[Supernatural Movies]

Kísért a múlt - A régi város

2017. február 02. - hannigabi

A régi várost nem vette, és egyelőre nem is veszi körül olyan nagy hype, mint amekkora a Kaliforniai álmot vagy az Érkezést övezte, ugyanakkor mégis el fogják hozni a magyar mozikba. És milyen jól teszik.

manchester.jpg

Lee (Casey Affleck) egyszerű életet él Bostonban, ahol karbantartóként dolgozik. Egy nap azt a hírt kapja, hogy bátyja, Joe (Kyle Chandler) meghalt, így kénytelen visszautazni régi otthonába, Manchesterbe, ahol az egész életét megváltoztató dolog történt, és vigyáznia kell a testvére árván maradt fiára.

A történetből talán látszik, hogy A régi város lehetett volna egy szokványos, néhol klisékkel ˝tarkított˝ mű, amire elégedetten csettintünk, majd pár nap múlva elfelejtjük. Ehelyett egy igen erős érzelmi hullámvasutat fogunk megélni a mozivászon előtt töltött két óra alatt. A film nem játszik a könnyeinkre, nem akarja, hogy sírjunk rajta, nem fordul át giccsbe és nem hatásvadász. Ez szimplán egy nagyon igaz és őszinte történet egy olyan férfiról, aki egyszer hibázott, de attól fogva már nem volt ugyanolyan az élete, az az egy hiba mindent átírt, és mindent elrontott. Igazán sokrétű alkotás lett, ami nem csak a hibákról, hanem a szeretetről, a családról és a gyászról is szól. Utóbbiról ráadásul nagyon szokatlan, de végtelenül igaz módon, hiszen sosem a magunkba fordulás kell, legyen a megoldás, hanem mindenkit, akit csak tudunk magunk köré gyűjteni és átvészelni egy igazán nehéz időszakot, mert nem az a megoldás, hogy elmerülünk az önsajnálatban. Ugyanakkor rettentően hiányoltam azt, hogy Lee-nek és az őt nem kedvelő városlakóknak a ˝kapcsolata˝ki legyen egy kicsit fejtve. És ez lehet, hogy fel sem merült volna bennem, ha ezt a szálat nem pedzegette volna Lonergan remeke. És az is előfordulhat, hogy valaki a második felén már kicsit unatkozni fog, ugyanis a mű az érzelmi csúcspontot tulajdonképpen cirka a film felénél eléri, és onnantól nagyon lelassul, de ez engem speciel nem zavart.

A színészek nagyon szépen kitettek magukért. Kyle Chandler általában korrekt játékot hoz, de talán sose volt még annyira jó, mint Joe Chandler szerepében. Michelle Williams szokásához híven brillírozik, belőle egy kicsit többet szívesen is láttam volna a vásznon. Lucas Hedges talán most először került igazán előtérbe, de nagyszerűen helyt áll Williams, és a produkció abszolút sztárja Casey Affleck szerepében. Ben öccséről viszont már biztosan tudom állítani, hogy soha a karrierje során nem volt még ilyen lehengerlő. A karaktere minden bánatát átadja nekünk. Ez tökéletes színészi munka.

manchester2.jpg

Kenneth Lonergan tehát megrendezte eddigi legjobb filmjét (mondjuk nem volt neki sok). Precízen felépített katartikus alkotást álmodott vászonra. Egy igazságosabb világban A régi várost kéne, hogy akkora hype vegye körül, mint a Kaliforniai álmot. Nálam a ˝legjobb film˝kategóriát A fegyvertelen katonával megosztva messze-messze ez a produkció viszi, és kötve hiszem, hogy ezen az Oroszlán változtatni fog. Február 23-án premier, és szívből ajánlom, hogy amint lehet foglaljatok magatoknak előre jegyet, mert az Affleck-Lonergan páros egy nem mindennapi élménnyel gazdagít majd titeket. 10/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr9112177380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.12.15. 15:02:46

Lassan, stílusosan hömpölygő dráma, ami 2 idősíkban folyik egyszerre, egymást erősítve, aláhúzva. Mind a 2 nagyon erős.
casey affleck marha jó kézzel választ szerepeket az biztos. Nem is emlékszem, volt e rossz filmje, alakítása?!
süti beállítások módosítása