[Supernatural Movies]

Egyiptom istenei

Ókori Transformerek

2016. július 30. - Fincherista

Végre egy film, amely szakít a blockbusterek bejáratott sablonjaival! Végre egy film, ami az Arábiai Lawrence óta talán először képes igazán élettel megtölteni a kopár sivatagot! Végre egy film, amely könyörtelen eleganciával mutat be egy fiktív diktatúrát, s dönti azt meg audiovizuális orgia formájában! Tehát végre egy látványfilm, ahol a kreatív zseni kiélheti valamennyi nedves álmát! Ez volna A harag útja, George Miller tavalyi remeke, idén azonban sajnos nem maradt más a nézőknek, csak az egykoron (A holló, Dark City) oly nagy becsben tartott, de mára már teljesen elveszett Proyas és a már a premierje előtt pusztulásra ítéltetett ókori Transformerse.

goe.jpg

És az a csúfos helyzet állt elő, hogy még csak sajnálni sem tudom. Egyiptomi származásúként képes volt rábólintani arra, hogy saját kulturális gyökereit égesse porig, hogy sötét tónusú noirjait aranyozott giccsbe öntse és, hogy a maradék rendezői kreativitását is félrelökve eszetlenül másoljon a Sword and sorcery szubzsáner legközépszerűbb képviselőitől.

Noha az ennek megfelelően kliséhalmazként definiálható forgatókönyv, valamint az annak karaktereit hiteltelenül megszemélyesítő “színészek” nem segítettek a helyzetén, azért neki, mint rendezőnek illett volna valamilyen keretbe foglalni szereplőinek motivációit, valamint a cselekmény talán markánsabbnak nevezhető eseményeit sem szabadott volna lazán háttérbe szorítani az olcsó harcok kedvéért. Az ilyen, saját cselekményét kibontani sem képes alkotásokra szokás rásütni a “legalább látványos lett” jelzőt, s bárcsak elmondhatnám ezt az Egyiptom isteneiről is.

De nem tehetem, mivel a fegyveres- és közelharcok koreográfiái végtelenül egysíkúak, a lassított jelenetek azon kívül, hogy divatjamúltak még csak nem is illeszkednek jól az akciókhoz, és a CGI is borzasztóan műanyagszerű hatást ad, főleg a büdzséhez képest. Néhány szép nagytotál azért csak akad, ám egy két órás filmnél ilyentől hadd ne dobjak hátast. Főleg úgy, hogy a műfajon (mitológiai ihletettségű fantasy-k) belül keleten Stephen Chow hatodekkora összegből szokott ennél igényesebb látványfilmeket összetákolni, ráadásul úgy, hogy saját stílusa egy cseppet sem látja ennek kárát.

goe2.jpg

Szóval még csak véletlenül se üljünk ez elé, ugyanis a könnyed szórakozás, de még csak a középszerűség sem itt kezdődik. Proyas premier előtti kifakadásában vannak részigazságok, de alapvetően sajnos jogosan marcangolták szét az új filmjét a kritikusok. Az Egyiptom istenei buta, de nem látványos, hosszú, de nem tartalmas, végül, de nem utolsó sorban: költséges, de mégis olcsó megoldásokkal teletűzdelt förtelem. 3,5/10

A film MAFAB adatlapja.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr968876258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby Newmark 2016.07.31. 13:55:44

Aztán az úgy mégis micsoda, hogy a lassított jelenet "idejétmúlt"?

Az egy filmes technika. Az egy dolog, hogy "divatja" volt a 300 környékén, és most már nem divat, de hogy "idejétmúlt" lenne, az elég röhejes egy kijelentés.

midnight coder 2016.07.31. 14:18:08

Nem volt annyira vészesen rossz, különösen ha Pl. a Transformersekhez hasonlítjuk. A kinézet szerintem kb. rendben volt, és a sztori is lényegesen jobb volt mint Pl. a Star Wars 1..3 és a 7.

Bobby Newmark 2016.07.31. 14:24:54

@midnight coder: A SW7nek nem volt alapvetően szar a sztorija, csak harmadszorra(vagy negyedszerre?) ugyanaz már kicsit unalmas volt. :P

Fincherista 2016.07.31. 14:42:51

@Bobby Newmark: Jogos, arra akartam utalni, amit írtál. Javítom, köszönöm.

midnight coder 2016.07.31. 16:45:16

@Bobby Newmark: Az egy dolog, hogy lelőtték az N+1. Halálcsillagot, de itt az egész sztori úgy volt vasvillával összehányva az előző részekből. Ami meg saját fejlesztés, a lihegő néger, a focirobot meg a hisztikés Darth Vader gyerek az több mint szánalmas. A kiscsajról aki egy hét alatt adutodidakta Jedi mesterré válik nem is szólva.

Bobby Newmark 2016.07.31. 17:18:56

@midnight coder: Ó, ugyan már, ez a Star Wars. Sivatagos bolygóról autodidakta Jedi mester most volt harmadszor. (Anakin, Luke, és most Rey). Kilőjük a nagy gömbölyű izét és minden megoldódik, az negyedszer (robot irányító, Halálcsillag 1, 2, és most 3). Nulla idő alatt Jedi mesterré válás szintén harmadszor (Anakin túlkorosként, Luke még inkább túlkorosként, ráadásul annyi idő alatt, míg a Falcon Hothról Bespinre ért, meg most ugye Rey _még rövidebb_ idő alatt). Úgy tűnik, Jedivé válni nem tétel az SW univerzumban.
Focirobot sztem annyiból fasza, hogy azt tényleg megépítették.

Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy nem szar(mert szerintem is szar valóban), hanem csak annyit, hogy ha először látnák, nem lenne ez szar, sztorinak.

Én úgy állok hozzá, hogy ezzel most a Disney megmutatta, hogy képes pont ugyanolyan SW-t csinálni, mint az előző filmek, aztán most már nekifeküdhet új történeteknek is.
Reménykedek, mert úgy nagyjából 1999ben megszűntem SW rajongó lenni. Aztán ha a következő filmek is ilyen hulladékok lesznek, akkor nem leszek ismét SW fan, de addig is megadom nekik az esélyt.

gumirocker 2016.07.31. 17:23:13

Na most egyfelől igen érdekes, hogy egy másik film posztjánál a Star Warsról dumáltok. Másfelől én nem láttam annyira rossznak, bár a mitológiai részt illetően csak a szokásos amerikai szezont a fazonnal keverés ment.

A látvány nem volt semmi számomra, és egy megoldása volt, ami akárki akármit mond - telitalálat - nevezetesen az emberek és istenek közötti méret különbség ábrázolása - ugyanúgy, mint a hieroglifákon.
süti beállítások módosítása