[Supernatural Movies]

Jack McDevitt - Ősi partok

Filmnézés és játék után olvasni is megtanultunk

2016. augusztus 06. - Duba Dániel

Most, hogy lassan közeleg a blog négy éves fennállásának évfordulója, azon mélázom, vajon miféle utakra visz a következő év, mi vár ránk a sarkon túl, milyen lesz a “level five”. Idén bővültünk új tagokkal, megszámlálhatatlan sajtóvetítés áll a hátunk mögött, de legalább ugyanennyi tematikus írás és gamer cikk fűzte tovább korunk lenyomatát ezen a hömpölygő, kollektív óceánban, az internet pici kis szigetcsoportjának tagjaként, itt a blog.hu-n. Ennek az óceánnak a végtelenjét járja a Supernatural Movies blog, melynek feladata új és régebbi filmek felfedezése, új élmények, új cirkálmányok megosztása, és hogy eljussunk oda, ahova még nem merészkedtünk. A hajónk előtt pedig nemrég egy általunk felfedezetlen, eddig be nem járt vidék kezdett formát ölteni a horizonton. Lakói fura, olykor színes, legtöbb esetben szögletes formát öltő, meglehetősen intelligens lények, a gerincesek törzséből... Na de elég a jópofizásból, könyves írásokra ezentúl legalább havi egyszer számíthattok majd, elsősorban századeleji francia konyhaművészetek, valamint kézműves bőrnyergek megmunkálása témakörben.

Jack McDevitt - Ősi partok

Van valami egészen elképesztő abban, hogy Jack McDevitt regényei milyen hihetetlen gyorsasággal képesek megszerettetni magukat az olvasóval. Az Alex Benedict-sorozat első könyvének, a Született Stratégának kellett ugyan egy jó 50 oldal, hogy megszokjam a rám záporozó bolygó, csillagköd és egyéb égitestekhez köthető neveket és leírásokat, de amit utána adott a könyv, az egy velejéig oldschool, okos és megfelelő tempóban megírt nyomozás története a jövőben, aminek végén egy olyan katarzist kapunk, hogy legszívesebben állva tapsoltam volna a buszon, mikor becsuktam a könyvet. A széria további kötetei pedig egy cseppet sem vettek vissza a fordulatszámból, éppen ezért megvoltak a magam elvárásai a szerző ezen kötetével kapcsolatban is.

jack_mcdevitt_osi_partok.jpg

A történet egy észak-dakotai farmon kezdődik, ahol Tom Lasker és fia kiásnak egy meglehetősen rejtélyes tárgyat a földből, amiről kiderül, hogy sokkal nagyobb, mint elsőre gondolták. Egy hajó, pontosabban egy vadonatúj állapotban lévő, különös formájú jacht, de ki temette egy búzamező alá és miért? A legfőbb kérdés pedig hogy mikor, hiszen a területet a Lasker-család birtokolja immáron 60 éve. Tom segítséget kér barátjától, az antik repülőgépek felújításából és eladásából élő pilótától, Max-től, aki a vitorlából kiszakítva egy darabot, bevizsgáltatja azt egy laboratóriummal.

A hajó kisebb látványosság lesz a helyiek körében, amire kis idő múlva már a sajtó is ráharap. Rejtélyes eredetű objektum a föld alól, ami az éjszaka beálltával zöldes derengéssel izzani kezd. Max közben értesítést kap April Cannontól, a labor egyik dolgozójától, akitől megtudja, hogy a leadott minta anyaga semmihez sem fogható, ami eddig a tudomány állása szerint megtalálható, vagy előállítható a bolygónkon. Később arra is fény derül, hogy a tárgy már legalább tízezer éve a föld alatt pihent, ez a tény pedig különös gondolatokat ültet Max fejébe. Kutatni kezd, kik vagy mik használhatták a hajót, és miért hagyták csak úgy magára. Talán van több hasonló tárgy is a közelben, vagy egy nagyobb objektum, ami idehozta azt. De vajon hol kezdje a keresést? A farm talajának radaros vizsgálata nem hoz eredményt, mígnem rá nem jönnek hogy egy dolgot nem vettek figyelembe, az időt, és annak mindent megváltoztató erejét…

Max megérti, hogy úgy kell folytatni a kutatást, hogy tekintettel legyenek ennek a titokzatos vitorlásnak a korára, valamint hogy abban az időben, amikor az a mostani helyére került, Földünk arculata egészen másképp festett. A területet akkoriban tenger borította, melynek partvonala hatalmas területen nyúlt végig. Kiterjesztve a keresést, egy sziú-indiánok lakta rezervátum területén, mélyen eltemetve találják meg a Kupolát, melynek belseje elképzelhetetlen titkokat rejt, határtalan lehetőségeket kínálva az emberiségnek. Na persze nem arról vagyunk híresek, hogy az ilyesmivel minden vesződség nélkül képesek vagyunk megbirkózni, tudjuk ezt már számtalan filmből és regényből.

horsehead-nebula-1920x1080.jpg

Ezek után a nézőpont kiszélesedik, és amolyan Emmerich-féle hagyományokat követve, egy nagy látószögű lencsén keresztül nézhetjük az eseményeket. Mindez egyszerre tesz jót és rosszat a regénynek. Ahogy a történetbe bekapcsolódik a média, a politika és a vallás, ezeken keresztül pedig rengeteg kisebb-nagyobb mellékszereplő, a történet nem esik szét, nem válik terjengőssé. Ennek ellenére ahogy a cselekmény globálissá növi ki magát, darabos lesz, és az amúgy remekül kitalált mellékszálak töredezetté teszik, megakasztják a sztori folytonosságát, lassítják a cselekményt. Mindezek mellett azonban teret engednek a lehelet finom szatírának, ahogy az ügyvédek, politikusok, katonai és vallási vezetők a saját maguk szűrőin keresztül élik meg, és értelmezik az eseményeket, vagy csak inkompetens módon próbálnak kimaradni belőlük.

Az Ősi partok szépen beleillik McDevitt életművébe. Gyönyörűen magán hordozza a szerző jól ismert védjegyeit, amiket élvezet volt újra üdvözölni olvasás közben. Egy ismeretlen földönkívüli életformával való első kapcsolatfelvétel, vonzódása az archeológiához, a rendkívül szimpatikus főszereplői, melyekhez akár másfél bekezdéssel is kellő hátteret tud festeni, valamint az erőteljes és a cselekményt nagyban befolyásoló női karakterek. A kérdéseket, amiket a regény feltesz, nem minden esetben válaszolja meg, de ezzel természetesen nincs is baj, mert egy jó sci-finek nem is feltétlenül feladata ezt megtenni. Sokkal fontosabb, hogy mi olvasóként ezeket tovább gondoljuk, hogy a regénynek legyen egyfajta utóélete a fejünkben, amit szövögethetünk akár napokig vagy hetekig.

A fordítás megfelelően gördülékeny, nem vettem észre semmiféle stilisztikailag oda nem illő, vagy nyelvtani hibát, bár én, akinek néhol még egy egyszerű központozás is olykor nehézséget okoz, talán jobb, ha erről a témáról tovább is gördülök. A Metropolis Media fényes felületű borítót adott a kötetnek, ámbár a korábbi kiadások matt felületeivel sem volt baj. Ennél kicsit szomorúbbá tett, hogy a lapok már újonnan is enyhe sárgás árnyalatba hajlanak. Maga a kiadás amúgy kellőképpen igényes, minden takargatás nélkül olvasnám bármilyen tömegközlekedési eszközön, vagy kávézóban.

Az Ősi partok egy rendkívül szórakoztató és végig izgalmas regény, melynek már elég az első pár oldala is, hogy magába szippantson. Az a fajta sci-fi, ahol nem az űrcsaták és a terjedelmes technológia leírások veszik el az eszed, hanem a tömör hangulat és a vágy, hogy végére járj a megmagyarázhatatlannak. Ezen kívül a könyv egészen váratlan cameokkal lep meg minket, feltűnik többek között Larry King, Stephen Hawking, Carl Sagan és Ursula K. Le Guin, ami valljuk be őszintén, nem egy szokványos lépés egy sc-fi regénytől. Tavaly elkészült a történet második része, nagyon bízom benne, hogy a kiadó nem váratja sokáig a kedves olvasókat, és hamarosan megtudhatjuk, hogyan szövi tovább a történetet a nyolcvanegy éves szerző.

osi-partok.jpg

Jack McDevitt - Ancient Shores
Metropolis Media, 2015, 394 oldal.

A cikk a cornandsoda.com oldalon is megtalálható.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr588955514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2016.08.08. 19:30:16

Tetszett az ajánló.
süti beállítások módosítása