[Supernatural Movies]

A Könyvelő - A kirakós játékok kedvelőinek

2016. október 21. - Lakat Barnabás

Eddig úgy vélted, hogy a könyvelők munkája unalmas, szürke és bágyasztó? Hogy aktahegyek között tengetik mindennapjaikat, szemük előtt pedig számok végeláthatatlan sora pörög nap mint nap? Nos, jól gondoltad, mert a könyvelés tényleg nem a világ legizgalmasabb melója, olyannyira nem, hogy a híres Monty Python szkeccsben a képesített könyvelő inkább idomítana oroszlánokat, hogy egy kis színt vigyen az életébe. Christian Wolff (Ben Affleck) viszont máshogy, ám nem kevésbé veszélyes módon dobta fel aktakukac hivatását. Pár rosszfiú aztán meg is lepődik ezen, amikor az öltönyös bürokrata elkeni a szájukat.

the-accountant-movie.jpg

Persze az egész igazából csak álca, egy maszk, amely elrejti Wolff valódi énjét, a militarista múlttal rendelkező autista fiúét, akit az édesanyja elhagyott, és akit a katona apja nevelt fel, meglehetősen rideg és embert próbáló körülmények között. A könyvelő, aki egy aprócska irodát vezet fedőcég gyanánt, egy titokzatos megbízótól kapja az igazi feladatait. Nemzetközi bűnözök pénzmosási ügyleteiben segédkezik, ügyfélköre a létező legveszélyesebb. Legújabb megbízása viszont látszólag egy tiszta ügy, már legalábbis a megszokottakhoz képest. Úgy tűnik, hogy valaki sikkasztott egy robotikus művégtagok előállításával is foglalkozó vállalattól, Wolff dolga, hogy átnézze tizenöt év könyvelését, és rájöjjön, hogy mikor került szar a palacsintába. Rendkívüli képességei birtokában számára az egész mindösszesen egy éjszakába telik, és meg is találja a hibát a gépezetben. Látszólag, hiszen a bonyodalmak  csak ekkor kezdődnek.

accountant2.jpgEnnél a pontnál pedig eljött az ideje annak, hogy a film cselekményének fejtegetését befejezzem, hiszen bármi amit leírnék róla, ordas nagy spoiler lenne. Az egész film egy nagy kirakós játék, csavaros fordulatok sorozatával, a végére pedig szépen lassan összeáll a kép. Talán túlzottan is, hiszen minden annyira meg van magyarázva és minden annyira összefügg mindennel, hogy azt kicsit már-már túlzónak érezhetjük, és ettől valahogy az egészet nehéz komolyan venni. Persze nem is kell, csak körülbelül annyira, mint mondjuk egy James Bond filmet, csak itt a magányos ügynök helyett kapunk egy harcászati téren hasonlóan képzett, autista könyvelőt. Érzelmi intelligenciájukat tekintve is nagyjából hasonlóak, csak Wolff persze jóval kevésbé nőcsábász. Értsd: semennyire.
Ellenben betegesen precíz, maximalista, a kifinomult, letisztult dolgok híve. Mindez persze betegségéből adódik. Mindemellett igazi műértő is. A privát holmijai rejtekéül szolgáló lakókocsiban szerintem sokan elidőznének, hogy szemügyre vehessék mindazt a kulturális kincset, amit morálisan ingoványos megbízásai során fizetség gyanánt felhalmozott. A Star Wars rajongók fokozottan figyeljenek majd!

accountant.jpgAffleck egyébként remekül hozza a karaktert, és el is viszi a hátán az egész filmet. Mellette mindenki más szürke ködbe veszik, ami viszont kár, hiszen remek színészeket láthatunk a vásznon, csak éppen nem igazán van lehetőségük kibontakozni. Anna Kendrick mondjuk hozza a tőle elvárhatót, de olybá tűnik, hogy az esetében nem az van, hogy felkérik egy szerepre, hanem őt magát írják bele a filmbe. Pont ugyanazt az aranyosan béna lányt játssza, amit máskor is, mindig csak a filmbéli munkája más. Az általa alakított Dana Cummings és a könyvelő között így aztán kialakulnak mókás, vagy éppen inkább kínos szituációk. John Lithgow – ő volt a Cliffhanger őrült gennyládája, akitől megfagyott az ereinkben a vér, bár ebben a filmben merőben más karaktert hoz – illetve J.K. Simmons figuráiból viszont úgy érzem, hogy többet is ki lehetett volna hozni.

A könyvelő korrekt mozi, ám annál nem több. A csavaros, fordulatokban gazdag, sötétebb tónusú akció-krimik kedvelőinek mindenképpen ajánlott. A trailer alatt hallható Radiohead szám viszont igazán bekerülhetett volna a kész filmbe is, akkor egy fokkal jobban éreztem volna azt, hogy minden a megfelelő helyen van.

6/10

 

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett amit olvastál, kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr4611827173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.10.21. 20:52:29

Nem sok kellett Gézának ahhoz, hogy ha ránézek, akkor Batman jusson eszembe.
süti beállítások módosítása