[Supernatural Movies]

Posztapokalipszis Vice - A Boy and His Dog

Amikor az ember a kutya legjobb barátja

2017. február 10. - Duba Dániel

Képzeljünk el egy olyan valóságot, ahol John F. Kennedy meggyilkolásába hiba csúszott. Ahol az amerikai adófizetők dollármillióit az űrverseny helyett, a robotika fejlesztéseibe, az állatok intelligenciájának és a telepátia magas szintű kutatásainak projektjeibe csorgatták. Ahol a hidegháború végül addig fortyogott, míg be nem következett a harmadik világégés. De itt még nincs vége. Az azt követő negyedik világháború nukleáris hadviselésének következményeként az emberiség nagy része immáron nem más, csak csillagpor. A radioaktív csapadék megtette a hatását, a Föld egy kietlen pusztaság, a lakói pedig leginkább férfiak, lévén, hogy a lebombázott városokat az otthon maradt nők lakták. Ebben a világban állandó harc folyik az élelemért és a vízért, ezeknél pedig csak egyetlen értékesebb dolog létezik, a punci.

eyeemfiltered1486620189471.jpg

A mű eredeti novelláját (Vic and Blood) megíró Harlan Ellison világ életében kikérte magának, hogy sci-fi íróként tartsák számon (“call me a ‘science fiction’ writer, and I’ll come to your house and nail your pet’s head to the table”), ennek ellenére szabályosan ontotta magából a különböző mutánsokról, robotokról és alternatív világháborúkról szóló írásokat, amivel igencsak szép kis életművet hozott össze a témában. Ebbe a halomba túrt bele pár hollywoodi jómunkásember, mikor Harlan Ellison feldobta az ötletet, hogy csináljanak filmet az egyik novellából, ami később egy háromrészes képregényként is megjelent. Azt követően, hogy Harlan barátunk jól a képébe röhögött a Warnernek és az Universalnak, a projektet a leginkább kaszkadőrként ismert L.Q. Jonesra bízta, aki a forgatókönyvet írta és a filmet rendezte, ami végül annyira lenyűgözte az akkori közönséget, hogy az 1976-os Hugo Award for Best Dramatic Presentation díját is besöpörte.

És hát mit ne mondjak, meg is értem a dolgot. Hagyni kell egy kis időt, míg beindul, de aztán a mindent radioaktív porként vastagon belepő fekete humor, a cinikus párbeszédek, a néhol jócskán túltolt színészi játék, na meg Susanne Benton lelkesen mutogatott idomai, bűnös élvezetté gyúrják a filmet. A Boy and His Dog (vagy magyar keresztségben A fiú és a kutyája) nem kifejezetten véres, és nem is kifejezetten erőszakos film, ahogy azt a műfaji elvárások sejtetnék, viszont rengeteg olyan poszt-apokaliptikus alapvetést tartalmaz, ami később a műfaj elengedhetetlen kellékei lettek, emiatt a filmre azóta rengetegen referáltak. Utalások vannak rá többek között a Fallout játékokban, a Terminátorban, az Éli könyvében és a Mad Maxben is.

a_boy_and_his_dogmain2.jpg

2024 kemény év volt. Se kaja, se nők, a kutyád meg folyamatosan rajtad köszörülte a nyelvét. Vic és telepatikus képességekkel megáldott ölebe, Blood (akivel így végigpofázzák majd' az egész filmet), a pusztaságot járják, napról-napra élnek. Morális értékek egyedül a kutyába szorultak, akit Vik arra használ, hogy kiszagoltassa vele, ha nőstény jár a közelben (értsd: női egyed, akit legtöbb esetben nemes egyszerűséggel a magáévá tesz, ha van ellenállás, ha nincs). Cserébe a srác konzerv kajával látja el a kutyát, nap mint nap. 

Mindketten a homályos utópia édenkertjét keresik, amit csak úgy neveznek "over the hill", azaz "a dombon túl", ami valami olyasmi elérhetetlen, szóbeszéd éltette hely lehet, mint a Dark Cityben Shell Beach (de az angolban ezt a szóösszetételt arra is használják, ha valaki a börtönből szökik vagy szabadul, és ennek az értelmezésnek végül is itt ugyanúgy értelme van). Egyik nap összehozza őket a sors egy Quilla June nevű fiatal nővel, aki "Odalentről" jött, egy óriási saját ökoszisztémával rendelkező földalatti létesítményből ("vault" a'la Fallout), azzal a rejtett szándékkal, hogy nemzőképes férfi egyedeket csábítson "odale".

a_boy_and_his_dogmain1.png

A fiatal Don Johnson azt a szerepet hozza, amit már mindenki ismer a Miami Vice-ból, csak ezúttal a partnere egy kiművelt, kellőképp olvasott kutya, aki hosszú ideje az egyik legszórakoztatóbban megírt filmes állat karakter. A hangját kölcsönző Tim McIntire akkora egyéniséget adott a kutyusnak, hogy egészen nyugodtan lehetne az első posztapokaliptikus buddy-movieként is hivatkozni erre a filmre. Az első félidő utáni leereszkedés "Odalentre" pedig egy óriási szatíra Amerika kisvárosi miliőjének felerősítésével majd kifigurázásával. De ez még semmi, ugyanis A Boy and His Dog utolsó pár másodperce olyan elfojtott röhögés közepette dobja le ránk az atomot, hogy az egészen új szintre emeli és egyben kicsavarja a jól ismert közmondást, "a kutya az ember legjobb barátja", vagy jelen esetben, talán inkább fordítva. Őrület! 7/10

Retro poszter és "inspired by" galéria:

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7712190852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2017.02.12. 00:54:32

Végülis mi a csattanó a végén,megették a csajt?:)

Mercel 2017.02.12. 03:17:21

Nahát köszi a posztot, ezt megkeresem és megnézem.

2017.02.12. 06:31:29

Biztosan egyedül maradok a véleményemmel, de nekem ez a film "nem jött át".
Mielőtt megnéztem volna, azt gondoltam, hogy mekkora ötlet, hogy egy fazon a kutyájával dumál egy lepusztult világban. Azt gondoltam, hogy ez tényleg nem rossz, olyan elvont sci-fi-jellege van. Mint mondjuk a Johnny Mnemonicnak (tudom, az egy nem jó film).
Aztán megnéztem, és arra gondoltam, hogy basszus, ebben a filmben az egyetlen jó ötlet pontosan ez volt, hogy a kutya és az ember beszélgetnek. De még ezt sem sikerült kiaknázni.
Don Johnson mocskosul idegesítő suttyó tahó volt végig, reméltem, hogy legalább valaki a végén felakasztja a... na, jó, egy kötélre. Nem hittem el, hogy senki sem ölte meg végig a filmben, bah, tenyérbemászóan irritáló volt, nem csak a szerepe szerint, de a játéka is (sosem lett jobb színész :-D ).
Az egész film alatt szenvedtem. Valamikor azután, hogy megnéztem, döntöttem el, hogy ha utálok egy filmet, vagy unom, vagy zagyvaságnak tartom, nem fogom végignézni, hogyha úgy érzem, csak pazarlom az időmet vele.
Szóval nekem csak időpazarlás volt ez a film. Komolyan, inkább az egyébként aztán tényleg szutyok Barb Wire, vagy a gagyi Neon City, mert azok legalább szórakoztatnak (jaja, a trash bűnös élvezete :-D ).
Talán csak nekem voltak túl nagy elvárásaim a filmmel kapcsolatban, vagy talán csak nagyon másra számítottam, és ezért csalódtam. Lehet.
Més szerencse, hogy ez is csak egy vélemény, s mint ilyen, szerintem.

odamondó 2017.02.12. 07:00:22

@Tralfamador75: nem vagy egyedül. Én 10x próbáltam megnézni ezt a filmet egyszerűen 15 percnél többet nem bírtam soha. Rettenetesen semmilyen.

inkvisitor 2017.02.12. 08:35:52

Annó a Galaktikában olvastam az alapul szolgáló sztorit, azt tetszett, de most majd megnézem filmben is.

karit 2017.02.12. 10:13:16

"olyan elfolytott röhögés közepette dobja le ránk az atomot"

Meg fogom nézni, kösz az ajánlást, bár ez az elipszilon a végén is felért egy kisebb atomcsapással. :)

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.02.12. 10:24:34

@odamondó: Ha 10x is nekiugrasz egy szar filmnek, az tudhat valamit.

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.02.12. 11:08:10

@karit: Kösz az észrevételt, ráeresztjük a problémára a tisztogatókat :)

hakos05 2017.02.12. 11:43:19

@Tralfamador75: Hasonlóan érzek, az ötlet hamar elfogyott és unalomba fulladt, szenvelgőssé vált (mint a posztapok filmek 90%-ánál :P). De a vége volt ami feltette az egészre a koronát, ilyen szintű dühöt még rég éreztem valami után. Elfogadom, hogy kult, de nálam ez akkora 1/10, mint semmi más.

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.02.12. 11:57:37

@hakos05: @Tralfamador75: Ami azt illeti, maga Harlan Ellison is kifogásolta a film utolsó mondatát, ami a Blood hangját kölcsönző McIntire ötlete volt, de a tesztvetítések alatt hallható óriási nyerítések és felcsattanó tapsrobajok miatt ragaszkodtak hozzá. Szerintem jól tették :)

Engem végig lekötött a film, annak ellenére, hogy nyilván nem egy örökérvényű alkotás. De nem is annak készült.

odamondó 2017.02.12. 15:52:01

@Duba Dániel: azt tudja, hogy mindenhol iszonyat pozitív kritikák vannak róla meg hogy mekkora kult film stb stb én meg megpróbáltam ezt megtalálni benne. Nem sikerült.

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.02.12. 16:01:26

@odamondó: Az elszántságod mindenesetre sokunkat inspirál :)

2017.02.13. 06:21:44

@hakos05: Na, igen. A vége. Nem mondom meg, miket gondoltam utána :-D
süti beállítások módosítása