[Supernatural Movies]

Páncélba zárt szellem - de nem ebbe a páncélba...

2017. március 30. - Duba Dániel

Na, akkor a továbbiakra: a rajongóknak ugyan nem fog könnyen menni (vagy épp sehogy, nekem se ment), de próbáljunk úgy tekinteni erre a filmre, mintha egy teljesen új, különálló, gyökerek nélküli akció-scifi lenne. Képzeljük el, hogy nem létezik az 1995-ös anime mestermű, a Ghost in the shell. Sokat kérek, tudom, de másképp nem biztos, hogy tetszeni fog, amit a moziban láttok majd.

pancelba_zart_szellem_1.gif

Motoko Kusanagi őrnagy, mint főszereplő? Felejtsd el! Tudatukra ébredő digitális hálózatok? Még mit nem! Ezeket jobb, ha félrerakjuk. Amiből viszont kapunk rendesen, az a hol egyszerre szürke és nyomasztó, hol pedig szemkifolyatósan színes, mázas látványvilág, és az ebbe nagyon jól beleillő kellemes cyberpunk (helyett cyberpop©) hangulat. Apropó látvány. Nagyon dögösen néz ki az egész, az akciókat is odatették, a cgi habár erősen túl van tolva, nem néz ki rosszul az IMAX vásznon, na meg a 3D is kifejezetten jót tesz neki. A Blade Runnerből vedd ki az esőt és az állandó sötétséget, adj hozzá biomechanikusan tuningolt arcokat, kezeket, lábakat, és aztán üdvözöld a Páncélba zárt szellem világát. Mármint ami a remake-t illeti.

Persze mielőtt rákapcsolnék, muszáj megjegyeznem, hogy óriási hiba lenne a sárba tiporni ezt a filmet, mert aki anime szűzen nézi, és nem rendelkezik elvárásokkal, remekül elszórakoztatják majd a látottak, szóval nem is fogom. Túlságosan.

Anno a Ghost in the Shell anime tökéletesen magába építette a kilencvenes évek újraébredő figyelmét a cyberpunk irányába. Látnoki módon rajzolta fel a science fiction következő évekre vonatkozó irányvektorát, és helyezte el a műfaj koordinátarendszerében azt a metszéspontot, amire később a Mátrix révén ráharapott az egész világ. A maga nemében tökéletes volt. De azt mondják semmi sem tökéletes. Valószínűleg ezt mormolhatta maga elé a vetítőterem sötétjében Rupert Sanders rendező, miközben a filmje végső vágását nézte a stúdió fejeseinek társaságában, cigarettafüstbe burkolózva, homlokát ráncolva, mélyen a székébe süppedve. A fejesek ugyan elégedetten összebiccentettek és a vállát veregették, Mr. Sanders lelkiismeretének füle botját azonban megingathatatlanul pöckölgette valami.

pancelba_zart_szellem_3.jpg

Teljesen világos, hogy ez a film nem a rajongóknak készült. Az animéből egy az egyben átemelt képek és jelenetek korántsem a rajongói bázis kiszolgálására kerültek a filmbe, csupán annak okán, hogy a film készítői lusták voltak, és örültek annak, hogy csipegethetnek a nagyok asztaláról. Rosszindulatú lennék? A nagy előd egyes pillanatait tulajdonképpen pausz papír segítségével rajzolták körbe és színezték ki, majd illesztették bele a saját filmjükbe. Ez nem fan service, ez tényleg csak lustaság. Az viszont egy árnyalatnyival súlyosabb hiba, hogy a Páncélba zárt szellem készítői megfosztották filmjüket az eredeti anime gondolatvilágától és filozófiájától. Na, de miért ne? Csak rajta, tegyék jobbá! Formálják a maguk képére, ha ez érdekesebbé, vagy izgalmasabbá teszi a végeredményt! Na, de így lett? (update: nem)

Egy remaket lehetne fejleszteni, tovább vinni, mert feladatai közé tartozik, hogy valamiképp aktualizálja és acceptálja az alapanyagot a saját korával, földrajzi környezetével (lásd, a sok amerikai remake, japán alapanyagból), valamint, hogy lehetőség szerint új szintre emelje azt. Ez a legtöbb estben nem történik meg, ahogy sajnos itt sem. Változtatni lehet, sőt kell is, na de nem kiherélni. Inkább jobbá tenni, másik aspektus felől közelíteni. Ezt az utóbbit látjuk itt is, de így ez az alkotás annyira más utat követ, mint a manga, vagy az anime, hogy ezzel maga tette zárójelbe a saját címét, ami így tulajdonképpen értelmét is vesztette.

pancelba_zart_szellem_2.jpg

A film ezek félre tételével azonban sokaknak ajánlható. Azon kívül, hogy egy látványos sci-finek mindig örülünk, nyugodtan nézzék meg a filmet friss szemek is, mert így esély van rá, hogy felfedezik maguknak az eredetit, sőt akár a mangák, vagy az animék világát is. A szereplők közül a film negatív figuráját, a Hanka vállalat vezetőjét láttam a legharmatosabbnak, aki mindössze egy karikatúraként felskiccelt, önparódiába hajló ripacs. Johanssont sem éreztem elég erősnek erre a szerepre, habár annak ellenére, hogy ő sosem rossz, nem az arcjátéka miatt szeretjük. Batou karaktere volt a filmben a legszerethetőbb, valaki kezdjen el aláírást gyűjteni a neten egy spin-off filmre! És aki azt hitte, hogy nem Takeshi Kitano lesz a leglazább mind közül, az még sosem látott tőle filmet. Az, hogy a szeme se áll jól, erős eufemizmus. A jelenlétének súlya van, és a film végi jelenete pillanatok alatt emlékezetedbe idézi a számtalan jakuza filmjének sokkoló pillanatait, már azzal is, ahogy ott áll, egy régimódi pisztollyal a kezében, akár egy időutazó.

A páncél szép fényes, rendkívül jól mutat és akár egy látványos effekt kíséretében láthatatlanná is képes válni. Mindent tud, ami korszerűvé teheti, de a benne lévő szellem a gyártás során kiszökött belőle. Nem tetszett neki, hogy őt kihagyják az egészből, hogy csak a moziplakáton jutott neki hely, nagy fehér betűkkel: Páncélba zárt szellem. 6,5/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren! 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr5512387481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.03.30. 16:12:07

Az a szellem nem szökött el, csak elbújt jó mélyre. Kell ide a másodvélemény, úgy érzem. :D

Killary Fucking Clingon 2017.03.30. 22:32:03

Be lehetne már fejezni ezt a kibaszott károgást. Nem kérsz sokat, az átlag mozinéző, főleg nem itthon, nem manga függő vagy képregénybuzi. Ez egy ilyen index.hu & co. szubkult faszság. 1000 magyar mozinézőből jó ha találsz 2 embert aki ismerte olvasta látta az eredet filmet vagy képregényt. Igen, az átlag mozinézőnek tetszeni fog a látvány és a történet is. A film rendben van, nekem tetszett, nem untam el és nem volt hiányérzetem sem. Tökéletes popcorn flick ahogy itt illik mondani, a manga rajongókat meg ki nem szarja le? 7/10

Killary Fucking Clingon 2017.03.30. 22:38:39

Bocsánat nem manga faszság hanem anime faszság :) mert nem mindegy ugye..
Bár nekem mindegy annak ellenére hogy rendszeresen járok Japán nagyvárosaiban, nekem nem "kenyerem" a manga/anime kultúra..bár a metrón azért akaratlanul is látok két oldalnyi fröccsenő gecit hébe-hóba ha nem vigyázok a pillantásokra..na de vannak itt szőrszálhasogató
fanok :)

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.03.30. 22:56:09

@Killary Fucking Clingon: És akkor egyszer csak tovább olvastad a cikket...
Egyébként mivel egy animéből készült a film, azért egy kis figyelmet csak érdemel az animés bagázs is, nem ;) A film egyébként rendben volt, azért kapott annyit amennyit. És 6,5 és 7 között nincs nagy különbség. Te világutazó...

anyádat is! 2017.03.31. 00:48:18

Killary a maga gyökér módján, de igazat szólt és a károgás és állandó szőrszál hasogatás, kult emlegetés és vinnyogás szerintem is sok. A hülye geegek megint feleslegesen hisztiznek egy teljesen jól sikerült átültetés felett, ahogy szokásos, de megint elfelejtik, hogy ha ez csak a szűk rajongói körnek készült volna, akkor bizony csúf bukta lenne a vége, így a kompromisszumokra szükség volt, de azok közel sem oly fájóak, hogy menjen a sirám.

hannigabi 2017.03.31. 10:40:11

@Killary Fucking Clingon: De aki látta az animét, az nem fog tudni tőle elvonatkoztatni, és ez így is van jól, mert nekem elvárásom volt, hogy minimum fele olyan mély legyen, mint az eredeti, ehhez képest eléggé lelketlen lett, pedig adott volt a lehetőség, hogy kicsit jobban kibontsa az animében felvetett kérdéseket. Amúgy meg nem is értem, hogy mi a faszt károgsz itt, mikor a Dani is azt írta le, hogy látványos, szórakoztató...

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.03.31. 11:32:16

@anyádat is!: A Mátrixnál sem kötöttek kompromisszumot, mégsem ragadt meg rétegfilmként. Merni kell kockáztatni, vagy innentől sose születnek majd kultfilmek, amikre 3 hónapnál tovább is emlékezünk majd.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.03.31. 15:45:45

... és az a test! .. fantasztikus. A film mondjuk szar de Scarlatt Johansson ... iszonyú dőgös.

moRtiZ 2017.04.27. 10:54:21

Engem sajnos nem fogott meg annyira a film, pedig nagy cyberpunk fan vagyok, és direkt próbáltam előítéletektől mentesen beülni a filmre.

A látványvilág eléggé rendben volt, viszont néhány helyen szerintem a CG katasztrófális volt, nem értem a hype-ot a hologram óriások megjelenítéséért sem.

A film számomra azért volt fura, mert bár komplett képsorokat emelt át az anime-ból (sőt igazából az Innocenceből is), de közben egy "eredettörténetnek"? is felfogható lehetett volna (kisebb módosításokkal).

@anyádat is!
"egy teljesen jól sikerült átültetés felett, ahogy szokásos, de megint elfelejtik, hogy ha ez csak a szűk rajongói körnek készült volna, akkor bizony csúf bukta lenne a vége"

"átültetés"-ként nem sikerült jól.
Egy nézhető / szórakoztató cyberpunk sci-fi, és ennyi. A storyt megtarthatták volna, még ha meg is értem hogy egyszerűsíteni kellett rajta.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.09.15. 15:25:57

A mestermű és az odavezető út...
(A 95-ös animét láttam, de valamikor 95ben, azóta se, szóval majdnem "szűz" az elmény, így 25 év után.)
A színészek marha jók (kitano, asbeak, johannson), a látvány is eltalált (egymás mellett a jövő, és a gettó, sokkal cyberpunkosabb, mint a legutóbb látott, alita a harc angyala), volt nem egy jelenet, beállítás amit egy az egyben vettek át az animéből valószínűleg, mert nagyon animés.
süti beállítások módosítása