[Supernatural Movies]

Az óceán gyermeke - Vaiana

2016. november 28. - Mikesi Tomi

A Walt Disney Animation Studios idei második nagyjátékfilmje a csodálatos, ősi Polinéziába kalauzol el minket, a napfényes Óceánia, a törzsi kötelék és a haka világába.

moana2.jpg

A film főhőse Vaiana, a törzsfőnök lánya, akit apja tiltása ellenére mindig is vonzott az óceán. Mikor népe veszélybe kerül, vakmerő küldetésbe kezd, hogy megmentse törzsét. Válaszolva a Csendes-óceán hívására és követve felfedező elődeit, felkeresi Mauit, az alakváltó félistent, hogy a segítségét kérje. Amire szüksége is lesz, hiszen útja során nem csupán saját kétségeivel kell megküzdenie, kalózokkal, szörnyekkel és megannyi más nehézséggel találja magát szembe.

A maori kultúrkör és mondavilág egyedi és varázslatos hangulatot teremt, a képi világ szemet gyönyörködtető, azonban nem hivalkodó. A történet során megismerkedünk az őslakosok mindennapjaival, természet közeli életmódjukkal, értékrendjükkel és a vallásuk alapjaival is. Egy összetartó közösség életébe nyerhetünk betekintést, még, ha rövid időre is. A nagyobb hangsúly természetesen a főszereplőn és két, leginkább a comic relief szerepét betöltő társán van. Maui, az egykor nagy tiszteletnek örvendő félisten, és Heihei, a bolond kakas, különböző módon segítik útján Vaianát, a legkomolyabb döntéseket viszont egyedül hozza meg. A film során néhány többé-kevésbé kidolgozott karakterrel is megismerkedünk, például a törzsfő védelmező, féltve óvó alakja nem először tűnik fel a Disney filmek történetében, de ennek ellenére nem válik elcsépeltté. Az óceánnal különleges kapcsolatot ápoló hősnő története nem fókuszál sem a szerelemre, igazán a barátságra sem, leginkább azt hangsúlyozza, milyen fontos megismerni önmagunkat.

A film rendezői és társrendezői is komoly szakmai múlttal rendelkeznek, hiszen négyen összesen két Oscar-díjat és további négy jelölést tudhatnak magukénak.  A forgatókönyvet Jared Bush írta, akinek például a Zootropolis pörgő ritmusú dialógusait köszönhetjük. A film egyik producere az a John Lasseter, aki a Toy Storyt és a Verdákat is rendezte. A film zenéjét a polinéz népzenét játszó Te Vaka zenekar frontembere, Opetaia Foa’i; Az oroszlánkirály és a Kiképzés zenéjén is dolgozó Mark Mancina és a sokoldalúan tehetséges Lin-Manuel Miranda szerezte. A zene érdekessége, a többek között az ősi maori dalokra is jellemző, népi többszólamúság. Ez az egyedi hangzásvilág nagyszerűen illeszkedik a film vizuális oldalához.

moana3.jpg

Hiába van magával ragadó, könnyed hangulata a filmnek, hiába barátságos és humoros mese, mindezek ellenére semmi emlékezeteset, vagy maradandót nem nyújt, semmilyen szempontból, igaz, a stúdió idén már letett az asztalra egy több, mint korrekt alkotást, a Zootropolist. A Vaiana pedig egy ízig-vérig családi film, az elmúlt évek talán leginkább gyermekbarát animációs Disney filmje. 6/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr2312006598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.11.28. 18:50:14

Jól van, újabb hipsztert sikerült felvennem. :P Na, de ha nálad 6, akkor nálam jó lesz ez minimum 8-ra. :P
süti beállítások módosítása