[Supernatural Movies]

Like vagy komment, köszcsi - Idegpálya

2016. október 24. - REMY

Felelsz, vagy mersz, avagy az internet pöcegödréből elszabadult lájkvadász, feltűnési viszketegségben szenvedő tinédzserek ámokfutása. Henry Joost és Ariel Schulman egy szórakoztató, ám messze nem tökéletes film keretein belül mutatták be a mai fiatalság egyik legnagyobb problémáját, az interneten való népszerűség kivívásának rögös útját. Nézettség, kommentek, lájkok és megosztások, csak azért, hogy jól aludjon az illető, esetleg némi pénzhez jusson.

nerve1.jpg

Vee, a végzős főiskolás lány alapvetően egy visszahúzódó, csendes személyiség. Azonban ő sem tud elmenni amellett csukott szemmel, hogy létezik egy online "mered vagy sem"-játék, amiben végre megmutathatja, hogy ő is képes hajmeresztő dolgokra. A játék azonban nem áll le, a kezdeti könnyű feladatok után elhatalmasodik, és már nem csak arról szól, hogy tudsz-e ruhát próbálni egy luxus boltban…

Alapvetően a készítők egy aktuális társadalmi problémát próbáltak meg szórakoztatóan tálalni a vásznon, ám ahogy az lenni szokott a másodvonalas filmek esetében, itt is csak felületesen érintették az egész témát. Ugyan szórakoztató lett az Idegpálya, azonban mindez a témában rejlő potenciál kárára ment, hiszen a könnyed hangvétel tökéletesen semlegesítette a komoly kérdéseket a témakörben.

Ugyanakkor a film mégis ott siklott ki a vágányról, amikor összeírták a csapnivaló forgatókönyvet. Semmi logika, semmi következetesség nem volt jelen a filmben. A lényegi kérdések egy adott éjszaka lementek, a karakterek egyszerűek voltak mint a faék, a feladatok pedig ötlettelenek és kiszámíthatóak voltak. Lényegében az utolsó feladatot már a film felénél tudni lehetett, amit hiába próbáltak meg csűrni-csavarni. A készítők nem tudták, hogy merre tartsanak, egy lazább és jópofább irányba, vagy a mondandó komolyságának az útján haladjanak mindvégig.

nerve2.jpg

Így pedig hiába élvezhető a film, mégis egy kihagyott ziccernek tűnik. Kár érte, mert az ötlet többet ígért, mint egy limonádészerű egyszeri bűnös élvezet. Az pedig már csak hab a tortán, hogy itt is a 80-as éveket idéző neonfényes látványvilággal próbálták meg felturbózni a játékidőt, ami igazából egy nyerő húzás lett volna, ha a filmet jobban összerakják. 5,5/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett amit olvastál, kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7611835549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.10.24. 20:33:16

Egy Black Mirror részként elmenne, ha kicsit komolyabban körbejárták volna a témába rejlő lehetőségeket és ezek mondanivalóját.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.10.24. 20:34:11

@Duba Dániel: Black Mirrort nem nézem, de egy komolyabb filmet megnéznék a témában.

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.10.24. 20:36:58

@REMY: Pedig érdemes, egyik legjobb sorozat. És lassan jönnek az új részek.

Fincherista 2016.10.24. 20:47:36

@REMY: Disconnect.
www.imdb.com/title/tt1433811/

Nem pont a lájkvadászokról szól, hanem több, kisebb sztori segítségével általánosabb kérdéseket feszeget az internethasználatról.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.10.24. 20:51:32

@Duba Dániel: Majd idővel. Most van mit nézni.

@Fincherista: Ezt már kinéztem magamnak régebben, de akkor újra felírom a listára.

dFMeieR 2016.10.25. 19:35:00

@Duba Dániel: Már kinn van a teljes 3. évad és pont van egy hasonló rész:
www.imdb.com/title/tt5709230/

Szergej Pub 2016.10.26. 19:33:00

Szerintem Vee középiskolás a filmben és nem főiskolás.
süti beállítások módosítása