[Supernatural Movies]

Középfölde atyja - J. R. R. Tolkien

2017. január 03. - Mikesi Tomi

Elsősorban filológus volt, mégis két regényével vált világhírűvé a 125 éve született John Ronald Reuel Tolkien.

tolkien2.jpg

A Dél-Afrikai Köztársaságban, Bloemfonteinben született 1892. január harmadikán, ahol édesapja, mint banki tisztviselő dolgozott. Két évvel később megszületett öccse, Hilary Arthur. 1895-ben édesanyja, Mabel Tolkien gyermekeivel visszatért Angliába, édesapja még ez év végén megbetegedett, nem sokkal később pedig távol a családjától, elhunyt. Ezek után az édesanyja kiterjedt rokonsága támogatta őket. Mikor édesanyja áttért katolikus hitre, a protestáns családja azonnal megszakította velük a kapcsolatot. Ettől kezdve egy kis katolikus közösség, Francis Morgan atya vezetésével nyújtott nekik lelki és anyagi támogatást. A fiatal Tolkien mindössze tizennégy éves volt, mikor elveszítette édesanyját. Gyámsága alá fogadta őket Morgan atya, és egy bérelt szobában lakott testvérével Birminghamben. Ugyanebben a házban lakott a szintén árva Edith Mary Brett, Tolkien első szerelme. Mikor titkolt kapcsolatukra fény derült, gyámja iskolai tanulmányaira hivatkozva azonnal eltiltotta őket egymástól, egészen Ronald huszonegy éves koráig. Nehézségei megerősítették hitében és önképében. Ekkori életének szilárd pontja volt a katolikus egyház és az iskolája, a King Edward’s School. Már ekkor elsajátította a középangol, óangol, gót, valamint számos óskandináv nyelvet, érdekelte a festészet, a rajzolás és a kalligráfia is. Ráébredt, hogy Anglia nem rendelkezik saját mitológiával, ezt szerette volna megalkotni. Eredeti nyelven olvasta a Beowulfot, az Eddát és az izlandi sagákért is rajongott. Tea Club, Borrowian Society néven irodalmi kört alapítottak osztálytársaival.

Oxfordban az Exeter College tagja lett, ahol először klasszika-filológiát, majd angol irodalmat hallgatott. Tolkien azt gondolta, mesterséges nyelvek létrehozása elengedhetetlen egy hiteles mitológia megalkotása során, az első mitológiájába is beillesztett nyelvet, amely később a quenya nevet kapja, itt alkotta meg. Nem statikus nyelveket hozott létre, hanem nyelvtörténetet, írásrendszereket és teljes irodalmi hagyományt. Gyakran előbb írt verset az adott nyelven, mint, hogy lefektette volna annak nyelvtani szabályait. Rendkívüli érdeklődést mutatott a régi angolszász kultúra felé. 1913-ban újra felvette a kapcsolatot gyermekkori szerelmével, majd három évvel később összeházasodtak. Tolkien róla mintázta mitológiájának legkülönlegesebb és leggyönyörűbb női alakját, Lúthient. Még ebben az évben a francia frontra küldték. Az első világháború során az egyik legtöbbször kitüntetett egységben szolgált. Számos barátját veszítette el, miközben Somme-nál is harcolt. Mikor elkapta a lövészároklázat, kórházba került, itt kezdte el papírra vetni mitológiájának alapjait, melyet haláláig szerkesztett, formált és tökéletesített. A frontról visszatérve tanársegédként kezdett dolgozni, 1945-ben meghívták Oxfordba, angol nyelv és irodalom professzornak. Előadótársaival Kolbítar néven egy izlandi klubot alapítottak, ahol sört ittak és izlandi történeteket olvastak és fordítottak. Valószínűleg ebből a csoportból alakult a máig létező Inklingek, ahol az oxfordi írók egymásnak olvassák fel alkotásaikat, és aminek Tolkien szintén a tagja volt. Kutatóként Oxfordban vált világhírűvé, ahol egészen 1959-es visszavonulásáig tanított. Rövid betegséget követően, 81 évesen, 1973-ban hunyt el.

tolkien3.jpg

A hobbit: „Egyszerűen szőttem egy mesét mindenféle elemből, ami a fejemben volt: egyáltalán nem emlékszem, hogy összerendeztem volna.” Angol irodalom érettségi javítása közben, egy üresen hagyott oldalra írta fel az első mondatot: „Volt egyszer egy földbe vájt lyuk, abban élt egy hobbit.” Néhány hónappal később megírta az első fejezetet, bár a pontos dátum nem ismert, 1930-31 téli estéin olvasta fel fiainak az első fejezeteket. A teljes könyv megírása két, vagy három évig tartott, mert Tolkien saját bevallása szerint is nagyon lassan dolgozott, emellett gyakran hosszabb ideig szüneteltette az írást. Az Allen & Unwin kiadó elnöke, Stanley Unwin úgy vélte, hogy a gyerekkönyvet leginkább a gyermekek tudják megítélni, így több alkalommal saját gyerekeit kérte fel erre. A hobbitot az akkor tíz éves fia, Rayner olvasta el, aki jónak találta a könyvet, és úgy ítélte, a könyv elnyerheti az öt és kilenc év közötti gyermekek tetszését. 1936 decemberében aláírták a szerződést, és következő évben megjelent az első kiadás. Ebben a kiadásban már szerepeltek Tolkien saját kézzel rajzolt fekete-fehér rajzai és térképei. Később számos borítótervet, színes rajzot és festményt készített. Mikor az amerikai jogokkal rendelkező kiadó azt javasolta, hogy Tolkien rajzai mellé néhány amerikai művész színes illusztrációja kerüljön, ő kikötötte, hogy nem szerepelhet semmi „ami a Disney stúdiókban, vagy azok hatása alatt készült…” A hobbit Angliában 1937. szeptember 21-én jelent meg, 1500 példányban, de már karácsony előtt utánnyomásra volt szükség. A hobbit egyik első megjelent bírálata a Timesban jelent meg, ezt Tolkien nagyon közeli barátja, C.S. Lewis írta. Számtalan feldolgozás készült, 1977-ben tévéműsor, néhány évvel ezelőtt a nagyvásznon láthattuk a klasszikus történetet, ezeken kívül képregény, hangoskönyv formájában és még színpadon is megjelent. Mára a könyv eladott példányszáma pedig bőven elérte a milliós nagyságrendet és több, mint negyven nyelven jelent meg.

tolkien5l.jpg

A Gyűrűk Ura:

Tolkien nem akart folytatást írni A hobbithoz, először A szilmarilok két változatát küldte be kiadónak, de azt túl nehézkesnek találták és szerintük mindenképpen hobbitokra volt szükség. Olyan művet szeretett volna alkotni, amely mélyen, az általa megalkotott mitológiai hagyományokban gyökerezik. Az első fejezet már ’38 tavaszán elkészült, ekkor vált véglegessé a könyv címe is. Tolkien ugyanis nem egy trilógiát írt, egy könyvnek tekintette, a kiadó viszont nem akarta egyben kiadni. Csaknem tíz évig tartott a megírása, ami Tolkien maximalizmusát mutatja. A függelékek és a térképek hosszadalmas elkészítése miatt a könyv megjelenése tovább csúszott. Végül 1954-ben megjelent az első két kötet, majd az azt követő évben az utolsó is, ezúttal szintén az Allen & Unwin gondozásában. Nem sokkal később, az Egyesült Államokban is kiadták a könyvet. A hatvanas évek közepére a tengerentúlon kult státuszba lépett, később pedig, mint hippi biblia is funkcionált. Tolkien több idegen nyelvű fordítást elolvasott, a fordításokhoz pedig kommentárokat fűzött. A könyv megfilmesítését már a Beatles is tervezte, Kubrick is gondolkozott rajta, de túl hosszúnak találta az alapanyagot. Először rajzfilmként, 1978-ban jelent meg az első két kötet feldolgozása, Ralph Baksi rendezésében. Az élőszereplős változatot végül Peter Jackson dirigálta. A Miramax stúdióval már a kilencvenes években elkezdtek dolgozni a filmen, ahol az „ollókezű Weinstein-fivérek” vezető producerként dolgoztak, de a projekt végül a New Line Cinemához, és az MGM-hez került. A filmek által sugallt képpel ellentétben Tolkien világa nem középkori, hanem ókori jellegű mitológia, valamint a hangvétele is erősen különbözik, ám ennek ellenére a filmadaptációk hatalmas sikernek és rajongótábornak örvendhetnek. A három film 17 Oscar-díjat söpört be és több, mint három milliárd dollár volt a bevétele.

lordofpotterswars.jpeg

Tolkien jelentősége halála után csak nőtt, és bár a Tolkien-kutatás leggazdagabb területe a nyelvészet, legtöbb rajongóját irodalmi alkotómunkája révén szerezte. Legjelentősebb műve, A szilmarilok végül nem készült el teljesen, így fia, Christopher Tolkien állította össze és rendszerezte. A Középföldén játszódó történetek, regék, mesék, dalok és versek összegyűjtve pedig The History of Middle-Earth címen jelentek meg. Ezek esetében sokak szerint társszerzőként dolgozott a fia, így nem tulajdoníthatóak egyértelműen Ronaldnak.  Számos társaság alakult, akik neve alatt őrzik az általa megteremtett hagyományokat, és gondozzák mai napig nem teljesen ismert életművét. A Magyar Tolkien Társaság 2002-ben alakult, fordítóként és lektorként is közreműködik több tagja a magyar Tolkien-fordítások során. Korának legismertebb filológusa volt, műveinek szépirodalmi értéke talán megkérdőjelezhető, de mítoszteremtő mivolta semmiképp.

Amennyiben érdekel a téma, itt olvashatsz A hobbit és A Gyűrűk Ura rajzfilmváltozatáról, Középfölde leggonoszabbjairól, de a Váratlan utazásról, a Smaug pusztaságáról, Az öt sereg csatájáról és az élőszereplős Gyűrűk Uráról is írtak a blog szerzői.

Ha tetszett amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr6912092389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása