[Supernatural Movies]

Warcraft: A kezdetek

Az orkok élete nem csak játék és mese

2016. május 25. - Fincherista

Bár sosem tartottam sokra, de mindig is kedveltem a Ray Harryhausen-filmeket. A stop motion trükkök egykori mesterének fantáziavilága könnyedén képes magába szippantani, a lényeinek megvan a maguk bája és a filmek hangulata olyannyira sajátságos, hogy nem nehéz túllépni az ezer sebből vérző történetein. Hogy miért pont az ő nevét hoztam fel? Mert Duncan Jones (Hold, Forráskód) várva-várt Warcraft-filmje a Harryhausen-féle fantasy-filmek modern képviselője, egy drámai mélységekkel nem vádolható bűnös élvezet.

wcc.jpg

Különösképpen a széria rajongói számára, hiszen noha a film elsősorban az ember-ork konfliktust dolgozza fel, Azeroth számos tája, népe rövidebb-hosszabb kitekintések erejéig megelevenedik a vásznon. Ez egyébként az elején roppant zavaró, lévén az első húsz perc tömény utalások tömkelege, ami a játék világát nem ismerők számára még nehézkesebben értelmezhető, de a száguldó felvezetés után szépen letisztul a cselekmény és beáll egy “külsős” számára is követhető tempóra.

Jones jó meglátásának köszönhetően az eredetileg az allisok (itt még főként az emberek) szemszögéből bemutatott történeten módosítottak, ami így kétpólusúvá vált, tehát a hordások (ezúttal még csak az orkok) szimpatizánsai is megkapják hőseiket. Ugyanakkor egyik karaktert sem sikerült igazán jól kidolgozni, egy-egy fő ismertetőjegy (pl.: harcos, vezér, áruló) köré rajzoltak egydimenziós szereplőket és tulajdonképpen a Vikingekből ismert Travis Fimmel Lotharja az egyetlen igazán potens, szerethető hős a sok pótolható side-kick között.

wc2_1.jpg

Egyedül a látvány az, ami a cselekménybeli hiányosságokat kárpótolhatja és az ILM csapata bizony kitett magáért. Ugyan A dzsungel könyvéhez képest érezhetően gyengébb a CGI, de nyilván sokkal egyszerűbb állatokat emberszerűbbé animálni, mint teljesen fiktív lényeket nulláról megalkotni. Ráadásul úgy, hogy az egyszerre illeszkedjen a játékokból már megszokott, kissé meseszerű világhoz, valamint ennek ellenére se legyen zavaró, amikor a lényeknek hús-vér színészekkel vannak jeleneteik. Ennek pedig, ha nem is maradéktalanul, de eleget tettek a készítők.

Az ütközetek pedig lehengerlőek, végre olyanok, amilyeneket a műfajtól várni lehetne. Az orkok hatalmasak és úgy dobálják a lovakat, mint az általános iskolás énem a medicinlabdát, a varázslók nem a hasztalan vénemberek szinonimái, hanem akár a csatát eldöntő bajtársak és szinte valamennyi összecsapás olyan brutális, hogy az már bizonyára a PG-13-as besorolás határait súrolta. De ez így is van rendjén, és remélem, hogy az esetleges siker után lassan eljő a nap, amikor a Blizzardnál előrukkolnak egy kőkemény, cenzúrázatlan Diablo-filmmel…

wc.jpg

A katakombák kincsvadászaira azonban még biztosan várni kell, mivel a népszerűbb Warcraft-játékok megfilmesítése mögött is jó hosszú út áll, és bár azt nem mondanám, hogy megérte kivárni, de egy jókora piaci rés befoltozása talán éppen ezzel a filmmel fog megkezdődni. A korábban minden kreativitást nélkülöző, néhol már csak pénzmosásnak használt játékadaptációk korszaka ugyanis már lejárt, A kezdetek egy új filmes hullám első sodrása lehet. Minőségét tekintve ugyan még közel sem korszakalkotó, a története sablonokból és klisékből lett összetákolva, viszont a köntös, amibe bújtatták, végre a bőven vállalható kategória. Nem különösebben jó film, de szerethető. 6,5/10

A film MAFAB adatlapja.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr278746528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.05.25. 18:22:22

Ha eddig nem vártam volna eléggé, akkor most azonnal foglalnám a jegyet.

peterd127 2016.05.26. 10:18:26

rendben van ez a film

érdemes megnézni

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.05.26. 13:03:35

A film abszolút hozza, még azt is amit nem vártam. A Cap Am 3 mellett, egy baromi jó kis mozi ez, ha valaki végre fantasyra vágyik.

Daermon85 2016.05.26. 13:56:50

Nagyon jó film volt! Ma megnézem újra. :)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2016.05.26. 15:32:44

Mi szombaton megyünk. Én is jó látványos fantasyt várok. A Warcraft 1-2-3 -al játszottam annó de több tudásom nincs a világról, de ennyi talán elég lesz. :)

J. McClane 2016.05.26. 16:10:38

Megneztem, es nekem egy jo nagy katyvasz volt. Szineszek eleg rosszak. Ragnar hozza ugyanazt a nevezest mint a Vikingekben. A varazslok a flair es minden ott van elozmeny nelkul. Ha a fanoknak keszult nekik nem hoz semmit, ha a nem ismeroknek nekik meg csak osszefuggestelen dolgokat.

Kobor Szellem 2016.05.28. 13:52:02

A film teljesen jó és vállalható, bár lehetett volna hosszabb. A drámái és csatái ütősek. Simán 9/10 a fantasyk között. A lotr-ban sem magyaráztak semmit, szauron gonosz, készpassz. A marvel filmekben is a képedbe nyomják a thanos vicsorgó fejét, hogy na most ő lesz a főgonosz, pedig azt sem tudod, eszik vagy isszák. Ide sem kellett lexikon. A cselekmény haladt, pörgős volt, a tájak szépek, egyedül azt hiányoltam, hogy hosszabb legyen, és több mindent, hosszabban megmutassanak, pl. Dalarant

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.09.07. 15:10:37

Soha nem játszottam a játékkal, elöljáróban ezt tudni kell, nem lesz semmi hasonlítgatás, nem is tudnék.
Valaki elolvasta a LOTR-t és a Stargate-et is, és összegyúrta. Tipikus alapfantasy elemek, egy kis dimenziók közötti utazással a film története.
A látvány nagyon steril. Míg a LOTR-ben volt piszok, ez mintha végig a mátrixban játszódna.
A színészek (már akit látni is lehet a maszkok, cgi alatt) nem rosszak, de a film egy közepes tv film maximum.
Jah, és Ragnar olyan, mint Jax Teller. Csak egy szerepet tud játszani...
süti beállítások módosítása