[Supernatural Movies]

5+1 film sulikezdésre

2016. szeptember 01. - hakos05

Amint a filmkészítők felfedezték, hogy a tinédzser korosztályt kell megszólítani, ha kaszálni akarnak a jegypénztáraknál egy csapásra megszaporodtak... nos igen: a tinifilmek. És mit csinál (jobb esetben) egy tizenéves? Természetesen iskolába jár. Az intézmény vásznon való ábrázolása viszont sok esetben csak tetőt ad a lányok és fiúk feje fölé, magyarul a történet (szóljon az szerelemről vagy útkeresésről) az iskolai környezetből kiszakítva is működőképes lehet. Mégis az iskola az, amiről mindenkinek van valamilyen élménye és egyfajta nosztalgikus kapaszkodóval bír. Mondom ezt azért, mert míg suliba jártam teljesen természetesnek vettem, hogy a filmekben is iskolásokat látok, manapság inkább a ’de jó lenne még’ érzése fog el. Becsengettek és mi összeszedtünk Nektek hat filmet, ami így vagy úgy, az iskolához kapcsolható.

5_1_film_sulikezdesre.jpg

Nulladik óra

the-breakfast-club.jpg

A listán az első John Hughes örökérvényű klasszikusa, a tinédzserfilmek alfája és omegája az 1985-ös Nulladik óra. Ez az alkotás is működőképes lehet, ha kivonjuk a szereplőket az iskolai könyvtárból és átteleportáljuk mondjuk egy parkolóházba, viszont kevésbé lenne hiteles. Az öt diák ugyanis épp a szombatját tölti büntetésben és mivel egy helyiségbe vannak összezárva, menekülési lehetőségük sincs. Ha nem ez a helyzet állna fent, valószínű, hogy soha az életben nem álltak volna szóba egymással. Különböző klikkekből érkeznek, különféle előítéletekkel. Természetesen a végére levonják a tanulságot is. Aki bővebben olvasna a filmről, az kattintson IDE. (hakos05)

Tökéletlen idők

dazed_and_confused_5.jpg

Richard Linklater klasszikus időgépe egészen a hetvenes évekig repít vissza, és egy amerikai középiskola utolsó tanítási napjának kellős közepén dob le minket. Ekképpen igazi reménysugár lehet azok számára, akik a mai napon ismét iskolapad koptatásra kényszerültek és már most visszasírják a nyarat. A film Linklater több későbbi munkájához hasonlóan  lineáris cselekményszövésű, és viszonylag rövid időintervallumot dolgoz fel a játékidő másfél órája alatt. A tanévzáró buli előkészületeit, a gólyák beavatási szertartását (ami nálunk ugyebár év elején esedékes, így aki érintett, az lelki erőt meríthet hozzá innen),  magát a banzájt, majd pedig annak álmos és kába lezárását követhetjük nyomon. Linklater atmoszférateremtésben kiváló, így a végére szinte úgy érezzük, mi is együtt iszogattunk és téptünk egész éjjel ezekkel a zavarodott, identitásukat kereső, vagy simán csak a suli végének örvendő fiatalokkal. A film a rendező személyétől elvárható módon könnyedsége ellenére egyáltalán nem komolytalan, mélyebb gondolatokat is felvet, barátságról, útkeresésről, arról, hogy mennyire befolyásoljon minket a döntéseinkben az, amit mások mondanak. A szereplőgárda is említésre méltó, már csak azért is mert több ismert, ekkor még zsenge korú sztár is feltűnik, többek között Milla Jovovich, Ben Affleck és Matthew McConaughey is ebben a filmben próbálgatta a szárnyait. (Lakat Barnabás)

Faculty - Az invázium

faculty_az_invazium.jpg

A suliban megesik olykor, hogy a tanárod úgy beszél, mintha a Marsról jött volna, a gyökér a középső padsorból úgy viselkedik, mint egy rohadt UFO, vagy csak te érzed magad idegennek a többiek között. Az eminens, az élsportoló, a törtető fapicsa, a szürke egérke, a félénk új csaj és a bájgúnár drogos. Egy átlagos gimis folyosón sosem tartózkodnának egy légtérben, de Robert Rodriguez filmjében egy apró kis semmiség mégis összehozza őket: a tanári kart egy földönkívüli parazita faj hajtja igába, majd következnek a diákok és szép lassan az egész világ. Ennek az anyaszomorító társaságnak így nem marad más választása, mint hogy a saját kezükbe vegyék az irányítást. A klasszikus testrablós sci-fi és a tinimozik kereszteződése egy veszettül szórakoztató filmben, mocskosul jó hangulattal és a világ egyik legdögösebb soundtrackjével. We don’t need no education! (Duba Dániel)

10 dolog, amit utálok benned

p3821708822161.jpg

A vérbeli romantikus film a középiskolás tinik szemszögéből mutatja be, hogy mennyire nehéz lehet az amúgy sem túl könnyű időszakban ráakadni a szerelemre; kikerülni a pletykák kereszttűzéből és hogy milyen könnyen ítélik meg az embereket, akár a külsejük, akár a nekik tulajdonított cselekedetek miatt... ráadásul még a különféle elvárásoknak is meg kell felelni, vagy legalább is megpróbálkozni vele. Akár hinnénk, akár nem, de ez a 90-es évek minden jellemzőjét magán viselő film, a jó öreg Shakespeare A makrancos hölgy című korai vígjátékán alapszik. És ez volt az a film, amiben a világ felfigyelt a fiatal Heath Ledgerre, a meghódításra váró szíve hölgyét pedig Julia Stiles formálta meg, de könnyű felismerni a fiatal Joseph Gordon-Levittet is. (kultúrfaló)

Amerikai pite

jim.jpg

"Gondolj a gőzölgő pitére!!" Hatalmas slágertéma volt 10-15 évvel ezelőtt a suliban az Amerikai pite névre keresztelt amerikai vígjáték, ami nem csak méltó "folytatása" lett a Forró rágóguminak, de új korszakot is nyitott a tinédzserek első szexuális próbálkozásairól szóló vígjátékok műfajában. Jim, Oz, Kevin és Stifler története mára már kultstátuszba lépett, amit nagyban köszönhetett a könnyed, rendre betaláló szövegkönyvnek, valamint a megteremtett hangulatnak és a színészi játéknak. Az Amerikai pite a végzős diákok alapfilmje, de nem minden esetben követendő példája. (Remy)

+1 - Return to Nuke 'Em High Volume 1

retunr.jpg

A suli lehet jó, lehet rossz, de egy biztos, bármi megtörténhet a tanévzárásig. Lloyd Kaufmanék több ízben is a BÁRMI szócskát vették alapul, ugyanis amikor nekiálltak tető alá hozni a Nukleáris osztály széria első - majd a későbbi években a többi - részét, egy olyasfajta agymenést tártak elénk, ami igencsak más megvilágításba helyezte az iskolában eltöltött időszakot. Ugyanakkor hiába a klasszikus talpazat, a széria nem az első részével ért fel a csúcsra, hanem a 2013-ban megjelenő folytatással, a Return to Nuke 'Em High Volume 1-el. Erős társadalomkritika, mérgező zöld folyadék, egy rakás Troma-trash, Stan Lee, és persze a Motörhead alapító frontembere, Lemmy Kilmister is megjelent a rövid játékidő leforgása alatt, hogy tovább fokozzák az amúgy is eszeveszett tempót diktáló ökörködést. Igazi ínyencség, igazi TROMA-csoda ! Aki bővebben olvasna a filmről, az kattintson IDE(Remy)

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr5211663472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsurzsenka 2016.09.02. 16:22:18

Kicsit komolyabb téma: A hullám
süti beállítások módosítása