[Supernatural Movies]

Uwe Boll klasszikusok #8 - Stoic

2016. december 28. - REMY

Uwe Boll a legtöbb esetben le sem tagadhatta, hogy Németországból származik. A filmjeiben vagy a színészek voltak németek, vagy a karaktereinek adott német neveket, esetleg egy német igaz történetet dolgozott fel. Ez utóbbit 2009-ben, a Stoic című kamaradrámájával hozta létre, ami a 2006-os siegburgi eseményt dolgozta fel.

1278862725_ecc8f9a976ee.jpg

A Siegburg-i börtön egyik cellájában, három rab megkínozza, végül öngyilkosságra kényszeríti cellatársukat. Mindez egy ártatlan fogadással és egy pókerjátékkal kezdődött...

Egyszerű, low-budget, de rendkívül hatásos tálalással készítette el Uwe Boll ezt a filmjét, ami újfent egy  bizonyíték arra, hogy nem egy totális csőd az emberünk. Tény, vannak kategóriákkal jobb filmek a börtönös műfajon belül is, (pl. 211-es cella vagy a Kísérlet) de mégsem lehet azt mondani a Stoic-ra, hogy egy vállalhatatlan film. Ugyanis olyan képekkel operál a játékidő alatt és olyan erőteljes koreográfiával mutatja be az eseményeket, hogy nem lehet nem a hatása alá kerülni. Boll kiélhette beteges vágyait, hiszen lényegében egyetlen egy dologra kellett koncentrálnia, hogy a 10 négyzetméteres cellában kikészüljön az áldozat.

A legnagyobb hibát viszont a dokumentarista, cellatársak külön-külön történő nyilatkozat-bevágásai jelentették, amik nem hatásvadász, hanem a történetet megakasztó eszközként szolgáltak. Túl sokszor is... Így pedig a nézőt könnyű volt kibillenteni abból a helyzetből, amiben Shaun Sipos szenvedéseit élhette át. Ugyanakkor, amikor a cellás jelenetek kerültek a középpontba, akkor bizony - kis túlzással persze - brillíroztak a színészek. Edward Furlong - a hajdani John Connor - pont annyira züllött le (és nem a szerep kedvéért), hogy már-már igazi börtöntöltelék kinézete volt, Steffen Mennekes és Sam Levinson pedig hoztak egy megfelelő szintet az alkotáshoz, se többet, se kevesebbet, de pont eleget. 

stoic-uwe-boll-edward-furlong-critique-du-film.jpg

Összességében pedig a Stoic nem vallott szégyent. Egyszerű volt, mint egy bot, annak ellenére, hogy egy valós eseményt dolgozott fel, ám pont emiatt passzolt a rendező kvalitásaihoz.  5,5/10

Ha tetszett amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr6811935875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása