[Supernatural Movies]

A negyedik

2016. május 10. - REMY

D. J. Caruso nagy fába vágta a fejszéjét, amikor egy friss, 2010-es regény megfilmesítésébe kezdett bele a 2011-es esztendőben. A Lorien Legacies első darabja a jól megszokott young adult sablonokat tárta elénk, azonban mindez a filmvásznon nem igazán akart működni.

f2_2.jpg

Hárman már halottak. Ő a Negyedik. Egy természetfeletti képességekkel megáldott fiúról, John Smith-ről szól a történet, aki az ő megsemmisítésére küldött kegyetlen ellenségei elől menekül. Személyazonosságot vált s városról városra költözik védelmezőjével, Henrivel. A mostani otthonában, egy ohio-i kisvárosban azonban váratlan események történnek: találkozik élete első szerelmével, teljesen új, óriási hatalommal bíró képességekre tesz szert és rájön, hogy vannak hozzá hasonlók, akik ugyanarra a hihetetlen sorsra ítéltettek mint ő…

Semmi eget rengető újítás, már az alapanyag is csak klisékre támaszkodik a kívülálló, erejét még nem ismerő kiválasztott fiúval. Caruso ráadásul semmit, de tényleg semmit nem kockáztatott a játékidő alatt, csak és kizárólag egymás mellé pakolgatta a jeleneteket, hogy még véletlenül se próbáljon meg valami egyedit kihozni a filmből. Így viszont a Negyedik egy sorozat pilot (Hakos után szabadon :D ) epizódjára hajaz, miután az utolsó 10 perc leforgásáig csak építkezik a történet. Carusoék mintha azt várták volna, hogy majd a folytatásban kiteljesítik John történetét és a sok-sok feltett kérdésre majd az ottani játékidőben válaszolnak. Ezzel csupán annyi lett a probléma, hogy közben a film kritikailag megbukott, a pénztáraknál se tejelt olyan hatalmasat (bár annyira rosszul sem végzett világszinten) és a megválaszolások nélküli történet megölte az egész alkotást. Egyszerűen feleslegessé vált bármit is kezdeni a széria első darabjával, miután nem mutatott olyan életjeleket, amikre lehetett volna építkezni a továbbiakban. Hiába volt a sok feltett kérdés, nem tudta elérni a film, hogy érdekeljenek a válaszok.

f1_1.jpg

Az elemlámpa kezű fiú története tehát végeredményében egy kudarc, pedig, ha nem is egy csúcskategóriás, de egy élvezhető, akciódús és látványos sci-fi fantasy-filmet lehetett volna csinálni az alapanyagból, ám ehhez nem szériában kellett volna gondolkodni, hanem csak és kizárólag egy filmben, ami egy kerek egészet alkot a két órás játékideje alatt. 5/10

A film MAFAB adatlapja

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr288434292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2016.05.11. 00:12:16

Teljesen rendben volt a film, minden összetevője megütötte a kellő szintet. A gond valahol ott volt, hogy az összetevők mégsem álltak össze valami kiemelkedő dologgá, ezért pedig általában a rendezőt szokták felelőssé tenni.

Alapjában véve teljesen korrekt tini scifi átlagosnál jobb gárdával. A folytatáshoz viszont már tényleg kellene valami történet... :)
süti beállítások módosítása