[Supernatural Movies]

11.22.63

1. évad

2016. június 10. - kultúrfaló

A pilot kritikámból egyértelműen kiderül, hogy engem azonnal magával rántott a sorozat. A Hulu és a J.J. Abrams nevéhez fűződő Bad Robot nem húzta sokáig az 1. évadot, 8 résszel lerendezték az egészet. Vajon jól döntöttek vagy azért több idő kellett volna, hogy jobban elmélyülhessünk a múltban és a történetben?

Nyomokban SPOILERT TARTALMAZ, így mindenki saját felelősségére olvassa.

mv5bmtu0otu3mtg1nv5bml5banbnxkftztgwmzq4mteznze_v1_sx1857_sy903.jpg

Ennyire rövid idő alatt csak a valóban fontos, és érdekes részeket lehet bemutatni, a részletekre, a karakterek elmélyítésére ez kevés. Stephen King könyvének pedig pont ez az egyik erőssége, hiszen a két igen vaskos kötet lehetőséget ad az olvasónak, hogy teljesen elmerüljön a ’60-as években. A korrajz, a hangulat, az erősen konzervatív Amerika egy nagyobb szeletének bemutatása eléggé megemeli az élvezhetőségi faktort. Az amerikai történelem olyan szegmensét választotta King, amely a világ minden pontján élő embert foglalkoztat kisebb-nagyobb mértékben: ki lőtte le Kennedyt Dallasban? Vajon tényleg csak Lee Harwey Oswald húzta meg a ravaszt vagy voltak segítői? Ha egyedüli elkövető volt, akkor saját ötletét valósította meg vagy valaki „súgott” neki? Ha nem egyedül tervelte ki a dolgot, akkor vajon mely szervezetek voltak benne? A maffia? Esetleg a CIA?

mv5bmwnhngrmnjitntjkzi00mdkwltk0m2ytytljy2vjnjlmodk3xkeyxkfqcgdeqxvyntk0mtu4mdc_v1_sx1857_sy859.jpg

Számos kérdés, és a válasz még mindig nem 100%-os.

A témaválasztás tehát remek, de vajon a mini-sorozatban való megvalósítás is elég jó lett? Én nem teljesen vagyok kibékülve a látottakkal. A tévé előtt ülve többször eszembe jutott, hogy egyes jelenetek, szereplők, események milyen jól voltak megírva Kingnél, azonban a sorozatban túl sokat változtattak az irodalmi alapanyaghoz képest. Igen, tudom, ez hülye összehasonlítási alap, hiszen egy könyv adaptációja esetén elkerülhetetlen, hogy ne változtassanak valamit, hiszen kevesebb az idő/pénz/esetleg a technikai megvalósítás is nehezebben menne…itt mégsem erről van szó.

A pozitívumok, negatívumok következnek, vegyítve:

Ms. Mimi bőrszínének megváltoztatása nekem bejött, hiszen így egy olyan érzékeny, az amerikai társadalomban még manapság is súlyos problémákat/konfliktusokat (nyugodtan behelyettesíthetjük bármely ország társadalmát) okozó témát emeltek be, amely mélyebb mondanivalót adott a sorozatnak. Érdekes volt látni, hogy a múltba visszatérő Jake mennyire természetesen viselkedik egy négerrel, szemben a ’60-as években elfogadott normákkal.

mv5bmju4mjq1odkynv5bml5banbnxkftztgwnji4mteznze_v1_sx1857_sy859.jpg

Azzal is viszonylag hamar megbékéltem, hogy a főhősünk kapott egy plusz főt maga mellé, hiszen eredetileg csak Sadiet avatja be a terveibe. Bill figurája viszont nincs eléggé kidolgozva, a segítővé válásának indítékai sem egyértelműek. Valószínűleg csak egy izgalmas kalandnak véli az egészet, de ez elég soványka ok. Bill beemelésével pedig pont Jake küldetéstudata tevődik át: Sadie iránti szerelme és a nő megvédése sokkal inkább előtérbe kerül (több játékidőt kap), mint Oswald utáni nyomozás. Az alkotók ebben az esetben nem jól lőtték be az egyensúlyt, hiszen Kennedy megmentése a lényeg, és ezt is sulykolják a nézőbe. 

Lee Harwey Oswaldról is essen pár szó. A Szovjetunióból fiatal házasként hazatérő férfi figuráját roppant rejtélyesen alapozták meg a történet elején, nem is jelent meg rögtön az első részben. Ezzel a megoldással pedig ügyesen megalapozták a meg nem értett; a különböző társadalmi szinteken állók általi elutasított, ezáltal a perifériára került, roppan ambiciózus magányos karaktert. A megfigyelői által látott/lehallgatott, az életének egy-egy szegmense viszont nem lett elég erősen bemutatva ahhoz, hogy tényleg elhiggyük, ennyiért valaki valóban képes lenne egy másik ember életét kioltani. A szinte elefántcsonttoronyban élő férfi nem kap elég figyelmet a Jake-Bill párostól, nézőként úgy éreztem, sokszor csak azért tűnik fel egy-egy jelenetben, kap némi játékidőt, mert mégis csak az ő későbbi tette változtatja meg az amerikai történelmet. Sokszor volt olyan érzésem, hogy a készítők csak azért szerepeltetik, hogy ezzel leróják kötelezettségüket a nézők felé.

vlcsnap-2016-06-02-08h44m22s339.png

A 11.22.63 mini sorozat közel sem lett tökéletes, Jake-Sadie párosa, a főbb mellékszereplők szerethetősége miatt mégis megnézésre érdemes darab. A múlt nagy vonalakban felrajzolt korrajza, a kor hangulata és a színészi alakítások miatt emelkedhet ki a sorozatok özönéből.

És bár úgy tűnhet, hogy nem tetszett a sorozat, és a negatívumok vannak túlsúlyban, mégis pozitív szájízzel álltam fel a befejező rész után. Ez pedig főként az utolsó epizódban láthatóak miatt van így. Mégpedig azért, mert a pilotnak és ennek a résznek köszönhetően az egész történet keretes szerkezetet kapott, ami nagyon jól állt neki. A sorozat számomra kedvenc jelenete az utolsó részben a szerelmes párhoz kötődik. Nem akarom lelőni a poént, de annyi biztos, hogy meghatóra sikerült.

mv5by2ixmte0owytyzq4ys00mta3ltk2zdktmdzkztdlnjnhmdk3xkeyxkfqcgdeqxvynje3ntg1njc_v1_sx1857_sy859.jpg

Végül pedig azt is megtudhatjuk, hogy King elképzelései alapján milyen lett volna a világ és az USA, ha Kennedy életben marad…7,5/10

mv5bowi4zjvkogitytk1zs00mgixltlmy2etowm2mwi0zmuznde3xkeyxkfqcgdeqxvyntuymja4mzq_v1_sx1857_sy859.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr908797922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.06.12. 12:38:55

Nagyon szerettem a könyvet, lenyűgöző az ábrázolásmódja, a hangulata, igazi élmény olvasni, mint a legtöbb Kinget. A sorozat már messze nem tett rám ilyen hatást, nem is jutottam tovább a pilotnál, egyszerűen nem éreztem úgy, hogy még néznem kéne.

csibra 2016.06.12. 18:31:06

Szerintem felesleges összehasonlítani a könyvet meg a sorozatot. Annyira eltér a kettő, hogy csak a fő motívumok maradnak, meg a főbb szereplők és a főbb események azonosak. A sorozatot is bőven érdemes megnézni, én azért is olvastam el a könyvet kb. párhuzamosan a sorozattal, mert nem akartam kivárni, hogy mi lesz a sorozat vége :) de így sem lett spoileres egyik sem. A könyvben amúgy szerintem túlzásba vitte a leírásokat és a mellékszálakat King, nem veszített volna semmit a történet ha 100-150 oldallal rövidebb. Azért egyszer megnéznék egy olyan King adaptációt ami hűen követi egy könyvét, de ehhez tényleg nem elég egy 8 részes mini sorozat.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.06.12. 18:53:09

@csibra: Szerintem Kingnél épp az a legjobb, ahogyan leír, hihetetlen atmoszférát tud teremteni. Nekem például kifejezetten élvezet volt az a "mellékszál", amíg a csajjal volt, nem örültem, amikor elindult vissza Dallasba...
Ha jó King-adaptációt szeretnél nézni, keresd Fran Darabont filmjeit. Nem tudom, mennyire hűek a könyvekhez, de zseniálisak.
süti beállítások módosítása