[Supernatural Movies]

A kevesebb néha több - King Kong

2017. március 04. - REMY

1933-ban az Universal stúdió égisze alatt napvilágot látott minden idők legnagyobb gorillája, a Koponya Sziget királya, King Kong. Az óriási gorilla sokak kedvence lett az idők során, megannyi feldolgozást ért meg az évtizedek alatt, és végül egy igazi rajongó, a Gyűrűk Ura filmek rendezője, Peter Jackson juttatta ismét vissza a csúcsra a 2005-ös esztendőben.

vlcsnap-2017-02-24-19h31m11s920.png

A vállalkozó szellemű és kalandvágyó rendező, Carl Denham lelép a stúdiója vezetői elől, akik azzal fenyegetik, hogy nem adnak pénzt legújabb filmje befejezéshez. Carl gőzösre száll csapatával és az alkalmi főszereplőjével, Ann Darrow, állástalan színésznővel. Szingapúr helyett azonban Denham a misztikus, legendákkal övezett Koponya-szigeten akar forgatni, ahol azonban olyan élményekkel gazdagodnak, amit sosem fognak elfelejteni...

Mondanám, hogy lehengerlő mozifilm a King Kong, de akkor hazudnék. Jackson köztudottan nagy King Kong rajongó, ezt pedig a filmje az elejétől a végéig bizonyítja is. Ugyanis a LOTR direktora olyannyira belemélyült a film elkészítésébe, hogy elfelejtette figyelembe venni a nézőközönséget. Elnyújtotta, túlméretezte, túlgondolta, holott láthatóan imádja a történetet. Mindez persze nem azt jelenti, hogy rossz filmet készített, sőt... a remake/reboot hullám egyik értékelhető darabját készítette el, de mégis, a kevesebb néha több. Jackson belehalt a szépségbe. A filmjét rendkívül részletgazdaggá varázsolta, hangulatban kiválóra vizsgázott, látványban a WETA segítségével még 12 év távlatából is kitűnő eredményt produkált. Noha, a CGI itt-ott azért kilóg, a dinoszauruszok elöl menekülés továbbra is kínosan hat, de ezt a néhány bakit leszámítva nincs okunk a panaszra.

vlcsnap-2017-02-24-22h10m02s814.png

Kong hatalmas és működőképes. Karaktere felépített és jól működő. Ráadásul a film mondanivalója, miszerint a szörny nem feltétlenül a szörnynek kikiáltott lény, könnyedén jön át a képernyőn. A szépség - Naomi Watts kitűnő választás volt a szerepre - és a szörny kémiája is helyén van, nem tűnik túlzónak vagy elrontottnak. Itt ismét fel lehet hozni a WETA munkáját. Az állat mimikája, hangja, mozgása, mind-mind realisztikus és hihető. Jackson összességében jó munkát végzett, talán túl jót is. Ez persze furcsának hat így elsőre, de a film legnagyobb problémája, hogy túl részletgazdag. Hiába tisztelgett az eredeti előtt, hiába van jól összerakva, mégsem képes igazán szórakoztató lenni. Nincs meg a kellő lendülete ahhoz a történetnek, hogy egy ekkora grandiózus projektet célba juttasson. Nehezen és komótosan halad, King Kongnak pedig nem tesz jót az, ha le van láncolva. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr1912296427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2017.03.05. 13:21:05

A szigeten játszódó rész (film első fele) teljesen oké. A dinok előli meneküléssel mi a baj? Jól megragadta élettanilag is a hatalmas növényevők lomha mozgását.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.03.05. 19:43:33

"Ugyanis a LOTR direktora olyannyira..."

Érezzem magam műveletlennek, mert csak kereséssel derítettem ki, hogy mi áll a rövidítés mögött? Feltételeztem, hogy angol, mégsem ugrott be. Ez egy hülye divat.

A CGI – újabb angol rövidítés, sebaj – harminc-negyven éve keresi a tökéletes élethűség megvalósíthatóságát. Meg kell köszönnünk, mert a számítógépek addig mindenki által elképzelhetetlen fejlődését indukálta. (Arról már nem ők tehetnek, hogy a számítógépek közben olyan rosszak is lettek, amilyen jók.) Az emberi arctól eltekintve szinte már mindenben el is érte a megtévesztő szintet. És valóban, ez túlzásba ragadja a filmkészítők némelyikét, úgy, ahogy a film, a hangosfilm vagy a színes film is tette egykor. Aztán a fénykép és a fekete-fehér film újraéledt, és már újraéledt a pixeles (kissé indokolatlan módon néha már 8 bitesnek is nevezett) grafika nosztalgizáló divatja. Húsz-harminc év múlva kiderül, hogy a megtévesztő finomságú CGI végül milyen stílusértékben találja meg a hosszú távú egyensúlyát.

hannigabi 2017.03.05. 20:27:43

@Androsz: És ki mondta, hogy emiatt neked műveletlennek kell érezned magad? Tényleg az a legfontosabb, hogy beleköss egy rövidítésbe? ;)

Terézágyú 2017.03.06. 15:36:16

"Ráadásul a film mondanivalója, miszerint a szörny nem feltétlenül a szörnynek kikiáltott lény, könnyedén jön át a képernyőn."
Emlékeim szerint a téma utóbbi két feldolgozásának szintén ez volt a mondanivalója, szóval nem nagy kunszt, hogy a legújabb verzióban is ez kijön...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.03.07. 12:33:45

@Gyingizik: Bődületesen gagyi volt. Csupán ennyi.

@Terézágyú: Attól még lehet rosszul előadni.

Gyingizik 2017.03.07. 19:59:30

@REMY: De kéhlek, ez egy fantasy-kalandfilm. Mese felnőtteknek. Gyermeklelkű felnőtteknek.
süti beállítások módosítása