[Supernatural Movies]

A szerelemnek múlnia kell- Porto 35 mm

2017. június 19. - kultúrfaló

Az egyéjszakás kalandok számos rendezőt megihlettek már, ezek főhősei hol szép emlékkel búcsúztak el egymástól, hol pedig a titok kiderülésekor még a családi tűzhely békéje is veszélybe került, de akár egy zaklatót is kaphattak ideiglenes partnerük képében. A Porto 35 mm szerencsére tud újat mutatni a témában anélkül, hogy a jópárszor eldurrogtatott elemeket használná. 

Portó hiába Európa egyik nagyvárosa, mifelénk valószínűleg kevesen jártak már ott, vagy tudnak róla valamit. a filmből sem derül ki róla túl sok minden, inkább csak nagyon hangulatos hátteret ad a történéseknek. Ha nem szerepelne a címben, bármelyik olyan város is lehetne, amelyen átfolyik egy nagyobb folyó (akár még Budapest is). Számos bárja és étkezdéje van, ezek egyikében találkozik a két főhős: Jake (Anton Yelchin) a mindenféle munkákból élő fiatal srác és a gyönyörű, a városban tanuló külföldi cserediák lány, Mati (Lucie Lucas). Futólag  korábban többször ugyanazon a helyen tartózkodtak, egy este a lány végül felhívja magához a fiút.

Az, hogy mi történik az éjszaka, innentől kezdve egyértelmű, de igazából nem is ez a pár óra a lényeges, hanem azok a múltból és a jövőből felvillanó pillanatok, amelyeket a rendező a két fiatal életéből a nézők elé tár. És valójában ezektől lesz igazán érdekes, szerethető és rettentően életszagú az egész. Kicsit nehezíti a dolgot, hogy nem mindig időrendben kapjuk őket, a stáblista megjelenésére azonban minden darab a helyére kerül. 

A Porto 35 mm fájdalmasan életszagú alkotás a magányról és az elszalasztott lehetőségekről. Nagyon hangulat film, éppen ezért nem is biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog, hiszen egy lassan csordogáló, az idősíkok között ugráló alkotást kapunk, amit nem mindenki fog értékelni. A super 8-as kamera szemcsés felvételei, a felvillanó pillanatképek a városról, a 35mm-es képformátum, és a zongora dallamok merengő hangulatot kölcsönöznek Gabe Klinger első nagyjátékfilmjéhez.  8/10

porto_plakat.jpg

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr3012604143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása