[Supernatural Movies]

A múlt mindig zöldebb, csak valaki megöli az elnököt - 11.22.63

Pilot kritika

2016. április 13. - kultúrfaló

Stephen King műveit mozgóképre adaptálni mindig kifizetődő dolog, ha pedig még ráadásul az időutazás a fő téma, akkor egyenesen aranybányának tűnik. Persze, csak ha nem szúrják el. A legfiatalabb ilyen próbálkozás King azonos című grandiózus regényén alapuló nyolc részes mini-sorozat, amelyet a HULU és J.J. Abrams produkciós cége, a Bad Robot gyárt.

Keddenként 21 órakor a Fox műsorán.

la-et-11-22-63-show-20151230-001.jpg

Jake Epping (James Franco) középiskolai tanár, aki már több mint egy évtizede törzsvendégnek számít Al (Chris Cooper) falatozójában. Az egyik átlagos estén az idős férfi feltárja előtte régóta magában tartott titkát: az étkezde hátsó részéből pár lépés után az 1960-as években találja magát az ember. Jake hitetlenkedve, de megteszi a távot és láss csodát, úgy történik minden, ahogy Al mondta.

A titok felfedésének okára is hamar fény derül: az idősebb időutazó a halálán van és tovább akarja adni a stafétabotot, mégpedig azért, hogy Jake a múltban kivárva és a tettesek után nyomozva megakadályozza az amerikai történelem máig megoldatlan és az amerikai nép életére, illetve a világtörténelem alakulására az egyik legnagyobb hatással bíró eseményét, a Kennedy gyilkosságot.

Jake egy ideig vonakodik, hiszen itt kéne hagynia mostani életét, munkáját. Azonban mégis úgy dönt, hogy belevág a múltba és megpróbálja megváltoztatni, így Al vázolja az időutazás legfontosabb szabályait:

  • A múlt 1960 októberében indul, és bármennyi időt el lehet tölteni ott, hiszen mikor visszatérsz a jelenbe, akkor csak 2 perc telt el az indulás óta.
  • Ha visszajössz a saját idődbe, egy ismételt időutazással eltörlöd azokat az esetleges változásokat, amiket az első alkalommal tettél.
  • Amint közel kerülsz ahhoz, hogy nagyobb mértékbe módosítsd, az idő megpróbál védekezni, méghozzá elég komoly következményekkel.

 

mv5bmzzknwm3ndctztqzny00mzlklwexmzktzthmm2yymdg1ztmwxkeyxkfqcgdeqxvyndg4mjkzndk_v1_sx1857_sy859.jpg

King regényéhez képest 2 évvel későbbre került a múlt, de ez elfogadható változtatás, főleg ha azt vesszük, hogy csak 8 rész állt az alkotók rendelkezésére egy kerek történet lezárására. A Kennedy gyilkosság remek apropót biztosít az érdekes és izgalmas események hátteréhez. JFK kedvelt és karizmatikus vezetője volt az amerikaiaknak, akinek a halála sokkolta a közvéleményt, arról már nem is beszélve, hogy különféle konteók születtek a témában kétségbe vonva azt, hogy Lee Harvey Oswald egyedül képes lehetett végrehajtani szörnyű tettét. A sorozat és a regény is az egyik ilyen eshetőséget veszi alapul: Oswaldot valószínűleg az egyik barátja, George de Mohrenschildt ajánlotta a CIA figyelmébe, és ők rendelték el később az elnök meggyilkolását.

A pilot majdnem másfél órás, és nagyon hamar magával rántja a nézőt. A ’60-as évek Amerikájának hangulatát remekül visszaadják a készítők (nekem többször Vissza a jövőbe feelingem volt): korhű autók szelik az utakat, az emberek még elegánsak és szépen felöltözve lépnek ki az utcára. Úgy érezhetjük, hogy ebben a korszakban minden jobb volt: finomak és olcsóak voltak az ételek (nem voltak tele mesterséges anyagokkal), nem ment rá az ember gatyája a tankolásra és a bevásárlásra vagy egy autó megvételére.

mv5bntuwodm2ode1ov5bml5banbnxkftztgwmja4mteznze_v1_sx1857_sy859.jpg

A szereplők közül még csak a nagyon fontosak jelentek meg: Kennedy, George de Mohrenschildt, a családját később kiirtó Frank Dunning (Josh Duhamel), Oswald felbukkanására azonban várnunk kell. Ennyi viszont pont elég volt így első nekifutásra, örömmel konstatálhatjuk, hogy több izgalmas szál is lesz.

Egy kicsit ki kell térnem a Sárga kártyás emberre (Kevin J. O’Conner- A múmia). A könyvben Jake csak a múlt bejáratánál találkozik vele, a pilot alapján ez a sorozatban viszont másként lesz. Ez pedig egy izgalmas változtatásnak tűnik és az első rész néhány libabőrösebb jelenete is neki köszönhetjük. Úgy látszik, hogy ő általa akarja az idő figyelmeztetni Jaket arra, hogy menjen vissza a saját idejébe és hagyja megtörténni a dolgokat úgy, ahogyan eredetileg is voltak.

Külön tetszett, hogy bár megszakad a kapcsolat a jelennel Jake számára, különböző flashbackekben Al többször megjelenik és megtudjuk, hogy milyen információkat adott át a főszereplőnknek. Ennek a megoldásnak az alkalmazásánál is közre játszott a kevés epizód, ezt pedig az előnyükre fordították a készítők, így sokkal pörgősebb és izgalmasabb lett, mint ha végig kellene hallgatnunk az egészet. Úgy sem tudnánk egyből megjegyezni mindent.

25954.jpg

Én ősszel olvastam King két részes írását, és a pilot alapján úgy tűnik, hogy pár kisebb módosítástól (pl. a múlt kezdetének éve, a sárga kártyás emberrel való beszélgetés hiánya) eltekintve az alkotók hűek maradtak az alapanyaghoz. Kíváncsi vagyok, hogy még miben lesznek eltérések. Az első rész alapján abszolút várom a továbbiakat. Hiába tudom, hogy miről szól a történet, úgy érzem magam, mint egy kisgyerek, aki bekeveredett a játékboltba. Remélem, sokakat magával ragad majd a sorozat. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr558602978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása