[Supernatural Movies]

A sötétség fejedelme- Twin Peaks 3. évad kritika

2017. szeptember 13. - kultúrfaló

David Lynch, Mark Frost, és velük együtt Cooper ügynök is visszatért a beígért (majdnem) 25 évvel később. Azonban arra, amit kaptunk a készítőktől, legvadabb álmainkban sem számíthattunk.

Az írás elvétve SPOILERT tartalmazhat, így mindenki saját felelősségére olvasson tovább.

mv5bmja0otc0mzk2n15bml5banbnxkftztgwmtg5mtkzmji_v1.jpg

Én azok közé tartozom, akik a 90-es évek elején nem láthatták az előző két évadot, így amikor kiderült, hogy idén végre adásba kerül a folytatás, belevágtam és pótoltam ezen hiányosságomat. És hogy milyen volt ilyen sok évvel később először találkozni a városka lakóival és együtt nyomozni Laura Palmer gyilkosa után? Egy biztos, David Lynch és Mark Frost szériája még mindig üdítő és ütős.

Habár az alapszituáció miatt ez akár egy sötét hangvételű, borongós, a gyilkos mielőbbi felderítését zászlajára tűző széria is lehetne, az ötletgazda páros zsenialitását bizonyítja, hogy mindezeken túllép és egy olyan sajátos atmoszférájú milliőt teremt meg, amit bárki azonnal (akár sok évvel a megnézése után) felismer, ha valaha egy részt is látott. A hatalmas erdő által ölelt város, amiben a pára és a köd is mindennapi bizonyos részein a saját vízesésnek köszönhetően egy viszonylag zártabb, sokszor a saját törvényei szerint működő közösség színhelye, a lakók között pedig számos csodabogár van, de a tiltott szerelem, titok és rejtély is „hétköznapinak” számít.

mv5bndnjy2iyzwmtytg3zc00ogzhltk0ntatzjqyztm4ndnkody0xkeyxkfqcgdeqxvymjc2ntc3nda_v1_sy1000_sx1500_al.jpg

És igazából ez teszi annyira szerethetővé, nézőssé a Twin Peakset. Már rögtön Dale Cooper figurája is remekül meg van írva, Kyle MacLachlan angyalarcú titkosügynöke megérkezésekor nem az ügy részletei iránt érdeklődik elsőként, hanem hogy hol vehet ki szobát és milyen kávét adnak. Szereti az élvezeteket (ó, az a meggyes pite és a jó erős kávé), mindig megosztja a gondolatait a diktafonjával (Szervusz, Diane).

Az is nagyon tetszett, hogy a misztikus szál is helyet kapott, amelynek egyik összetevője a Tuskó Lady (Catherine E. Coulson)  aki mindenhova viszi magával a farönkjét, mert beleköltözött a férje lelke a halála után, ráadásul még „beszél” is. A dramaturgia érdeme, hogy a Lady közvetítésével a tuskó mondanivalóját a lakosok rezzenéstelen arccal hallgatják meg és fogadják ugyanolyan természetességgel, mintha egy jövőbe látó, teljesen megbízható személy mondaná.

A humort, az egyes szereplők dumáit, valamint a felejthetetlen mellékszereplőket kell még megemlítenem. Ez utóbbiak közül nekem a David Lynch alakította rettenetesen nagyot halló Gordon ügynök időszakos felbukkanásai voltak ilyenek.

mv5bowq0odrjodutmdi3ni00nda4lwjknjatn2mzywnin2viywq3xkeyxkfqcgdeqxvymjc2ntc3nda_v1_sy1000_sx1500_al.jpg

Szóval minden percét imádtam…igen, még azután is jól szórakoztam, hogy kiderült Laura Palmer gyilkosának személye. És én naiv, azt hittem, hogy valami hasonló történetet kapunk, a már megismert (egye fene, újak is jöhetnek) karakterekkel, esetleg több helyszínen, de mégis csak ebben az igen csak érdekes városkában.

A friss élmények miatt kicsit izgultam, és kíváncsian vártam, hogy milyen lesz a folytatás. Vajon kiderül, hogy az ominózus fürdőszobai zárójelenet után hogyan folytatódik Cooper ügynők sorsa? Audrey túlélte a bankban történteket? Mi lesz a város lakóinak sorsa? Donna és James szerelme kibírja az idő próbáját? Na, és Nagy Ed illetve Norma végre egymásé lehetnek?

Valószínűleg senki sem számíthatott arra, amit végül is kaptunk. És így utólag belegondolva, nem is Lynchről lenne szó, ha nem lepte volna meg a rajongókat.

Biztos, hogy a 18 részes évadot nem mindenki bírta végig nézni, hiszen egy merőben más, sokkal elvontabb történetet, több helyszínt, rengeteg új szereplőt, hosszú kocsikázásokat kaptunk, a részek végét lezáró Roadhouse club-béli koncertekről nem is beszélve. Sokkal jobban előtérbe került a jó- és rossz küzdelme, BOB születését bemutató 8. rész igazán megterhelő volt, ez az igazi vízválasztó, ha ezt túlélte valaki és kibírta tekerés/elalvás/a szobából való kisétálás nélkül, akkor nincs menekvés, a többi rész már gyerekjáték.

mv5bnzljzgfmodityzhjms00ndhlltg0m2utn2u3ntrmnwi2mdczxkeyxkfqcgdeqxvynti4mzi4ntq_v1_sy1000_cr0_0_1333_1000_al.jpg

És annak ellenére, hogy nem ilyen lovat akartunk, én továbbra is kitartottam a sorozat mellett. Hétről hétre egyre izgatottabban vártam a hétfőket, és azt, hogy vajon hogyan kerekítik a történetet és hogy a rengeteg szereplő, esemény, helyszín mikor fog összeállni egy egésszé (vagy legalább is egy érthető masszává). Élveztem, hogy újra és újra gondolkodásra kényszerültem, kíváncsi voltam, hogy biztosan le tudom-e szűrni azokat a válaszokat/dolgokat, amiket ki kellett hámoznom a történet szálakból, hogy végül összeálljon a puzzle…de persze abban sem lehettem biztos, hogy Lynchék azt akarják, hogy a végére minden a helyére kerüljön.

Voltak visszatérők, közülük Gordon ügynök még mindig abszolút kedvenc, az újak közül bírtam James Belushi maffiózó alakítását, Tim Roth és Jennifer Jason Leight elborult bérgyilkos párosát (Roth alakítása miatt akaratlanul is eszünkbe juthatott a Ponyvaregénybeli szerepe), és az, ahogyan a stáb búcsút vett a Tuskó Ladytől.
mv5byjc4yjy2mtmtnju2zi00ymfkltk3zdktogewzmm2zgfmm2fhxkeyxkfqcgdeqxvymjc2ntc3nda_v1_sy1000_sx1500_al.jpg

Lynch hosszabb harcok árán, de végül szabad kezet kapott a Showtime Networktől és még a rendezést is levezényelhette, így végül végigvihette a saját elképzeléseit, és olyan folytatást és befejezést adhatott a szereplőknek, és az eseményeknek, amilyet szeretett volna. Most nem terelte el a figyelmét más filmforgatás, így teljes egészében saját (és persze Frost) szájíze szerint készíthette el a Twin Peakset. Ez pedig végig nyomon érhető a részek nézésekor: kedvenc zenekarait kérte fel (a Roadhouse beli koncertek közben elhangzó dalok remekül passzolnak a sorozat és a részek hangulatához); olyan technikai trükköket alkalmazott, amik ugyan jól passzolnak a sorozathoz, azonban a fejlettebb CGI-hez szokott szemünknek eléggé idegen és helyenként kicsit gagyi lehet. Végül pedig a hangulat…na, az még mindig ütős, és sokszor libabőrös.

A első két évad összehasonlíthatatlan a harmadikkal, és az eltelt évek miatt tök felesleges is megpróbálkoznunk a dologgal. Lynch és Frost végre befejezhette és olyan lezárást adhatott kedvenc gyermekének, amilyet mindig is szerettek volna. A Twin Peaks még mindig könnyen beszippantja a gondolkodásra hajlandó és erre a stílusra fogékony nézőket, akiknek remek szórakozást és feledhetetlen pillanatokkal szolgál még mindig. Nem állítom, hogy végül úgy állunk fel a 18. rész után, hogy mindent megértettünk, de érdemes tenni a 2017-es kiadással egy próbát. Veszíteni semmiképpen sem fogunk vele semmit. Ja, és Kyle MacLachlan valami fantasztikus...9/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7712824800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása