[Supernatural Movies]

Kalandorok kíméljenek

2017. augusztus 08. - kultúrfaló

Egyik legjobb tulajdonságunk, hogy nem tudunk sokáig nyugodtan ülni, mindig újabb és újabb élményekre vágyunk. Kalandba pedig még akár akkor is keveredhetünk, ha társasozni kezdünk (Jumanji); vagy a kiadónk elküld külföldre, mert megakadtunk az írással (A Nílus gyöngye és A smaragd románca); de akkor sem fogunk unatkozni, ha esetleg a szüleink otthon felejtenek minket a karácsonyi nyaralás alkalmával (Reszkessetek betörők); ha pedig régészprofesszorok vagyunk, akkor bizton számíthatunk izgalmas percekre (Indiana Jones filmek)

blake-lively-en-miedo-profundo-2770.jpg

Új rovat indul a blog hasábjain. Minden alkalommal igyekszem majd tartani a 8 db-ot, de biztosan lesz ettől eltérés. A nyitó lista nem is lehetne más nyár lévén, mint a kalandokat bemutató. 

Mielőtt elfelejteném, a válogatás  szubjektív.

Észak-északnyugat (North by Northwest, 1959)

Képtalálat a következőre: „North by Northwest”

Roger O. Tornhill (Cary Grant) reklámszakember: felveti a pénz, rajonganak érte a nők, sekélyes élete van. Kérdés nélkül képes átgázolni bárkin és bármin, ha azzal könnyebben és hamarabb elérheti céljait. Mégsem egyértelműen antipatikus karakter, a film előrehaladtával egyre inkább megkedveljük. Egyszer csak összetévesztik egy titkos ügynökkel…

Ennél többet nem lehet írni a történetről anélkül, hogy valami titokról esetleg nehogy lerántsam a leplet. Még csak annyit tennék hozzá, hogy a rendezői székben Alfred Hitchcock foglalt helyet, és valószínűleg a legjobb filmjét tette le az asztalra, ami még több évtizeddel a bemutatása után is simán megállja a helyét, bármilyen versenyben. Azt pedig már csak futólag említem, hogy a nézése közben csak a történetre figyeljünk, mert nagyon kell összpontosítani, hogy végül jó helyre kerüljenek a kirakós darabjai. Nekem ez a kedvencem a listán.

Zootropolis – Állati nagy balhé (Zootopia, 2016)

Képtalálat a következőre: „zootropolis”

A nyúl, Judy Hopps osztályelsőként Zootropolisz egyik legjobb rendőrőrsének tagja lesz. Apró mérete miatt azonban sem a kollégái, sem a vezetőség nem tekint rá potenciális zsaruként, így parkolóbírságokat kell osztogatnia. Egyik nap egy véletlennek köszönhetően mégis izgalmasnak tűnő feladatot kap és 48 órát, hogy felgöngyölítsen egy eltűnést. Főnökének viszont van egy feltétele: ha ez idő alatt nem tud eredményt felmutatni, fel kell mondania. A tét tehát nem kicsi, az ügy pedig az idő fogyásával egyre izgalmasabbá, néha már veszélyessé válik. Ráadásul még egy rókával is össze kell állnia a nyuszilánynak

A Zootropolisz története jól felépített; a szereplők szerethetőek; számos szójátékot hallhatunk; arról nem is beszélve, hogy a lehető összes állatos sztereotípiát ellövi, ez utóbbiakon néha remekül csavar egyet. Simán felveszi a harcot mind a látvány, mind a történet mesélés terén a Pixarral, akik világéletükben ezekről voltak híresek. Zootropolisz, az állatok fővárosa igazi ötlet- és látványorgia, a lakói és a lakhelyeik izgalmasak. A kisebbeket a látvány és a színes, imádnivaló karakterek fogják lekötni, a felnőtteket a számos szóvicc, popkulturális utalás, és a kalandfilm-krimi- dráma műfajok közötti átjárás. Az utolsó 20-30 perc olyan izgalmas, hogy egy igazán pörgős akció-vígjáték is megirigyelhetné. Az idén bemutatott filmek közül nálam az első helyen áll a látott mozik listáján.

Az igenember (The Yes Man, 2008)

 Jim Carrey and Luis Guzmán in Yes Man (2008)

Carl Allen (Jim Carrey) egy életunt, otthon ülő banki alkalmazott, aki ráadásul még magányos is, hiszen élete szerelme elhagyta. Egyik este elkeveredik egy olyan közösségbe, ahol a tagok a „Mondj igent mindenre!” elv alapján élik napjaikat. Főhősünk is (vonakodva ugyan) kipróbálja, és már első alkalommal sikerélmény éri: találkozik egy igazán különleges lánnyal (Zooey Deschanel), aki szöges ellentéte. Kettejük kalandjainak köszönhetően pedig nemcsak Allen lesz nyitottabb, de a néző is számos tanulságot levonhat.

Nemcsak annak lehetünk szemtanúi, hogy egy embernek gyökeresen megváltozik – szinte kifordul – az élete, hanem hogy egy hirtelen hozott elhatározásnak és a talán legegyszerűbb szónak köszönhetően sosem tudhatja, hogy a következő pillanatban hol lesz.

Az igenember Carrey egyik legszerethetőbb filmje, Deschanel pedig talán ekkor nyújtja a legjobb alakítását (a szakma és a nézők ebben a filmben figyeltek fel rá igazán).

Fantasztikus labirintus (Labirinth, 1986)

Jennifer Connelly and David Bowie in Labyrinth (1986)

A tini Sarah (Jennifer Connelly) az elolvasott könyveiből felépített álomvilágban él. Egy este apja és mostohaanyja rábízzák féltestvérét, Toby-t, míg ők szórakozni mennek. Sarah-nak azonban elege lesz a gyereksírásból, és azt kívánja, bárcsak elvinnék a kisfiút a koboldok. Balszerencséjére a szavak elhangzása után megjelenik előtte Jareth, a Kobold Király (David Bowie), és elrabolja a kisbabát, Sarah-nak pedig 13 órát ad, hogy a koboldok városát övező labirintuson átvágva visszaszerezze a kisöccsét.

A felnőtté válás jelenik meg a filmben, főhősünknek számos megpróbáltatáson kell átmennie, mire megtanulja értékelni az életben igazán fontos dolgokat. A folyton változó labirintus nagyszerű szimbóluma ennek, tele van veszéllyel és könnyű eltévedni benne. Az egyszerre mókás, ijesztő Kobold Királyként az év elején elhunyt brit zenészlegenda, Davie Bowie játszik fontos szerepet, ráadásul a film dalait is ő szerezte.

Faterok motoron (Wild Hogs, 2007)

John Travolta, Tim Allen, and Martin Lawrence in Wild Hogs (2007)

Egy középkorú baráti társaságnak (John Travolta, Martin Lawrence, Tim Allen, William H. Macy) elege van a hétköznapokból, a munkahelyi stresszből és a családfői feladatokból, így egy nagy elhatározásra adják a fejüket: motorjaikon bejárják Amerikát. Útközben nem csak magukról, hanem egymásról is sok mindent megtudnak, illetve mindenféle kalandba, kalamajkába keverednek.

Jumanji (1995)

Két gyerkőc egy este társasozni kezd, azonban nem egyszerű játékról van szó, ám ezt ők az elején még csak nem is sejtik. Hamarosan a saját bőrükön fogják megtapasztalni, hiszen a társas a kis Alant valóban magával ragadja.

Több év múlik el, amikor egy család (Kirsten Dunst, Bradley Pierce, Bebe Neuwirth) költözik a sokáig üresen álló házba, amely hajdanán Alan (Robin Williams) családjáé volt. Egy véletlennek köszönhetően most is a két gyerek kezébe kerül a Jumanji, amely nemcsak kéretlen lakóját, az immár felnőtté cseperedett Alant köpi ki, hanem veszélyesebbnél veszélyesebb kihívásait is.

Robin Williams szerencsére sok műfajban tevékenykedett, 1995-ös filmje igazi kalandot kínál a nézőnek. 2005-ben folytatást is kapott a Zathura – Az űrfogócska képében, ennek elkészítésében azonban az eredeti színészgárda már nem vett részt – ennek ellenére izgalmas, és jól működik a világűrbe helyezett kaland.

Sajnos Hollywood retró mániája a Jumanjit sem kerülhette el, új verziója 2017-ben kerül a mozikba Dwayne Johnson főszereplésével.

A zátony (The Shallows, 2016)

Kapcsolódó kép

A film roppant egyszerű történettel rendelkezik: a Texasban élő Nancy (Blake Lively-Gossip girl, civilben meg Ryan Reynolds felesége) kedvenc szabadidős tevékenysége a szörfözés, most éppen Mexikóban fedez fel egy eldugott tengeröblöt, két helybéli sráccal. Ám óriásit hibázik akkor, amikor a figyelmeztetés ellenére sötétedés után is kint marad a tengeren. Üldözőbe veszi egy cápa, azonban még épp időben sikerül egy sziklazátonyra menekülnie, viszont megsérül. Így kénytelen itt tölteni az éjszakát.

A zátony sok mindenben hasonlóságot mutat az 1975-ös A cápával, és nem sok újdonsággal tud szolgálni a témában, hiszen szinte már mindent láttunk. Azonban mégis érdemes jegyet váltani rá (augusztus 11-től játsszák a hazai mozik), mert mindenféle sallangtól mentes, nincsen benne üresjárat, így végig fenntartja a figyelmünket és szinte együtt küzdünk a főhőssel.

11.22.63 (mini-sorozat; 2016)
11.22.63 (2016)

Jake Epping (James Franco) középiskolai tanár már több mint egy évtizede törzsvendégnek számít Al (Chris Cooper) falatozójában. Az egyik átlagos estén az idős férfi feltárja előtte régóta magában tartott titkát: az étkezde hátsó részéből pár lépés után az 1960-as években találja magát az ember. Jake hitetlenkedve, de megteszi a távot, és láss csodát, úgy történik minden, ahogy Al mondta. A titok felfedésének okára is hamar fény derül: az idősebb időutazó a halálán van, és tovább akarja adni a stafétabotot, mégpedig azért, hogy Jake a múltban kivárva és a tettesek után nyomozva megakadályozza az amerikai történelem máig megoldatlan eseményét, amely az amerikai nép életére, illetve a világtörténelem alakulására az egyik legnagyobb hatással bírt: a Kennedy gyilkosságot.

A 8 részes sorozat Stephen King azonos című könyvének adaptációja. A korrajz, a hangulat, az erősen konzervatív Amerika egy nagyobb szeletének bemutatása eléggé megemeli az élvezhetőségi faktort. Az amerikai történelem olyan szegmensét választotta King, amely a világ minden pontján élő embert foglalkoztat kisebb-nagyobb mértékben: ki lőtte le Kennedyt Dallasban? Vajon tényleg csak Lee Harwey Oswald húzta meg a ravaszt, vagy voltak segítői? Ha egyedüli elkövető volt, akkor saját ötletét valósította meg vagy valaki „súgott” neki? Ha nem egyedül tervelte ki a dolgot, akkor vajon mely szervezetek voltak benne? A maffia? Esetleg a CIA?

Kubo és a varázshúrok (Kubo and the Two Strings, 2016)

kubo-and-the-two-strings-featured-image.jpg

A képzeletbeli Japánban élő Kubo a kisvároskája lakóinak különféle történeteket talál ki szórakoztatásként. Egy alkalommal azonban véletlenül megidéz egy szellemet, ami örökre megváltoztatja az életét: a bosszúszomjas lény elől menekülnie kell, és csak Majom, valamint Bogár segítségére számíthat. Kalandjai során fény derít arra, hogyan halhatott meg a legjobb szamurájnak tartott apukája; valamint shamisenje, a varázslatos hangszere is többször hasznosnak bizonyul a Hold Királlyal és a gonosz lányikrekkel való találkozáskor.

A minőségre és a jó történetre a készítők a garancia, hiszen a Laika stúdió nevéhez fűződik a Coraline és a titkos ajtó, a ParaNorman és a Doboztrollok is.

 

Ha tetszett amit olvastál, kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr8812720100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Von Hermanitz 2017.08.09. 20:13:01

Összekutyult egy lista. Teljes káosz: stílusok, műfajok, színvonalbeli eltérések.

kilgortrout 2017.08.10. 14:22:41

Ha te személyes kapcsolatot ápoltál vele, elnézést, de amúgy nem szokás "Davie Bowiet" emlegetni, simán David a használatos.;)

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.08.10. 22:37:54

@arbiter elegantiarum: Ezért is szubjektiv a lista, mint ahogyan fel is hívtam rá a figyelmet...

De Wer 2017.08.12. 23:42:03

Érdekes lista szélsőséges minőségek felsorakoztatásával.
süti beállítások módosítása