör világuralomra, elég neki az emberek élete feletti, és az, hogy úgy játszadozhat vele, ahogyan éppen aktuális hangulata tartja.

Kilgrave fizikai megjelenése után nálam elvesztette az addig nagyon jól felépített félelmetes és nyomasztó imagejét. Addig, amíg csak beszéltek róla, illetve csak a sziluettjét láttatták velünk a készítők, szerintem sokkal izgalmasabb karakter volt. Félreértés ne essék, fizikai megjelenése után is voltak olyan pillanatai, amik parásabbak voltak, de ezek kevésbé voltak misztikusak, mint előtte.

jessica-jones-marvel-netflix-series-tennant-purple-man.jpg

A történet előrehaladtával válik világossá, hogy Jessica miért dönt úgy, hogy kilép a csigaházából és az életfilozófiájával szembemenve mégis miért veszi fel a harcot a férfival. Tisztában van vele, hogy csak ő tudja megállítani Kilgravet, aki számtalan életet tett és fog is még tönkretenni, egészen addig, amíg be nem adja a kulcsot. Mert az már rögtön az elejént világosan látszik, hogy ennek a macska-egér harcnak csak az egyik fél halálával vagy végleges ártalmatlanná tételével lehet vége.

A Jessica Jones pedig attól lett igazán emberi, és kerül a legtávolabb a hagyományos értelemben vett szuperhősös történetektől, hogy a főhősünk is hoz rossz döntéseket, akárcsak a hétköznapi emberek. És hiába kibírhatatlan személyiség, mégis végig azért szorítunk, hogy sikerrel járjon, a lehető legkevesebb emberáldozat mellett.

David Tennant Kilgrave alakítása fantasztikus. Olyan nagyszerűen megírt főgonoszról van szó, aki igen összetett figura lett. Sármos, néha még kedves is tud lenni, máskor meg embereket ugraszt egymásnak egy pillanat törtrésze alatt. Jessica iránti szerelme az egyedüli gyenge pontja. Olyan szadista dolgokat is megtesz, amik láttán csak annyit tudunk mondani, hogy ne,ne, ne, ezt már tényleg ne csináld!

Ha már itt tartunk: a címszerepre kiválasztott Krysten Ritter is tökéletesen hozza az életunt főhőst. Luke Cage (Mike Colter) a hamarosan érkező sorozata miatt csak annyi szerepet kap, aminek köszönhetően megkedveltetik és behozzák a figuráját a köztudatba. Trish Walkerről (Rachel Taylor) pedig csak annyit: más lenne a világ, ha mindenkinek ilyen tökös, szerethető barátja lenne, akire ráadásul mindenben számítani lehet. Jeri Hogarth (Carrie-Anne Moss) viszonylag sok játékidőt kap ahhoz képest, hogy nem igazán mint ügyvéd, hanem mint válás közben levő nő játszik inkább szerepet a történetben, és akinek magánéleti nehézségei nagyon jó lehetőséget adnak Kilgrave erejének és szeszélyének bemutatására. A pilotban még nem jelent meg, csak később válik fontosabb mellékszereplővé Simpson rendőr. Színrelépésekor még jelentéktelen karakternek tűnik, a későbbiekben viszont egész jól bemutatják kettős személyiségét és még elég rejtélyes hátteret is kap.

mv5bmtq1mdiznzy4mv5bml5banbnxkftztgwote4otcznze_v1_sx1857_sy859.jpg

A pilot kritikában már írtam arról, hogy Jessicát hogyan próbálták a képregényekben beilleszteni a Marvel univerzumba, viszont érdekes lehet, hogy évtizedek óta van egy Trish Walker a képregényekben, aki Hellcat néven ismert szuperhős. Simpson néven pedig egy vietnámi veterán főgonosz, aki szoros kapcsolatban áll Amerika Kapitány múltjával, és nem mellesleg Daredevil egyik nagy ellensége. Kilgravenek pedig van egy lánya, tehát nem véletlenül tették el azt a bizonyos magzatot. Rosario Dawson felbukkanása pedig összeköti a Daredevil és a Jessica Jones Netflixes sorozatokat.

A hangulat és a különleges képi világra is érdemes kitérni. A fő színek a szürke és a lila, melyek igen sajátos komorságot adnak a történetnek. Az első pár részben üdítően hatott a zoomolás ötletes, ugyanakkor nagyon szokatlan használata. Kimondottan szerettem, de sajnos a későbbiekben teljesen felhagytak vele. Kár érte…

0jess.jpg

A készítő a korábbi Dexter-showrunner, Melissa Rosenberg, aki már jó pár éve tervezte képernyőre vinni a történetet. Jessica szépen felépített karakter lett, öröm nézni, hogy a pilotban látható PTSD tüneteket produkáló, teljesen szétesett és emberkerülő nőből hogyan lesz az évad végére olyan főszereplő, akiből többször is felszínre tör a hős.Az első évadot végignézve világossá válik, hogy már nagyon nagy szükség volt egy erős női főhőssel operáló szuperhősös sorozatra. Szerencsére a történet alig csapong, ha mégis a mellékszereplők kapnak egy-egy jelenetben nagyobb szerepet, akkor azzal is megvan a készítők célja. A pilottal remek kis utazásra indulhatunk, az első évad pedig olyan, mint ha nem is az első lett volna, egyből a mélyvízbe dobtak minket, komótosan ismerjük meg Jessica múltját, kirakós darabokból kell összeraknunk, így nem lankadhat a figyelmünk egy pillanatra sem. 8/10

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr538421440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bihar Valatonon 2016.04.04. 02:52:23

jah....ha 16 éven aluli lennék élvezném is...

A nép fia 2016.04.04. 09:35:20

Komolyan ettől a sorozattól pisili össze magát mindenki?

Az első rész után azt mondtam, erre nem pazarolom az időmet.

Valahogy kinőttem ezekből... az Arrow-t mindössze 6 részig bírtam, a Flash-t, a Daredevilt és ezt a Jessica Jones-t az elsőig. A SHIELD-et el sem kezdem már.

Nem szuperhősös, de a The New Girl-ből is 1 részt bírtam, és a szintén túlhype-olt Girls-ből ... nos, abből 2-t. Tettem egy próbát a Homeland-del, ott 4 vagy 5 rész után untam meg.

Van ez a Jamie Alexander-es tetováltas csajos Rejtjelek (talán?). Annak is adok egy esélyt, mert jó nő, de amúgy nem várok tőle túl sokat.

Van egyáltalán jó sorozat?!

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.04.04. 09:55:20

@A nép fia: A Jessica Jonestól nem vagyok annyira elragadtatva, Kilgrave felbukkanásáig volt viszonylag érdekes számomra, illetve a képi világa.

A felsorolt sorozatokkal hasonló cipőben járok mint te. A SHIELD-et viszont egész megkedveltem, bár az első évadot túl kellett élni, a második már egész jó lett, a harmadikat még nem kezdtem el, de állítólag az ütős lett.

Az Orange is the new Black-et ajánlom figyelmedbe, ha szereted a drámaibb sorozatokat, akkor az tetszeni fog, a második évad lett eddig a legjobb :)

A nép fia 2016.04.04. 10:00:32

@kultúrfaló: Köszi, de nekem valami habkönnyűt ajánlj, kérlek. :)
Épp elég drámai az életem! :D

A nép fia 2016.04.07. 14:00:44

@kultúrfaló: A Big Bang-nál jobban egy sorozat sem irritált még! :D Elviselhetetlen.

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.04.07. 14:42:24

@A nép fia: Légyszi, mondj már egy olyan sorozatot, amiből legalább egy évadot sikerült végignézned :D

A nép fia 2016.04.07. 19:49:05

@kultúrfaló: Már mondom is:
Jóbarátok, Két pasi meg egy kicsi, Jim szerint a világ, Dallas, Szupercsapat, Terminátor: Sarah Connor krónikái, Trónok harca.
Most több talán nem is jut eszembe. :)
süti beállítások módosítása