[Supernatural Movies]

A kém, aki szeretett engem - Vörös veréb

2017. július 11. - kultúrfaló

A titkos ügynökök köztünk élnek és járnak a 21. században is. A nagyhatalmak emberei lehetnek az éttermek legeldugottabb asztalainál csendesen pusmogó párosok; a hotelekben a szomszéd szobákban lakók; de akár az a fiatal lány is, aki minduntalan a szemével pásztázza az utcán levők arcát, öltözékét, járását és mielőtt megjelenne a titkos találkozón, inkább tesz még egy kört.

voros_vereb_konyv.jpg

Ilyen szakember Nathaniel Nash és Dominyika Jegorovna is, akik ellentétes oldalon állnak: míg az előbbi a CIA embere, addig az utóbbi az orosz hírszerzés tisztje. Útjuk és sorsuk akkor keresztezi egymást, amikor azt a feladatot kapják, hogy szervezzék be a másikat vakondnak/kettős ügynöknek.

Dolgozzon úgy, ahogy akar! Szervezzen be külföldieket, okozzon bajt, kapjon el kémeket, szerezzen szövetségeseket, lehetetlenítse el az ellenfeleit! Legyen utálatos a tárgyalóasztalnál”

A küldetés azonban szinte lehetetlennek tűnik, hiszen mindketten hazájuk elkötelezett híve, eltántoríthatatlanul hisznek országuk nagyságában és ideológiai igazában. Azonban nem lenne igazi kémregény Jason Matthews bestsellere, ha nem száguldoznánk végig Európán, miközben hullanak az emberek. Az író a CIA nyugalmazott tisztje, 33 éves pályafutása során számos külföldi megbízást teljesített, beszervezésekben vett részt és titkos nemzetbiztonsági adatok begyűjtésén dolgozott többed magával, így testközelből tapasztalta meg, hogy milyen is ez az élet. Mindennek köszönhetően számos szakmai fogást leshetünk el, arról nem is beszélve, hogy a színfalak mögé is jópárszor bepillanthatunk.

Egy parányi lehetőséget se adjon azoknak a mocskoknak a központban! Körözze le őket! Repülőstartot vehet, építse fel a karrierjét! A nyerő oldalon lesz, s ettől kiszámíthatatlannal és veszélyesnek fogják tartani. Félni fognak magától. Válasszon, követeljen, kényszerítse rá őket, hogy fontos munkát adjanak magának, olyat, ahol sok mindenhez hozzáférhet.”

voros_vereb.jpg

Főhősünk, Dominyika titkos képességéről csak a szülei tudnak: szinesztéziája kiterjed az emberi cselekedetekre is. Nemcsak a szavakat és a hangokat, hanem az érzelmeket is színekkel társítja, aminek köszönhetően különféle színű és árnyalatú derengéseket lát a többiek feje és válla körül. És ez igazán érdekes pluszt ad a történetnek: a többi szereplő megelevenedik, tapinthatóbbak lesznek a tulajdonságaik, és az is egyértelművé válik, hogy a jó vagy a rossz van-e túlsúlyban bennük. 

Tetszik magának ez az élet, a kockázat, a fondorlat, a mindennap megtapasztalt jeges érzés, annak a tudata, hogy félrevezet másokat, és titkokat őrizget magában. Tetszik, sőt kezdi igazán megszeretni.”

Dominyikával és Nate-tel együtt mi is a történések közepében találjuk magunkat. Matthews figurái ízig-vérig élő emberek, olyan, mintha mindegyiket személyesen ismernénk, a lány szinesztéziájának köszönhetően sokkal pontosabb leírást kapunk róluk, tetteik mozgatórugójáról, és mi is érezzük a belőlük áradó ártó szándékot vagy a kedvességet, biztonságot.

Mivel a történet több országon is keresztül robog, és az emberek többsége szeret enni, elkerülhetetlen, hogy a hőseinkkel együtt mi is megkóstoljuk a helyi specialitásokat (ezek mindig nyálcsorgatóan kerülnek tálalásra), a fejezetek végén pedig egy-egy receptnek köszönhetően akár otthon mi is elkészíthetjük őket.

Bár többször leülnek az események, ezek mindig valami izgalmas és mozgalmas történéseket vetítenek előre. Ilyenkor olyan, mintha Matthews arra játszana, hogy elaltassa az olvasók figyelmét, hagyja, hogy a szereplőinkkel együtt mi is biztonságban érezzük magunkat....aztán jól odacsap. Ezért sosem érezzük azt, hogy unalmas lenne a sztori, az ilyen pihenőket érdemes kihasználni, hiszen sosem tudhatjuk, hol találjuk magunkat legközelebb.

voros_vereb2.jpg

Ha szereted James Bond kalandjait; érdekel, hogy milyen lehet ez a munka és ha esetleg azt gondoltad, hogy a hidegháború végével végérvényesen leáldozott a titkos ügynökök csillaga...akkor ez a regény erősen ajánlott kategória neked.

Ja, és azt majdnem elfelejtettem, jövőre kerül a mozikba a könyvből készült film Jennifer Lawrence főszereplésével Francis Lawrence rendezésében, ráadásul Budapesten forgatják.

jason_matthews_voros_vereb_b1.jpg

Eredeti cím: Red Sparrow, fordította: Fazekas László
Agave Könyvek Kiadó, 2017, 448 oldal

Az idézetek a regényből származnak. 

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr5412641615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása