[Supernatural Movies]

Guy Ritchie újratöltve - Arthur király: A kard legendája

2017. május 11. - Mikesi Tomi

Artúr király legendája végre egy a hírnevéhez méltó filmet kap. A briton uralkodó felemelkedését bemutató film csupán a kezdet, arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy a franchise többi részét ki vezényli le, de amennyiben Guy Ritchie, úgy garantáltan hatalmas filmélményben lehet részünk, akárcsak az első rész esetén.

172705_1493463387_5939.jpg

Arthur egy ravasz, nagyszájú csirkefogó, aki Londonium sikátoraiban vezeti a bandáját, és megpróbál életben maradni a riválisai ellenében. Születése azonban titkot rejt. A férfi egészen addig nem sejt semmit, amíg rá nem talál egy különleges kardra, az Excaliburra. Arthur az Ellenállás tagjai közé keveredik, ahol megismerkedik a fiatal és titokzatos nővel, kitanulja a kardforgatást, és miután készen áll, népével a zsarnok Vortigern ellen vonul, aki meggyilkolta szüleit, és elrabolta koronáját.

Az eredeti mondakörrel nem ápol olyan szoros barátságot a film cselekménye, de kétlem, hogy ez bárkit is zavarna, hiszen ez ad táptalajt a rendező máig egyedi stílusának. A korai, alvilági életet bemutató filmjeinek stílusa keveredik egy nagy volumenű, epikus legendával, az eredmény pedig magáért beszél. A film humoros, a látvány pazar és nem fukarkodik az izgalmas pillanatokkal. Tömve van első osztályú színészekkel és feltörekvő tehetségekkel és bár érezhetően ez csak egy bemelegítés, minden meg van benne, ami egy sikeres hollywoodi filmhez kell. De, hogy több-e ennél?

Charlie Hunnam személyében Travis Fimmel (Vikingek, Warcraft) után még egy kékszemű, explicit erőszak ábrázolásáról hírhedt sorozat főszereplőjeként ismertté vált színész kapott lehetőséget egy nagyreményű fantasyben. A két férfi egyébként is teljesen hasonló kaliber, igazán komoly színészi képzettség, vagy affinitás híján természetes férfiasságukkal és kisugárzásukkal uralják a vásznat. Ezzel pedig semmi baj nincs, a szerepeikben ettől még hitelesebbek. Ritchie komoly hangsúlyt fektetett a meghallgatások során arra, hogy az Artúr szerepére jelentkező színészek milyen fizikummal rendelkeznek. Esélyes volt Henry Cavill és Jai Courtney is a szerepre, főleg, hogy Charlie Hunnam akkor épp a Sons of Anarchy miatt nagyon lefogyott. Mikor a rendező szembesítette ezzel, ő csak annyit mondott, hogy hozza be őket, szívesen megmérkőzik velük. A szerepet megkapta és a forgatások idejére elég komoly izomgyarapodást ért el, közel kilencven kiló volt.  

172705_1493463321_1641.jpg

A legjobb színészi alakítást mégis csak Jude Law nyújtja, aki a bitorló Vortigern szerepébe bújik bele. Artúr király nagybátyja a nagybetűs gonosz, aki képes a hozzá legközelebb állókat is elárulni, ha azzal növelheti a hatalmát. Egy intelligens és érzékeny uralkodó, aki ennek ellenére képes érzelmeit figyelmen kívül hagyva dönteni. Nem meggondolatlan és nem lehet félvállról venni, a film egyik legjobban kidolgozott és vászonra vitt karaktere. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne még mit csiszolni rajta, de nem egy apa komplexusos, egydimenziós ellenlábas, a megformálása pedig sokat dob rajta.

A filmben hosszabb-rövidebb ideig feltűnnek olyan színészek is, mint Eric Bana, Aiden Gillen vagy például a Gladiátorból és a Véres Gyémántokból megismert Djimon Hounsou. A mellékszerepek alig vannak kidolgozva, viszont ilyenkor derül ki, ki mennyire jó előadó.

A forgatókönyvet a rendezővel közösen írta Joby Harold és Lionel Wigram. Előbbi az itthon forgó Robin Hood és a 2020-ban várható The Flash írója, míg az utóbbi a Sherlock Holmes és az U.N.C.L.E. embere után harmadjára dolgozott Guy Ritchie oldalán. A zeneszerző Daniel Pemberton volt, aki a témához illő lüktető, erőteljes, mitikus score-t alkotott. Nem először komponált a rendező számára, ebben pedig egy brit tradicionális és népi zenész, Sam Lee segítette őt, akinek a hangja többször is megszólal a film során. Az énekelt balladákra és a brit mondavilág megzenésített történeteire jellemző hangzásvilág tényleg remek és könnyedén elvarázsol, magával ránt a film világába.

A kamerák mögött most az a John Mathieson állt, aki többek között a Gladiátor és a Logan operatőre is volt. És bár a látványvilág helyenként túl sötétre sikeredett, cserébe olyan intenzív kameramozgásokat és változatos, gyakran egyedi beállításokat kapunk, amelyek bőven kárpótolnak a lassan elcsépeltté vált darkosságért cserébe. Nem is beszélve a tájak és a csaták felvételeiről. Az utcai harcok, a párbajok és hatalmas ütközetek is (utóbbiból sajnos kevesebbet kapunk, mint amennyire számítunk) mind elképesztően látványosak, pörgősek és egyszerűen lazák. Ez köszönhető persze a vágás kiváló ritmusának és többek között a second unit vezetőjének, Paul Bennettnek. Ő hatalmas rutinnal dolgozhatott, hiszen kis híján az összes Ritchie-filmen dolgozott, de Az ember gyermekének brutális akció koreográfiáit is ő vezényelte le.

172705_1493463487_7735.jpg

Hiába tűnhet úgy, Guy Ritchie ezúttal nem alkotott igazán újat vagy felejthetetlent, munkái egyre inkább átveszik a hollywoodi szuperprodukciók nem éppen áldásos stílusjegyeit, de az egyedi humor és a lélegzetelállító akciók megmentik a csúfos kudarctól. És bizony ne legyenek kétségeink, a folytatásos blockbusterek korában senki nem ad csak úgy 100 millió dollárt egy filmre, ez bizony egy hat részesre tervezett legendárium első felvonása. Érdemes azonban minden negatívuma ellenére is megnézni a filmet, nem csak a rendező és a műfaj rajongóinak, ugyanis a film képes igényesen szórakoztatni. 7/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr3912494275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daermon85 2017.05.12. 11:15:19

Iszonyú jó film lett! Imádtam minden percét :)
És a zene végig 10/10!

jancsopanza 2017.05.13. 09:45:41

@Daermon85: Én még nem láttam, csak a promókat, de nem értem, ha 10/10 a zene, akkor miért a Zeppel (amit egyébként imádok) promotálják itthon?

Knuth úr 2017.05.15. 12:06:41

Na ez a filmtől eltenkintve egy igen érdekes írás! Olyan tömjénfüstbe burkolózó, cukros dícséret, hogy rég olvastam ilyet, a végén pedig egy 7/10, ami (a hatalmas buktán túl) sok helyről szintén nagyjából így jött le - szóval jóhiszemű pontozás, ezzel párhuzamba nem állítható dícséret az írásban.
süti beállítások módosítása