[Supernatural Movies]

A kör

Remake, amit érdemes volt megcsinálni!

2016. május 12. - REMY

A japánok, mint a horror zsáner egyik legnagyobb rajongói, már többször is képesek voltak megbotránkoztatni a nézőket az alkotásaikkal. 1998-ban Hideo Nakata adaptálta Kôji Suzuki regényét a Ringu-t, ami akkora siker lett, hogy még az amerikaiak is felfigyeltek rá, így 2002-ben Gore Verbinski, a Karib-tenger kalózai filmek rendezője kapta meg azt a lehetőséget, hogy remake-elje és ezzel együtt megalkothassa a 2000-es évek egyik legjobb horrorját, a Kör-t!

r2_1.png

Csak egy újabb nagyvárosi legendának tűnt - egy videokazetta, amin rémálomszerű képek vannak, és miután megnézed, csörög a telefon, és valaki azt mondja, hogy hét nap múlva meghalsz. Rachel Kelle újságírónő természetesen szkeptikusan viszonyult a sztorihoz, amíg négy tinédzser meg nem halt ugyanabban az időpontban - pontosan egy héttel azután, hogy megnézték a videót. Rachelen úrrá lesz oknyomozói kíváncsisága, ráveti magát az ügyre, felkutatja a kazettát... és megnézi. És megcsörren a telefon...

Ritka, amikor egy nem amerikai film újragyártását szinte csak dicsérni lehet. Gore Verbinski azon kevés rendezők közé tartozik, akik nem elvettek, hanem hozzáadtak valamit az eredeti történethez. No, ez nem feltétlen jelenti azt, hogy a remake jobb, mint az eredeti, de megvan a sajátos hangvétele, ami miatt, pozitív értelemben más lett. Ugyanis az amerikai Kör legnagyobb erénye, hogy olyan erős atmoszférával bír, amihez egyáltalán nem szükségeltetik az elcsépelt jump scare effektus. Ehhez természetesen a zeneszerző nagyágyú, Hans Zimmer is hozzátette a saját maga „kis” plusz adalékát, hogy Verbinskinek még könnyebb dolga legyen a rendezés terén. Jack Sparrow-ék direktora pedig kihasználta Zimmer, illetve a színészek által nyújtott segítséget és pofon egyszerűséggel levezényelte a lassú, de zsigerekig hatoló Samara Morgan történetét.

r1_1.png

A Kör képes volt felülemelkedni a tucathorrorok kliséin, nem ment fejjel a falnak és nem lazított a játékidő alatt. Verbinski megmutatta, hogy milyen az, amikor valaki odateszi magát és nem szarik bele egy horrorfilm rendezésébe, hiszen pont ez utóbbi nemtörődömség juttatta el a zsánert abba a mélységbe, ahová elkerült az utóbbi években. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr98426056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László 88 2016.05.14. 14:41:16

Szerintem a sztori az buta, mint ahogy az "everything wrong with" sorozatban is kiemelik. Nem derül ki, hogy mitől őrült meg Samara, meg egyáltalán, minek kell ilyen módon riogatni az embereket, hogy elkészít egy videokazettát, aki megnézi az meghal... Csomó értelmetlen dolog van benne.

Első mohikán 2016.05.15. 02:35:25

Szerintem nem 9/10 hanem 10/10. A másik szintén 10/10-es horror nálam a Másvilág. Több nincs.

Globetrotter2014 2016.05.15. 23:12:10

@László 88: aki ezekre a kérdésekre nem kapta meg a választ az nem nézte meg a filmet... 10/10 film...

László 88 2016.05.17. 00:44:30

@Globetrotter2014: Na jó, akkor miért őrült meg? Valaki azt hiszi, mert a nevelőanyja belökte a kútba, de azért lett belökve a kútba, mert őrületbe kergette a családot. Szóval ő alapjáraton rossz.

Globetrotter2014 2016.05.20. 19:02:56

@László 88: igen, ez a lényeg.

Az egész sötét film halad egy pozitív kicsengés felé, hogy lásd a társadalom rossz, és a kiscsajt a borzalmak tették kísértetté.

Kiengesztelik és heppi end, nincs miért kisértenie tovább. Én már le is tudtam itt a filmet a moziban és mással voltam elfoglalva, amikor jött a csavar a végére....

Amivel kicsit átértelmezed a korábbi szereplőket is. És azt is hogy te is megnézted a filmet :) Szóval ha beleélős vagy akkor pár napig kerülni fogod a tévészobát. Mondjuk úgy egy hétig :)
süti beállítások módosítása